Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

RudeBoy, избираш ръчно раделяне на дяловете и слагаш / на sda2, /home и swap, където ти хрумне и инсталираш накрая буутлоадъра трябва да на праймъри диска - никога не съм инсталирал на повече от 1 физически диск, някой да даде напъствия. :)

Да, по този начин се получи, успях да завърша инсталацията.

Само че ... След рестарт нямам опция за избор на ОС, директно се зарежда Windows.

Явно 10-та не признава нищо друго, освен себе си:) .

Аз моя диск си го деля със софтуер и си правя Линукс дял и не съм имал проблеми !

И аз точно така направих.

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Къде си инсталирал груб бе?Трябва да е на dev/sda

Изключи и фаст бута на тая мръшава 10-ка и ще може да се стартира и линукса. Dual Boot Ubuntu and Windows 8 UEFI : Deactivating Fast ...

И аз съм с 2 диска  и  когато инсталирам линукса  на диска с джама задължително си слагам Груб  да е на sdb  и от биоса само сменям  от къде да бутне. Така не се омазва  джама  и неговия бутлоудър.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Роска ма ти си с ново дъно бе човек . При мене не пали когато тая опция е пусната. То на мойта кочина  няма никво значение дали е пуснато това щото зарежда по 2 минути :) Win 8.1 . Аз го пускам тоя джам веднъж на 2 месеца та ми е през ...... за колко време ше се стартира.

Изключи и фаст бута на тая мръшава 10-ка и ще може да се стартира и линукса. Dual Boot Ubuntu and Windows 8 UEFI : Deactivating Fast ...

Отдавна е изключен :)

Нямам куфар, ползвам раници :)

Инсталирах ElementaryOS върху Kubuntu-то, и се оправи, вече ми дава избор на ОС при стартиране.

Благодаря на всички за помощта, ако има нещо, пак ще питам :wors:

я дай cfdisk

Редактирано от McLane (преглед на промените)

А може ли да ми препоръчате линукс за моята кошница (Amd athlon4450e и 1гб рам).Да може да се инсталира Хамп сърър за лични цели.Пробвах КДЕ 14... но нещо не ми допадна.

Ми то всички  дистрота стават  за сървър. Малко повечко трябва да си поиграеш с настройките ама  иначе става.

Нещо с това КДЕ не можах да се преборя.

Desktop средата няма нищо общо със сървъра. Сваляш си едно Убунту сървър и действаш по урока  The Perfect Server - Ubuntu 14.04 . Ако искаш да има и десктоп среда   слагаш  която ти е кеф на тебе .

Ако не си виждаш сайтчето  пишеш в конзолата  chmod 755 /var/www/ и биеш ентера . Ако искаш да си преместиш папката да ти е във Home  директорията  гледаш тука

How to redirect apache /var/www to the home directory

Apache  се рестартита  така Star / Stop / Restart Apache 2 Web Server

MySQL се рестартира така Restart Start Stop MySQL Server from Command Line ...

WordPress се инсталира така How To Install Wordpress on Ubuntu 14.04  и се обновяват и теглят теми  така Инсталация на тема за Wordpress в Убунту

Айде успех с борбата  и дано инфото да ти е полезно.

Мерси за инфото.

Q4OS  - Един много пъргав и дързък дребосък, и съвсем нов като версия.  За по-слабички и стари машини е доста подходящ. Има почти всичко и наподобява "Пупи", с тази разлика, че предпочита да се инсталира на харда върху съответните дялове. Разбира се, има си БГ и предлага да ти инсталира "Хром", което става много лесно от иконата "Браузър". Лесен е за ползване дори за начинаещи. Само не успях да му курдисам скайп, но това е вероятно, защото съм "аджамия". Сваля се директно от нета като ИСО файл и се качва  на СД или ДВД,, след което може веднага да се инсталира на компа. След като се добавят останалите нужни за потребителя програми, работи като фурия. Пробвах и други десетина дистрибуции на един стар "дарак", но това нещо най-ми допадна. Определено съм впечатлен.

Така и не успях да схвана защо при всички дистрибуции, базирани на Убунту, буквите излизат по-дребни и някак размазани. Особено в някои сайтове /като Блог.бг например/ текстовете почти не могат да се четат. Накрая инсталирах Минт - КДЕ, Минт - Мате, Минт - cinnamon - все същата работа. Явно и средата е без значение, освен че Убунту има някакъв кусур. Вероятно аз не съм в час и е нужна някаква настройка, която не ми е ясна.

Така и не успях да схвана защо при всички дистрибуции, базирани на Убунту, буквите излизат по-дребни и някак размазани. Особено в някои сайтове /като Блог.бг например/ текстовете почти не могат да се четат. Накрая инсталирах Минт - КДЕ, Минт - Мате, Минт - cinnamon - все същата работа. Явно и средата е без значение, освен че Убунту има някакъв кусур. Вероятно аз не съм в час и е нужна някаква настройка, която не ми е ясна.

........токущо проверих  с блог.бг , всичко си изглежда нормално , аз съм на този етап с Elementary OS (дериват на Ubuntu), не видях никаква промяна или размазване на шрифтове или каквото и да е било , явно проблема е в твоя телевизор.......

И при мене сайта си се отваря нормално и се чете всичко .  И другия път не рекламирай  сайтове. Всичките тия дистрибуции имат настройки и избор на шрифт и не е лошо да се заиграеш малко  там.

Само да кажа на тези,които предлагаха openSUSE като вариант,че грешат с това предложение.Човекът е написал,че иска да гледа филми и да слуша музика,а както добре знаем,че при тази дистрибуция има защита,която забранява възпроизвежданито на *.mp3 , *avi формати(както и мн. други).

Това някаква нелепа шега ли е ?

Това със забраната да се гледат mp3 и avi е някаква глупост!Който го е написал е доста некомпетентен.

Това че някой не знае че за сусе се теглят от Яст2 не означава че е забранено.

Те се теглят, но трябва да се добави packman хранилището, където е доста от мултимедията. Писал съм вече за добавянето на допълнителните хранилища (community repositories). Open SUSE не е за всеки, въпреки, че е незаслужено нарочена като дистрибуция, подходяща за начинаещи. Лесно се настройва само, ако вече си го правил и познаваш тънкостите. Това важи още при инсталирането, където GRUB трябва да се зададе ръчно за инсталация върху MBR, като се редактира подготвената за изпълнение конфигурация. Трябва да спазваш определен ред и  последователност в настройките. Нещо, противоречащо на манталитета на българите.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.