Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

За мен такава визия на Убунту Mate 14.04  напълно ми покрива нуждите. Се едно си седнал пред някое разкрасено XP  а и  харчи точно колкото него. Лекота,удобство и никакви грижи . Kакво повече да искам ? :P Стотинката и тя си е  супер за домашни нужди. 

image.jpg

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не ти препоръчвам KDE за декстоп /освен ако няма някой, който да ти го понагласи/. Може би Cinnamon, Mate, XFCE, GNOME.

По-добър и функционален десктоп не се е родил, не само, че няма равен, но никой дори не може да се сравнява с него. Разбира се може да си вършиш нещата на всеки от изброените. В момента може да се ползват LTS ядрата и 3.18 другите в кофата, 3.16 е също за кофата. RudeBoy, дай резултата от sudo fdisk -l, в момента съм със същата дистрибуция и само SSD, ама не ме кефи.

Никое от тези ядра не е в списъка за дълга поддръжка. Но не е и нищо фатално.

А да се ползва 3.16 е много лоша идея. Ядрото няма официална поддръжка вече.

И двете се поддържат официално от Canonical. За това са Generic (щатни).

3.16 е щатното ядро и за Debian 8 Jessie и ще го поддържат поне още 4 години. И, изобщо не е лошо ядро. Много по- добро от щатното 3.13 с което излезе Ubuntu 14.04. С това ядро нарушиха традицията от появата на дистрибуцията да използват ядра с четна номерация в LTS изданията.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Това няма абсолютно никакво значение факт е че към настоящия момент когато са правили убунту 3.13 е било най-добрия вариант заради бъговете в 3.12 и ранните с ext4

А в момента нито 3.13 нито 3.16 се поддържат от Линус Торвалдс, и дори в Убунту и Дебиан да ги ползват не означава стабилни и поддържани.

Сравнявай и с други LTS дистрибуции :) Slackware, AltLinux например.

cybercop, точно за това не харесвам Убунту и Каноникал, в частност. Защо им са тези глупости да се поддържат не LTS ядра? Това е много работа за нищо, а може да направят нещо градивно с този труд. "Собствената" поддръжка е много работа за нищо, борят вятърни мелници - само като си помисля колко работа - ужас.

За начинаещ потребител Linux Mint или Netruner  KDE разбира се при такава конфигурация е грехота да не се възползваш от глезотийките на Plasma :)

RudeBoy, дай резултата от sudo fdisk -l, в момента съм със същата дистрибуция и само SSD, ама не ме кефи.

kubuntu@kubuntu:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/loop0: 1021.3 MiB, 1070915584 bytes, 2091632 sectors

Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes

Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes

I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes

Disk /dev/sda: 111.8 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors

Disklabel type: dos

Disk identifier: 0x00023d1c

Device     Boot     Start       End   Sectors  Size Id Type

/dev/sda1  *         2048 171521984 171519937 81.8G  7 HPFS/NTFS/exFAT

/dev/sda2       171522048 234436607  62914560   30G  7 HPFS/NTFS/exFAT

Disk /dev/sdb: 931.5 GiB, 1000204886016 bytes, 1953525168 sectors

Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes

I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes

Disk identifier: 0x22772277

Device     Boot      Start        End    Sectors   Size Id Type

/dev/sdb1  *            64 1311112844 1311112781 625.2G  7 HPFS/NTFS/exFAT

/dev/sdb2       1311112845 1953520064  642407220 306.3G  f W95 Ext'd (LBA)

/dev/sdb5       1311112908 1953520064  642407157 306.3G  7 HPFS/NTFS/exFAT

Partition 3 does not start on physical sector boundary.

Partition 6 does not start on physical sector boundary.

Disk /dev/sdc: 3.8 GiB, 4066377728 bytes, 7942144 sectors

Disk identifier: 0x0037c3bc

Device     Boot Start     End Sectors  Size Id Type

/dev/sdc1  *       63 7942143 7942081  3.8G  c W95 FAT32 (LBA)

Идеята ми е да инсталирам на /dev/sda2 .

И какво ти казва инсталатора като се опиташ да зададеш dev/sda2?

cybercop, точно за това не харесвам Убунту и Каноникал, в частност. Защо им са тези глупости да се поддържат не LTS ядра? Това е много работа за нищо, а може да направят нещо градивно с този труд. "Собствената" поддръжка е много работа за нищо, борят вятърни мелници - само като си помисля колко работа - ужас.

Това с ядро 3.13 беше изключение, което се надявам да не стане правило. Но, пък, идеята да се вкарват щатните ядра на всяка следваща версия в предходните поддъжани версии ме устройва чудесно. А, с PPA мога да си регулирам версиите на приложенията почти до съвършенство. Всяка важна за мен програма, мога да задам да се обновява от отделно хранилище.  Debian плаче за PPA, но никой не го е грижа.

Едно от малкото неща, които ме дразнят в Ubuntu е, ангажимента да обявят излизане към определена дата. Това е предизвиквало куп проблеми през годините, включително тези, за които написах по- горе.

Е за това никога не съм и харесвал дебианското и изобщо бинарните дистрибуции (с леки изключения)

Нулева гъвкавост при тях.

Това няма абсолютно никакво значение факт е че към настоящия момент когато са правили убунту 3.13 е било най-добрия вариант заради бъговете в 3.12 и ранните с ext4

А в момента нито 3.13 нито 3.16 се поддържат от Линус Торвалдс, и дори в Убунту и Дебиан да ги ползват не означава стабилни и поддържани.

Сравнявай и с други LTS дистрибуции :) Slackware, AltLinux например.

Какво да сравнявам - два супер мощни екипа с един човек - дистрибуция ? Бих се доверил повече на Ubuntu 12.04, отколкото на която и да е версия на Alt, PCLinuxOS или Slackware.

Не обичам да споря, но Слакуер са били и винаги ще са еталон за стабилност сигурност бързина и качество.

Но никога няма да се върна на слакуер.

Алт Линукс е един много сериозен играч всяко едно издание се поддържа 9 години след излизане.

И какъв е смисъла да поддържаш нещо 10 години ,като може да вадиш нови версии.............

Rosene да нямяш  рода в Русия  та така ги тачиш тия руски  разработки ?

"No root file system is defined"

Въобще разпознава ли ти ССД ?С коя дистрибуция си ?

Е за това никога не съм и харесвал дебианското и изобщо бинарните дистрибуции (с леки изключения)

Нулева гъвкавост при тях.

Има гъвкавост и то голяма. Спестява доста компилиране, а ако нещо не ти харесва може веднага да си го компилираш както искаш. Но най-доброто е да го направиш както те кефи стига да рабираш :)

RudeBoy, избираш ръчно раделяне на дяловете и слагаш / на sda2, /home и swap, където ти хрумне и инсталираш накрая буутлоадъра трябва да на праймъри диска - никога не съм инсталирал на повече от 1 физически диск, някой да даде напъствия. :)

От fdisk -l се вижда диска!

За мен Swackware има основно историческо значение. Колкото до Alt Linux - пожелавам и да стигне нивото на CENTOS. Защото обявен срок на поддръжка и стабилност, която се постига от екипите, работещи по дистрибуцията са доста различни неща.

Rosene да нямяш  рода в Русия  та така ги тачиш тия руски  разработки ?

Дори и да нямах рода в Русия пак щях да кажа същото.

Това че са руски не означава че не са добре направени.

За мен Swackware има основно историческо значение. Колкото до Alt Linux - пожелавам и да стигне нивото на CENTOS. Защото обявен срок на поддръжка и стабилност, която се постига от екипите, работещи по дистрибуцията са доста различни неща.

Е така де. Тя дистрибуцията от скоро е независима, вероятно 5 години. Но имат много голям екип.

Да, разпознава го, Kubuntu 14.10.

Ахам...............можеш ли предварително под Джама да си направиш дял Ext 4 primari  с някоя програма ....................Mini tool partition  примерно.Аз така съм инсталирал Линукс

Една от причините да не го разпознава е ако SSD диска е с MBR таблица и вече са направени 4 главни дяла и останалите логически. Линукс до колкото помня май отказваше да се инсталира на логически дял.

Аз моя диск си го деля със софтуер и си правя Линукс дял и не съм имал проблеми !

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.