Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Adobe Flash Player - да. Но, Pepperflashplugin дава доста добро качество на възпроизвеждане.

cybercop а може ли да обясниш как точно се инсталира този pepperflashplugin, че търсих в synaptic уж го инсталирах, но пак същото :/ във тубата и бокса ок във фейсбука няма никой, казва ми свалете го

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

cybercop а може ли да обясниш как точно се инсталира този pepperflashplugin, че търсих в synaptic уж го инсталирах, но пак същото :/ във тубата и бокса ок във фейсбука няма никой, казва ми свалете го

Papperflashplugin е разработка на Google. Инсталира се или заедно с Google-chrome, или като самостоятелна добавка за да се ползва в Chromium.

Просто се отваря мениджъра на пакети, намира се добавката (pepperflashplugin-nonfree) и се инсталира.

http://s19.postimg.org/p2tms3hkj/pepperflashplugin_nonfree.png

Там където го няма в пакетите( по-стара версия на ОС ) - така .

И първата ти работа , предполагам, е да му сложиш един адблок ( без значение кой ).

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Добре! Намерих го, сложих го, иии странно защо като кликна chrominium-а да  тръгне той не тръгва???? А chrom-a и със и без pepperflash-а неще да се включи

• 1 месец по-късно...

Какво ще ми препоръчате?

Досега ползвах(и пиша в момента от нея) Linux Mint, но скоро ми попадна един Mac и на първо четене бях впечатлен от визията(dock-а и не само) и инсталирах един dock за Mint-а обаче май не е нещо особено - Cairo dock.

Тук на работа съм с едно лаптопче с Intel HD,а вкъщи съм с някакъв двуядрен и никак не лоша видеокарта. Интересува ме нещо, което да е лесно за работа и да предлага разни благоприятни визуални ефекти и т.н. Лицензът(да е безплатно дистро) поне за лаптопа ми на работа е важен, защото ако дойдат данъчни да не става неприятно.

EDIT вече качих един Mint с KDE :)

Редактирано от kydesibevesko (преглед на промените)

То Минт е най-удачно ,може и Дебиан :)

Какво ще ми препоръчате?

Досега ползвах(и пиша в момента от нея) Linux Mint, но скоро ми попадна един Mac и на първо четене бях впечатлен от визията(dock-а и не само) и инсталирах един dock за Mint-а обаче май не е нещо особено - Cairo dock.

Тук на работа съм с едно лаптопче с Intel HD,а вкъщи съм с някакъв двуядрен и никак не лоша видеокарта. Интересува ме нещо, което да е лесно за работа и да предлага разни благоприятни визуални ефекти и т.н. Лицензът(да е безплатно дистро) поне за лаптопа ми на работа е важен, защото ако дойдат данъчни да не става неприятно.

EDIT вече качих един Mint с KDE Публикувано изображение

http://elementaryos.org/

Това нали разправят, че мясало на MacOS ... пробвай. То от проба глава не боли :)

• 3 седмици по-късно...

Някои ще ми препоръча възможно най-добрият линукс (дистрибутор) който да запиша на двд диск и да го инсталирам на компютъра.

Предполагам 20-30 гб. са достатъчни за основна работа.

Някои ще ми препоръча възможно най-добрият линукс (дистрибутор) който да запиша на двд диск и да го инсталирам на компютъра.

Предполагам 20-30 гб. са достатъчни за основна работа.

Дистрибутор трудно ще запишете на диск, но вероятно имате предвид Дистрибуция :)

А за какво смятате да го ползвате този диструбутор? Дайте насоки как си ползвате компютъра за да ви се препоръча нещо полезно и удобно за вас.

Дистрибутор трудно ще запишете на диск, но вероятно имате предвид Дистрибуция Публикувано изображение

А за какво смятате да го ползвате този диструбутор? Дайте насоки как си ползвате компютъра за да ви се препоръча нещо полезно и удобно за вас.

Ще използвам линукс като отделна ОС тоест на машината ще имам две ОС.

Трябва ми такава дистрибуция, която ще ми позволи да работя и с двата дисплея тоест монитора и ТВ-то. Целта ми е да видя как се държи линукс ОС в сравнение с W8.1.

Имам и усб флаашка 32 гб. ако това е по-добра алтернатива на двд диск, но не съм сигурен дали може да се запише линукс на флашка.

Редактирано от petko93 (преглед на промените)

Netrunner — KDE GNU/LINUX DISTRIBUTION

Предлагам ти тоя защото е LTS базираната (5 години ъпдейти) на Кубунту версия  или другата версия която е  базирана на Манджаро  и е с непрекъснат цикъл на обновяване

Едно ревю на дистрото 

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Трябва ми такава дистрибуция, която ще ми позволи да работя и с двата дисплея тоест монитора и ТВ-то. Целта ми е да видя как се държи линукс ОС в сравнение с W8.1.Имам и усб флаашка 32 гб. ако това е по-добра алтернатива на двд диск, но не съм сигурен дали може да се запише линукс на флашка.

Може да се запише на флашка. Ако само това са ви изискванията, то те се покриват от всяко дистро, което има GUI. Долкото ми е известно xrandr ще си свърши работата добре навсякъде.

Ако нямате опит (а то е така, както се разбира от поста ви) с Linux, то се насочете към нещо лесно - Ubuntu, Mint, Elementary OS и т.н. и се върнете малко назад в темата вероятно ще намерите подходящи дистрибуции. Предполагам, че след малко доста хора ще ви предложат различни неща. Но пробвайте, защото всеки начинаещ намира едно или друго дистро за "глупаво", "тъпо", "скапано" и т.н., а друго за "прекрасно", "лесно" ... просто защото няма опит с него :)

Реших да сваля ubuntu но е почти 1 гб. няма ли начин да се свали чрез торент?
За програмиране на флашка ще използвам http://www.linuxliveusb.com/

KDE  за преход от windows  е идеално.

Ще ми обясниш ли накратко освен графична среда (KDE)  какви други среди има?

1. Реших да сваля ubuntu но е почти 1 гб. няма ли начин да се свали чрез торент?

За програмиране на флашка ще използвам http://www.linuxliveusb.com/

2. Ще ми обясниш ли накратко освен графична среда (KDE)  какви други среди има?

1. http://releases.ubuntu.com/14.04/

Погледни в списъка и ще видиш торентите.

2. Gnome 3 (в три основни варианта - Unity, Gnome Shell, Cinnamon), KDE, Xfce, MATE, Lxde и множество минималистични графични среди.

В темата "Снимки на вашият Linux" има достатъчно снимки за да добиеш представа за тях.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

1. http://releases.ubuntu.com/14.04/

Погледни в списъка и ще видиш торентите.

2. Gnome 3 (в три основни варианта - Unity, Gnome Shell, Cinnamon), KDE, Xfce, MATE, Lxde и множество минималистични графични среди.

В темата "Снимки на вашият Linux" има достатъчно снимки за да добиеш представа за тях.

Звучи сложно! Публикувано изображение 

Иначе мерси за линка към торент Публикувано изображение

Звучи сложно! Публикувано изображение 

Иначе мерси за линка към торент Публикувано изображение

Ако беше написал някакви параметри на хардуера и за какво точно ти е необходима дистрибуцията щях да ти постна само една връзка, за да не се затрудняваш. Но, при ограничена информация, вариантите са прекалено много.

Ако беше написал някакви параметри на хардуера и за какво точно ти е необходима дистрибуцията щях да ти постна само една връзка, за да не се затрудняваш. Но, при ограничена информация, вариантите са прекалено много.

Малко по-нагоре описах на грубо за какво ще използвам линукс. Просто търся някакъв линукс за нормалния потребител с нормален компютър с нормални изисквания.Прочетох, че Ubuntu e идеалния избор!

Ubuntu е толкова податлива нa персонализация, че няма никаква външна прилика между отделните разновидности. Тествай Kubuntu, Ubuntu, Xubuntu и Linux Mint от флашка и, което ти хареса, това инсталирай.

Netrunner — KDE GNU/LINUX DISTRIBUTION

Предлагам ти тоя защото е LTS базираната (5 години ъпдейти) на Кубунту версия  или другата версия която е  базирана на Манджаро  и е с непрекъснат цикъл на обновяване

Едно ревю на дистрото 

От позицията ми на обикновен цъкач подкрепям колегата за Netrunner.Инсталираш и започваш да си го ползваш имаш си мозила, която в предната версия си вървеше с флаш.За флашката може да ползваш и Руфус

Малко помощ!В момента се опитвам да инсталирам ubuntu на харда.Проблема е, че инсталатора не разпознава наличието на други ОС.Аз избрах "други опции" и тука се притеснявам да не направя някоя беля тоест без да искам може да трия диск С, където се намира w8.1.Как да създам нов дял само за ubuntu без това да ми разввали windows-а?

Няма ли опция "Инсталиране на системите една под друга" ? 

Би ли изброил, изобщо, какви опции ти предлага инсталаторът ?

Няма ли опция "Инсталиране на системите една под друга" ? Би ли изброил, изобщо, какви опции ти предлага инсталаторът ?

http://picbg.net/img.php?file=ce5a44512b4df1ec.jpghttp://picbg.net/img.php?file=70e7db39f7d5abad.jpg

Ако не ти се жертва никой от наличните дискове, тогава преоразмери един диск, като оставиш свободни 30-40 GB, избери опцията "нещо друго" и задай, на този дял да се монтира кореновата файлова система (/.), форматирана в ext4 формат. MBR (програмата за начално зареждане), трябва да се инсталира на dev/sda, както си е в момента. Така ще обхване всички инсталирани OS върху физическият диск.  Никога не съм работил с Windows 8 и не знам, дали причината за липсващата опция е операционната система или инсталацията от флашка.

• 3 месеца по-късно...

здравейте предложете ми линукс за начинаещ  pc  ми е atlon x2 64 4800 videokartata e ati radeon 1200 ще го ползвам за музика филми интернет . Спрял съм се на linux  usu 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.