Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Жалко само, че с всяка сл. верся на Убунту ядрото работи все по - бавно. Може би малко прекаляват.

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Според мен за начинаещи най-подходяща е ymlf, защото интерфейса и много близък до този на XP пък и товари колкото него. Но не знам дали всички приложения, котио искаш ще работят както подобава.

Според мен за начинаещи най-подходяща е ymlf, защото интерфейса и много близък до този на XP пък и товари колкото него. Но не знам дали всички приложения, котио искаш ще работят както подобава.

Погледнете по-горе спецификациите, говорим за процесор на 266 мегахерца

Жалко само, че с всяка сл. верся на Убунту ядрото работи все по - бавно. Може би малко прекаляват.

Как измери работата на ядрото, ако не е тайна ? И с какво прекаляват ?

Как измери работата на ядрото, ако не е тайна ? И с какво прекаляват ?

И аз искам да знам :)

Айде станахме 3-ма :)

Реално погледнатo има как да се тества,по специално говоря за скеджулъра.Сменяш един от трите в движение и правиш тестове,как се държи.За бавна работа незнам точно какво има навпредвид принципно декомпресирането на ядрото аз лично не съм видял някаква разлика дали ще е във xz или gzip,bzip2 или lzma (чети време за бутване)В Убунту и като цяло Дебиан дериватите има доста услуги които вървят и те се запускат преди графичен режим и това забавя.Сега вече ако говирм след това ако в графичен режим работи бавно ...нямам си на идея как е решил че работи бавно ядрото но мога да дам пример.

Разликата м/у ядрото 3.2 и 3.7 е наистина доста голяма.3.7 е доста по-добре в отношение на бързината има доста промени по файловите системи.Всеки е свободен да пробва принципно незнам що са решили да набучат 3.5 ядро на Убунту като то е доста в ничия земя.А без това нали бяха забравили да сложат kernel-headers пакета и от там проблемите с графичните драйвери.

Редактирано от tux (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Нв ми трябва да измервам нищо. Когато почне да ми отнема време за отваряне на проста папка (по подобие на джама), значи нещата не вървят на добре. Почнаха да залагат прекалено много на визията, което вреди на продуктивността. Аз лично бях много доволен от Ubuntu 8.10. Простоват и стабилен.

Нв ми трябва да измервам нищо. Когато почне да ми отнема време за отваряне на проста папка (по подобие на джама), значи нещата не вървят на добре. Почнаха да залагат прекалено много на визията, което вреди на продуктивността. Аз лично бях много доволен от Ubuntu 8.10. Простоват и стабилен.

Да, но отдавна не се поддържа. Може би е добре да обърнете внимание на Suse или RHEL

Да, но отдавна не се поддържа. Може би е добре да обърнете внимание на Suse или RHEL

То хубаво,ама те не са ли платени?!

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

Ъпдейтите им да. Но има изцяло безплатни варианти като CentOS, OpenSuSE

Да,съгласен съм!

А иначе по-горе попитах,понеже преди малко видях това :

http://i.imgur.com/767yuoJ.png

и

http://i.imgur.com/4p9WZhp.png

Да,съгласен съм!

и

Посочените периоди са за ъпдейтите. През това време ще можете да ъпдейтвате безплатно инсталацията. След това или трябва да платите годишна такса или да продължите без нови кръпки

Хубаво ама каза че ядрото е бавно :ohmy: а не че графичната среда или там каквото ползваш е тромаво.Убунту 8.10 ...... :ohmy:

Да,съгласен съм!

и

Ъпдейтите безплатните са за 30 дена.Обаче като сложиш Шапчицата трябва да се регистрираш за да можеш да си ги ползваш през тези 30 дена.

УСпех

• 3 седмици по-късно...

Здравейте Христос Воскресе първо надявам се да ми помогнете да си харесам някоя дистрибуция . Нещо последно време не ме кефи накъде отива цялата идея на Дебиан-а от 5-6 години го ползвам не съм докосвал друга дистрибуция освен него (малко FreeBSD basic ниво) та голям почитател съм на гном 2 пробвах wheezy + MATE като цяло не ми хареса изживяването не си падам и по деривати особенно дебиански (само SolusOS ми хареса що годе). Та последно време ми се иска да мигрирам към някоя друга дистрибуция търси се стабилност и надежност поддръжка на гном 2. Машината държи уеб сървър няколко игрални сървъра и се използва като workstation работи се с Photoshop,After Effects,Lightworks,Virtualbox,VMWare и още няколко програмки които също нямат нативна поддръжка (wine-a трябва да лети :D ) та практически машината  се използва са всичко удоволствие/работа и тнт. За момента съм се насочил към Gentoo виждам ,че има и някакви деривати (sabayon,calculate) но предпочитам чистото дистро и да сам да си го изградя обаче идея и понятие си нямам как се работи с него каква файлова ситема позлва и тнт ще съм благодарен ако някой даде линкове с гайдове кое как и защо както и някоя друга дистрибуция която да отговаря на изискванията :)

Редактирано от Dream Savior (преглед на промените)

Здравейте Христос Воскресе първо надявам се да ми помогнете да си харесам някоя дистрибуция . Нещо последно време не ме кефи накъде отива цялата идея на Дебиан-а от 5-6 години го ползвам не съм докосвал друга дистрибуция освен него (малко FreeBSD basic ниво) та голям почитател съм на гном 2 пробвах wheezy + MATE като цяло не ми хареса изживяването не си падам и по деривати особенно дебиански (само SolusOS ми хареса що годе). Та последно време ми се иска да мигрирам към някоя друга дистрибуция търси се стабилност и надежност поддръжка на гном 2. Машината държи уеб сървър няколко игрални сървъра и се използва като workstation работи се с Photoshop,After Effects,Lightworks,Virtualbox,VMWare и още няколко програмки които също нямат нативна поддръжка (wine-a трябва да лети :D ) та практически машината  се използва са всичко удоволствие/работа и тнт. За момента съм се насочил към Gentoo виждам ,че има и някакви деривати (sabayon,calculate) но предпочитам чистото дистро и да сам да си го изградя обаче идея и понятие си нямам как се работи с него каква файлова ситема позлва и тнт ще съм благодарен ако някой даде линкове с гайдове кое как и защо както и някоя друга дистрибуция която да отговаря на изискванията :)

За Calculate Linux мога да ти говоря много и да ти гарантирам качество и стабилност. Аз съм от екипа на тази дистрибуция.

Като разликата тук е че производните на Gentoo не са скапани като тези на Дебиан/Убунту.

Единствено Sabayon върви в друга посока, тъй като те си правят собствени пакети собствена пакетна система "equo" Изобщо е различна.

Calculate Linux е най-близка и най-добрия вариант за теб (тя е чисто Gentoo но нагласено и настроено, още повече щом си начинаещ.)

Редактирано от Росен Александров (преглед на промените)

Calculate Linux 13.4 .Поддержка GNOME3 прекращена. В состав CLDG включен GNOME 2. В следующей версии мы планируем полностью отказаться от поддержки Gnome.

Росене колко време ще искара с Гном 2  това дистро ? И да те питам  трудно ли се инсталира (графично или както е при Убунту) ,не съм хептен бос в линукс ама да не оплескам пейзажа :) Ако е много зорно ще си кибича Xface  тъкмо нощес го догодих да е като гном .

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

@Росен : Погледнах Calculate Linux с Gnome-2 и не видях графичен инсталатор на пакети. Би ли ми казал има ли такъв и какво е точното му наименование, за да го инсталирам. В противен случай, инсталацията на някой приложения като qtconfig ще бъде истинско приключение, защото в почти всяка дистрибуция са с различно име. 

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Calculate Linux 13.4 .Поддержка GNOME3 прекращена. В состав CLDG включен GNOME 2. В следующей версии мы планируем полностью отказаться от поддержки Gnome.

Росене колко време ще искара с Гном 2  това дистро ? И да те питам  трудно ли се инсталира (графично или както е при Убунту) ,не съм хептен бос в линукс ама да не оплескам пейзажа :) Ако е много зорно ще си кибича Xface  тъкмо нощес го догодих да е като гном .

Ами Илиане. За сега от Gentoo няма да махат Gnome 2.32 от хранилищата в близките 12 месеца. Има графичен инсталатор.

root@CLD [ 13:37:41 ] [ 05/06/13 ] [ pts/7 ] ~ # time eix skype

* dev-python/skype4py

Available versions: (~)1.0.32.1-r1 (~)1.0.34 {PYTHON_TARGETS="python2_5 python2_6 python2_7"}

Homepage: https://github.com/awahlig/skype4py http://pypi.python.org/pypi/Skype4Py/

Description: Python wrapper for the Skype API

* media-sound/skype-call-recorder

Available versions: (~)0.8 {debug}

Homepage: http://atdot.ch/scr/

Description: Records Skype calls to MP3/Ogg/WAV files

net-im/skype

Available versions: (~)2.2.0.35-r99^ms (~)4.0.0.8-r1^ms (~)4.1.0.20^ms (~)4.1.0.20^ms[1] {pax_kernel qt-static selinux}

Installed versions: 4.1.0.20^ms[1](02:52:43 02.05.2013)(-pax_kernel -selinux)

Homepage: http://www.skype.com/

Description: An P2P Internet Telephony (VoiceIP) client

* net-im/skypetab-ng

Available versions: (~)0.5.1 (~)0.5.2 **9999

Homepage: http://github.com/kekekeks/skypetab-ng

Description: An LD_PRELOAD wrapper that adds tabs to Skype for Linux

* sec-policy/selinux-skype

Available versions: [M]2.20120725-r5 [M](~)2.20120725-r7 [M]2.20120725-r8 [M]2.20120725-r9 [M]2.20120725-r11 [M]2.20120725-r12 [M]**9999

Homepage: http://www.gentoo.org/proj/en/hardened/selinux/

Description: SELinux policy for skype

[1] "ROKO__" /ROKO__

Найдено 5 совпадений.

eix skype 0.05s user 0.01s system 97% cpu 0.056 total

root@CLD [ 13:37:46 ] [ 05/06/13 ] [ pts/7 ] ~ #

@Росен : Погледнах Calculate Linux с Gnome-2 и не видях графичен инсталатор на пакети. Би ли ми казал има ли такъв и какво е точното му наименование, за да го инсталирам. В противен случай, инсталацията на някой приложения като qtconfig ще бъде истинско приключение, защото в почти всяка дистрибуция са с различно име. 

ъъъ Киро нали така, от Монтана.

Има си графични инструменти за инсталиране на пакети.

portato/porthole има дори и пакети за КДЕ за оведомяване при налични актуализации ако не се лъжа.

За търсене на пакети в хранилищата emerge --search е убийство особено ако си с едноядрен и немощен процесор.

Има един много хубав инструмент за търсене казва се eix и е ултра бърз.

А и малко редакция тук пакетите не са разпиляни на 1000 парчета както си свикнал в дебиан тук просто се инсталира само при нужда.

Редактирано от Росен Александров (преглед на промените)

Роска ще се пробвам първо на виртуалка 2-3 пъти да вида кое как  и после на харда :) Капитане ,Центос  е в твойта категория на мене  ще ми е много труден  със всичките тези ограничения с  лицензираните  пакети и драйвери. Единственото дето съм пробвал Дженту базирано е Сабайон и ако Калкулейта е лесен като него  ще се оправя.

Роска ще се пробвам първо на виртуалка 2-3 пъти да вида кое как  и после на харда :) Капитане ,Центос  е в твойта категория на мене  ще ми е много труден  със всичките тези ограничения с  лицензираните  пакети и драйвери. Единственото дето съм пробвал Дженту базирано е Сабайон и ако Калкулейта е лесен като него  ще се оправя.

Не мисля че лицензираните пакети ще са проблем. Но си избери диструбуция с която си запознат. (или поне със същия механизъм за управление на пакети)

Ми до сега ръчкам само Дебилиан :) и гледам се около неговите деривати да се мотая,че тъкмо понаучих някоя и друга команда в конзолата  и то с четене  и подсказване от тук и в чочо Гугъл . Гледам се на мързеливите дистибуции да се меткам :) ,където всичко става  с 3 клика и ако може да не е в конзола още по добре. Имам един познат дето от Слака не мърда и не е работил и 10 минути  в графичен режим . Щом и интернет  в града прекара и вече 10 години имаме и ние тука в дълбокия прованс връзка със света  значи разбира  от пустия слакауер . Той такова нещо като мишка в линукс не признава,всичко в конзолата и пише по цяла нощ нещо дето на мене ми е се едно на китайски .

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.