Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Как до кенефа с него бе приятел....едно време с вестници се влизаше.... :D :D

Редактирано от luckyboy (преглед на промените)

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Списание,книга и пепелник са си класика ;)  Ма сега е нова ера и  интернета е яко на мода :) Ох заболя ме корема от смях :lol6: :lol6:

Списание,книга и пепелник са си класика ;)  Ма сега е нова ера и  интернета е яко на мода :) Ох заболя ме корема от смях :lol6: :lol6:

Сега д'ет викаш класика е друга - лаптопа, стол + телефона..., хахахаха, мани че като се сетя... :lol6:

Редактирано от exwol (преглед на промените)

Публикувано изображение

това ми се появява... рових из нета и намерих един със същия проблем, но е с Минт 15. Към края на неговата тема един пита за същия проблем, но в Минт 16 и му отговарят че е много различно и да си пусне нова тема.

Та някакви идеи ще дадете ли?

Как го записваш?А в биоса направени ли са правилните настройки ?

Не искам да рекламирам MINT, но точно с това убунту (13.10 / 64) имах страхотни проблеми с производителността.,докато при 12.04LTS всичко беше нормално.

sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updatessudo apt-get updatesudo apt-get install nvidia-current

Сега се сетих за този пост... това ли трябва да направя ?

След продължителни мъки, най-накрая се оправи всичко (поне за сега). Бил съм с Минт МАТЕ ... сега го смених с Минт Cinnamon. Имам звук и картина :)

Единствено флаша ми е странен ... играя една игра (браузърна- My lands) и се вижда малко размазано и не толкова хубаво както под Уин :(

надявам се и това да успея  да отстраня :)

http://prikachi.com/images/628/7061628H.png (това е под линукс) вижте как е размазан надписа по картата

http://prikachi.com/images.php?images/646/7061646D.png (това е под Уин) - чист надпис и всичко е една нотка по ясно :)

Редактирано от AccurseD_BG (преглед на промените)

Минт ползват техен си флаш , виж ако опиташ да инсталираш ubuntu-restricted-extras (от синаптика) какво ще ти предложи . Не че и другия няма да прави проблеми .

• 4 седмици по-късно...

Всеки ден през 10 минути ли ще растартирам компютъра за да се радвам колко бързо зарежда ?ппТова не е мерна единица за колко време ще зареди една ОС.

Знам, че не е мерна единица за това, казвам, че е сигурно най-бързата Linux дистрибуция. Ти избираш дали ще я инсталираш или не и не те карам да си рестартираш компа.

Я да питам тук ... Имате ли впечатления кой точно Linux е най-стабилен, и дава най-малко проблеми? Иска ми се да пробвам нещо за по-дълго време. Всички, които опитах дотук, дават някакви глупави дефекти, заради които много бързо ме отказват да се мъча :) .

Препоръчайте ми нещо, като за начинаещ. Наясно съм, че с Linux се работи по-различно, отколкото с Windows. Лаптопът ми е достатъчно мощен (Intel i3, 4GB RAM, Amd HD 4570).

Я да питам тук ... Имате ли впечатления кой точно Linux е най-стабилен, и дава най-малко проблеми? Иска ми се да пробвам нещо за по-дълго време. Всички, които опитах дотук, дават някакви глупави дефекти, заради които много бързо ме отказват да се мъча :) .

Препоръчайте ми нещо, като за начинаещ. Наясно съм, че с Linux се работи по-различно, отколкото с Windows. Лаптопът ми е достатъчно мощен (Intel i3, 4GB RAM, Amd HD 4570).

С кои дистрибуции си работил до момента ? Каква графична среда предпочиташ ? 

Първо изясни тези неща за да ти се препоръча конкретно. :)

Слагал съм преди време Ubuntu 12.04. Ако правилно си спомням, сложих му и KDE :) , даваше ми възможност за избор при логване.

Близките 2-3 дена опитах Mint, Zarin, Debian, Fedora. 

Общо взето, успявам да направя най-важните настройки, както и да инсталирам основните програми - Skype, Opera, аудио/видео плеъри, Wine, графични програми ... Не мисля, че имам предпочитания към графична среда. По-скоро ми се иска да пробвам нещо различно от Windows. Пък и знае ли се, някой ден може да не мога да си го намирам, без да кихам $$$ на M$ :) , и искам да съм подготвен за алтернативи.

Тъпото е, че срещам много дребни проблеми и бъгове - не ми се помнят настройки, изчезва ми таскбара (или както се казва там :) ), трудно ми е превключването на дисплеите (имам външен монитор) ... Такива работи. Последно слагах Fedora, след първия рестарт обаче изобщо не се зареди нищо, и трябваше да спасявам и Windows инсталацията.

Няма как да бъда по-конкретен какво искам, след като не съм запознат с разликите между дистрибуциите. Просто ми се иска нещо по-стабилно.

Кои са глупавите дефекти?

За какво ползваш лаптопа ?

Кои са глупавите дефекти?

За какво ползваш лаптопа ?

http://www.youtube.com/watch?v=BiKoOJrVidA

Да подпирам хладилника, как мислиш? ;) 

За всичко, за което може да се ползва един лаптоп. 

Това е без значение в момента. Смятам да си направя Dual Boot с Windows, и което не може да се прави на едната ОС - ще го правя на другата.

Ако не знаеш какво е "бъгове" в даден софтуер - най-вероятно няма да ми помогнеш с отговора си, така че не е нужно да обяснявам повече.

Ако предпочиташ KDE - инсталирай Kubuntu. Иначе ако държиш специално на *buntu - за лаптопа Lubuntu е добра идея. За Mint специално колегите препоръчват Debian edition или пък чистия Debian с xfce, въпреки че тук не съм много съгласен. Аз лично съм с Gnome 3 на Debian.

Всяко DE си заслужава да се опита според мен, така поне ще си изясниш накъде да се насочиш.

Иначе и аз не мога да схвана за какви бъгове споменаваш. 

Ubuntu, Fedora, Elementary (Който е Linux за начинаещи), OpenSUSE, Debian, Linux Mint, Slackware, Mageia... мнооого са :)

Ubuntu, Fedora, Elementary (Който е Linux за начинаещи), OpenSUSE, Debian, Linux Mint, Slackware, Mageia... мнооого са :)

Е много му помогна на колегата. :D

Ти лично с кое дистро си, че не съм те срещал из този раздел ? :)

Ами, добре. 

Ще пробвам Kubuntu, и като срещна бъг, ще пиша. 

Следващия път когато пишеш, гледай да си по учтив ;)

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Ако не знаеш какво е "бъгове" в даден софтуер - най-вероятно няма да ми помогнеш с отговора си, така че не е нужно да обяснявам повече.

Прав си. Вече няма смисъл да обясняваш.

Така ... Инсталацията протече гладко, първите ми впечатления са добри - не се "замисля", като някои други дистрибуции :)

И веднага, пример за "бъг" :) - като поискам да добавя нов "widget" (каквото и да означава това):

Публикувано изображение ,

не мисля, че е нормално да виждам такива неща:

Публикувано изображение

Kubuntu 13.10 desktop i386 - оттук . Исках 64-битовата версия, но пишеше, че 32-битовата е recommended, и свалих нея.

Засега е много приятна :) , допада ми повече от всички други. 

Kubuntu 13.10 desktop i386 - оттук . Исках 64-битовата версия, но пишеше, че 32-битовата е recommended, и свалих нея.

Засега е много приятна :) , допада ми повече от всички други. 

Защо не си инсталира 12.04 LTS ? x64 е по-препоръчително да инсталираш, въпреки че x86 я дават като такава.

Защо не си инсталира 12.04 LTS ? x64 е по-препоръчително да инсталираш, въпреки че x86 я дават като такава.

А ти защо не ми препоръча конкретно 12.04 LTS x64 преди няколко поста? ;)

Изрично писах, че не съм много запознат с видовете дистрибуции. Ти ми писа "инсталирай Kubuntu" - готово, хванах за ушите първото, което ми попадна :) , и го инсталирах. 

Нищо, ще си поиграя малко с това. Ако смяташ, че е наложително да го сменя - кажи, няма проблем :)

ПП. Как мога да си намеря драйвер за уебкамерата на лаптопа? Че сега ме дава в Скайп надолу с главата  :D

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

А ти защо не ми препоръча конкретно 12.04 LTS x64 преди няколко поста? ;)

Изрично писах, че не съм много запознат с видовете дистрибуции. Ти ми писа "инсталирай Kubuntu" - готово, хванах за ушите първото, което ми попадна :) , и го инсталирах. 

Нищо, ще си поиграя малко с това. Ако смяташ, че е наложително да го сменя - кажи, няма проблем :)

Ами предполагах, че ще си метнеш 12.04, пък за x64 не е голям проблем. Тествай тази версия а ако имаш върпоси сподели. :)

Я виж има ли ъпдейти защото  вчера се обнови КДЕ до 12.04.3  и са оправени маса бъгове. Най бързо става в конзолата с командата : sudo apt-get update. Kато обновиш може да удариш пак в конзолата : sudo apt-get upgrade

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Има, след инсталацията само поиска да се ъпдейтва, и изтегли сума ти работи :) .

Още един въпрос - как да си сменя wallpaper-а на десктопа? С курсора на мишката вече се справих :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.