emmi - блог

  • публикации
    128
  • коментари
    1842
  • прегледи
    152225

Кулинарни уроци. Чаптер севън. Импровизация на тема лазаня.

emmi

679 прегледа

..... или как да си каляваме нервите в домашни условия

Питам аз децата:

- Искате ли да ви почерпя по една тортичка на сладкарница "Неделя" по случай празника? Или сладоледче в сладоледения салон...?

- Не искаме - отговаря Сандра и заради двамата.

- Искаме лазаня.

Ей! Два дена ме изядоха с тази лазаня. Лазаня, та лазаня.... Така, че днес си закупих малко гъбки и пилешко филе от магазина и се захванах да им готвя лазаня по случай 1 юни.

Предупреждавам предварително, че долупоказаната лазаня само името и е останало от италианската и посестрима. Благодарение на здравословния ми мързел доста неща са изменени и преиначени. НО. Важното е, че смъртни случаи не е имало и съдържанието на тавата изчезва за нула време.

И така. Отново. За кой ли път. Джаз в кухнята. Импровизация на тема лазаня.

От магазина съм се сдобила с пилешко бяло месо, гъбки, кашкавал, макарони, лук, чесън и босилек

photo0736.jpg

Първа стъпка: гъбите, лука и пилешкото трябва да се нарежат на дребно. Изключително изнервящ процес. Всъщност, това е една от причината да се опъвам да я правя тази лазаня. Другата причина е, че после трябва да мия две тенджери и една тава. Както и да е. Кълцаме в несвяст на дребно. Да не забравите да измиете гъбите. Идеалния начин да се измият гъбите е като се добави брашно в тендерката с гъбите и водата.

Всичко е накълцано. Аз изобщо не съм успокоена. Дребния кръжи наоколо и ме пита през пет минути кога ще бъде готово. На края бива изстрелян от кухнята и предупреден да не ми се вясва ако изобщо иска да яде лазаня до пълнолетието си.

photo0737.jpg

Наливам в една тенджерка малко олио и изсипвам там пилешкото, гъбките, лука и чесъна. Чесъна направо го минавам през чесъносмачквачката.

photo0738.jpg

Не забравям да добавя сол. И слагам тенджерката на котлона да се задушат ингридиентите.

photo0739.jpg

На съседното котлонче съм кипнала вода за макароните. Пак не забравяме да посолим. Макароните се варят съвсем малко. Колкото да омекнат.

photo0740.jpg

Междувременно настъргвам кашкавала и си приготвям тавичката

photo0741.jpg

Макароните ги оцеждам от водата и им добавям малко олио за да не залепнат

photo0742.jpg

Плънката в другата тенджерка вече се е задушила и е останала само на мазнина. Поръсвам малко босилек. Аромата е божествен. Босилека е една прекрасна подправка. По-късно ще ви покажа как да си направите убийствено мезе за виното с босилек и други подправки. Дърпам я от огъня и добавям лъжица и половина брашно.

photo0744.jpg

Всъщност, това е най-сложната част. По оригиналната рецепта отделно се прави плънката и отделно се прави сос бешамел. След кратка справка се оказа, че това е брашнян сос в най-добрия случай с бульон, а в най-лошия с проста вода. Обаче в този случай ще трябва да мия още една тенджерка. Затова сгъстявам плънката с брашно и водичка и икономисвам една тенджера за миене.

Разбърквам хубаво брашното с плънката. Да не се притеснявате, че ще стане едно такова гнусно и лепкаво. И добавям една чаша вода. Разбърквам. Става доста гъста каша. Добавям още малко вода докато стане гъсто колкото смес за палачинки. Връщам на котлона само да клокне.

photo0747.jpg

И имаме: тавичка, тенджерка с плънка, тенджерка с макарони и настъргания кашкавал.

photo0748.jpg

Половината макарони ги разстилам в тавичката.

photo0749.jpg

върху тях - половината от плънката

photo0750.jpg

другата половина макарони

photo0751.jpg

и другата половина плънка

photo0752.jpg

и поръсвам с кашкавала

photo0753.jpg

Пека в умерена фурна докато кашкавала се запече. След около половин час трябва да извадим от фурната нещо такова

photo0754.jpg

И след около половин час от съдържанието на тавичката е останал само спомен......

Въпроса е кой ще измие чиниите....


1 човек харесва това


33 Коментара





Това с "ингридиентите" леко ме затрудни, но си го удурдисах някак.

Хич не обичам паста, но Аличка много я яде, така, че може някой път да я пробвам. Само чесъна няма да слагам, че после ми гори стомаха.

За да не цапаш друга тенджера са соса, може да използваш съда, в който си задушавала плънката, само, че я извади първо. Доливаш мазнинка, запържваш брашното и изливаш водата. Няма да има нужда от бульон. Така ще се получи полу-печен, полу-бешамелов сос.

Сподели този коментар


Линк към коментара

Хаха, Емко, аз съм царица натия импровизации с пастата и ще взема да снимам някой ден, да ти покажа :D

Сподели този коментар


Линк към коментара

не става - после трябва да мия съдинката дето съм прехвърлила плънката. Всичко го джуркам на едно място.

Нещо са се затрили снимките. Довечера ще ги оправя.

Сподели този коментар


Линк към коментара

А? Сос "Бешамел" се прави с прясно мляко и го обожавам, та затова го набутвам почти навсякъде :lol:

Ако се работи с любимото ми сосче + доматен, то резултатът винаги е 100% италианска вкусотия :lol:

Пресният босилек има много силен аромат и не ми е по вкуса, но сушеният заедно с риган, задължително присъстват при приготвяне на паста.

Бон апети на макаронаджиите :lol:


Сподели този коментар


Линк към коментара

Шъ видиш ти силен - перфектно е пресен босилек на доматена салатка.

Мисля, че темата трябва да се казва "С любов към целулита" :D :D :D:P

Сподели този коментар


Линк към коментара

тази така наречена "лазаня" ще бъде пробвана при първа възможност - или сега, в събота, като жена ми я няма, или през август - когато също я няма :hush:

Сподели този коментар


Линк към коментара

хм.......... и защо трябва жена ти да я няма че да пробваш лазанята? Да не са ти забранили достъпа до кухнята? :P

Сподели този коментар


Линк към коментара

ахам :(

Жена ми каза - "Да не си решил да ме гониш, че си седнал да готвиш ? Тренираш за нов ергенски живот ли ? " Тези въпроси бяха придружени със съответната мимика и поза на тялото тип "амфора" (или по народному - поза "делвичка" ).

Та сега на всяко мое действие в кухнята се гледа с подозрение.....

p.s.причина за редакцията : правописни грешки

Сподели този коментар


Линк към коментара

:D Трихо, а моят се закани, че щял да се научи да готви, че му писнало да слуша мрънкотеното ми. Естествено, аз аплодирах това негово решение и го попитах кога започва....

А таз лазаня ще се пробва, само да се изяде боба...може би в неделя...Мерси, Ем, аз обожавам лазаня ама да си я поръчвам. :D

Сподели този коментар


Линк към коментара

Позата се казва "стойка Ф". Става особено ефектна ако Ф-то на девойката е с обиколка над 100см хехехехеххе

Сподели този коментар


Линк към коментара

абе само 90см обиколка - не се класирам за стойка Ф :(

Сподели този коментар


Линк към коментара

обиколкота не важна , ами стойката, погледът, и тонът с който се изричат сакралните слова .....

След това космите на горкият еманципиран мъж, започват да се изправят, от шията му тръгва червенина, която обхваща цялото лице и ушите му, гласчето му изтънява и започва да трепери .....

Сподели този коментар


Линк към коментара

ела да сготвиш у мойта кухня - много ще ти се зарадвам :)

Сподели този коментар


Линк към коментара

Между другото, бащата казал на Сандра да ми иска рецептата за лазанята. И тя от три дни ме пече да я напиша. Накрая я написах. Естествено спестих някои подробности :hush:

Като как се сгъстява соса например хехехех

Много ли съм гадна или недостатъчно?

Сподели този коментар


Линк към коментара
:D Не, достатъчно разбира се, мъж ли...яко гърч :D

още повече бивш хахахахахах

Сподели този коментар


Линк към коментара

Хубавото на Рая е, че не всички жени попадат там — иначе каквъ Рай щеше да бъде dry.gif

Сподели този коментар


Линк към коментара

Ти къде се буташ у женските разговори?

Емчо, аз моя съм го предупредила, че ако се разделим големи мизерии ще му правя :D Много съм злопаметтна, не мога да прощавам, ама хич.

Което ми напомня във връзка с последните теми. Говорим си с една приятелка и тя ми разказва следната история.

Някаква нейна позната ражда момченце и го кръщават Валерий. Да, ама след известно време нещата не потръгват и се развеждат с бащата. От яд и от злоба майката отива и си прекръства детето с хубавото звучно име Пеньо.

Сподели този коментар


Линк към коментара

чи кво? Я виж колко хубаво име :D :D :D

аз моите няма да им сменям имената щото аз съм ги избирала хахахахахахах Извадиха късмет децата хахахах

Сподели този коментар


Линк към коментара

Аз пък не съм злопаметна. Той Господ си знае работата - на всекиго заслуженото.

Ето твоя ако беше слушал, щеше да яде сгъстен сос. хак да му е сега редкия :)

Сподели този коментар


Линк към коментара

изгуби ме с кашкавала ):

виж Емко, къф език има това (:

wlutdbh2jp.jpg

аз си напълних тумбачето вече 52227615.gif

приятни сънища...

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход