Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Не знам, тогава. Вероятно, има активни процеси. Базова система без графична среда  и стартирани приложенияне може да заеме над 100 MB. Имам спомени, че колеги с Openbox са докарвали разхода до под 50 МБ. 

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ubuntu-server с Gnome-3 си е потребителска дистрибуция с Gnome-Shell десктоп. Повече от половината памет се използва от графичната среда.

Ха подвел си се.

Това е Gnome 3 на Debian 7, а Ubuntu Server-а си е конзолна - просто се логнах през SSH. :)

Ха подвел си се.

Това е Gnome 3 на Debian 7, а Ubuntu Server-а си е конзолна - просто се логнах през SSH. :)

Еми като правиш магий, така става!!

Значи ше си дойдем на думата за паметта ми се струва :)  От Live CD  да я пуснеш тая мента  ше мине 150 рам  с гаранция . Това е в момента с  Лубунту коре десктоп.

System hostname 	ubuntu (127.0.1.1)Operating system 	Ubuntu Linux 14.04Webmin version 	1.680Time on system 	Mon Apr 21 22:50:08 2014Kernel and CPU 	Linux 3.13.0-24-generic on i686Processor information 	AMD Sempron(tm) Processor 3600+, 1 coresSystem uptime 	0 hours, 4 minutesRunning processes 	124CPU load averages 	0.51 (1 min) 1.03 (5 mins) 0.49 (15 mins)CPU usage 	1% user, 0% kernel, 0% IO, 99% idleReal memory 	874.65 MB total, 167.47 MB used	Virtual memory 	894 MB total, 0 bytes used	Local disk space 	72.37 GB total, 6.83 GB used	

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Стана ми интересно и се разрових в снимките си :

Debian Squeeze 

https://imageshack.com/i/nfdebiansqueeze7p

https://imageshack.com/i/jwdebiansqueeze8p

Debian Lenny 

https://imageshack.com/i/031234mpp

https://imageshack.com/i/ngrazhod1p

Лека ви нощ и стига сме се занимавали с глупости. Човека ще си тества няколко дистрибуции и ще види, коя ще работи най- добре. При 1 GB RAM, изборът не е малък. 

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Да слага Linux Mint ,аз със 64 бит стартираше със 380 мб /говоря по памет/ пък и е доста лека за начинаещи юзери

Здравейте. Попадна ми един лаптоп HP pavilion ze4200, Който има 512mb ram, 64mb video (Ati mobility 320m, Нещо такова беше), AMD Athlon процесор на 1.8 (2200+). Инсталирах си му Lubuntu 13.10, но нещо лагва и не върви като хората. Много трудно инсталира каквото и да било от магазина (не  е от интернета) и се мъчи все едно съм му пуснал някоя адски тежка игра и съм я минимализирал. Дали това може да се дължи, че му идва тежко Lubuntu-то или просто е някакъв хардуерен проблем ?

PS: С XP върви прилично. 

Редактирано от rusimc (преглед на промените)

Здравейте. Попадна ми един лаптоп HP pavilion ze4200, Който има 512mb ram, 64mb video (Ati mobility 320m, Нещо такова беше), AMD Athlon процесор на 1.8 (2200+). Инсталирах си му Lubuntu 13.10, но нещо лагва и не върви като хората. Много трудно инсталира каквото и да било от магазина (не  е от интернета) и се мъчи все едно съм му пуснал някоя адски тежка игра и съм я минимализирал. Дали това може да се дължи, че му идва тежко Lubuntu-то или просто е някакъв хардуерен проблем ?

PS: С XP върви прилично

Максимума на този лаптоп е 1гб рам ако си само с един слот виж в продавалника за една плочка PC2100 това е твоята рам памет тук има

Значи проблема не е от видео картата, а от рамта ? Супер, ще сложа 1 GB :)

Може ли да ми напишете с по 2-3 изречения, какви са основните разлики между версиите на Linux Mint - KDE, MATE, Cinnamon, XFCE.

Коя според вас е най-бърза, най-удобна, предимства и недостатъци.

Наясно съм, че всеки си има вкус и трябва да се изпробва всяка поотделно за да преценим за себе си, коя ни е по вкуса, но искам да прочета различни мнения.

Редактирано от Бум (преглед на промените)

1. Разликата е в графичните среди.

2. Всички среди, които си изброил са достатъчно бързи удобни и бързи, ако са върху подходящият хардуер.

KDE и Cinnamon са по- лъскави и консумират повече ресурси. Ако имаш поне 2 GB RAM, това няма да представлява проблем за теб.

Всичко е въпрос на личен избор, защото, дори да имаш възможност да инсталираш определена графична среда, това не означава, че тя ще ти хареса или ще ти е удобна.

Тестваш и решаваш сам.

Едва ли някой ще тръгне да обяснява....Различни среди, за различни вкусове, това е!

А мога ли да инсталирам нови графични среди, например върху KDE да сложа Cinnamon и да си избирам коя да ползвам и препоръчително ли е, или е по-добре да се форматира и да се инсталира графичната среда с новият Linux начисто ? 

Не е проблем, върху една система да работят няколко графични среди, но не ти го препоръчвам, защото става голямо мазало от пакети и стартирани услуги. 

Можеш да направиш следното - инсталираш всички среди, които те интересуват върху една система, влизаш в различните сесии и работиш с всяка една от тях. Като избереш, коя да ползваш, правиш нова инсталация начисто.

Не е проблем, върху една система да работят няколко графични среди, но не ти го препоръчвам, защото става голямо мазало от пакети и стартирани услуги. 

Можеш да направиш следното - инсталираш всички среди, които те интересуват върху една система, влизаш в различните сесии и работиш с всяка една от тях. Като избереш, коя да ползваш, правиш нова инсталация начисто.

Това е типичен проблем при убунту базираните.

Но при всички останали дистрибуции този проблем отсъства.

http://mirrors.se.kernel.org/gentoo//releases/amd64/20121221/livedvd-amd64-multilib-20121221.iso

Например този жив диск е с около 6 - 7 десктоп среди, можеш да ги разгледаш и да си харесаш. И да си инсталираш после каквато ти харесва дистрибуция с избраната десктоп среда.

Колегата нямаше предвид работа от Live CD. Подобни живи дискове има и за Ubuntu - базирани системи.

Няма проблеми да ползваш, повече рабoтни среди. Но при некои,  почти със сигорност ще имаш ядове със зависимостите.

Пробвай да смешиш тези тогава - Mate, Gnome3, Unity, Cinnamon .

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Препоръчвам Zorin OS http://zorin-os.com/

Подобни дистрибуции са за начинаещи, а колегата не е от скоро в раздела. :)

Аз лично на Debian-а имам 3 DE-та - Gnome 3, Gnome Classic и Xfce 4.8. Всичко е въпрос на вкус...

Аз съм начинаещ и zorin os ми харесва.

Може ли да ми напишете с по 2-3 изречения, какви са основните разлики между версиите на Linux Mint - KDE, MATE, Cinnamon, XFCE.

Аз напоследък ползвам Cinnamon среда и мога да кажа че ми допада. Проектите МАТЕ и Cinnamon възникват в опит да се преодолеят катастрофите с KDE4/GNOME3. MATE e краткосрочният, като се ползва почти изцяло кода на GNOME 2, a Cinnamon има за цел да докара поносим Desktop experience, чрез по-модерни и поддържани библиотеки отдолу (GTK3).http://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamon_(software)http://en.wikipedia.org/wiki/MATE_%28software%29

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Заразих се и аз с Тоя Линукс като малко дете в сладкарница :)  сега ползвам Минт Петра/Мате/ само не мога да разбера що вентилатора не спра да върти :( .От флашка го ползвам още се колебая ,пробвах Лубунту ама много обрано даже безжичната ми карта не разпозна

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.