Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

БАН пусна нови правила за правопис и правоговор

Featured Replies

Последните промени извършени в българският език от БАН, нямат аргументи( - не се и нуждаят), защото имат...Аргумент:

Публикувано изображение

Казвам, че съм я срещал написана основно без "Т", вече дали навсякъде е била с правописна грешка, не ме интересува.

Вярното е отверТка. Предполагам че "т" (което при изговор се пренебрегва) идва от отвърТам. :speak:

Почти всичко ми харесва, с изключение на едно, което не разбрах. Защо думата "маслО" се пише така и какво означава? Масло на автомобил или масло за филия. Щото ако е първото, никой няма да ме накара да изговарям "мАсло" като "маслО". Ако е за филия обаче, все ми е тая, щото си му викаме "бутер" от немски, а свинската мас си е "мас", а не "маслО". Така, че който знае, да посдсказва за какво иде реч. И ако цяла Североизточна България ( а може и по-голяма част) си зиговаря мАсло, какво е наложило да се променя ударението? Сори, знам как говорят в Западна България, но не бива да се омаловажава една немалка част от населението. Иначе, другите промени ми харесват. Предполагам сега спокойно мога да се пиша "Българин", а не разни морфеевци ( с малка буква) да ми правят забележки, че се пишело "българин". Отлично зная как се пише, но аз никога не бих написал тая дума така, ако се отнася за нещо по-възвишено. Това с "й" не го разбрах. Кой пише "и" вместо "й"? Може би на някой геЙпарад да, но нормален, грамотен човек да пише така... Като цяло приветствам нововъведенията и от прочетеното в статия всичко ми допада и мисля, че трябва да е точно така, но без думичката "маслО". Още малко ще ме накарат да произнасям и пиша "млЕко" вместо "млЯко", ама няма как да стане. ПП: И преди някой да ми прави забележки за правописа нека му подскажа, че завърших с тройка по "Български език", не приемам премахването на кавИчките за имената на улици и обичам да разкрасявам речта си с думички като "щото" вместо "защото". Правя го напълно умишлено. Все пак имам "3" по "Български език".

Редактирано от Кирилов (преглед на промените)

Интересният аргумент е същия като на БАН, затова и съм го използвал. Източник на какво да ти дам? Какво означава "винаги се е пишела така"? Казвам, че съм я срещал написана основно без "Т", вече дали навсякъде е била с правописна грешка, не ме интересува. След като променят една дума "защото така се е наложила", защо да не променят друга, която също така се е наложила?

Но БАН са законодатели в правописа, а ти не си. Освен това се предполага, че те имат поглед върху по-широк кръг от хора, а ти – само върху една групичка. Около мен пък всички знаят, че е 'отвертка', какво правим тогава с групичките? Проверяваме в речника, а там пише 'отвертка'. Само по форумите ми се случвало да го видя без 'т', но те не са критерий. А иначе и 'незнам' е разпространено, но още не е станало правилно.

Добре е хората да се научат да ползват речници, а не да смятат, че това, което те си решат, е правилно. Нямам предвид тебе, а всички. И аз не приемам всички решения на БАН, но се старая да се съобразявам.

Източник на какво да ти дам?

Източник, че има 2 думи и те са с тези значения, които си посочил. Няма дума 'Арест', 'арЕст' е и с двете значения.

Почти всичко ми харесва, с изключение на едно, което не разбрах. Защо думата "маслО" се пише така и какво означава? Масло на автомобил или масло за филия. Щото ако е първото, никой няма да ме накара да изговарям "мАсло" като "маслО". Ако е за филия обаче, все ми е тая, щото си му викаме "бутер" от немски, а свинската мас си е "мас", а не "маслО". Така, че който знае, да посдсказва за какво иде реч. И ако цяла Североизточна България ( а може и по-голяма част) си зиговаря мАсло, какво е наложило да се променя ударението? Сори, знам как говорят в Западна България, но не бива да се омаловажава една немалка част от населението. Иначе, другите промени ми харесват. Предполагам сега спокойно мога да се пиша "Българин", а не разни морфеевци ( с малка буква) да ми правят забележки, че се пишело "българин". Отлично зная как се пише, но аз никога не бих написал тая дума така, ако се отнася за нещо по-възвишено. Това с "й" не го разбрах. Кой пише "и" вместо "й"? Може би на някой геЙпарад да, но нормален, грамотен човек да пише така...

Като цяло приветствам нововъведенията и от прочетеното в статия всичко ми допада и мисля, че трябва да е точно така, но без думичката "маслО". Още малко ще ме накарат да произнасям и пиша "млЕко" вместо "млЯко", ама няма как да стане.

ПП: И преди някой да ми прави забележки за правописа нека му подскажа, че завърших с тройка по "Български език", не приемам премахването на кавИчките за имената на улици и обичам да разкрасявам речта си с думички като "щото" вместо "защото". Правя го напълно умишлено. Все пак имам "3" по "Български език".

Щом в речника има само една форма, това означава, че тя покрива всички значения. Тоест за всички значения правилното ударение е на 'о' – маслО. Съжалявам, че ще те разочаровам, но националностите и езиците все още се пишат с малка буква, тоест е правилно 'българин' и 'български'.

Но БАН са законодатели в правописа, а ти не си. Освен това се предполага, че те имат поглед върху по-широк кръг от хора, а ти – само върху една групичка. Около мен пък всички знаят, че е 'отвертка', какво правим тогава с групичките? Проверяваме в речника, а там пише 'отвертка'. Само по форумите ми се случвало да го видя без 'т', но те не са критерий. А иначе и 'незнам' е разпространено, но още не е станало правилно.

Добре е хората да се научат да ползват речници, а не да смятат, че това, което те си решат, е правилно. Нямам предвид тебе, а всички. И аз не приемам всички решения на БАН, но се старая да се съобразявам.

Източник, че има 2 думи и те са с тези значения, които си посочил. Няма дума 'Арест', 'арЕст' е и с двете значения.

Щом в речника има само една форма, това означава, че тя покрива всички значения. Тоест за всички значения правилното ударение е на 'о' – маслО. Съжалявам, че ще те разочаровам, но националностите и езиците все още се пишат с малка буква, тоест е правилно 'българин' и 'български'.

Не си прав. От статията излиза, че важните думи могат да се пишат и с главна буква, за да се подчертае значението. А аз казах, че пиша думичката "Българин" за да подчертая нещо. Чаткаш ли?

Ай бегай от тук с това, кое как да изговарям правилно. Милиони казват мАсло, те тръгнали да ми въвеждат шопска форма маслО.

Не си прав. От статията излиза, че важните думи могат да се пишат и с главна буква, за да се подчертае значението. А аз казах, че пиша думичката "Българин" за да подчертая нещо. Чаткаш ли?

Няма такова нещо. А и какво ще подчертаеш, като напишеш ‘Българин’ вместо ‘българин’? Че си патриот? Не. Ще подчертаеш, че се влияеш от чужди езици (например английския), за да подчертаеш нещо на родния си език. Всъщност никой не те задължава да пишеш по определен начин, а и ти самият вече го написа, още повече пък ако не искаш да си надскочиш тройката в училище.

Ай бегай от тук с това, кое как да изговарям правилно. Милиони казват мАсло, те тръгнали да ми въвеждат шопска форма маслО.

Интересно е, че в такива теми са най-активни, и то до агресивност, хората, които са най-далече от тази област. Общо взето са на принципа ‘ти ли ще ми кажеш’. ; )

Редактирано от newcomer (преглед на промените)

Но БАН са законодатели в правописа, а ти не си...

Верно ли не разбираш, или се правиш? Те сами си противоречат. Не аз, а те.

...Проверяваме в речника, а там пише 'отвертка'...

Възможно е, само казвам аз как съм го срещал. И понеже не съм си купил последното издание на правописния речник на БАН, действам с онлайн речници, а там също се среща без "Т". Но все тая, никакъв проблем не е да признаят и двете форми.

....Източник, че има 2 думи и те са с тези значения, които си посочил. Няма дума 'Арест', 'арЕст' е и с двете значения....

Чувал съм ги и двете. Както казах, нямам правописен речник да проверя какво е официалното становище по въпроса, но е факт, че и двете се използват в разговорния език. И ако в БАН не бяха такива закостенели мозъци, щяха да разнообразят езика с още една дума, ако вече не е направено де. Вместо да пускат платени думи като айШит, можеха да се съобразят с реалното развитие на езика.

Почти всичко ми харесва...

А на мен нелогичните и необосновани промени не ми харесват. Защото така можем да сменяме каквото си поискаме, когато си поискаме. Но защо? Какво общо има учтивата форма "Вие" с множествено число "вие"?

п.п Аз изговарям отвертка дори в ежедневната си реч и бих написал отвертка. Липсата на "т" от гледна точка на това, че съм свикнал с него ми е нетипична.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Верно ли не разбираш, или се правиш? Те сами си противоречат. Не аз, а те.

Възможно е, само казвам аз как съм го срещал. И понеже не съм си купил последното издание на правописния речник на БАН, действам с онлайн речници, а там също се среща без "Т". Но все тая, никакъв проблем не е да признаят и двете форми.

Чувал съм ги и двете. Както казах, нямам правописен речник да проверя какво е официалното становище по въпроса, но е факт, че и двете се използват в разговорния език. И ако в БАН не бяха такива закостенели мозъци, щяха да разнообразят езика с още една дума, ако вече не е направено де. Вместо да пускат платени думи като айШит, можеха да се съобразят с реалното развитие на езика.

Разбирам само че очакваш по някаква твоя логика БАН да се съобрази с твоето виждане относно това, коя дума колко често се среща и как да се пише. Не допускаш, че може просто да не знаеш как се пише дадена дума, щом ти я пишеш по даден начин, значи така трябва да е. Аз всеки ден се сблъсквам с всякакви правописни безумия, оправданията на техните автори какви ще да са според теб? Аз със сигурност използвам отвертка много по-рядко от теб, но това не ми пречи да знам как се пише. Как ще го обясниш?

Онлайн речниците не са достоверен източник на информация. Наскоро попаднах на автора на един от известните онлайн речници – той не знаеше, че при 'макар че' запетаята не се пише пред 'че' и че 'в същност' и 'в къщи' отдавна не се пишат така, а слято – 'всъщност' и 'вкъщи'. В интернет всеки може да напише каквото си поиска.

БАН за много неща са непоследователни, но това не означава, че трябва да пишем както ни хрумне. И аз имам думи от речника, които не ми харесват, но се старая да спазвам нормата. Освен всичко друго да не забравяме, че говорим за книжовен език, а не за разговорен.

А на мен нелогичните и необосновани промени не ми харесват. Защото така можем да сменяме каквото си поискаме, когато си поискаме. Но защо? Какво общо има учтивата форма "Вие" с множествено число "вие"?

п.п Аз изговарям отвертка дори в ежедневната си реч и бих написал отвертка. Липсата на "т" от гледна точка на това, че съм свикнал с него ми е нетипична.

Ами сториха ми се логични промените. Не съм запознат с тоя речник и коментирам това, което съм чул и чета. Например, почти винаги пиша думата "имейл" така, както я четеш. Като ми домъчнее за българския я заменям с "поща". Изненадам съм от някои неща, които коментирах. Най-малкото трябваше да се въведат две форми на думата масло, защото явно, че се изговаря по различен начин в различните части на България. Още повече, че досега е било по един начин и изведнъж едната форма я няма вече. Понеже всеки ден работя с масла, нито веднъж не съм чул някой да постави ударението накрая на тая дума. Не знам защо отсякоха, че не трябва да се поставя ударението на първата гласна. И на мен не ми харесва да поставят ударение на последната гласна, но това е нашия език в различните краища. Трябваше да се съобразим поне с това. И както в миналото е имало двойно "е", нямаше да бъде лошо сега да се легализират подбни различния в българския език. Иначе какво се получава? Навремето, доколкото съм запознат, е взет диалектът някъде от Търновско за книжовен. Сега постепенно нещата се променят към Софийско, като по тоя начин се обезличава говорът в останалите краища на страната. Все пак в София живеят едва една шеста от населението на страната и това мога да го оприлича примерно с числеността на малцинствата в България. Ами дай да въведем турски и цигански за национални, че вифиш ли, 15 процента от населението е такова.

Няма такова нещо. А и какво ще подчертаеш, като напишеш ‘Българин’ вместо ‘българин’? Че си патриот? Не. Ще подчертаеш, че се влияеш от чужди езици (например английския), за да подчертаеш нещо на родния си език. Всъщност никой не те задължава да пишеш по определен начин, а и ти самият вече го написа, още повече пък ако не искаш да си надскочиш тройката в училище.

Интересно е, че в такива теми са най-активни, и то до агресивност, хората, които са най-далече от тази област. Общо взето са на принципа ‘ти ли ще ми кажеш’. ; )

Правиш се на умен ли? Сигурен съм, че съм много по-близо от теб до тая област, защото постоянно ми се налага да пиша на такива като теб. Създал съм си някакъв навик и не си ти човека дето ще ми нареждаш как да говоря и пиша. Казах, че харесвам повечето промени, но точно тая за думата "маслО" ми е странна. По тоя начин се отрязва говора на една много голяма част от населението на България. Надявам се подобни думи да са малко, но нещо ми подсказва, че не е точно така. Защото след като една толкова проста думичка е направена на проблем, едва ли са подминати и "по-сложни". Виж, ще се боря винаги за говора и правописа си. Няма как да ме откажеш от моя род и език. Живял съм доста в други краища на страната ни и за разлика от други мои съграждани, аз и грам не промених говора и акцента си. И не защото не мога, а защото не искам такива като теб да ми дават наклон на оная работа!

Правиш се на умен ли? Сигурен съм, че съм много по-близо от теб до тая област, защото постоянно ми се налага да пиша на такива като теб. Създал съм си някакъв навик и не си ти човека дето ще ми нареждаш как да говоря и пиша. Казах, че харесвам повечето промени, но точно тая за думата "маслО" ми е странна. По тоя начин се отрязва говора на една много голяма част от населението на България. Надявам се подобни думи да са малко, но нещо ми подсказва, че не е точно така. Защото след като една толкова проста думичка е направена на проблем, едва ли са подминати и "по-сложни". Виж, ще се боря винаги за говора и правописа си. Няма как да ме откажеш от моя род и език. Живял съм доста в други краища на страната ни и за разлика от други мои съграждани, аз и грам не промених говора и акцента си. И не защото не мога, а защото не искам такива като теб да ми дават наклон на оная работа!

Всеки ден работиш с масла и си сигурен, че си много по-близо от мен до тази област, защото постоянно ти сe налага да пишеш на такива като мен. Кои са тези като мен, а ти как си по-близо до тази област, тоест езикознанието? ; )

Къде се опитвам да ти давам наклон на каквото и да било? Поиска обяснение за ударението – дадох ти го. После казах, че БАН понякога са наистина непоследователни и че на мен също не ми харесват някои решения. А както е видно, ти дори не знаеш какви са промените – повечето от написаните неща присъстват и в предишния речник от 2002 г., включително и маслО с ударение само на о. Просто от БАН припомнят и стари правила, а и си правят реклама.

А да се правя на умен в познанията си по български език пред инженер, вързал едва тройка по предмета, за мен е непостижима цел. ; )

Аве, ай сега на диалекти ми го нагънахте с това мЪсло. Факт е, че БАН се подхлъзнаха и омазаха положението, също и промените които направиха, все едно са извършени в някоя от бившите бананови колонии, под диктовката на доскорошния(или все още настоящ) англоговорещ "голям брат"....Мъхъ!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Аз "даунлайдване" или там както се пише тази дума, ако съществува такава дума в бългапския език, няма да напиша, нито ще изговоря, след като имаме не една, а две български думи, които я заместват напълно успешно, добре си стоят в езика ни и са се наложили в речника ни - " тегля" и "свалям", нищо, че са многозначни. ;) Наши са си и са си хубави. :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.