Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Има, след инсталацията само поиска да се ъпдейтва, и изтегли сума ти работи :) .

Още един въпрос - как да си сменя wallpaper-а на десктопа? С курсора на мишката вече се справих :)

Дясно копче на десктопа - > Configure.

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Дясно копче на десктопа - > Configure.

Благодаря - само че няма такава опция.

Оказа се, че е в Default Desktop settings. Може да се сложи и Slide Show :) .

На моя компютър има инсталиран "windows-xp" ако си инсталирам и аз "Linux" или нещо друго, дали ще мога да намеря всички драйвери ?

Говорим за компютър на 7 г. !

Благодаря - само че няма такава опция.

Оказа се, че е в Default Desktop settings. Може да се сложи и Slide Show :) .

Да, моя грешка.

На моя компютър има инсталиран "windows-xp" ако си инсталирам и аз "Linux" или нещо друго, дали ще мога да намеря всички драйвери ?

Не няма да ти трябват някакви специални драйвери. 

Редактирано от techmaniac (преглед на промените)

Linux е операционната система, но има доста голяма разлика между отделните дистрибуции. Ако дадеш точни данни за хардуер, вероятно ще ти дадем и доста по- точен отговор.

Докато не пробваш, няма да разбереш ;)

Имай предвид, че след това връщането на WinXP може да е проблемно. По-добре опитай с някой лайв диск първо.

Здравейте :)

Мисля да купя един лаптоп втора ръка ( няма да казвам от къде , спокойно )

По точно IBM ThinkPad T61 със следната спец :

Дисплей 14.1" TFT XGA 1024x768 Процесор Intel Core 2 Duo T7100 (1.83GHz, 2MB L2) Памет 2048MB DDR2 SDRAM SO-DIMM (Up to 4GB) Твърд диск 80GB HDD Serial ATA Оптично у-во Combo Видеокарта Nvidia Quadro NVS 140M 128MB Wireless Integrated 802.11a/b/g Wireless Комуникация 10/100/1000 Ethernet LAN Камера No Camera Батерия OK ( минимум 30 минути) Други 3xUSB 2.0, VGA, RJ-45, RJ-11, IEEE 1394

Спрял съм се на него защото съм си имал работа с него, но под видовс хр . Пък сега искам да е Линукс  !

Тъ , чудя се каква дистр. да му кача ....

Какво според вас ще върви добре на таз машина ?

Ще се ползва за каквото може :D ( колкото повече , толкова повече ) 

Аз съм Убунту потребител попринцип , така че ще се радвам ако ми препоръчате някоя Дебиан дистр.

Айде мерси !

Щом си Ubuntu потребител, няма нужда да ти даваме съвети. Процесорът и паметта са достатъчни да понесат всяка графична среда, а тези стари видеокарти работят по- добре със свободният драйвър, отколкото с фирменият. Сваляш Ubuntu/Xubuntu/Kubuntu 12.04-14.04, тестваш от Live CD и инсталираш. Все пак - пусни за проба е една 32 битова Linux Mint Debian с МАТЕ, защото е наистина дистрибуция от висок клас и си заслужава да се тества.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Днес си инсталирах Fedora (x86-_64-20-1). Всичко мина безпроблемно, след първия рестарт си направих основните настройки, инсталирах Opera и Skype. Изгасих лаптопа, пускам го след два часа - ни дума, ни вопъл, ни стон  :brick wall:  . Излиза ми менюто за избор на ОС, избирам Fedora, появява се кръгчето с "f", и след 10-15 сек изображението изчезва (екранът си работи), и дотук. Мога само да изключа от бутона.

Може ли да се направи нещо, или направо да търся друга дистрибуция?

RudeBoy

Ти за 1 месец смени 10 дистрибуции  и на нищо не се спря  и да се помъчиш малко да  го  направиш  ползваемо като за твоя вкус. Имаш проблем със ЗКУ-то  а не с дистрибуциите. Убунту базираните са ги направили като за олигофрени  като почнеш от инсталатора (който е на Български) и стигнеш до  набора от програми и  хранилищатата из цял свят с 1 000 000 палета в тях. Търсенето на софтуера е събрано в  един каталог разделен на категории  и с картинки за всяко нещо и обяснение за кво се ползва. Едно умряло форматиране имаш да направиш на 2 дяла +  да посочиш къде  да ти се инсталира бутлоудъра и това е . Драйверите се инсталират с 3 клика  и един рестарт . Какво толкова ги менкаш и  ги въртиш тия дистрота се едно  ше откриеш  фундаменталните разлики  като  ги ползваш.Разликите между Федора и Убунту са в пакетния менажер  и нищо повече. Графичните среди,пакетите за тях  и функциите са еднакви за всички дистрибуции.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

AlkatrazBG, нещо не си разбрал. Аз нямам проблем с инсталирането на дадена дистрибуция, настройките, и намирането на допълнителен софтуер. Както сам казваш, елементарно е, съгласен съм с теб.

Проблемът не е в мен. Проблемът е, че това, което инсталирам, се ДЪНИ в един момент! Разбери го. 

Тази сутрин сложих Linux Mint. Много приятен, хареса ми. Е, както си работя, в един момент образът тотално се оплесква (неописуемо е, трябваше да го снимам), компютърът блокира, и единственото, което мога да направя, е да го изключа аварийно (със задържане на бутона Power). Така 3 пъти. Махнах го, върнах се в Windows, тествах харддиска - добре е. Слагам Fedora - пак всичко е просто и лесно. И в един момент просто изключва.

Дай някакъв съвет. Добре, нека да е от ЗКУ-то. Как да се реши проблема? 

AlkatrazBG, нещо не си разбрал. Аз нямам проблем с инсталирането на дадена дистрибуция, настройките, и намирането на допълнителен софтуер. Както сам казваш, елементарно е, съгласен съм с теб.

Проблемът не е в мен. Проблемът е, че това, което инсталирам, се ДЪНИ в един момент! Разбери го. 

Тази сутрин сложих Linux Mint. Много приятен, хареса ми. Е, както си работя, в един момент образът тотално се оплесква (неописуемо е, трябваше да го снимам), компютърът блокира, и единственото, което мога да направя, е да го изключа аварийно (със задържане на бутона Power). Така 3 пъти. Махнах го, върнах се в Windows, тествах харддиска - добре е. Слагам Fedora - пак всичко е просто и лесно. И в един момент просто изключва.

Дай някакъв съвет. Добре, нека да е от ЗКУ-то. Как да се реши проблема? 

Коя версия на Минт ти направи този проблем и с кое DE ? Също и коя версия на Федора е проблема ? 

До сега не ми се е случвало подобен проблем, а съм пробвал доста дистрибуции както и DE. 

Коя версия на Минт ти направи този проблем и с кое DE ? Също и коя версия на Федора е проблема ? 

До сега не ми се е случвало подобен проблем, а съм пробвал доста дистрибуции както и DE. 

Linux mint 201403 mate DVD x64 (свалена с торент) , Fedora е оттук .

Моля те, щом си пробвал доста дистрибуции, дай ми някоя, която със сигурност работи. Нямам кой знае какви претенции, вече разбрах, че в основата си всички са едно и също, разликите са предимно в интерфейса.

Linux mint 201403 mate DVD x64 (свалена с торент) , Fedora е оттук .

Моля те, щом си пробвал доста дистрибуции, дай ми някоя, която със сигурност работи. Нямам кой знае какви претенции, вече разбрах, че в основата си всички са едно и също, разликите са предимно в интерфейса.

Rude Boy!

Извинявам се за намесата във темата. Аз използвах ето това от този линк и с помоща на колегите стигнах до  Linux Mint 13  заради техническите параметри на лаптопа. Да ти кажа, много ми харесва и се оказа че не е толкова трудно, както си мислех от самото начало. От прочетеното разбирам, че и ти си се насочил към тези версии.Преди месец имах почти същият проблем като твоя. Също бях със Windows и Linux. Форматирах диска изцяло и сега е само с линукс. Върви много добре, интерфейса ме кефи и даже скоро не съм питал никого за помощ.Явно нещо се беше случило или аз съм направил нещо, за да ми забиваше лаптопа при наличие на двете операционни системи. Сега просто нямам проблем, но едва ли това ще устрои и теб. От мен успех!

Линк:  http://reviews.kaldata.com/%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8E-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0-linux-mint-revu388.html

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Принципно единственото, което би ми липсвало от Windows, е сериозна програма за обработка на RAW файлове. Засега не знам да има аналог на Lightroom за Linux - най-вече като краен резултат. Затова правя dual boot, не вярвам от това да е проблемът.

Лаптопът ми е на 3 години, хардуерът е стандартен - Intel i3-370m, 2x2GB RAM, ATI HD 4570. 

Замислям се - дали не е от това, че съм свързал външен монитор с HDMI кабел?... Не е много вероятно, но не знам вече какво да мисля.

Пробвай с някоя малко по-стара дистрибуция.Имах подобни проблеми с MINT 13 Maya Mate и Fedora 20 с ати видео , смених с MINT 13 Maya KDE и изчезнаха случайните крашове на екрана.

Поздрави

И аз смених доста дистрибуции на линукс докато не се спрях на Manjaro KDE x64bit. Проблема при мен идваше от спецификите на графичната ми карта (хибридната технология на "Невидия" Optimus ) на лаптопа (DELL XPS L502L с GT540M ), която масовите линукс дистрибуции, като убунту, минт, опенсусе, не я разпознаваха. За линукс средата има "лек" за моя проблем чрез проекта "The Bumblebee Project", който за да бъде подкаран под споменатите "масовки" беше много голяма гимнастика. За разлика от тях Manjaro-то беше с "дифолт-на" поддръжка на bumlebee и ми подкара картата без проблеми. А и като се има предвид, че е почти 80%-тов Арч и неговия "Rolling Release Development Model", го прави за мен перфектното дистро. :) 

По отношение на Уиндоуса. :) Направих формат на харда и инсталирах линукс на него, а във виртуална машина си инсталирах Уин7 с офис пакет (когато хептен нещо трябва да се направи под Уин , включвам виртуал бокса). :)

П.С- Не правя реклама на дистрото, просто споделям лични впечатления, нека всеки да намери своето дистро, според неговите нужди.

Принципно единственото, което би ми липсвало от Windows, е сериозна програма за обработка на RAW файлове.

Едно тематично хранилище (може да има нещо полезно) https://launchpad.net/~dhor/+archive/myway

Искам да си сменя графичната среда.В момента съм с Кубунту и бих казал, че ми допада, но тъй като компютърът ми не е от най-производителните, ми е интересно дали има нещо по-леко, което разбира се да изглежда добре и да е лесно за работа както КДЕ.

Преди Кубунту бях с Убунту, но то идва доста тежко за компютъра ми и го смених веднага.Някакви предложения ? 

Искам да си сменя графичната среда.В момента съм с Кубунту и бих казал, че ми допада, но тъй като компютърът ми не е от най-производителните, ми е интересно дали има нещо по-леко, което разбира се да изглежда добре и да е лесно за работа както КДЕ.

Преди Кубунту бях с Убунту, но то идва доста тежко за компютъра ми и го смених веднага.Някакви предложения ? 

Xubuntu или Lubuntu, но ако споделиш конфигурацията ще сме по-точни. 

Публикувано изображение

С вградено видео :)

Xubuntu или Lubuntu, коя е по-леката или и двете са горе долу еднакви ? 

Лубунту е по-лека, но имаш достачно ресурс и за XFCE

Редактирано от ivo23 (преглед на промените)

А коя е по-добра, или е въпрос на вкус и собствено виждане ? 

А коя е по-добра, или е въпрос на вкус и собствено виждане ? 

Въпрос на вкус е. Колкото по-малко ресурс изисква, толкова повече си орязан от към графика. Само визуално е разликата

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.