Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Предпочитания за графична среда имаш ли ?

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

+1 за Linux Mint с МАТЕ. Или Ubuntu MATE Remix 14.04.1. Но, последната мента е с инсталиран по подразбиране Compiz.

Предпочитания за графична среда имаш ли ?

не нямам

• 2 седмици по-късно...

Искам да се пробвам и аз, но съм пълен лаик! 

Като за начинаещ - Mint или УСУ???? 32 или 64 бита???

Важно условие е да има задължително БГ интерфейс и ниски системни изисквания, но пък и да не е съвсем кют! (това ако говорим за други предложения)

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Важно условие е да има задължително БГ интерфейс и ниски системни изисквания, но пък и да не е съвсем кют!

Минт е по-добрия избор, естествено има и български интерфейс. Ако няма да адресираш повече от 4 ГБ памет, то x86 е за теб, макар че и там има решение с PAE ядра.

Гледам Минт е с 2 разновидности MATE или Cinnamon???

Това е при последното издание, иначе има и още графични среди като KDE и XFCE примерно

Ето при 17 как е:

http://mirror.telepoint.bg/mint/stable/17/

Редактирано от techmaniac (преглед на промените)

Важно условие е да има задължително БГ интерфейс и ниски системни изисквания, но пък и да не е съвсем кют! (това ако говорим за други предложения)

Нищо не си споменал с какъв хардуер разполагаш.

Най- ниски системни изисквания имат MATE и Xfce версията на Linux Mint.

Нищо не си споменал с какъв хардуер разполагаш.

Най- ниски системни изисквания имат MATE и Xfce версията на Linux Mint.

Понеже ще експериментирам (тепърва ще прохождам в тази тематика), та ще използвам една стара машина за целта с 1 Gb RAM и 2,6 процесор! Май става за целта ????

Понеже ще експериментирам (тепърва ще прохождам в тази тематика), та ще използвам една стара машина за целта с 1 Gb RAM и 2,6 процесор! Май става за целта ????

Да ще стане, инсталираш x86, и пробваш. За предпочитане XFCE или MATE както е казал cybercop. Може и да пробваш неофициалния Mint с LXDE:

http://sourceforge.net/projects/ulmlxde/files/17/

Не можеш да искаш много от нея.

МАТЕ, Xfce и LXDE ще вървят прилично, но нещата са дотук. Само един уеб браузър,  консумира повече памет от самата графична среда и стартираните системни процеси. 

Виж при мен, какво шоу е http://s19.postimg.org/crgqmql9t/topxfce.png

При това с Xfce върху Ubuntu без всякакви екстри.

Процесорът се товари нищожно, но за да работи ефективно системата се заема много RAM памет. Ако липсва - ще се ползва (предимно кешира) по- малко, но при по ниска ефективност. Програмите ще стартират по- бавно.

Ако искаш ефективна работа - ползваш машина с поне 2 GB RAM памет. Поне един гигабайт да има свободен за браузърите. Самата графична среда, независимо дали е Xfce или МАТЕ не заема повече от 60-70 МВ.

Системата за инициализация systemd заема само 4 MB независимо от хардуера и почти нулев ресурс на процесора след зареждането. Всеки път ми става смешно, като се сетя за поста на един "амбициозен" колега от друг форум, който обяви, че, връщайки се на sysvinit, системата му е "полетяла". Вероятно е спестил 1 МБ от RAM паметта.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Най-прилично ще върви LXDE с нищожните изисквания. Проблема ще дойде при пускане бразуерите, скайп и т.н. Просто са много алчни за RAM. Ето до колко съм докарвал с LXDE (PAE ядро):

http://prikachi.com/images/84/7702084f.png

Разликата е че съм с 2GB RAM.

Редактирано от techmaniac (преглед на промените)

Вече, графичната среда не е определяща за работата на системата. Някога, отдавах на това голямо значение, но вече не е така. Светът си върви напред и прегазва всичко, което не върви в синхрон с него. Новият софтуер си изисква нов хардуер.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Благодаря за отговорите! Както казах - тепърва ще се уча и ако свикна с това чудо и то ми грабне душата, то ще го инсталирам на по - добра машина.

• 2 седмици по-късно...

Здравейте на всички :) Няма да отварям нова тема а ще задам въпроса си тук.Параметрите на конфигурацията ми са : 500 GB хард,3 GB рам,Видео карта Nvidia Geforce 430,процесор AMD Sempron 2.2 ghz.Ресурсите са скромни,но искам да ми препоръчате Linux дистро което е подходящо за тази комфигурация,32 или 64 бит да избера за да ми върви добре и още защо когато сложа линукс при начален екран се получава размазване на екрана или силно потъмняване като не виждам почти нищо ? Благодаря Ви за помощта и весели празници на всички :)

За дистрибуцията - препоръчвам ти тази разновидност на Ubuntu, 32 битовата версия http://linux.softpedia.com/get/Linux-Distributions/Ubuntu-MATE-Remix-103505.shtml , Xubuntu или Linux Mint с МАТЕ/Xfce.

За видеото - не си написал, кой драйвър за видеото ползваш, както, дали черният екран се появява след стартиране на жив диск или след инсталацията. Доколкото видях - фирмените драйвъри в хранилищата поддържат geforce от версия 6 и по- нови.

http://www.linuxmint.com/

Препоръчвам ти да тръгнеш от нещо, което е максимално близко до Windows, ако си начинаещ в Линукс. 

Благодаря Ви за бързата реакция и на двамата :) Cybercop сериозно благодаря човече,спрях се на Ubuntu Mate Remix 32 bit с правилния видео драйвер върви перфектно няма забележки !!! Най после след дълго лутане и проби намерих моето дистро :yanim: Сега мога да продължа да уча тази нова за мен материя Линукс.С малко повечко четене и инат се надявам да питам все по малко :wink12:  Още веднъж весели празници !!!

Редактирано от Gelata (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

http://www.linuxmint.com/

Препоръчвам ти да тръгнеш от нещо, което е максимално близко до Windows, ако си начинаещ в Линукс. 

След Ubuntu 14.04 си инсталирах linuxmint. Защо пакетите и софта дето се инсталират е за Ubuntu?

Редактирано от П.Петров (преглед на промените)

След Ubuntu 14.04 си инсталирах linuxmint. Защо пакетите и софта дето се инсталират е за Ubuntu?

Защото Linux Mint е дериват на Ubuntu,и софтуера за едната система е напълно съвместим и с другата.

Редактирано от TheSmoKeR (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Колеги, препоръчайте ми някоя Linux дистрибуция, като за начинаещ :) . Ще я ползвам основно за Интернет, държа единствено на свестен торент клиент. Ще се инсталира на SSD, успоредно с Win 8.1/10 . Компът иначе не е слаб - Intel I5-4460, 8GB RAM, вградено видео, допълнителен 1TB хард.

Колеги, препоръчайте ми някоя Linux дистрибуция, като за начинаещ :) . Ще я ползвам основно за Интернет, държа единствено на свестен торент клиент. Ще се инсталира на SSD, успоредно с Win 8.1/10 . Компът иначе не е слаб - Intel I5-4460, 8GB RAM, вградено видео, допълнителен 1TB хард.

Убунту, CentOS. И с толкова памет бих ти препоръчал Vuze, но ще трябва да настроиш временните му директории, както и директорията за теглене на магнитния диск :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.