За този блог

КУЛИНАРЕН БЛОГ НА БЕТИ ЗА КУЛИНАРНИ РЕЦЕПТИ ЗА ДЕЛНИК И ПРАЗНИК,ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЗА ПОДПРАВКИТЕ,КУЛИНАРНИ РЕЦЕПТИ ОТ БЪЛГАРСКАТА И СВЕТОВНА КУХНЯ.

Публикации в този блог

betina1

Кекс Бети

Продукти:4 яйца,1 1/2ч.захар,1/2ч.олио,1ч.ч.хладка вода

2 1/2ч.брашно,1 бакпулвер,2 ванилии, 1 к.л. канела,1/2 орехи(по желание)

Начин на приготвяне:

Жълтъците се разбиват със захарта, после прибавяте олиото и пак бъркате. След това изсипвате водата, разбърквате и започвате да сипвате брашното като към него слагате бакпулвера и канелата разбивате докато се получи еднородна смес. Към тази смес прибавяте разбитите на сняг белтъци и накрая слагаме 2 ванилии.Пече се 20 минути.За украса може да използвате пресни плодове/малини, ягоди/

betina1

Микровълнова печка.

Какво трябва да знаем за микровълновата печка.

Микровълновите са електромагнитни вълни,сравними със светлините,инфрачервените,радио - и телевизионните вълни и донякаде с рентгеновите лъчи.Всички тела излъчват микровълни - кухненска мивка,кафеникът,човешкото тяло,но обикновено те се разпръскват в околното пространство,без да предизвикват някакъв ефект.

Микровълновата печка е конструирана така,че да се използва енергията на микровълните.Елетричиството се преобразува в микровълни чрез магнетронова тръба и те се излъчват в работното пространство на фурната.Микровълните не могат да преминат през материали като стъкло,порцелан,пласмаса,хартия.Микровълните не загряват съда,но той се затопля,поемайки топлината от хартията в него.Микровълните се поемат от течността в храната и придизвикват вибрация на водни молекули с честота 2450 милона трептения в секунда.При тези вибрации водните молекули се удрят една в друга,възниква триене и в резултат на това храната се загрява.Микровълновата печка се състои от външен корпус от боядисана стоманена ламарина,магнетрон,охлаждащ венитилатор,антена и вълновод.Освен това има разпределителна антена и рефлекторна плоскост.Във вътрешното пространство на фурната има долна плоча или въртяща се чиния от стъкло или стъклокерамика.Консумираната от микровълновата печкаелекроенергия е между 800 и 1430 Вт.Почти половината от нея отива за мощния вентилатор,който охлажда магнетрна,тази,която се превърща в топлинна енергия и се използва при готвене,е между 400 и 720 Вт.Съществуват микровълнови печки с изходяща мошност около 1000 Вт ,но най -често в бита се използват печки с мощност 600Вт.Без никакво съмнение може да се каже,че микровълновата печка е най-безопасния уред в кухнята.Абсолютната и сигурност се гарантира от работата и само при затворена врата.Ака тя бъде отворена,автоматично се прекратява излъчването на микровълни.При затварянето на вратата е необходимо печката да бъде настроена отново.Трябва да се отбележи,че практически микровълните не могат да се разпространяват извън уреда.Микровълновите печки притежават най -малко два осигурителни изключвателя.Даже и отворите на фината метална мрежа на вратичката са съобразени с дължината на вълните,така че те не могат да проникнат през наблюдателното стъкло.Боравенето с микровълновата печка е безопасно дори за деца тъй като вероятността за изгаряне е сведена до минимум.

betina1

Чеснова паста

Продукти::20 едри скилидки чесън,75 мл олио,сол на вкус,бял пипер на вкус.

Приготвяне:Завивате скилидките чесън по четери в алуминиово фолио.Слагате ги в подходяща тавичка и ги запичате на 200 градуса за 1 час.Изваждате ги от фурната,махате фолиото и оставяте да поиззстинат.Обелете скилидките и ги претрийте през сито,след това ги разбъркайте с олиото,докато получите гладка кремообразна смес.Овкусявате със сол и пипер.Сипвате в малки бурканчета по 125 мл ,предварително добре измити и подсушени.

Годност - 6 месеца.

betina1

Салата "Снежанка"

Продукти:500 г пресни краставици/ може и кисели краставички/,1 кофичка кисело мляко ,2 супени лъжици олио,копър,/магданоз пожелание/,сол на вкус.

Млякото се изцежда през марля в продължение на 5 часа. Краставиците се измиват, обелват се и се нарязват на дребно. Част от изцеденото мляко се оставя за гарниране, а другата част се прибавя към краставиците с дребно нарязания копър, олиото и солта. Всичко се размесва добре и се оформя в индивидуални чинии, купички, чашки или плата. Салатата се украсява с ветрилца от краставички и клончета копър или магданоз. Отгоре се шприцова останалото изцедено кисело мляко /и се наръсват счуканите орехови ядки по желание/.

Добър апетит:

betina1

ПРОДУКТИ:200 Г СПАГЕТИ,1 ГЛАВА КРОМИД ЛУК,2 СУПЕНИ ЛЪЖИЗИ ЗЕХТИН,400 Г ДОМАТИ,СОЛ И ЧЕРЕН ПИПЕР,НАСТЪРГАН ПАРМЕЗАН ИЛИ КРАВЕ МАСЛО.

ПРИГОТВЯНЕ:СПАГЕТИТЕ СЕ СВАРЯВАТ В ПОДСОЛЕНА ВОДА ДО ОМЕКВАНЕ.ЛУКЪТ СЕ ЗАПЪРЖВА В ЗЕХТИН.ПРИБАВЯТ СЕ ОБЕЛЕНИТЕ И НАРЯЗАНИ НА ДРЕБНО ДОМАТИ,СОЛ И ЧЕРЕН ПИПЕР,И СОСЪТ СЕ ВАРИ ОЩЕ 5 МИНУТИ.

СЕРВИРА СЕ ВЕДНАГА.

ДОБЪР АПЕТИТ.

betina1

За мен

ДОБРЕ ДОШЛИ!

Аз съм Бети.Зодия "Везни".

Сигурно вече си мислите,че всичко което правя е да стоя до печката,да разбърквам тенджери и тигани,да топя с пръст в тях и да присвивам очи,за да вкуся вкуса на приготвеното от мен ястие.Но вярвайте ми обичам и други неща например да си чатя,да чета книги,да гледам филми,да се срещам на кафенце с приятели,и разбира се да пазарувам.

Истиската ми страст към кулинарията дойде с първите издания на списания"Меню","Журнал за жената","Наш дом","GoodFood".

По някога си задавм въпроса.Докъде може да стигне кулинарното въображение?Наред с множеството сполучливи,естествено има и катастрофални ексеперименти.

В блога"В КУХНЯТА С БЕТИ"ще намерите интерпретации на тема кулинария.

Заповядайте .Очакавм вашите коментари.Разбира се и ваши собствени кулинарни рецепти.

С много любов от автора: Бетина.