Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

БАН пусна нови правила за правопис и правоговор

Featured Replies

136 задължителни норми за правопис са записани в новото издание на Официален правописен речник на българския език, което БАН представи вчера. Речникът съдържа 90 000 думи и това е най-пълното му издание досега, обясни един от авторите - проф. Владко Мурдаров. В авторския колектив влизат почти всички учени от секцията за съвременен български език в Института за български език при БАН. Предишното издание на речника е от 2002 г. и съдържаше 65 000 думи.

Една част от новите правила разширяват употребата на главни букви. Въвежда се главна буква за учтивата форма и в множествено число "Вие" - правило от 1983 г., възродено в новия речник. Занапред главната буква ще се запазва дори когато името на институцията или нормативния акт е перифразирано или съкратено - Вътрешното министерство вместо Министерството на вътрешните работи, Просветното министерство и т.н. Когато се изтъква значимост или категория, също се пише главна буква: "Няма по-скъпо от Отечеството" и "Борбата между Доброто и Злото е вечна".

Промяна има и при изписването на сложни съществителни имена, като тук в някои случаи учените дават право на избор. Ако думите могат да се употребяват и самостоятелно, се допуска те да се пишат и разделно. Такива са случаите на бизнесадминистрация и бизнес администрация, бънджискокове и бънджи скокове, гейпарад и гей парад, еврозона и евро зона, кафемашина и кафе машина, тенистурнир и тенис турнир. Само разделно обаче се изписват съчетания, при които първата част е съкращение - ЕКГ данни, МВР център, ОДС депутат, BG гражданин. Полуслято се пишат съществителни, при които се използва буква за съкращение на прилагателно име - влезлите в широка употреба е-книжарница и м-банкиране. Имейл и айфон - две от новите думи в речника, обаче се пишат слято. И в новото издание е включено малко известното и неособено харесвано правило, когато литературни герои се използват като нарицателни, имената им да се пишат слято с малки букви - донжуан, донкихот, байганьо.

За жалост на поколенията, израснали с мобилните комуникации и фонетичните клавиатури, езиковедите не предвиждат промени в употребата на "й" и дори обръщат внимание за масовите грешки при употребата на множествено число при някои съществителни в мъжки род. Правилната форма на "гений" в множествено число е "гении", а ако е членувано, става "гениите", а не "генийте", както често се среща, напомнят учените от БАН.

При някои от думите са дадени и дублетните форми, като първо е изписана тази, която следва да се употребява по-често. Думите "вино" и "село" имат дублетни форми, но препоръчително е ударението да пада на първата сричка. При думата "масло", обаче нещата са различни. Нахално се наложи думата "маслО" и затова само тази форма е включена в речника, обясни Мурдаров. Той обърна внимание и на думата "арест", при която правилното ударение е на втората гласна, а не на първата, както често се употребява в медиите. В същото време изписването на "вестник" и "отвертка" остава непроменен, въпреки че при изговарянето звукът "т" не се чува.

Според Мурдаров няма проблем за използване на думи като "колежка", тъй като "колега" за женски род звучи много маниерно. В речника са вписани и "шефка", "директорка", "депутатка" и пр., но не и "министърка". Специално внимание е отделено и на оформянето на текстове.

Авторите на речника се надяват, че министерството на образованието ще се съобрази с правописните правила и ще ги включи при изготвянето на новите учебни програми и учебници. Все пак това ще става постепенно и задачи с новите норми едва ли ще се включват за матурата по български език, обясниха от Института за български език.

НОВИ ДУМИ

Обогатяването на езика се крепи основно на информационните технологии. Сред новите официално утвърдени думи голямо съзвездие идва от тази област - айпад, таблет, смартфон и др. Вече е съвсем разрешено да "кликваме", "даунлоудваме", но "туитването" ще почака ново издание - тази дума липсва в речника. За сметка на това социалните мрежи присъстват с "фейсбук" - изписано в изданието с малка буква.

В речника за първи път влиза и нова професия - мърчандайзер. Еволюция претърпява и бизнес лексиката - речникът е допълнен с бизнеспарк, бизнесдама, бизнесклимат, бизнесконсултант.

Ванина Стоянова, "Сега"

Това за производно–съставните думи да могат да се пишат разделно е глупаво. Трябва да са с тиренце. Тутакси давам крещящ пример:

гол–майстор

С тиренце веднага разбираш за какъв човек става дума, обаче ако е с новото правило имаме:

гол майстор

Е??? Да се смеем ли, да плачем ли?!? :clown:

С тиренце трябва да са и:

кафе–машина

бизнес–секретакра

премиер–министър

гей–парад

евро–зона

и т.н.

Редактирано от adXok (преглед на промените)

Айде, ако си мислят негодните мафиоти, които ни управляват, щото са овладели измислените им институции, като ме карат да изписвам имената им с главна буква...Айде, като пиша за Тиквата, ще Го пиша с главна буква, както и досега - за бъзик, ама и мини-стерствата и стотиците нароили се агенТ-цийки с паразити от техния, вид да ги описвам с главна буква? Не!

BG гражданин.

Освен, че са променил правописа и нови букви, виждам, са добавили...

В потрес съм само глупости измислят. Разбирам, че езика се модернизира и има нужда от нови думи - чуждици. Ама дори не разбират каква реклама правят (или разбират, че и платена може да е тя...) фейсбук, айфон, айпод, АЙСИКТИР и АЙСУС бе еБАН, ако нямате последните две думи предлагам и тях да си ги включите също и терминът - еБАН! Другата хипер глупост е "донкихот" "санчопанса" "байганьо" - дон, бай и т.н. са санове (титли) били те дадени от църква, народ, държава, администрация и т.н. По някакви заслуги и не виждам защо трябва да се пишат заедно с името. А в случая със санчопанса примерно това са две имена и все едно да си изпиша, моето така: николайтодоровпетков :D - това разбира се ако стана някой ден литературен герой (хахахахах)... А пък това за учтивата форма те първа ще носи тотални обърквациии след себе си... Това за изборът дали да изписваме сложни съществителни имена заедно или поотделно да е избор на "клиента" който е решил да ги ползва е мноооого недомислено. Това значи, че просто в тези случаи липсват правила. Обаче за главните букви в случая когато се изтъква значимост и категория съм съгласен много, защото е важно Отечество, Родина и т.н. да се пишат с главни букви независимо от факта като какъв елемент от изречението са и къде се намират. Като малък в училище понеже много исках да са с главна буква все гледах да си направя изречението така, че да почва с подобни думи или пък другото, което правех е "текст, текст, текст.... Родина/Отечество/Татковина!" - което стилистически не е правилно, но пък не ми правеха забележка :) Тенистурнир - предлагам и Турнирпоминиголфзамладежи - да се изписва слято, защо не :D

Не се чуди, тези изменения са добре заплатени...Напоследък "старчетата" от е-БАН, спряха да мрънкат заради свит бюджет и ниски заплати...

Може направо да се махнат всички препинателни знаци и да пишем всичко слято ;)

Въвежда се главна буква за учтивата форма и в множествено число "Вие"

Супер странно ми е това - като и двете форми ще са с главна буква, все едно се омаловажава учтивостта на учтивата такава.

Множественото число не може да се пише с главна буква(Вие). То не е учтива форма. Абсурдно е. Те измислиха нови правила направо и какво положително на практика направиха? Просто смут и объркване на хората, които знаят правилата по определен начин без никакви реално полезни изменения. Глупости на търкалета.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Като гледам бая мнения има тук вече :) Случайно някой от вас да е завършил Българска Филология ?! Щото аз не съм и не смятам да давам мнение за нещо от което не разбирам ;)

Като гледам бая мнения има тук вече Случайно някой от вас да е завършил Българска Филология ?!Щото аз не съм и не смятам да давам мнение за нещо от което не разбирам

Не трябва да съм завършил филология, за да разбера че тези нови "правила" са чиста глупост и отгоре на всичкото ще бъркат хората. Те и учените от Европейската комисия или нещо подобно правеха изследвания и стигнаха до извода, че пиенето на вода не предпазва от дехидратация, но си наясно, че това е пълна глупост и безсмислие. Това, че си учен не значи, че не може да се занимаваш с глупотевини.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

...

Преди много време е съществувал един език, той се е наричал Български език. Вече не, вече съществува английски с кирилиза за азбука и няколко различни думи, колкото да е различен.

:offtopic_s: И отново питам г-да - Някой от вас да е БГ филолог ?! Аз съм електроинженер и мога да твърдя ,че в моята област съм компетентен , а а вие в какво се комптентни а ?! Или просто си пишете да трупате постове а ?!

:offtopic_s: И отново питам г-да - Някой от вас да е БГ филолог ?!

Аз съм електроинженер и мога да твърдя ,че в моята област съм компетентен , а а вие в какво се комптентни а ?!

Или просто си пишете да трупате постове а ?!

Тука ли е мястото да се изказваме кой по какво е специалист ? Всеки си е специалист в това, в което се е специализирал. ;):)

Думата ""даунлоудваме" като я сложат в матурата по БЕЛ догодина ще видим колко ще я напишат правилно :D Аз обикновено пиша такива думи на англйски. Ако толкова искат да пишат на кирилица да използват думите "свалям" или "тегля" например.

...Нахално се наложи думата "маслО" и затова само тази форма е включена в речника, обясни Мурдаров. Той обърна внимание и на думата "арест", при която правилното ударение е на втората гласна, а не на първата, както често се употребява в медиите. В същото време изписването на "вестник" и "отвертка" остава непроменен, въпреки че при изговарянето звукът "т" не се чува...

Не разбирам как се е наложило маслО, след като всички хора около мен употребяват мАсло. Най-малкото можеха да сложат и двата варианта. "АрЕст" и Арест" са две различни думи. Едната означава действието арестуване, а другата е мястото, къдто държат арестантите. "ОтверТка" не съм срещал да се пише от комунистическо време. Хубаво са се опитали да направят осъвременено издание, но май са пийвали доста алкохолец докато са го мислили. АйШит глупостите очевидно са платени и със сигурност има още такива.

Това за производно–съставните думи да могат да се пишат разделно е глупаво. Трябва да са с тиренце. Тутакси давам крещящ пример:

гол–майстор

С тиренце веднага разбираш за какъв човек става дума, обаче ако е с новото правило имаме:

гол майстор

Е??? Да се смеем ли, да плачем ли?!? :clown:

Може би си пропуснал, че е право на избор дали да се напише слято или разделно. Съвсем нормално изглежда думата голмайстор.

...Другата хипер глупост е "донкихот" "санчопанса" "байганьо"....

От статията не става съвсем ясно кога ще се пишат слято с малки букви. Пише в случаите, когато се използват като наречия, примерно "донкихотска постъпка" или "байганьовска простащина", но едва ли в случаи като "Той е един истински, съвременен Дон Жуан".

:offtopic_s: И отново питам г-да - Някой от вас да е БГ филолог ?!

Аз съм електроинженер и мога да твърдя ,че в моята област съм компетентен , а а вие в какво се комптентни а ?!

Или просто си пишете да трупате постове а ?!

Мисля, че свободните хора имат право на мнение. Не твърдя, че съм компетентен, както и на карам никой тук да се сългасява с моето мнение. Все пак това е форум. Тази тема не ми прилича на тест в който има правилен и грешен отговор, че да се очаква да съм компетентен.

Поздрави и лека вечер!

Редакция: Колкото до постовете- все още никой не ми е предложил пари за да го правя. Правя го за удоволствие и защото смятам, че имам право на мнение. :)

Редактирано от wickerman (преглед на промените)

БАН се оляха в последните години меко казано. Миналата година си купих техния нов "шедьовър" "Правопис и пунктуация на българския език". Любимата ми част е на стр. 38: относно предаването на дифтонгите в чуждите езици на бълг. език ( Така вече научаваме, че Гваделупа става Гуаделупа, Гватемала- Гуатемала и др. простотии). Само не разбирам едно- как не са чували поне от обща култура за Тиера дел Фуего(Някой от академиците да бе прочел поне биографията на Магелан, както аз сторих още в гимназията)? На същата страница(38) е изписана: "Тиера де фуего". Да не говорим, че щом са такива педанти, на стр. 42 изговарянето и съответно изписването на нидерландския град Гронинген трябва да бъде: "Хронинген", както е на нидерландски. Инак май всички забравиха как преди 2 години се сдърпаха БАН и СУ пак във връзка с излизането на нов речник. В заключение ще кажа, че вместо да се чудят какво да поправят в родния ни език тея "умни" глави, да вземат най-накрая да свършат нещо полезно. Имам 9 декара лозе- да дойдат барем да го прекопаят, че да оправдаят заплатите си.

Редактирано от Митьо Пищова (преглед на промените)

Може и двора на майка ми да прекопат на есен ;) Има и малко дърва за сечене :D И на комшията може да му помогнат с дървата ;)

Мутроспийкинга на Премиера, иска да ни го наложат за норма?, Не Му ли стига, че Него Самия Го изтипосваха в учебниците?

Особено моя любимец, Владко Мурдаров- Мустака, ще го пратя на бостана с една лопата, да види дали са станали картофите. :ph34r:

Редактирано от Митьо Пищова (преглед на промените)

badsecor, ами как да пиша ВиКмайстор или водоснабдяванеиканализациямайстор. Има още купища майстори, алъшверишмайстор, дървосекачмайстор... Напротив, трябва да се пишат задължително с тиренце, така както ако майстор е отпред: майстор–дървосекач, майстор–облицоване, майстор–водоснабдяване и канализация Иначе ставаме като германците три,четири думи наблъскани в една и се чудиш коя по–напред да приемеш за значима.

Не разбирам как се е наложило маслО, след като всички хора около мен употребяват мАсло. Най-малкото можеха да сложат и двата варианта.

Това е интересен аргумент. Ако всеки смяташе себе си и хората около себе си за критерий за правилност, нямаше да има нужда от речници. :)

"АрЕст" и Арест" са две различни думи. Едната означава действието арестуване, а другата е мястото, къдто държат арестантите.

Източник?

"ОтверТка" не съм срещал да се пише от комунистическо време.

Думата 'отвертка' винаги се е пишела така – други думи са променили/опростили правописа си, но не и тази.

А 'голмайстор' е сред думите, които се пишат само слято, по силата на традицията.

Редактирано от newcomer (преглед на промените)

badsecor,

ами как да пиша ВиКмайстор или водоснабдяванеиканализациямайстор. Има още купища майстори, алъшверишмайстор, дървосекачмайстор...

Напротив, трябва да се пишат задължително с тиренце, така както ако майстор е отпред:

майстор–дървосекач, майстор–облицоване, майстор–водоснабдяване и канализация

Иначе ставаме като германците три,четири думи наблъскани в една и се чудиш коя по–напред да приемеш за значима.

По спомен съкращенията пишеше, че трябва да са отделно. Тоест "ВиК майстор". Другите думи не ги знам дали съществуват в речника като отделни такива. Лично "дървосекач майстор" и останалите майстори не съм ги чувал като понятие. Но дори и да има такива думи, в което се съмнявам, не виждам защо да не се пишат отделно.

Това е интересен аргумент. Ако всеки смяташе себе си и хората около себе си за критерий за правилност, нямаше да има нужда от речници. :)

...Източник?...

Думата 'отвертка' винаги се е пишела така – други думи са променили/опростили правописа си, но не и тази.

А 'голмайстор' е сред думите, които се пишат само слято, по силата на традицията.

Интересният аргумент е същия като на БАН, затова и съм го използвал. Източник на какво да ти дам? Какво означава "винаги се е пишела така"? Казвам, че съм я срещал написана основно без "Т", вече дали навсякъде е била с правописна грешка, не ме интересува. След като променят една дума "защото така се е наложила", защо да не променят друга, която също така се е наложила?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.