Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

A иначе, как мога да си сложа допълнително графична среда и колко и какви биват те. Искам някоя по-свежа и по-лесна... Както казахте шарении.. Публикувано изображение

Добър ден.

Ще се опитам да ти го обясня накратко. Графична среда се слага лесно, начинът зависи от дистрибуцията. А относно самите графични среди-

GNOME - много неща са орязани, всичко е опростено максимално, бърза и немного приятна за окото графична среда. Особено в по-старите версии. Но пък всичко работи много стабилно и бързо. Около 25% от хората, ползващи Линукс, ползват Gnome. Като че ли е малко по-бизнес ориентирана средата.

KDE - най-развитата графична среда. Има опции за всичко, което ти дойде на ум. Приятни теми/иконки, както и добър набор от системни звуци, документация/помощници. Но има тук-там несъвместимости с даден хардуер. На по-стари компютри върви по-бавно от Gnome, но достатъчно добре, ако изключиш някои ефекти. Има много добре издържан контролен център, много добри програми има, ползващи qt библиотеки, т.е. напълно съвместими със KDE. Същото до някаква степен важи и за Gnome. Около 65% от хората, ползващи Линукс, ползват KDE.

Останалите 10% се разпределят между XFCE/Fluxbox/Icewm и други. Но те са за много слаби компютри, много неща липсват, за да са максимално леки.. Шрифтовете, поне по мое мнение, ще ти развалят зрението. Пък и ако ти се наложи да инсталираш програми, ползващи Qt/GTK+ библиотеки, не съм сигурен, че ще са осезаемо по-леки от горните две.

Можеш да имаш две графични среди, между които да превключваш. Можеш да махнеш една и да сложиш друга. Така че изборът и времето са у теб :ph34r:

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Благодаря ти адски много! Ще сложа КДЕ и ще махна толкова ефекта, колкото да са достатъчни да върви ОС-ма, без да се бави :).

Не знам, обаче инсталирах Xubuntu и нещо инсталирах библиотеки и пакети за кубунту в смисъл от Adept manager-a и накрая като забих и КДЕ-то стана кубунту Публикувано изображение

А иначе как после да оправя кашата с тоя Grub loader :? - В смисъл, как да изтрия лоадъра, защото форматирам ли линукс дяла оставам без Уиндоус и казва:

Gub loader

Loading.....

Error ????? (???? - някой си номер :angry: )

• 2 седмици по-късно...

Привет на всички. От това, което изчетох разбрах, че едно от най-важните неща е да се избере правилната дистрибуция, защото както се казва първото впечатление е най-важно :angry: Затова искам да попитам тези, които са на "ти" с тези неща. Кое е по-добро в моя случай ubuntu or xubuntu? Компа ми е пентиум3 на 1.1 г.х. и 768 рам. Искам да го ползвам за нет, скайп и филми. Четох, че xubuntu е за по-слаби машини, но не знам това дали значи, че ubuntu не става на моя комп. Плюс на ubuntu е, че е по-популярно и има повече инфо за него в нета (обаче не знам как ще се държи моята машина с него). Затова много моля, тези които имат впечатления да кажат. Предполагам, че ще е от полза не само на мен, но и на всички онези, които правят първи стъпки без монополиста windows :rolleyes:

Ubuntu ще върви добре на машината ти. Плюсове на дистрото - има повечко модерни пакти и дизайнерски нюх. Минуси - има замразяване на пакетите, а ъпгрейда не винаги минава по ноти. Което значи, че за да обновиш ще трябва да преинсталираш. Общо взето Xubuntu би трябвало да е същото, но графичната среда е друга. Аз бих заложил на Ubuntu. Дистрибуциите ги избирайте по графичната среда>пакетна система>философия. Това е най-запомнящата се схема за избор. Бих казал, че действа добре.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Аз пък бих препоръчл Дебиан.Според мен Убунту е по-тежко и по-тромаво от Дебиан.Говоря за току-що инсталирани ОС,от там нататак всичко зависи от потребителя.

• 1 месец по-късно...

Знам,че въпросът ми не е точно за тази тема,но ни искам да отварям нова. Изтеглих Линукс дистрибуция,като Live CD и ми хареса.Следващият път ,когато се наложи преинсталация съм решил да мина пробно изцяло на Linux поне за месец -два. Въпросът ми е следния.Ще има ли някаква разлика в инсталацията на уиндос,когато реша да се върна към него?На едно място срещнах коментар за проблем при инсталиране на уиндос на лоптоп след линукс ОС.

Знам,че въпросът ми не е точно за тази тема,но ни искам да отварям нова.

Изтеглих Линукс дистрибуция,като Live CD и ми хареса.Следващият път ,когато се наложи преинсталация съм решил да мина пробно изцяло на Linux поне за месец -два.

Въпросът ми е следния.Ще има ли някаква разлика в инсталацията на уиндос,когато реша да се върна към него?На едно място срещнах коментар за проблем при инсталиране на уиндос на лоптоп след линукс ОС.

Проблемът ще е единствено ако си променял партишаните на харда. :)

Благодаря за отговора! Още един въпрос. Налага се за работата ми да ползвам Excel и Word.Прочетох ,че с wine можеш да подкараш уиндос приложения под линукс. Важи ли и за горните две?

Има възможнст за MSOffice, но точно с Wine не тръгва добре - Crossover e по-доброто решения... Най-добре ползвай Open Office.

Благодаря за отговора!

Още един въпрос.

Налага се за работата ми да ползвам Excel и Word.Прочетох ,че с wine можеш да подкараш уиндос приложения под линукс.

Важи ли и за горните две?

Добро утро.

Ако наистина ти се налага за работа да работиш с каквото и да е на M$, тогава не очаквай кой-знае какво. Препоръчвам ти OpenOffice, защото е с подобен интерфейс и чете и записва .doc .xls файлове :) Както и другите, за презентации и т.н. Иначе да, ще тръгне, но не очаквай нищо особено. То и Photoshop тръгва, ама 2/3 от нещата не работят.

Иначе да преминеш от една Ос на друга, без да си пробвал преди или да си сравнително запознат си е дръзко решение. Мислил ли си за други варианти?

Добро утро.

Ако наистина ти се налага за работа да работиш с каквото и да е на M$, тогава не очаквай кой-знае какво. Препоръчвам ти OpenOffice, защото е с подобен интерфейс и чете и записва .doc .xls файлове ;) Както и другите, за презентации и т.н. Иначе да, ще тръгне, но не очаквай нищо особено. То и Photoshop тръгва, ама 2/3 от нещата не работят.

Иначе да преминеш от една Ос на друга, без да си пробвал преди или да си сравнително запознат си е дръзко решение. Мислил ли си за други варианти?

Винаги мога да се върна към уиндоса.За съжаление компа ми е слаб 10GB и не мога да пусна две ОС.Когато се подновя ще опитам и това.Най много се научава от собствените грешки.

И с четене и питане.

През Crossover Linux могат да се подкарват програмите от M$ Office 2003 със следните изключения:

-Access изобщо не работи;

-Frontpage работи добре, но при стартиране, преди началното зареждане винаги се доинсталира, а след затваряне винаги крашва, но между тези два момента си работи ОК;

-Word работи стабилно и нормално с едно изключение. Никой не може да подкара Equation Editor/Mathtype да работи заедно с Word. При инсталирани всички Vista шрифтове и тези на Mathtype, набраната формула не успява да се прехвърли в текстовия документ. В последния изобщо не се забелязва импортираният OLE object съответстващ на прехвърлената формула.

-В Word инсталиран в бутилка на Wine/Crossover, не може да бъде инсталирана Cyrilla Corect (нито 2003, нито 2007) за проверка на правописа, защото се извършва проверка версията на Windows която се проваля. Вместо Кирила, можете да инсталирате безплатният продукт на BACL - ItaEst. Той работи нормално, но за съжаление има по-малка база от Кирила.

П.С: Списък на поддържаните и частично поддържани windows приложения за crossover, можете да намерите на ТОЗИ адрес.

Редактирано от Phoenix.bg (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте. Бихте ли препоръчали дистрибуция, подобна на Сабайон или такава, на която пакетната система поддържа зависимости и е бинарна? Имам лека алергия към Дебиан базираните, но ако не намеря подходяща дистрибуция нищо чудно да се върна към Дебиан. Питам за подобна на Сабайон, тъй като тя съчетава всичко, което искам (portage+entropy), но пък последната версия не върви читаво при мен (още не мога да си оправя проблема с неработещия правилно тъчпед). Ако има някакво значение искам да кажа, че не съм новак и нямам претенции към лесни за употреба дистрибуции, въпреки че бих се радвал, ако не изискват много писане (вече нямам толкова излишно време). Нека са i686 оптимизирани. Благодаря предварително.

Редактирано от petkouzunski (преглед на промените)

Едва ли мога да дам препоръка на напреднал потребител, но ще изброя някои варианти. Не ми е известна Linux дистрибуция, която да e точно като Sabayon. Може би PC-BSD (не е Linux, но...) е с подобна идея - FreeBSD portage + самоинсталиращи се PBI софтуерни пакети. Не съм добре запознат с тази OS и може нещо да бъркам. Не знам и дали е i686 оптимизиранa. От i686 оптимизираните Linux дистрибуции, които не са базирани на Debian, знам само тези - Arch Linux, Frugalware, Yoper (и CRUX, но нямам впечатления от нея). Като че ли най-подходяща е Arch Linux - точно за напреднали потребители. Предлага бинарни пакети, много добър пакетен мениджър + Arch Build System ('ports-like' system for building and packaging software from source code). Frugalware е подобен на Arch Linux (ползва неговия пакетен мениджър - pacman), но има улеснения за по-начинаещите потребители. Ползвал съм го само в LiveCD вариант. Yoper не е базиран на друго дистро, а е "built from scratch". Ползва RPM пакети и SMART пакетен мениджър. Предимството му е, че е много бърз, но не знам как стои въпросът с разработката му (отдавна си стои на Yoper 3.1 Beta). За другите основни дистрибуции (Debian/Ubuntu, openSUSE, Fedora, Mandriva, Slackware) няма смисъл да се казва нещо на напреднал потребител.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Разгледай Gentoo, която е с подобна на FreeBSD система (ports мисля че й викаха) но последните й инсталатори не са съвсем удобни. По принцип си компилира пакетите по същия начин, но мисля че може да се използва и външна пакетна система за бинарни пакети.

Здравейте. Бихте ли препоръчали дистрибуция, подобна на Сабайон или такава, на която пакетната система поддържа зависимости и е бинарна? Имам лека алергия към Дебиан базираните, но ако не намеря подходяща дистрибуция нищо чудно да се върна към Дебиан. Питам за подобна на Сабайон, тъй като тя съчетава всичко, което искам (portage+entropy), но пък последната версия не върви читаво при мен (още не мога да си оправя проблема с неработещия правилно тъчпед). Ако има някакво значение искам да кажа, че не съм новак и нямам претенции към лесни за употреба дистрибуции, въпреки че бих се радвал, ако не изискват много писане (вече нямам толкова излишно време). Нека са i686 оптимизирани.

Благодаря предварително.

Федора :P

Която и да избереш е все същия... ***.

Като си прочетох мнението "Ubuntu ueber alles" ми идеше да се хвърля от тераста, ама нали живея ан първия етаж - отказах се. Та сега вече съм убеден, че най-добрите дистрибуции за момента са Debian, Slackware & SuSE

• 1 месец по-късно...

А коя дистрибуция с графичен интерфейс ще ми препоръчате , на която за цел ще бъде да поддържа уеб хостинг както и няколко доста "скромни" гейм сървъра :)

А коя дистрибуция с графичен интерфейс ще ми препоръчате , на която за цел ще бъде да поддържа уеб хостинг както и няколко доста "скромни" гейм сървъра :cheers:

Според мен CentOs е най-доброто за целта, Debian е на кантар. Двете имат плюсове и минуси, въпрос на вкус. :ill:

• 1 месец по-късно...

Здравейте. Казвам се Орлин. Живея в Палма де Майорка. Доста време работих на Уиндоус виста и след това се прехвърлих на Уиндоус 7,въпреки,че все още е бета версия. Затворих окончателно страницата на Майкрософт-Уиндоус. Минах на Линукс. Тествах доста дистрибуции и стигнах до извода,че всяко дистро си има проблем,но все пак трябва да се прем на някое за да можем да го разучим и подкараме за да работи добре. Честно да ви кажа всичко що е базирано на големият татко Дебиан,работи добре. Не искам да обиждам някого,но всички други дистрота,които са извън базата на Дебиан,просто бледнеят. Не искам да кажа,че няма добри дистрота. Има,но доста неща куцат и тук искам да акцентирам,че все пак масата народ е потребител на Уиндоус и за да могат тези хора да се събудят и да осъзнаят всъщност що е Линукс и за какво става въпрос те имат нужда от дистро,което да не им създава проблеми със уайфи картата,драйвери,скайпа,звуци,камери,видео декодери,зип рар архиватори или по-точно всичко това,което си работи на Уиндоус и дори даже да може един човек,който до преди час е бил на Уиндоус да се логни под Линукс и от където му е кеф да си инсталира windows exe програма на Линукс. Да разбира се за това си има wine,но не навсякъде го има или пък често става проблем със изтеглянето на пакета и инсталирането му. И така........само мога да ви напиша едно дистро,което ще ви спести всички тези проблеми и освен това мога да ви гарантирам,че ще издуха това Убунту без никакъв проблем. Защо ли толкова го хвалят това Убунту,след,като не са се постарали да фиксират тези дребни,но важни неща. Хора,свалете си Dreamlinux 3.5 XFCE CD 695 MB. Ето от тук: http://www.dreamlinux.com.br/download.html Забележка! Не го теглете с Mozilla Firefox. Изтеглете го с Internet Explorer! Приятно наслаждаване на това чудесно дистро. Може да се изкефите на якият интерфейс,графика и с две думи: Линукс облечен с Mac :rolleyes:

Здравейте. Казвам се Орлин. Живея в Палма де Майорка. Доста време работих на Уиндоус виста и след това се прехвърлих на Уиндоус 7,въпреки,че все още е бета версия. Затворих окончателно страницата на Майкрософт-Уиндоус. Минах на Линукс. Тествах доста дистрибуции и стигнах до извода,че всяко дистро си има проблем,но все пак трябва да се прем на някое за да можем да го разучим и подкараме за да работи добре. Честно да ви кажа всичко що е базирано на големият татко Дебиан,работи добре. Не искам да обиждам някого,но всички други дистрота,които са извън базата на Дебиан,просто бледнеят. Не искам да кажа,че няма добри дистрота. Има,но доста неща куцат и тук искам да акцентирам,че все пак масата народ е потребител на Уиндоус и за да могат тези хора да се събудят и да осъзнаят всъщност що е Линукс и за какво става въпрос те имат нужда от дистро,което да не им създава проблеми със уайфи картата,драйвери,скайпа,звуци,камери,видео декодери,зип рар архиватори или по-точно всичко това,което си работи на Уиндоус и дори даже да може един човек,който до преди час е бил на Уиндоус да се логни под Линукс и от където му е кеф да си инсталира windows exe програма на Линукс. Да разбира се за това си има wine,но не навсякъде го има или пък често става проблем със изтеглянето на пакета и инсталирането му. И така........само мога да ви напиша едно дистро,което ще ви спести всички тези проблеми и освен това мога да ви гарантирам,че ще издуха това Убунту без никакъв проблем. Защо ли толкова го хвалят това Убунту,след,като не са се постарали да фиксират тези дребни,но важни неща. Хора,свалете си Dreamlinux 3.5 XFCE CD 695 MB. Ето от тук: http://www.dreamlinux.com.br/download.html Забележка! Не го теглете с Mozilla Firefox. Изтеглете го с Internet Explorer! Приятно наслаждаване на това чудесно дистро. Може да се изкефите на якият интерфейс,графика и с две думи: Линукс облечен с Mac :rolleyes:

хехехех тъкмо щях да пиша за това дистро.Отдавна търсих нещо красиво и базирано да е на Дебиан .Очарован съм от него и от няколкото уникални възможностаи които предлага .Аз съм с Gnome версията ,но първо пробвах XFCE-то .Изтеглих от торент връзките на сайта

Редактирано от scorceni (преглед на промените)

Влез тук и си изтегли Dreamlinux XFCE 3.5 CD 695 MB и ще забравиш за каквито и да е проблеми. Това дистро заличава всички останали и просто работи перфектно. Забележка: Не го тегли с Mozilla Firefox!!! Тегли го само с Internet Explorer !!! и си го запиши bootable na CD.

Влез тук и си изтегли Dreamlinux XFCE 3.5 CD 695 MB и ще забравиш за каквито и да е проблеми. Това дистро заличава всички останали и просто работи перфектно. Забележка: Не го тегли с Mozilla Firefox!!! Тегли го само с Internet Explorer !!! и си го запиши bootable na CD.

http://www.dreamlinux.com.br/download.html

http://www.dreamlinux.com.br/download.html

Сложете си Dreamlinux и забравете за проблемите

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.