Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Взех присърце съвета на  TheSmoker и инсталирах Ubuntu Mate 14.04. Невероятно е . В самото начало имам един въпрос. Когато преди 20 дни инсталирах kubuntu направих дял 25 гб. за системата, след него 2 гб swap а останалата част от диска посочих (без използване на дяла) ...като идеята ми беше след като се инсталира kubuntu-то, с вградения инструмент да си създам сам дял, който да не е монтиран в операционната система. Така и направих(създадох дял с име Media) Сеага обаче когато сложих ubuntu mate процедирах по същия начин- зададох нова таблица за дяловете, след което един дял 25 гб за системата , 2гб за swap и останалата част посочих (без използване на дяла). Когато ubuntu mate се инсталира забелязох че имам създаден дял Media, въпреки че изрично му посочих по време на инсталацията (без използване на дяла). Просто от любопитство повторих цялата схема отново  и зададох (нова таблица за дяловете) и отново за неразделената част от диска (без използване на дяла), но пак си имах готов създаден дял с име Media, който по големина си отговаряше до последния bit на онзи дял, за който бях задал (без използване на дяла). Какво става. Някъде нещо бъркам... или тоя linux е толкова умен че помни как съм си разделил диска преди 20 дни и как съм си именувал дяловете. 

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Има - Ubuntu Mate 14.04.

Moже да се смени графичната среда също но изобщо не е препоръчително особено за начинаещи.

+1

Ubuntu MATE 14.04.2

В него са включени пакети, които ще влязат в бъдещото Ubuntu 15.04.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Взех присърце съвета на  TheSmoker и инсталирах Ubuntu Mate 14.04. Невероятно е . В самото начало имам един въпрос. Когато преди 20 дни инсталирах kubuntu направих дял 25 гб. за системата, след него 2 гб swap а останалата част от диска посочих (без използване на дяла) ...като идеята ми беше след като се инсталира kubuntu-то, с вградения инструмент да си създам сам дял, който да не е монтиран в операционната система. Така и направих(създадох дял с име Media) Сеага обаче когато сложих ubuntu mate процедирах по същия начин- зададох нова таблица за дяловете, след което един дял 25 гб за системата , 2гб за swap и останалата част посочих (без използване на дяла). Когато ubuntu mate се инсталира забелязох че имам създаден дял Media, въпреки че изрично му посочих по време на инсталацията (без използване на дяла). Просто от любопитство повторих цялата схема отново  и зададох (нова таблица за дяловете) и отново за неразделената част от диска (без използване на дяла), но пак си имах готов създаден дял с име Media, който по големина си отговаряше до последния bit на онзи дял, за който бях задал (без използване на дяла). Какво става. Някъде нещо бъркам... или тоя linux е толкова умен че помни как съм си разделил диска преди 20 дни и как съм си именувал дяловете. 

Той дяла ако не си го затрил просто си седи там.макар че може да не се използва да не се монтира автоматично при старт на системата.

Я дай изхода на cat /etc/fstab

предполагам че няма как дяла да не изчезне при положение , че създавам нова таблица на дяловете. Единственото ми обяснение е че не променям големината на дяловете когато ги създавам наново. И въпреки всичко няма логично обяснение. Нов опит с различен размер на дяловете даде съвсем друг резултат. Вече се виждаше като неразделено пространство. Всъщност сложих диска на ubuntu mate и първо му дадох " пробвай убунту" . тогава с gparted затрих целия диск.после инсталирах ubuntu-то, като естествено последния дял е (без използване на дяла). Когато обаче имах вече готова инсталирана ОС и исках да създам нов дял на неразделеното пространство забелязах че gparted го няма. Странно имаше го на диска когато зареди ОС директно от диска. Та се наложи да го инсталирам допълнително...и така свъриших работата.

Редактирано от kalinaki (преглед на промените)

Здравейте!

Бихте ли ми препоръчали Линукс дистрибуция за Лаптоп, който ще се използва за интернет, офис пакет, видео, музика и  снимки. Параметрите са следните:

post-358322-0-21301900-1428133360_thumb.

Здравейте!

Бихте ли ми препоръчали Линукс дистрибуция за Лаптоп, който ще се използва за интернет, офис пакет, видео, музика и  снимки. Параметрите са следните:

пробвай линукс минт 

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Здравейте!

Почти всяка дистрибуция в МАТЕ, Xfce или Lxde графична среда.

Здравейте. Искам да попитам какво ви е мнението за Elementary OS. Интересувам се от Линукс и до сега съм упитвал доста дистрибуции но се нещо не ми харесваше в тях. Натъкнах се на  Elementary OS и ми хареса като външен вид. Свалих  Elementary OS - Luna, инсталирах я от флашка и бум  "boot device not found" до колкото разбрах било бъг в grub файла или нещо такова. Сега чакам да излезе новата версия на дистрото и за това искам да попитам за вашето мнение и дали си струва това дистро.

Потвръждавам за Elementary OS, и аз много искам да я пробвам, но уви, вече два пъти я записвам с YUMI и Rufus и не е буутваща. Windows не я чете и разбрах, че има нещо като Write-protect, който се маха от registry. Така Windows я разпознава, но няма смисъл след като трябва да я разпознае биоса. Май наистина е някакъв бъг в дистрибуцията ама след като толкова хора я ползват явно има някакво решение. С други дистрота записани, чрез YUMI няма проблем.

Потвръждавам за Elementary OS, и аз много искам да я пробвам, но уви, вече два пъти я записвам с YUMI и Rufus и не е буутваща. Windows не я чете и разбрах, че има нещо като Write-protect, който се маха от registry. Така Windows я разпознава, но няма смисъл след като трябва да я разпознае биоса. Май наистина е някакъв бъг в дистрибуцията ама след като толкова хора я ползват явно има някакво решение. С други дистрота записани, чрез YUMI няма проблем.

провбай с LinuxLive USB Creator 

провбай с LinuxLive USB Creator 

.......единственото което ви трябва е UNETBOOTIN за Windows , форматирате флашката във FAT  и записвата стартираща флашка с unetbootin , внимавайте като инсталирате , къде слагате зареждащите препратки , проблема "boot device not found " е от неправилно разположeни препратки за GRUB .

И аз сега пробвах с Унеботин да направя тоа кенеф елемнтари :) ядец не става

Редактирано от McLane (преглед на промените)

И с двете горепосочени програми не става. В boot папката имам grub папка с loopback.cfg. Този ерор, който е описал rams го няма, просто няма флашка в биос менюто или ако има не е буутваща. Чудих се дали да не "изхабя" един диск ама едва ли ще има някаква разлика, по-добре към друго дистро да се насоча. Благодаря за отговорите.

Не знам как работи в днешно време unebootin на Уйндоус , но под Убунту ако ще се прави ЕлементариОС Луна с програмчето, съм останал с най-добри впечатления от версия 585 за направата на всяко Убунту-базирано за версия 12.04.х.

Допълнително, като се прави флашка, се спазват няколко много прости правила ("гимнастики", по "моята" терминология), които ако се замислиш - увеличават шанса за по-малко грешки при направа/стартиране, а именно - бучваш флашката, форматираш, вадиш, вкарваш, монтираш, пускаш програмата по избор, свършва работата си, демонтираш, вадиш, включваш, монтираш, рестарт.

DD-ISO и няма да имате проблеми :P

- бучваш флашката, форматираш, вадиш, вкарваш, монтираш, пускаш програмата по избор, свършва работата си, демонтираш, вадиш, включваш, монтираш, рестарт.

Якоо :)

пробвай с това дистро  http://sourceforge.net/projects/elementaryos/?source=typ_redirectс записващата програма на линукс минт стана и си тръгва

...EOS съм го инсталирал в момента на четири лаптопа в къщи и на 6 машини в сервиза , без абсолютно никакви проблеми , като в сервиза машините са старички , за тези коитонямат опция в биоса за зареждане от USB - инсталация от CD , ...и така ,пробвайте варианти , дистрото изобщо не е проблемно и работи много добре...

...EOS съм го инсталирал в момента на четири лаптопа в къщи и на 6 машини в сервиза , без абсолютно никакви проблеми , като в сервиза машините са старички , за тези коитонямат опция в биоса за зареждане от USB - инсталация от CD , ...и така ,пробвайте варианти , дистрото изобщо не е проблемно и работи много добре...

аз имах проблеми с дистрото на centos и с какви и програми да го записвах неставаше и неставаше .затова нека пробва това дистро проверено че става

аз имах проблеми с дистрото на centos и с какви и програми да го записвах неставаше и неставаше .затова нека пробва това дистро проверено че става

Да не сте били свалили някой минимал образ на Центос и да сте очаквали да тръгне X?

Говорех за Уйн-машин.

off-topic :)

Епа, сори нещо пак не съм разбрал :)

Хубава музичка :P

От window$ иначе много гледам, че се хвали Rufus , даже имаме във форума на Стотинка как се прави подобно упражнение, ето тук . Може колегата да гледа от него, за всички дистра трябва да е еднакво, или пък ако се затруднява с тази Елементарна ОС, да сложи една Стотинка :P не четох на горе за какво точно се е спрял на ЕлементариОС, но може пък нашият проект да му хареса.

Да не сте били свалили някой минимал образ на Центос и да сте очаквали да тръгне X?

Епа, сори нещо пак не съм разбрал :)

Хубава музичка :P

От window$ иначе много гледам, че се хвали Rufus , даже имаме във форума на Стотинка как се прави подобно упражнение, ето тук . Може колегата да гледа от него, за всички дистра трябва да е еднакво, или пък ако се затруднява с тази Елементарна ОС, да сложи една Стотинка :P не четох на горе за какво точно се е спрял на ЕлементариОС, но може пък нашият проект да му хареса.

не бях свалил пълната версия но дистрото явно бе кофти . Поздравления за стотинката добре е направена

не бях свалил пълната версия но дистрото явно бе кофти . Поздравления за стотинката добре е направена

CentOS? Кофти? Как беше там за ракетата и Луната....

Капитане CentOS  на фона на наблъсканото със екстри Ubuntu ,Mint  и тн.  си е  сложно. Добра е за сървър  и то много ама за домашно ползване  трябва да се тунингова доста.

Капитане CentOS  на фона на наблъсканото със екстри Ubuntu ,Mint  и тн.  си е  сложно. Добра е за сървър  и то много ама за домашно ползване  трябва да се тунингова доста.

Може би, все пак аз идвам от сървърния свят и за мен нещата изглеждат различно. Но такива ултимативни изказвания са ми странни :)

Ми щом идваш от сървърния свят да задам едно  малко странично въпросче  :) Кое ще е по удачно решение  относно филтрация по IP и mac адреси ,лекота и стабилност при ползване ?  Апаче или направо да се мятам на nginx ?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.