Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Искам да стана мускулест

Featured Replies

Здравейте! Първо искам да помоля темата да бъде преместена, ако не е на правилното място! Значи аз съм на 14 години,момче и имам съученик, който тренира и вече е доста мускулест. Аз също искам да стана мускулест затова искам да ви помоля да ми кажете някакви упражнения за коремни мускули, за бицепс, за гърди и за останалите мускули, но бицепсите, гърдите и коремните мускули искам да ги направя по-големи преди останалите мускули. Също така кажете каква диета да спазвам! Благодаря много!

Не става така, както си го замислил. Трябва всичко да е балансирано и не може да се обръща повече внимание на дадена група мускули, за сметка на друга. Но има и други теми в тоя форум, в които са разисквани подобни проблеми. На тая възраст е рано още да се впускаш в някакви тежки тренировки. Лицеви опори, кофички, коремни преси, клякания и набирания на лост, са напълно достатъчни 3 пъти седмично. Това са основни упражнения, които натоварват всички мускулни групи. А за диетата...откажи се от вафличките и намали белия хляб. Вместо тях включи в менюто си овесени ядки и пълнозърнет хляб. Яж по малко, но често - 5-6 пъти на ден, което ще рече, през два и половина, три часа.

• Автор

Много ти благодаря! Наистина рано е и ще те послушам ще правя упражненията, които ми каза. Аз имам и дъмбели и с тях също тренирам. За диетата намалил съм шоколада почти не ям или на три дена едно редче черен шоколад. А можеш ли да ми кажеш точно какви коремни да правя или да ми дадеш линк с видео, за да ми излязат плочките? За гърдите правя и лицеви с наклон, така че тежестта да пада на гърдите ми. Благодаря ти още веднъж! :D П.С. Можеш ли да ми дадеш линкове към подобни теми във форума? Благодаря!

Редактирано от The_MaNiAk (преглед на промените)

Момче кажи ръст и килограми. Кво ти пречи шоколада незнам! --------------------------------------------- В домашни условия се прави много! --------------------------------------------- Гърди знаеш ли как се правят без дъмбели?

Редактирано от hyena (преглед на промените)

---------------------------------------------

Гърди знаеш ли как се правят без дъмбели?

Е, това почти всяка маца го знае. ;)

С употреба поне на креатин и витамини...и по 2-3 серии по 10-12 бр.дневно правилни лицеви... :)

С употреба поне на креатин и витамини...и по 2-3 серии по 10-12 бр.дневно правилни лицеви... :)

Никого не бих посъветвал да се тъпче с химия, освен ако не поема отговорността за лечението на евентуално възникнали болестни състояния. Поемаш ли този "кръст", за да пишеш този пост? Още повече когато съветваш млад човек, с все още, при това бързо, развиващ се организъм?

Хм...това са поносими неща в количества до 5 грама креатин-примерно за тегло 65-70кг. Витамините организма разпределя правилно без твоя дейност...големи запаси се чистят. Аминокиселините в доп.прием са полезни дори да не спортуваш---забававят стареенето на клетките. Все пак съм на мнение да се ползват от 19-20 години...при укрепнал организъм! ---------------------------------------------------------------------------- Лично аз гърди направих за 2 месеца преди години...и само те останаха когато спрях ...естествено в по-малък размер.

Хм...това са поносими неща в количества до 5 грама креатин-примерно за тегло 65-70кг.

Витамините организма разпределя правилно без твоя дейност...големи запаси се чистят.

Аминокиселините в доп.прием са полезни дори да не спортуваш---забававят стареенето

на клетките.

Все пак съм на мнение да се ползват от 19-20 години...при укрепнал организъм!

За последното изречение си прав, но първите не можеш да докажеш, освен ако нямаш медицинският картон на човека. Няма как да знаеш, дали няма алергия към някой от видовете съставки на тези продукти, дали поради генетични особености има несправяне с усвояването и преработката на друга съставка и прочие...

П.П. Впрочем природите биологично изградени витамини са едно, а химически извличаните или направо ситезираните са друго.Има разлики в състава на молекулите има разлика в изомерното разпределение...

Това за правилното разпределение на витамините важи със сигурност само за биологично изградени витамини и дори при тях при прекаляване с консумацията се затруднява работата на черният дроб и се нарушават обменни процеси в организма, просто очистването не наваксва...

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Е...! Евтиния креатин не е лош! ----------------------------------- Просто тия домашни тренировки...само с тежести до 50 кг. са достатъчни за фигура и самочувствие. Вярно...за краката трябва изобретателност. ------------------------------------------------------ Например при коремни преси--сложи дъмбел зад врата с тегло 5 кг--- поддържайки с ръце направи 2 серии по 10-12!! ------------------------------------------------------------- Гледаш да се храниш много с пилешко...гърди и друго чисто месо. Вафли с кисело мляко също... :)

Момчета, нещо бъркате. Пусналия темата е на 14, а тогава не му трябват никакви химии, а правилно развитие на всички мускулни групи. Сега видя автара ми и реши, че съм привърженик на тия неща. Не, не съм. Когато вземах креатин го вземах с идеята, да направя 50 бицепс и бях вече над 30 годишен. Ако питаш мен, кое действа най-добре на масата бих ти казал - никакви витамини. Лично при мен намаляват силата при тренировка и се чувствам по-отпаднал отколкото, ако не вземам витамини. Единственото полезно и безвредно нещо според мен е цинк + магнезий, комбинирано с 5 грама глутамин веднага след тренировка. разбира се, може да се смеси и с креатина, но тук става въпрос за културисти, които вече са развили достатъчно добре мускулатурата си и са запецнали на едно място. При начинаещите, та били те и на 25, не препоръчвам никакво вземане на суплименти. Дори трябва да се избягва и протеинът във вид на прах. Наблягайте на естествена храна. ето и една рецепта за маса, която може да се използва и за орелефяване при определени обстоятелства. Ядене през 2-2,5 часа. Организмът не трябва да изпитва глад. Повече естествени храни от рода на пиле, яйца и млечни продукти. Всичко обаче с мярка, без тъпчене на стомаха. ПОне един път да се ядат купичка овесени ядки с кисело мляко и лъжица мед. Това е любимата ми храна. Всичко се смесва, но за целта се ползват фини овесени ядки, които омекват в киселото мляко след 20-30 минути. Шоколад може да се яде, но само веднага след тренировка. Преди тренировка не трябва да се вземат бързи въглехидрати от рода на вафлички, хляб и така нататък. Не трябва и да се яде поне един час преди тренировка, а по време на самата тренировка трябва да се пие по глътка две вода между сериите, особено в горещините. След тренировка както казах, може да се хапне шоколад. По-напредналите вземат тогава и каквото са намислили да вземат - креатин, протеин, глутамин, гейнъри и така нататък. Яде се на по-късен етап, когато организмът се успокои от натоварването. Това става поне час след тренировката. разбира се, тук говоря за хора, занимаващи се години с културизъм, а не за начинаещи. Под начинаещ разбирам дори културист, който е престанал да тренира няколко месеца. Друго, което трябва да се прави от културистите е, след 18 часа да не се консумира никакъв хляб, а само лека храна. 20-30 мин. преди лягане, лично аз вземах чаша протеин, но това бе в периода, когато тренирах 5 пъти седмично по строго определена програма от мен самия. Никога не съм ползвал тренировъчни програми на други културисти. Вземал съм само главното от техния опит и съм го адаптирал към себе си. Всичко съм си записвал в течение на дълги години тренировки. Когато реших, че трябва да ставам голям, си правех планове за всяка тренировка като например колко повторения трябва да направя и записвах. След тренировка отново записвах какво съм направил и си правех необходимите корекции за следващата тренировка. Поставените цели винаги трябва да бъдат оптимални. Човек разбира кога всичко е оптимално, едва след дълги години тренировки. Иначе няма как. Като бях на 15-16, направих грешката на това момче, което е на 14. Исках да развивам определени групи и когато израснах, бях останал без крака. Много добре се развиха раменете и гърба, а гърдите и краката изостанаха, защото не им отделях достатъчно внимание. Но пак казвам. В тая възраст организмът расте и единственото, което трябва да се избягва, са бързите въглехидрати - вафлички и по-малко хляб. Упражненията трябва да са основните, които споменах. Гиричките и дъмбелите не са още за начинаещите. Това са уреди, с които се правят изолиращи упражнения, а на подрастващия те не са необходими. Както казах, необходимо е правилно изграждане на мускулатурата чрез основни упражнения. Дори не са необходими лицеви опори под наклон. Нормалните са напълно достатъчни. Също така не е необходимо всеки ден да се правят едни и същи упражнения. Напротив. Тренира се максимум 3 пъти седмично, като се използват всички упражнения в един ден. През останалото време обаче е необходимо друго движение. пред компютъра няма да стане. Излезте навън. Велосипедът е идеален, но и една проста разходка или игра, също. Идеята е, мускулите, които са тенирани, да си починат активно. трябва да се знае, че на мускулът са му необходими поне 48 часа за възстановяване, преди да се натовари по същия начин отново. Иначе се получава обратния ефект - преумора, липса на желание за тренировки и в крайна сметка, спадане на мускулната маса и заобляне на тялото. ПП: Без да ползвам никакви химии, стигнах до 46 ръка преди тренировка. А аз съм от хората, които много трудно трупат мускулна маса и са с дълги крайници, което още повече утежнява нещата. Не ми вярваха в залата, че никога не съм вземал химия от рода на тестостерон и тем подобни глупости. Можех да продължа и нагоре по моя начин без химия, но ми се случиха някои неща и престанах да тренирам активно. 17 години тренировки стигат. Не можах да се занимавам професионално с културизъм, защото никога преди не съм имал необходимите средства, дори за храна. Все пак успях с естествена храна и малко протеин, глутамин, креатин, цинк и магнезий да постигна една добра фигура. Но пак повтарям, тия суплементи почват да се вземат едва, след като човек е наясно с тренировъчната си програма, свикнал е с упражненията и натоварванията и иска да продължи напред. Мога да изпиша десетки страници на тая тема и да предам целия си опит писмено, но за целта има много хубави книги, описващи цялата философия на културизма. Все пак, нещо трябва да е ясно на начинаещите. Културистите трупат маса на цикли. Има период на натрупване, който продължава 3-4 месеца, през които се трупа сравнително бързо мускулна маса, период на застой, през който се задържат резултатите и период на изчистване излишните мазнини чрез диета. А диетата е проста - намаляване калориите, като в същото време се набляга на белтъчините. След това следва период на почивка от 2-3 седмици и наново в залата. Следващата година се прибавят още 1-2 сантиметра към обиколките от миналата година и така, в продължение на дълги години лишения. ПП2: Забравих да уточня за цинка и магнезия. Взема се отново само от напреднали и то не постоянно. Тези два елемента имат способността да повишават естественото производство на тестостерон, което е добре за тренировката, когато човек трябва да се чувства силен и да има огомно желание да изпълни заплануваното. Това няма нищо общо с изкуственото вземане на анаболи, които повече вредят, отколкото помагат. Вредят, защото организмът не произвежда сам тестостерона, а го поема отвън. Това води до импотентност. на любовниците препоръчвам, Zn + Mg за повечко сили :) Никакви калции и тем подобни. Никакви витамини. Витамините, съдържащи се в естествените продукти са напълно достатъчни. А и сега много продукти са натъпкани изкуствено с цялата менделеева таблица така, че не е необходимо да имаме в организма си 2 менделееви таблици.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

• Автор

Висок съм 1,70 и съм тежък 55 кг. Благодаря Ви за изказванията и за линка с упражнения. Знам как се правят гърди без дъмбели и не искам да пия химия :) Ще се радвам, ако ми дадете още линкове с упражнения! Благодаря! П.С. hyena, искам да те попитам с какви упражнения си направил гърди за два месеца и може ли да ми кажеш упражненията, които си правил?

Редактирано от The_MaNiAk (преглед на промените)

Гърди за 2 месеца не се правят. първо, само за да свикне човек с натоварването, са му необходимни поне 3 седмици. След това при редовно занимание, през следващите 2-3 месеца всички мускули растат и не е необходимо да се прави нищо кой знае какво, още по-малко да се вземат разни суплементи или анаболи.

Ето ти и една тема от 2007 година, дето съм се развихрил на тема тренировъчни програми:

http://www.kaldata.c...pic=48201&st=20

А бих ти препоръчал да прочетеш книгата "Енциклопедия на културизма" от доктор Владимир Боянов. За жалост, не я намирам за свободно сваляне в нета, но не съм и търсил много. Аз тая книга си я четях редовно. Първо прочиташ за общо познание, после по-подробно. Отбелязваш си важните места. Аз лично го правих с химмикал, защото книгата бе от хартия. важно е да разбереш философията за нарастване на мускулната маса. Всичко останало е празни приказки и забава.

• Автор

Много ти благодаря ще прочета темата и ще потърся книгата в някоя книжарница! :angry22: Това, което искам аз е да направя мускули (или по-скоро релефно тяло) без да пия Химия! А можеш ли да ми дадеш линкове с клипчета , за да знам как да тренирам мускулите си правилно, защото има безброй клипчета, но кои са най-добрите относно натоварването не знам. Благодаря ти предварително!

Много ти благодаря ще прочета темата и ще потърся книгата в някоя книжарница! :angry22: Това, което искам аз е да направя мускули (или по-скоро релефно тяло) без да пия Химия! А можеш ли да ми дадеш линкове с клипчета , за да знам как да тренирам мускулите си правилно, защото има безброй клипчета, но кои са най-добрите относно натоварването не знам. Благодаря ти предварително!

Ето тук има почти всичко с клипчета и подробни обяснения. А тая книга - "енциклопедия на културизма" я има за около 7 лева из интернет. Може да потърсиш и 'Културизъм за всички" от Атанас Джананов. Това бе първата книга, която си купих навремето. Там има разбираемо описание на физиологичните и биохимичните основи на културизма. Макар книгата да е стара, в новите не се казва почти нищо ново. А и това е един бизнес и всеки културист има навика да издава някакви книжки и пише програми, по които никога не е тренирал. Всичко се прави за пари. Затова, най-добре е да разбереш как и защо мускулите се увеличават, преди да се впускаш в безсмислени програми, подходящи за определен човек, но не и за всички.

ПП: Клипчетата се виждат, като кликнеш на долните линкове с основните упражнения за дадена мускулна група.

Дълга тема, не ми се чете цялата, та ще извинявате, ако повтарям. Та - хвани се да спортуваш нещо като баскетбол, футбол, плуване, а може и повече от едно от тези неща. За момента трябва тялото ти да свикне на натоварването, което ще ти даде отражение за цял живот. Комбинирай с уличен фитнес - лицеви, клекове, кофи, набирания. Храни се балансирано - плодове, зеленчуци, избягвай бързите въглехидрати и яж протеин. Може да добавяш Б комплекс витамини и Магнезий с Цинк, но не прекалявай с количествата и се консултирай с личния лекар преди това.

Редактирано от badsector (преглед на промените)

За такава крехка възраст е препоръчително да се захване човек с плуване или баскетбол, та да се положат основите, тялото и мускулатурата да се развие. Вече след това може да се помисли за разни фитнес програми и химия. Иначе е забавно да се види някой чернобилски индивид, който в период на пубертет и акне се тъпче с химия. Окосмяването и пъпките избуяват по един прекрасен начин.

Правят се неща...с чалъм! Но щом момчето е малко-нека забрави за фитнес 4-5 години. Съветът ми е през това време да се храниш правилно... да не пушиш по възможност.Спортувай редовно със бягане и други стандартни неща. --------------------------------------------- След 17-18 можеш вече сериозно да се занимаваш! А кое как се прави и в домашни условия ще те посъветват по-добре и от мен "дебеловрати" в добрия смисъл на думата инструктори от фитнес-залите. Защото ,ако манията за мускули почва вече от под 14...нямам думи!

• Автор

Благодаря на всички писали по темата! ;) bildera, БЛАГОДАРЯ ти за линка ще гледам упражненията! Всички сте прави, че за сега трябва да се занимавам с футбол или друг спорт, но както казах в първия си пост, съученикът ми е на 14 години и вече има релефно тяло и мускули! Та от него се зарибих по фитнеса! :salad:

Благодаря на всички писали по темата! ;) bildera, БЛАГОДАРЯ ти за линка ще гледам упражненията! Всички сте прави, че за сега трябва да се занимавам с футбол или друг спорт, но както казах в първия си пост, съученикът ми е на 14 години и вече има релефно тяло и мускули! Та от него се зарибих по фитнеса! :)

Лошо няма. Арнолд е почнал на 16 години и е бил кльощав. Културизмът не е спорт, който трябва да се започва от дете. Може би това е единственият спорт, при който се препоръчват занимания едва след навършване на определена възраст. Преди това обаче има един много важен момент, който някои изпускат. Сърдечно-съдовата система трябва да се развие и да свикне с натоварвания още от ранна възраст. А това става с всичко друго, но не и с културизъм или вдигане на тежести. Не може до 25 да седим пред компа, да пием биричка, пушим цигари и трева и после изведнъж да решим да ставаме силни. Няма как да стане, защото сърцето не може да изхрани тая мускулна маса. Тогава и почват проблемите, обвиненията, че креатинът или нещо друго вредели и така нататък. Аз също като бях на 12-13 гледах, как някои съученици правят набирания и коремни на лоста, а аз не можех и едно. Тогава се хванах за един лост, на който простираха дрехи комшиите и докато не се науча да правя 11 коремни превъртания, не се отказах. После в казармата бях единственият от наборите, който покриваше нормативите. Останалите бяха като гюлета. Така, че страшно няма, ако има някой по-добър от теб. Страшно е обаче, ако не осъзнаваш, че това е така и караш постарому.

• 2 години по-късно...

как да си напражя москоли

искам да напражя муколи

как да си напражя мусколи

искам да направя мусколи

как да си напражя москоли

искам да напражя муколи

Първо научи българския език!

• 4 месеца по-късно...

Привет ! Аз също бих искал да узная някои неща за това как да стана по-силен и по-мускулест :) . Така, на 13 съм 47 кг и мисля че последно бях висок 1.62-1.63 см. Започнах да се зарибявам по упражненията от преди 2-3 седмици. По принцип всеки ден ядох по 1 филия на ядене-общо 3 на ден. Сега удвоих хранетето си като всеки ден сутрин преди закуска и на обяд преди хранене, започвах с по 5 дигания на гирички на едната и 5 на другата. След това продължавах със 5 коремни и 5 лицеви . Вследствие ги удвоих и сега все още съм на по 10 помпания на гирички на едната и на другата ръка,10 лицеви и 10 коремни. Някакви съвети ? Знам че за мускули трябва маса но очевидно тя не ми е достатъчна. Също знам че за да стана нацепен са нужни месеци, ако не години. Но ако си губя времето с грешни упражнения и т.н. почти нищо няма да стане. Качих 2 кила :Д. Но,все пак, някои съвети ?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.