Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

От версия 6 на Debian е налице версия с BSD ядро, вместо  Linux ядро. Не знам, какви са му качествата. Никога не съм работил с него. Като се помисля, какви ресурси са съсредоточени в развитието на Linux ядрото се съмнявам, че го превъзхожда, но е добре да има алтернативи.

Ем то като е тъй ще ползавм *BSD те и компилатора си смениха на llvm/clang .Но Линукс ядрото все още не може да се компилира със llvm.

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Чета че Mac OS X имал подобно ядро.

http://en.wikipedia.org/wiki/XNU

http://en.wikipedia.org/wiki/Mach_%28kernel%29

Чета че Mac OS X имал подобно ядро.

http://en.wikipedia.org/wiki/XNU

http://en.wikipedia.org/wiki/Mach_%28kernel%29

От много отдавна ползват BSD ядрото. Тя е Unix базирана, но активният проект е BSD. Unix ядрото в първоначалната му форма едва ли ще им свърши работа, а една фирма равива сама ядро с много бавни темпове и с огромен разход на ресурси. 

• 4 месеца по-късно...

Здравейте, понеже съм нов на линукс и искам да направя първоначална и отправна точка. Препоръчайте ми дистрибуция за стар компютър с графичен интерфейс, чиято употреба ще е основно за интернет, филми и чат онлайн. Конфигурацията е Пентиум 4 2.0 Ghz, 512 RAM, вградено видео интел. 40 GB Seagate.

С една 32 битова Lubuntu 12.04 ще можеш да ползваш тази машина поне още 3-4 години, без да се налага да преинсталираш или да сменяваш хардуера. Параметрите на хардуера са напълно достатъчни за ефективна работа.

От много отдавна ползват BSD ядрото. Тя е Unix базирана, но активният проект е BSD. Unix ядрото в първоначалната му форма едва ли ще им свърши работа, а една фирма равива сама ядро с много бавни темпове и с огромен разход на ресурси. 

Ползват дръжки ядрото е Дарвин.

Здравейте, понеже съм нов на линукс и искам да направя първоначална и отправна точка. Препоръчайте ми дистрибуция за стар компютър с графичен интерфейс, чиято употреба ще е основно за интернет, филми и чат онлайн. Конфигурацията е Пентиум 4 2.0 Ghz, 512 RAM, вградено видео интел. 40 GB Seagate.

Всяка една ще ти свърщи работа,щом е само за филми и интернет,но трябва да е със "лека" среда.Слагай нещо със windowmaker.fluxbox или xfce

Проблема е, че съм начинаещ и още съм далеч от нещата и ще трябва да чета по въпроса явно :) Благодаря за отговорите момчета.

Всяка една ще ти свърщи работа,щом е само за филми и интернет,но трябва да е със "лека" среда.Слагай нещо със windowmaker.fluxbox или xfce

За съжаление не всяка. Причината се нарича PAE ядро. Затова първо пускаш от Live CD и ако стартира системата - тогава инсталираш. Иначе за графичната среда - Lxde и Xfce ще вървят прилично на тази машина.

• 2 седмици по-късно...

Какво ви е мнението за Manjaro ?

Моето мнение за тази дистрибуция не е много ласкаво.

Чудех се дали да минавам на нея. До сега съм ползвам Mint, Ubuntu, Kubuntu.

Редактирано от GoodfeIlas (преглед на промените)

Чудех се дали да минавам на нея. До сега съм ползвам Mint, Ubuntu, Kubuntu.

Не съм толкова специалист по линукс ,като колегите по-горе.Но бих ти казал ,че   Manjaro става .Поставих я така,за да я пробвам.

Последната версия с xfce  .Държи се стабилно. Т.к ползвам лаптоп от значение и е изразходване на батерията,което е  задоволително за мен, и по-добро

от  SilydX /Дебиан 8 базирано дистро с xfce което харесвам/   Разбира се сега се опитвам да свикна с пакетите ,но   Manjaro си има всичко от което,би имал нужда.

Ето тук има ревю http://mylinuxexplore.blogspot.com/2013/09/manjaro-087-ascella-xfce-review-superb.html

То при линукса си е като в магазин със сладкиши-необходимо е да опиташ от всичките.

Пробвай с Linux mint - няма да съжаляваш. Аз го инсталирах преди година и съм очарован от дистрото! Намери всички драйвери, вкл. и за Wi-Fi. Абе пробвай - желязна дистрибуция и работи изключително стабилно - ако го използваш за сърфиране, даунлод, офис, снимки - ще забравиш Уиндоуса.

Здравейте! :)Нещо имам мераци за тестване на ново дистро, но не знам какво да избера; това което искам е:- да е rolling release / semi-rolling release;- да е с GNOME 3;- да е нещо различно от openSUSE и Fedora (тъй като съм работил и с двете).Рових в Distrowatch, но техните ревюта и статии нещо не могат да ме ориентират.Предложения? :)

Arch/Manjaro, Debian Testing/Sid, Sabayon, Gentoo. Калкулаторът, въпреки, че е с Gnome 2, преполагам, че има налична и Gnome 3 в хранилищата.

Излишно е да посочваш Open SUSE и Федора, защото не покриват изискванията, които си поставил.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Arch/Manjaro, Debian Testing/Sid, Sabayon, Gentoo. Калкулаторът, въпреки, че е с Gnome 2, преполагам, че има налична и Gnome 3 в хранилищата.

Излишно е да посочваш Open SUSE и Федора, защото не покриват изискванията, които си поставил.

Е, Fedora се води pseudo-rolling release, a openSUSE има възможност да бъде rolling чрез инсталиране на Tumbleweed хранилищата (които така и не разбрах кои от "стандартните" хранилища трябва да заменят).

Редактирано от HotMusicFan (преглед на промените)

Хубаво. Нека се водят. Сами ли се водят или някой ги води ?

В Open SUSE ползвам community repositories, но те са еквивалентни на ppa за Убунту. Доставят нов софтуер, но не превръщат дистрибуцията с rolling release.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Хубаво. Нека се водят. Сами ли се водят или някой ги води ?

Така де :D

dred

Точно SolydK  ще пробвам сега да видя  какво са направили от този Дебиан тестинг :)

Здравейте! :)

Нещо имам мераци за тестване на ново дистро, но не знам какво да избера; това което искам е:

- да е rolling release / semi-rolling release;

- да е с GNOME 3;

- да е нещо различно от openSUSE и Fedora (тъй като съм работил и с двете).

Рових в Distrowatch, но техните ревюта и статии нещо не могат да ме ориентират.

Предложения? :)

Здравей!

Ако търсиш rolling дистро, което да е със Гноме3(10)  , то най добре се спри на Арч/линукс (не Manjaro).

- Rolling release!

- Последен софтуер преди всеки. (Gnome.3.10) (KDE.4.11)

- Pacman

- AUR/PKGBUILDs 

- Archwiki/forums (най доброто място за информация)

- ...

Други варианти за Gnome/rolling:

Sabayon: http://www.sabayon.org/

cybercop, на 06 Ное 2013 - 06:50 AM, написа:

Не забравяй, че LMD си е Debian Testing и rolling release.

Остави дебиан/a е за задръстени :P !!

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

...

Именно.Направил си правописна грешка ,пише се ДебиЛиан  :P

Здравей!

Ако търсиш rolling дистро, което да е със Гноме3(10)  , то най добре се спри на Арч/линукс (не Manjaro).

- Rolling release!

- Последен софтуер преди всеки. (Gnome.3.10) (KDE.4.11)

- Pacman

- AUR/PKGBUILDs 

- Archwiki/forums (най доброто място за информация)

- ...

Други варианти за Gnome/rolling:

Sabayon: http://www.sabayon.org/

Продължавам с лутането си из LINUX дебрите след като през последните два-три месеца пробвах доста дистрибуции стигнах и до Sabayon.Направих си буут флашка и при опит да заредя от нея се появява логин на sabayon тръгва да зарежда след , което на черен екран дава някакви бързо сменящи се проблеми свързани с fglrx , следва черен екран с искане за localhost и password и след това екран с разноцветни артефакти , който се оправя само с рестарт от бутона.

Дали и тази дистрибуция не е като (RedHat , Mageia и Мandriva),които няма как да се стартират от флашка.

Благодаря

П.П. В интерес на истината RH стартира от флаш , но няма графичен интерфейс и най-вероятно ще може да се стартира/инсталира но трябва много писане.

П.П.1 Ако има значение в момента съм с Уин 7 и Netrunner.

Редактирано от Joll1Roger (преглед на промените)

Снощи инсталнах от диск Chakra  защото от флашка не пожела. Сега се боря като свиня с тиква да инстална Ace stream player и е чудо от пакети :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.