emmi - блог

  • публикации
    128
  • коментари
    1842
  • прегледи
    152252

Кулинарни уроци. Жълъди

emmi

2275 прегледа

Тези сладки бяха едни от първите, които се научихме да правим със сестра ми и братовчедката ми. Три момичеца с плитки, скупчени около кухненската маса с амбицията да "сготвим" нещо вкусно и красиво, бъркащи с ентусиазъм тестото и старателно оформящи половинките на жълъдчетата. Дали сме създавали невъобразим хаос в кухнята? Не помня. Пък и няма вече кого да питам. Само помня огромния ентусиазъм и удоволствието да направиш нещо вкусно за всички. И аромата. Невероятния аромат на ванилия, на шоколад, на уют, на дом.

За тестото са нужни:

1 водна чаша захар

1 водна чаша свинска мас разтопена на водна баня или в микровълновата

2 яйца

малко сол - 1/2 чаена лъжичка

сода бикарбонат на върха на лъжичката

брашно колкото поеме

ванилия

P1090135_1.jpg

Яйцата се разбиват със захарта, содата, солта и ванилията. След това се добавя разтопената свинската мас. Замесва се маслено тесто. Достатъчно твърдо за да не залепва по ръцете.

Тук започва бавната част. Правят се половинките на жълъдчетата с помоща на лъжица. Който няма нерви - ползва супена лъжица. Аз съм от тях. И затова жълъдите ми се получиха леко ГМО-шни. Ако имате търпение - чаената лъчка е вашия инструмент. Жълъдчетата ще станат изящни и нежни.

Как се прави.

Откъсва се парченце от тестото и се притиска към предварително набрашнена лъжичка за да се получи формичка на половин жълъд. И се реди върху тава с хартия за печене. Който е измислил хартията за печене трябва да се канонизира.

Имайте предвид, че половинките леко се надуват когато започнете да ги редите в тавичката.

Пекат се на 180 градуса около 15 минутки. Изпечени си остават бели - да не вземете да чакате да се позачервят.

Слепваме половинките /след като изстинат, естествено/ с крем от краве масло и пудра захар. Просто смесваме пудра зарах и краве масло и го правим толкова сладко колкото ни харесва. Аз и там слагам малко ванилийка.

Слепените жълъдчета, за да им оформим "шапките" ги топим в шоколадова глазура и веднага ги овалваме в настъргани орехи.

За шоколадовата глазура аз ползвам малко краве масло, малко мляко /две-три лъжици/, малко пудра-захар /пак две-три лъжици/ и половин парче шоколад за готвене. Логиката е следната: слагам млякото, кравето масло и пудрата захар за да "разредя" шоколада и глазурата да не се втвърди като изстине. Колкото повече мляко и краве масло сложите - толкова глазурата ще остане по-рядка.

Подреждаме готовите жълъди в една тавичка да изстине глазурата и смлените орехите да се "залепят" добре на шапчиците.

И подреждаме в красива купа или чиния.

P1090147_1.jpg


4 души харесват това


5 Коментара


Еми, много затрогващо встъпление...... Тъжно, но и мило ми стана.

А тези сладки са ми едни от любимите. Ммм, чудно изглеждат :))

Сподели този коментар


Линк към коментара

Еми, много затрогващо встъпление...... Тъжно, но и мило ми стана.А тези сладки са ми едни от любимите. Ммм, чудно изглеждат :))

Виле, спомени с вкус на ванилия и шоколад - какво по-хубаво от това? :)


Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход