Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Здравейте,

Приятелят ми иска да пробва Linux,но и идея си нямаме какъв да изберем.

В момента Лаптопа си е фабрично купен с Windows Виста 32.

Аз се ориентирах към Мандрива 2010(...видя ми се по-красива),но не знам коя е най-добрата.Знам,че всеки има различно предпочитание,но все пак си има лидер и тук!

Искам да си запазим Windows-а -в случаи,че не ни хареса и да се върнем обратно на него.

...приемам всякакви съвети.

Благодаря.

...p.s.А трябва ли аз да инсталирам програмите които ни трябват или си ги има(задължително трябва Open Office,PDF viewer)

Като цяло от 10 отговора ще получиш 10 различни мнения. Аз специялно на приятели идващи от Уиндолс им препоръчвам Убунту. Много е лесен за начинаещи. Гном средата в началото изглежда доста постничка, но бързо може да си я направиш да изглежда както на теб ти харесва. Не знам да има нещо което да не се настройва според желанията на юзера....Драйверите си ги инсталира сам в 99%. Специялно 9.10 се държи много стабилно, лесен е за работа и е много подходящ за навлизане в света на линукс. След това релиси - дал господ. Можеш да пробраш различни до забрава.

От мен толкова за сега...

П.Д. За разни офиси, риидъри, плейъри и тнт не се притеснявай, включени са си. И ако не са включени са ти точно на два клика разтояние :yanim:

Редактирано от iliakolev (преглед на промените)

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Да благодаря и аз се бях решила за тези 2-те ,но първо ще ги кача на виртуална машина.Така ще може да ги разгледаме добре,а ако не ни харесат нещо ...пътя към Windows е лесен.  ;)

Androcure06, виждам, че за "Град:" пише Paris, France. Та си мисля, че може би е добре да се насочите към One версията на Mandriva, която е "френска дистрибуция".

Ще цитирам martab:

...първо използвайте Linux от LiveCD ! така ще добиете някаква представа, поработете малко и ако не се откажете тогава инсталирайте на диска"

Ако се стигне до инсталиране на хард диска, може да ползвате тази статия: "The Perfect Desktop - Mandriva One 2010.0 With GNOME", където е показано стъпка по стъпка инсталирането и настройването на Mandriva с Gnome десктоп. Не е задължително да се инсталира всичко, показано там, а само това, което ще ви трябва.

KDE десктопът (ако изберете него) е различен, но пак може да се използва написаното в статията.

Както е казано по-напред в темата, по-леките графични среди - XFCE и LXDE, са налични в DVD-то на Free версията, което е само инсталационно. Но и те може да се пробват в Live вариант, като за целта трябва да се свали някой от CD образите (iso файл), направени от community-то на Mandriva. Ето линкове към тях:

One XFCE 2010 Live - цък (mandriva-linux-one-2010.0-xfce4-europe-americas-cdrom-i586.iso е с поддръжка на български език)

LXDE Live-Edition (2010.0 MUD-LXDE-Edition) - цък, цък

ПП.

Опа, закъснях ;) .

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Mandriva ще тръгне ли на Microsoft Virtual PC SP1? ...Между другото как да си пусна Интернет-а на Убунту? Няма net!

Редактирано от Androcure06 (преглед на промените)

Androcure06, тук ще отговоря на някои въпроси от ЛС-то, защото може да са полезни и за други. Ако има и други мнения по тях, ще можем да ги чуем.

Ще перифразирам въпросите:

1. "Инсталирано е Ubuntu (предполагам 9.10) в Microsoft Virtual PC. Инсталацията е протекла нормално. Проблемът в момента е, че няма достъп до интернет. На компютъра се използва WiFi връзка. Трябва ли нещо да се направи в настройките на Ubuntu?"

Моето мнение е, че виртуалните машини не са най-подходящи, ако искаме да разберем как ще се държи едно дистро на нашия хардуер. Това е така, защото "хардуерът" в тях (поне по-голямата му част) е виртуален, а не е реалният, който имаме на PC-то.

Ако все пак става въпрос за тренировка, тогава стават, но като се има предвид споменатото по-горе.

Microsoft Virtual PC може да е по-лесна за използване от други, но (според мен) не е най-подходяща за тестове на Linux дистрибуция, защото е насочена преди всичко към използване на някоя версия на Windows във виртуалната машина.

Струва ми се, че VirtualBox (статия - цък) е по-добър избор, като съотношение сложност/възможности.

Конкретно за случая с Microsoft Virtual PC (не съм работил отдавна с него) мога само да предположа, че трябва да се пипне нещо в настройките за Networking (статия - цък) и след това да се oгледат настройките в NetworkManager-а на Ubuntu.

Ако трябва да се разбере дали дистрото ще разпознае и настрои истинския хардуер, тогава е по-добре да се работи от Live CD.

Или пък от Live USB, при което скоростта на четене е по-висока. Повечето дистрибуции имат инструмент за създаване на такова Live USB, просто трябва да се потърси в менютата.

Има и външна програма - UNetbootin, с която (за някои дистрибуции) може да се направи стартираща Live USB флашка (и от Windows, и от Linux).

Специално при Mandriva Linux 2010.0, официалните ISO файлове са хибридни. Т.е. могат да се запишат директно на флашката и след това да се стартира от нея. Ето линкове към Mandriva Seed, инструмент за запис върху USB флашка - за Windows, за Linux. Те са взети от тази статия, в която има и линкове към българския сайт, посветен на Mandriva.

Да не забравяме, че Ubuntu предлага и възможност за Wubi инсталация (статия - цък). Според мен, това е най-добрият начин за пробване на Ubuntu и на някои от производните му диструбуции.

(за съжаление, тази възможност лиспва в Linux Mint 8 Helena).

2. "...после ще сложа и Mandriva. Коя от 2-те (предполагам, че става сума за версиите с KDE и GNOME) е по-добре да сложа?"

Зависи от личните предпочитания.

Поне до сега, аз съм предпочитал GNOME десктоп, защото е по-опростен. KDE-то предлага повече възможности за настройка, но е и по-сложен (за мен). Мисля, че е най-добре да пробваш и двата и да избереш това, което ти допада повече и с което се справяш по-добре.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Един глас за Mandriva Free, удобен графичен интерфейс, лесна инсталация и настройка, доста добра поддръжка на български, много софтуер и не на последно място за хора които сега преминават на Linux могат да се възпроизвеждат и затворени формати като .mp3 и .avi без допълнителни настройки. Добавяте допълнителни източници на за инсталиране и обновяване и получавате достъп до още много програми които можете лесно да инсталирате и премахнете чрез контролния център (Mandrake). Не твърдя че това е най бързата или най сигурната Linux дистрибуция но е една от най лесните за хора не свикнали Linux.

Благодаря на всички за съветите. Бях инстарирала виртуалната на Microsoft(при нея не успях да инсталирам Мандрива) Забелязах,че не е много бърза(сигурно при инсталиране на Windows е дрyго)и веднага я смених с VirualBox! Инсталирането на Linux не е трудно(доста прилича на windows 7....хахаха)Инсталирах си всичко нормално и си работи всичко нормално. Някои инсталирани програми са ми известни от Windows ,но други са ми пълна тъмнина. С времето всичко се научава. Най ми допадна Мандрива(просто е по красива и ми се вижда и с повече възможности) Забелязах,че тук Firefox работи по-бързо отколкото при Windows. Оправих се с инсталирането на Update-ите,но с инсталирането на новите програми ми е неясно(защото повечето не ги познавам) За сега съм оставила така ,от утре ще я огледам добре. Надявам се ще ми хареса и може да разкарам Windows-а....но за сега тренирoвки на виртуалката. :rolleyes:

Здравейте, Искам да попитам(може на някой да им се стори глупав въпроса,но идвам все пак от Windows) При Linux 1.Трябва ли да се дефрагментира диска и регистрите? 2Трябва ли да слагам Антивирус? 3.Трябва ли да почиствам диска от временните файлове -нещо като CCleaner! 4.Трябва ли кодеk пакет или плеара сам си ги търси?

Здравейте,

Искам да попитам(може на някой да им се стори глупав въпроса,но идвам все пак от Windows)

При Linux

1.Трябва ли да се дефрагментира диска и регистрите?

2Трябва ли да слагам Антивирус?

3.Трябва ли да почиствам диска от временните файлове -нещо като CCleaner!

4.Трябва ли кодеk пакет или плеара сам си ги търси?

1. регистри няма, има конфигурационни файлове, няма нужда от дефрагментиране на файловите системи

2. Не, обикновено си работиш като нормален потребител и даже и да изпълниш злонамерен код няма да има големи поражения

3. Не, те се пишат в /tmp и само в много редки случаи има нужда от почистване

4. Да, трябват ит кодеци (в общия случай), но когато инсталираш обикновено се инсталират с плеара

1. регистри няма, има конфигурационни файлове, няма нужда от дефрагментиране на файловите системи

2. Не, обикновено си работиш като нормален потребител и даже и да изпълниш злонамерен код няма да има големи поражения

3. Не, те се пишат в /tmp и само в много редки случаи има нужда от почистване

4. Да, трябват ит кодеци (в общия случай), но когато инсталираш обикновено се инсталират с плеара

Благодаря ти за отговора.

И аз забелязах,че става с файлове но си казах че трябва да питам все пак.

Със сигурност ще имам още въпроси ,но за сега се опитвам да чета разни намерени статии за да не досаждам много тук.

Имам само един проблем,не знам как да гледам Neterra TV.

Обикновенно към Firefox се инсталира един плугин които отваряше Windows Media Player.

Как ще стане тук обаче?

Публикувано изображение

...p.s.Между другото попаднах на една листа(версиите са стари),с различните производители на Linux. Пускам я за да се види разнообразието от производители. Kато кликнете на всяка една ви се отваря нова страница със снимка на дадената Linux дистрибуция http://shots.osdir.com/

...p.s.Между другото попаднах на една листа(версиите са стари),с различните производители на Linux.

Пускам я за да се види разнообразието от производители.

Kато кликнете на всяка една ви се отваря нова страница със снимка на дадената Linux дистрибуция

http://shots.osdir.com/

Ето един нов списък: http://distrowatch.com/

И между другото защо толкова се превъзнасяте по този графичен вид?

Със сигурност ще имам още въпроси ,но за сега се опитвам да чета разни намерени статии за да не досаждам много тук.

Имам само един проблем,не знам как да гледам Neterra TV.

....

Опитай да си инсталираш mplayerplugin. При мен работи:

Публикувано изображение

За други въпроси, свързани с проблеми, е по-добре да се насочиш към тема за конкретната дистрибуциия, за да може тази тема да остане свързана със съвети за избор на дистрибуции.

Опитай да си инсталираш mplayerplugin. При мен работи:

Публикувано изображение

За други въпроси, свързани с проблеми, е по-добре да се насочиш към тема за конкретната дистрибуциия, за да може тази тема да остане свързана със съвети за избор на дистрибуции.

Да ,да аз още не съм си избрала дадена дистрибуция(въпреки,че имам вече набелязани няколко)Определено съм насочена към КDE ,защото ми допълват това което искам!

Когато вече си избера дадена,то ще пиша в темата или ако няма ще създам нова.

Пуснах Link-а в тази тема за да може да се има дадена ориентация.

А проблема ми с Neterra ще го имaм при всяка една така,че му е тук мястото.

Благодаря за плюсовете които ми давате.

Ето един нов списък: http://distrowatch.com/

И между другото защо толкова се превъзнасяте по този графичен вид?

Ами защото съм жена може би  Публикувано изображение 

....майтапя се!

Aз гледам какви неща предимно има инсталирани като програми,дали е бърз ...такива неща,но да не забравяме,че Windows го познавам доста добре.

• 4 седмици по-късно...

Здравейте на всички мак-ът се видя че не ще му покарам всичко както си трябва Публикувано изображение ...Но искам да се отървя от win os и се насочих към линукс и искам да ви попитам коя дистрибуция да взема като имам малко опит във Убунту (ама не искам да е то) и задължително да мога да подкарам WI-FI-то(Atheros AR5007EG четох във инсалай мак че и за мак и за линукс се подкарвал трудно или някакви такива) като ще го ползвам за уеб програмиране, сърфиране и по малко фотошоп...

Комп - Emachines e520.

Редактирано от FodoR (преглед на промените)

Здравейте, от вчера инсталирах Ubuntu 9.10 и ченето ми падна веднага щом стартирах новата ОС. Посто съо много очараван от нея. Драйверите веднага ми ги откри, за Wireless-a се свързах точно за 5 секунди, а най-големият "шок", който изживях беше връзката през Bluetooth с друга ОС, в случая Symbian 9.3 FP1. Просто останах втрещен колко елементарно е ставало това- боцкаш донгълчето и след 1 минутка вече получаваш и изпращаш данни :) При ХР дооколкото си спомням трябваха известни услия , за да си набавищ необходимите драйвери и програмки за около час...а при 7-цата след втория час мък се отказах от тоя мазохизъм ... Нокакто и да е малко се отплеснах, но не можах да не споделя ;) Истината е, че съм много бос в тия Линуксови среди и незнам дали съм избрал правилното дистро. Но за сега Убунтуту ме кефи адски много и от отдавна му точа лиги. Искам само да ми кажете по какъв начин ще мога да трия ДВД дискове, да си сложа Скайп и да разархивирам файлове, тия трите неща нещо не мога да ги направя и се дразня много :wors: Благодаря ви предварително!

за мен най-лесния начин да се подкара wireless-a e с windows-кия драйвер и ndiswrapper... пък аз съм разочаровам и от убинту и кубунту - половин час се чудех от де се вади конзолата... отделно че графичната среда хич не ми хареса... ама какво да правя - заклет слакер съм ;) - предпочитам да е семпло и бързо...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

За мен обаче основният проблем на Убунту 9.10 е, че не успява да направи стабилна връзка с рутера от другата стая. Стабилността на връзката варира между 15-25 %, което за мен е много лошо...тегля с по 10КВ от чуждестранни сървари на кръст! :( За сведение ще дам ХР- при него винаги сигналът е отличен и скаличката винаги е зелена на макс :) от същото разстояние, а при 7-цата варира между 65-80% здравина на сигнала пак от същото разстояние. Та идеята ми е за някоя дистрибуция , която да се прадставя поне една идея по-добре в това отношение! :)

За мен обаче основният проблем на Убунту 9.10 е, че не успява да направи стабилна връзка с рутера от другата стая.

Стабилността на връзката варира между 15-25 %, което за мен е много лошо...тегля с по 10КВ от чуждестранни сървари на кръст! :(

За сведение ще дам ХР- при него винаги сигналът е отличен и скаличката винаги е зелена на макс :) от същото разстояние, а при 7-цата варира между 65-80% здравина на сигнала пак от същото разстояние.

Та идеята ми е за някоя дистрибуция , която да се прадставя поне една идея по-добре в това отношение! :)

Скалата за силата на сигнала е относителна, не вярвай на индикаторите. Проблема с връзката е другаде

за мен най-лесния начин да се подкара wireless-a e с windows-кия драйвер и ndiswrapper...

пък аз съм разочаровам и от убинту и кубунту - половин час се чудех от де се вади конзолата... отделно че графичната среда хич не ми хареса... ама какво да правя - заклет слакер съм :cool: - предпочитам да е семпло и бързо...

Аз на кубунтуту дори до края на инсталацията не стигнах след проби със 4 чисто нови диска(офицално свален беше), убунтуту по - рано не успях да му подкарам безжичния нет и сега си стоя на федора12 напълно задоволен!

Скалата за силата на сигнала е относителна, не вярвай на индикаторите. Проблема с връзката е другаде

При мен е същото например във момента ако съм със УИН сигнала е по - добър каква ли е причината дори след смяна на рутер и слагане на друга дистрибуция още го имам?

Някъде във времето и аз помня проблем със скоростта на нета под Kubuntu. Сега, как се оправи не помня... Не трябва такива работи да ви отчайват. Четене му е майката... Инфо поне има... Отделно, каза колегата не разчитайте много на индикаторите, по-скоро скоростта следете.

Редактирано от deyan4 (преглед на промените)

Ами аз не се отчайвам просто си стоя по - близо до рутера!

Ами аз не се отчайвам просто си стоя по - близо до рутера!

Сако като идея защо не пробваш друга дистрибуция, например "живото" СД на CentOS?

http://centos.skknet.net/5.4/isos/i386/CentOS-5.4-i386-LiveCD.iso

Пичове пробвайте това: http://www.archlinux.org/ От две години не съм го преинсталирал само му давам ъпдейт и всичко работи на шест, преди това го ползвах и на един по слаб комп около има няма две години без преинсталация! Настройваш веднъж нещата и след това нямаш грижи. За мен е най-добрата дистрибуция от доста време насам.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.