Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Здравейте,отдавна се каня да премина на Linux,та може би въпроса ми е банален,но все пак:

На лаптоп Asus F3M 2 GB RAM с вградени камера,микрофон и блутут коя дистрибуция ще ми предложете,по възможност да е на БГ за този лаптоп и конфигурация.

Kubuntu или Ubuntu ?

Мерси на всички посъветвали ме!

Редактирано от mihnev_sz (преглед на промените)

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Знаете ли мен какво ме отказа въпреки че и аз точа лиги. Така и не успях да накарам торент клиента да сийдва пробвах - Ktorrent,Gbitorrent.И не та не....а не съм човек да правя hit and run. Ако някой ми обясни кой клиент да ползвам и как да му бая да сийдва има вечното ми уважение.

Личните ми предпочитания са за Кубунту, просто съм фен на КДЕ

Mandriva не ползваха ли KDE ? Какво ви е мнението за нея?

Mandriva не ползваха ли KDE ? Какво ви е мнението за нея?

Добра дистрибуция, само трябва да свикнеш да правиш нещата по нейния начин. Иначе си е от висок клас, сериозна

Ubuntu 9.10 :) С WiFi никакъв проблем-сам си го намери и връзката е бърза и стабилна:)

Добра дистрибуция, само трябва да свикнеш да правиш нещата по нейния начин. Иначе си е от висок клас, сериозна

Има ли Kubuntu BG ? И коя версия да изтегля за лаптопа Desktop i386 или Netbook i386

http://www.kubuntu.org/getkubuntu/download

Ubuntu 9.10 :) С WiFi никакъв проблем-сам си го намери и връзката е бърза и стабилна:)

Мда,преди време го ползвах,но графиката нещо не ми допадна,та за това питах в новата версия има ли промяна http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Редактирано от mihnev_sz (преглед на промените)

Tilix беше на български и имаше KDE десктоп, но вече не се разработва.

Ако държиш стандартно да се стартира с бългаски интерфейс, можеш да пробваш УСУ. Пише, че последната версия е 3.0 и е базирана на Ubuntu 9.04.

А иначе, на почти всяка дистрибуция можеш да настроиш интерфейсът да е на български.

Kubuntu Netbook Remix (

) е насочена към нетбуковете и мисля, че все още е експериментална версия.

mihnev_sz един приятелски съвет - запази си всички M$ шрифтове защото 99% от сайтовете са писани именно с тях .А първото интернет изживяване със свободен шрифт може да доведе неподготвеният човек до конвулсии и припадък :rolleyes:

Свободните шрифтове на MS могат да се инсталират впоследствие. За ползването на останалите май се изисква лиценз за Windows (не че някой толкова се задълбава).

Редактирано от trosho (преглед на промените)

mihnev_sz един приятелски съвет - запази си всички M$ шрифтове защото 99% от сайтовете са писани именно с тях .А първото интернет изживяване със свободен шрифт може да доведе неподготвеният човек до конвулсии и припадък  :rolleyes:

Благодаря Ви на всички за съветите :rolleyes: ,в крайна сметка имам някакъв опит с Ubuntu и ще взема да го метна отново,но това в никакъв случай не означава, че няма да пробвам и останалите дистрибуции в най-скоро време! Лека и благодаря Ви отново!

Писна ми от тия вируси, пак преинсталирах скапания Windows вече 9то ISO си тегля. Искам да работи всичко без проблеми, без вируси, за това реших да мина на линукс. Има толкова много дистрибуции, че не мога да реша коя е за мен. Та ако може да ми препоръчате някоя, която върви бързо лесно и изисква минимални знания. Матишината ми е сравнително стара P4 Dualcore 2,8Ghz, 2Gb RAM, 500GB, GF6800GT.

Имам една стара щайга препоръчайте ми някоя дистро за нея : Процесор - AMD Duron 1300MHz Рам - 512 MB Видео карта - ATI Radeon 9200 128 MB Хард диск - 160 GB незнам точно какъв е .. Ако може по бързо защото и малко спешно :)

Имам една стара щайга препоръчайте ми някоя дистро за нея :

Процесор - AMD Duron 1300MHz

Рам - 512 MB

Видео карта - ATI Radeon 9200 128 MB

Хард диск - 160 GB незнам точно какъв е ..

Ако може по бързо защото и малко спешно :)

То хубаво спешно, но какво ще правиш на тази машина? Десктоп, сървър за бази данни, форум, чушкопек?

Имам една стара щайга препоръчайте ми някоя дистро за нея :

Процесор - AMD Duron 1300MHz

Рам - 512 MB

Видео карта - ATI Radeon 9200 128 MB

Хард диск - 160 GB незнам точно какъв е ..

Ако може по бързо защото и малко спешно :)

Slackware . :)

То хубаво спешно, но какво ще правиш на тази машина? Десктоп, сървър за бази данни, форум, чушкопек?

Eми аз сигурно рядко ще сядам на нея на като цяло за Desktop :) А за slack някой ако може да даде урок как се инсталира ;)

Eми аз сигурно рядко ще сядам на нея на като цяло за Desktop :) А за slack някой ако може да даде урок как се инсталира ;)

Тук има всичко за слак. Аз от там съм се учил да компилирам ядра и пр.

OK, за сървър бих ти препоръчал CentOS, стабилна, сигурна. Има документация за инсталацията

Тук има всичко за слак. Аз от там съм се учил да компилирам ядра и пр.

Човека вероятно ще сяда за първи път да инсталира Линукс, ти му пробутваш тази дистрибуция. Нищо лично, ама това е най-идиотското предложение. Тази дистрибуция е one man show, нищо на което да разчиташ!

По моето скромно мнение, за начинаещи, идващи от Уиндоус, най подходящи за десктоп са Mandriva, PCLinuxOS, SUSE.

ОМГ... занимавам се с linux от година, две бил съм на доста дисрибуции като backtrack,fedora,suse,mandriva,DSL,FreeBSD,debian а slack не съм слагал но скоро и това ще стане просто на тая машина не съм слагал Linux до сега и незнам как ще вървят нещата за това питах ... :)

Редактирано от Lacoste (преглед на промените)

ОМГ... занимавам се с linux от година, две бил съм на доста дисрибуции като backtrack,fedora,suse,mandriva,DSL,FreeBSD,debian а slack не съм слагал но скоро и това ще стане просто на тая машина не съм слагал Linux до сега и незнам как ще вървят нещата за това питах ... :)

Ако имаш желание да се бориш като прасе с тиква със всеки възможен проблем, слекуер е великолепен избор. АКо искаш нещо стабилно и работещо избери СуСЕ CentOS, Mandriva, Ubuntu, Debian. Ако искаш да експериментираш сложи си федора

П.П. И не призовавай без нужда името господне. След като твърдиш че си се занимавал толкова време защо само не си подбра дистрибуцията?

Ако имаш желание да се бориш като прасе с тиква със всеки възможен проблем, слекуер е великолепен избор. АКо искаш нещо стабилно и работещо избери СуСЕ CentOS, Mandriva, Ubuntu, Debian. Ако искаш да експериментираш сложи си федора

П.П. И не призовавай без нужда името господне. След като твърдиш че си се занимавал толкова време защо само не си подбра дистрибуцията?

Eми защото не съм слагал нищо на тази машина може би ще сложа debian най-добра е за мен а й там ще върви перф. ;o]

Slackware . :wors:

още един глас, слака е най близко до линукс, какъвто е бил в началото и бих казал, че е най лекия и бърз линукс, но хора които обичат цъкане с мишката ще се уплашат...

ще се бори като прасе с тиква, обаче не намесвай стабилността щото тия дето си изброил са назад от слака по страбилност...

още един глас, слака е най близко до линукс, какъвто е бил в началото и бих казал, че е най лекия и бърз линукс, но хора които обичат цъкане с мишката ще се уплашат...

ще се бори като прасе с тиква, обаче не намесвай стабилността щото тия дето си изброил са назад от слака по страбилност...

Би ли направил едно сравнение между Debian и Slackware?

Тази тема е малко обширна, и за това наистина трябва всеки един да си прецени сам. За да си прецени сам,то трябва да се изпробват набелязаните дистра и изчетът поне малко материали ,за да се има представа. В началото когато тръгнах към Linux се хвърлиx на Маndriva One,защото ми се видя най-красива.И за да бъда по-точна ,се метнах на Маndriva КDE .... Днес с малко повече опит и доста проби, се спрях на Ubuntu,Linux Мint и Debian....като избора ми е Gnome среда! Така,че всеки трябва сам да си пробва, и да намери най-подходящия избор за себе си!

Редактирано от Androcure06 (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

За начинаещ като мен :) --> Убунту малкият ми братовчед на 10 години сам си го инсталира и цъка в нет-а :). Аз подчиненият на дота си цъкам без грам проблеми дота на убунту в гарена и хедоф. След като излезе и Heroes Of Newerth за линукс грам не поглеждам уин.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.