Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дъното по-горещо от процесора....

Featured Replies

Аиде да питам и аз сега,нещичко.

Нормално ли е да ми е по-горещо дъното от процесора?

И за да говорим в цифри,докато пиша сега имам дъно 52 градуса а процесор 39.

Конфигурацията ми е тази от подписа.Имах в началото проблема,че Еверест ми показваше около 98 градуса температура на дъното,след биосъпдейт се смъка до температурите горе.Имам 2 варианта какво моше да е станало,но викам да ви питам преди да почна да разглабям и да човъркам.

1.Счупен/на грешно(горещо) място монтиран сензор на дъното

2.Не съм монтирал вентилатора на дъното който беше в кутията.Причината не е че съм някой малоумник дето няма понятие от компютри,просто в специализираната литература се дава съвет да не се монтира при добре охладена кутия.А моята е повече от добре охладена :eek:

По-принцип X58 се дава като горещичък но чак пък 10-13 градуса повече от процесора.....

А и все още не съм му монтирал клок охладителя.Не че има нужда да се клоква ама да го пробвам така за спорта,пък и интелския ми бръмчи повечко

Това за биоса ме навежда на мисълта за бъгаво отчитане.

Провери във форума на асус за подобни оплаквания. Пусни си тема и виж какво ще ти кажат.

А допълнителния вентилатор се слага само ако си с водно охлаждане или пасивно на процесора, в противен случай се прецаква въздушния поток. Всъщност ства и ако има вентилатор, но не трябва да духа надолу като боксовия примерно, а на страни и то в друга посока.

Това за биоса ме навежда на мисълта за бъгаво отчитане.

Провери във форума на асус за подобни оплаквания. Пусни си тема и виж какво ще ти кажат.

А допълнителния вентилатор се слага само ако си с водно охлаждане или пасивно на процесора, в противен случай се прецаква въздушния поток. Всъщност ства и ако има вентилатор, но не трябва да духа надолу като боксовия примерно, а на страни и то в друга посока.

Този форум не се поддържа от технически екип на Ейсус и повечето от мненията и коментариите там са доста под нивото на Калдейта например laugh.gif

В подобни по-завързани (може би) случаи се тества с ръчичка нивото на температурите, с пипане, с доближаване на чувствителната част на ръката до всеки един компонент. Дори с лицето си усещам топлинното излъчване на определен компонент/духането на перките като си завра/приближа тиквата вътре в кутията. Особено в тези дни, когато температурите започват да стават летни. Който иска да ми се смее и бъзика laugh.gif И после сравнение с това, което показва софтуера. Иска се рутина, опит и добри познания по тъпия хардуер, току що написах следния спам в съседната тема с подобен смисъл - цък sad.gif

Тъй-й-й-й, първо: температурата наистина е височка cool.gif

Второ: това температура на VRM-а ли е, или на чипсета ?

Трето: разкарай бокс-а и си постави нормалното охлаждане. Ако и при това не ти свали температурите .... слагай още вентилатори.

• Автор

Така по ред на номерата:

С допълнителен вентилатор имам предвид този който е в кутията на дъното и би трябвало да охлажда чипсета.

Това което ще сложа още го няма тука по магазините,обаче ще му окача един S-Flex ,който да духа към задния вентилатор.

Относно пипането с ръчичка и лице - с това започнах да търся причините и така и разбрах ,че чипсета ми не е 98 градуса.Но имам малкия проблем че картата ми е брутално гореща.За съжаление там няма какво да се направи.Вижте най-добре и сами

tempa.th.jpg

@kokomil

1 ) Знам че е височка cool.gif

2 ) Както се вижа на скрийна еверест показва само дъно без да уточни,а ниската температура на процесора най-вероятно е някъде по корпуса му,защото ядрата са малко по горещи.Но въпреки това са 10 градуса разлика от дъното.Имам беглото подозрение че сензора е на нордбриджа(или пък съм го чел някъде).

3 ) Бокса ще го махна като пуснат това в магазина от който си пазарувам.Само че тогава ще ми свали температурите на процесора а не на дъното.

А за вентилаторите

p1100419.th.jpg p1100421.th.jpg

,както се вижда трябва да имам достатъчно cool.gif

Понеже сложих сега все пак снимките,малкото вентилаторче,което имам към дъното може да се сложи на едно от медните радиаторчета над или вляво от вентилатора на процесора.

Сега ми идва на акъла-възможно ли е ,сензора който мери температурата на дъното да е близо до печката (графичната карта) и да хваща от нейната температура?

Е, поне на приказка Prolimatech-a би трябвало да е решението ;)

Относно горещата карта - няма ли начин няк,ъв вент на страничния капак, който да помага в охлаждането на картата ?

Понеже сложих сега все пак снимките,малкото вентилаторче,което имам към дъното може да се сложи на едно от медните радиаторчета над или вляво от вентилатора на процесора

Точно то е , за да охлажда VRM ( че онова грее повече и от чипсета).

Подозренията ти относно местоположението на датчика са основателни cool.gif Със сигурност горещото видео допринася за тия показания на датчика, но пък е сигурно, че като разкараш бокс-а, няма да има какво да духа горещ въздух от процесора в чипсета.

Тук си имаме едни ей такива вентчета ;) (вкл. - страхотен е) и наистина са чудесни и си заслужават всяка стотинка, което ме подсеща, че можеш да се огледаш при тебе за такива.

ПС- и к`ва е тая четна цифра на Рам паметта - 4 :speak: Би било по-добре да са 3 или 6 ;) ( все пак , за триканален контролер става въпрос)

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

Сега ми идва на акъла-възможно ли е ,сензора който мери температурата на дъното да е близо до печката (графичната карта) и да хваща от нейната температура?

Възможно е, не видях на пръв поглед какво е точно дъното но питай гугъла за мястото на тоя датчик ?

Има и още поне една работа. Малко е валиден принципа за многото баби и хилавото внуче. Многото перки понякога не са гаранция за качествено охлаждане и правилен въздушен поток а само и единствено на по-голяма гюрултия sad.gif Не зная какво е и видеото но имам няколко случая с 4850 със първите скапани охладители и леко клокнат някакъв 8400 примерно и ги задържах в може би по-ниски температури само с една 120 мм перка, с изпушени отвори на капаците и подобни трикчета за добро обтичане. Намери къде е тъпия датчик и насочи към него една перка за да видиш и хванеш проблемчето с тая температура ?

Някъде около PCI-E слота :)

Май е някъде около цоклите на паметта, поне според тоя юнак - цък и цък - дава моля ти се същия акъл като мене - с опипване с пръст да се хванел точния резистор... това е музика за моите уши, че и английско говорящите използват подобни "методи" laugh.gif

Колега, засъм със дъно Asus P5Q-E и E8400, видео 9800гт. Биоса и Евереста ми показват еднакви стойности съвсем в нормите: дъно- 37, проц. - 32, граф.проц.- 46 градуси(в игри до около 60). Това е при положение че проц. е вдигнат на 3.9Гхз, а вентилатора на видеото почти съм го спрял с Рива тунер(30 процента), но имам входящ и изходящ вентилатор.

Един ден ми попадна дистанционен инфрачервен термометър, наричат ги още пирометри и с него си обходих цялото дъно. Като цяло температурата в дъното нормална, но до северният мост в една точка платката грее с ~ 55 градуса.

Тъй като не можах да намеря информация за местоположение сензора на дъното, питах в сервиз и ми казаха че сензор нямало а стойноста се изчислява през тока, който се консумира в момента. При повечето дъна има сензор доколкото знам.

Тъй като Северния мост е свързан с видеоконтролера, а при теб видеото много грее възможно е затова да ти дава и по високи темп. стойности на дъното. Температурата на ГПУ то ти е много висока,така че по добре помисли за смяна охлаждането на видеокартата, с повече синкове. Гледам обаче, че си намалил обобротите на вентилатора, сигурно е шумен и те дразни, но явно картата има нужда от фул обороти.

Иначе ако не клокваш не виждам смисъл да сменяш бокса, темп. на процесора е нормална.

Новите чипсети X58 явно са по топли http://www.evga.com/forums/tm.asp?m=100601241

• Автор

Пичове мерси много за отговорите-дадохте ми идеи за какво да питам гугъла и я виж ти резултатите не закъсняха....

Но първо да ви поотговоря cool.gif

Ще почна с коментара за рамта @kokomil.Първата причина да взема “само“ 4 Гб,беше че в магазина бяха им свършили трипъл китовете на 1333,освен кучите марки естествено.А на мен не ми се чакаше 3-4 дена да ми доставят-достатъчно бях чакал за този компютър.Втората е ,че за момента предимствата в скороста и високия трансфер на данни от три-каналния режим се ограничават в синтетичните тестове и много малко приложения,които аз не изпозвам.Практическия плюс при игри е в рамките на 1,5-3,5 fps.А дали ще играя с 98 или 100 fps e за пренебрегване cool.gif

И третата е ,че като ми дотрябва ще добавя още 2 х 4 Гб от същата и съм готов.Но първо идва охладителя на процесора за да подкарам и сегашната си рам на 1333 а не както i920 я ограничава на 1066.Не че не мога и сега ама нали.....като ще е ....да е рошава....

Значи за вентилаторите,мислех че се виждат на снимките-имам един 120мм отпред долу пред харда,по един пак 120мм отзад и отгоре и потокът е сериозен (цигара тест :blink: ).Освен това имам отстрани един 250мм който духа директно към картата,и тя затова е и толкова “хладна“.Апропо картата,както казах системата ми е тази от подписа и на тази карта трудно ще и намеря нов охладител а и температурите и са нормални за 2чипови карти на един борд.

И в този ред на мисли,картата прави цялата работа.Въпреки че си отговорих вече на въпросите,ще споделя в случай че на още някой му е интересно.

Сензорът на това дъно се намира между PCI-E слота и ICH10R,или по-точно на около 1см от най-горещата част на ребрата от охладителя на картата.И понеже според нейния си контролер 80 градуса са нормални и вентилатора и е толкова намален,не съм го намалял аз.Дори и намален обаче част от потока въздух през ребрата отива директно към сензора(2+2=4).От друга страна картата не става по-гореща от 87 градуса дори и при Crysis на максимум.А единия сантиметър разстояние и 250 мм вентилатор директно отгоре правят дъното да показва “само“ 55 градуса.Само-то е в ““, но аз самият се чудя как не е и по-горещо.Захранването отдолу и то грее и като цяло ,долу вляво на кутията е горещо а над картата е като в ледник.И преди да ми кажете да си отворя кутията и да махам от лайсните на PCI-слотовете,нарочно дадох толкова пари за кутия с прахови филтри,така че това изобщо не е опция.Достатъчно време бях с отворена кутия и прахосмукачка на всеки 10 дена.Пръстомера показва върху нордбриджа и другите радиатори нагоре почти хладно.Освен това Х58 носи без повреди до 100 градуса,така че за момента ще е така.Явно че с дъртия кошник съм поизостанал в практическо отношение с хардуера и времената,когато процесора беше по-горещ от дъното са минали,но сега ще му наваксам.Още не съм му се нарадвал и не ме е хванала мухата на клока,ама и това ще дойде с първата игра кочто ми засече на максимални настройки cool.gif

Мерси още веднъж за помоща и доскоро

Лека вечер от мен

Е, хубаво, че си намерил обяснение на жегата cool.gif За паметта .... ти си знаеш. Относно Prolimatech-a - тук, при нас ще се появи на 29 май ( справка), нормално ще да е при тебе да не е по-късно. Любопитен съм какво ще ти показват датчиците след смяната на бокса.

Бих ти предложил един експеримент :P ако имаш възможност, обърни големия вент на капака да смуче отвътре навън, не да духа към картата и сравни температурите. ( любопитно ми е какво ще покажат)

kmvasilev -

Сензорът на това дъно се намира между PCI-E слота и ICH10R ...
;)
  • Автор

Такаа,да не пиша нова тема - почнах с експериментите:

1.Сложих малкия вент и температурата падна малко на 47 градуса,макар че не виждам логиката,защото той е отгоре,а сензорът долу.

p1100565.th.jpg

Значи почти никакъв резултат

2.Пробвах идеята с вентилатора на графичната карта и просто го сложих на ръка на 100 %.Както можете да видите резултатът е значително по-добър,но има един хмммм как да го кажа лек проблем cool.gif .

temp2a.th.jpg

Копелето бръмчи като за световно.......Сега ще пробвам и да обърна голямата перка и после да видим,само че за това ще ми трябват много отверки и търпение biggrin.gif

3.Голямата перка обърната направи нещата още по-зле и температурите скочиха с 2-3 градуса нагоре

Редактирано от Tommygun (преглед на промените)

За мястото на датчика се извинявам, домързя ме да го търся по-точно и се доверих на оня юнак.

Tommygun, направи едно експериментче и заради мен. Спри голямата перка и запуши отвора и с хартия с парченце тиксо. Запуши и отзад кутията дето се вижда на снимката едно светещо прозорче на ламарината. Нека да остане само на 120 мм задна перка и въздуха да влиза предимно и само отпред покрай хдд. Спри и малки гад (вентилатора), явно въздушният поток минава покрай датчика и дава промяна в показанията. Не мисля, че има някакво значение за въздушния поток и обтичането на кутията, само шуми допълнително и подлъгва датчика laugh.gif Задната перка да е на пълни обороти.

С подобна видео карта не можеш да гониш 35 градуса примерно, но ако я стабилизираш на около 60-65 градуса в натоварен режим при някакъв приемлив шум ще е някакъв отличен вариант. Има и още едно скрито оръжие - климатика sad.gif Тъпанарско е но с подобна мощна гекмърска машина е трудно да се направи и хладна и безшумна едновременно. Поне аз така си мисля де.

За мястото на датчика се извинявам, домързя ме да го търся по-точно и се доверих на оня юнак.

Онова дъно беше P5B Deluxe cool.gif

Щом обръщането на голямата перка над видеото не дава резултат, значи си го оставяш да духа към видеото. Малкото вентче ( естествено) го разкарваш.

Като сложиш нормалния охладител на процесора ..... тогава ще даваме акъл за оптимизации на потоците :angry:

Ако имаш възможност защо не сложиш един case Fan 200mm на левият капак на PC-тo (за вкарване на въздух), 900RPM, за да бъде по тих, по ниско - срещу видеокартата стига да не пречи на боксовият охладител. Мой познат се хвалеше,че е свалил близо 30 градуса. Е разбира се няма да се размине без рязане. sad.gif Можеш временно да си направиш левия капак от плексиглас или някаъв друг материал за пробата, и после ако има ефект да моднеш истинския.

Редактирано от izen (преглед на промените)

Ако имаш възможност защо не сложиш един case Fan 200mm на левият капак на PC-тo (за вкарване на въздух), 900RPM, за да бъде по тих, по ниско - срещу видеокартата стига да не пречи на боксовият охладител. Мой познат се хвалеше,че е свалил близо 30 градуса. Е разбира се няма да се размине без рязане. sad.gif Можеш временно да си направиш левия капак от плексиглас или някаъв друг материал за пробата, и после ако има ефект да моднеш истинския.

Toй левият му капак фабрично има 230мм. перка :ph34r:

Toй левият му капак фабрично има 230мм. перка :ph34r:

Sorry, недогледах. sad.gif

Ами тогава при толкова перки явно има проблем с потока в кутията и трябва да го оптимизира.

• Автор

Задната перка е на макс откакто сложих малкото копеле,защото ми свършиха буксите на дъното и го набих направо на захранването с нормален щепсел.

Като спра голямата и става по жега защото картата няма откъде да лапа сравнително студен въздух.Този от предната перка минава покрай харда и отива нагоре.И долу става истинска жега от картата и захранването.

И малката дупка отзад мога да я затворя,но не и отстрани.Това което се вижда като ребра до големия вент е решетка покрита с прахов филтър,и цялата станична част е практически отворена.Както и цялата предна част по височина.Просто е мрежа с филтър отзад.Само че изхождам силно от това че всичко е изчислено за максимална ефективност,все пак трябва да оправдае името и цената си по някакъв начин.Вентилаторите са си така като съм я купил,значи тя си идва с 3те малки и големия.А пък аз имам опцията да сложа още 2 120-ки отгоре и една отдолу точно зад захранването,така че вътре да стане истинско течение отдолу нагоре и леко назад.Само че не ми е проблема в кутията.

Проблемът е в това,че това което Club3D(купих такава по същата причина както и при рамта-нямаха Palit или Gainward с готиния двоен охладител а не ми се чакаше) наричат Inteligent Fan Control,for Maximum Performance в действителност оставя картата до 85 на почти пасивно охлаждане и се развърта само като мине 90 градуса.При сложена на ръка на 50% fan speed,картата държи 62 градуса на най-горещото ядро (GPU1) при Unreal Tournament 3 и дъното и процесора са се крепнали на около 45-47 градуса заедно.Шумът не е особенно приятен но е на ниво стария ми кошник и се трае.Ако някой знае програмка с която да мога да дефинирам нещо от рода на "развърти се само ако минеш 65 градуса" ще му бъда благодарен.При Overdrive на ATI мога само да го направя за постоянно но е и променливо ускорение.

Тишо, имам няколко идеи как да си оптимираш въздушния поток. За целта ти трябват няколко вентилатора:

1. ventilator-mijesanje-distribucija-zraka.jpg

Монтира се на около 3 метра от компютъра. Можеш да си го откраднеш от някой от тунелите из града.

2. db_99-Ventilator1.jpg

Ако не можеш да се катериш, мога да дойда да ти го поставя.

3. supavent_whirybird_roof_ventilator_250.jpg

Понеже си на най-горния етаж, няма да представлява проблем. Иначе щеше да се наложи да помолиш комшиите да си прекараш една тръба с диаметър около 30см през стаите им.

И за да си сигурен, че всичко функционира, можеш да ползваш метода на kmvasilev за тестване на компонентите с част от тялото.

HBKrEv2Q_Pxgen_rc_Ax385,467x385%2023%200.jpg

Хе, май най-лесно е с един климатик в стаята с компютъра, поставен на .... да речем 15-16 гр. cool.gif При всички положения студеният въздух в стаята ще поохлади и видеокартата. Неудобството е само, че ще трябва да седиш пред компютъра загънат в одеялце и през лятото :rolleyes:

Сериозно- постави и 120 мм вентовете на "покрива" на кутията и на дъното. Тоя, последния, ще духа точно в най-горещата част на системата.

• Автор

Taка значи охлаждането го оправихме,и в реда на мисли от последните 2 поста.Сега си търся захранване и се колебая между 2:

20KW_Wind_Turbine_480V-m.jpg много добър вграден контрол на перките ам ми е слабичко.

и

90px-Atominstitut_Wien_1.JPG800px-Atominstitut_Wien_5.JPG

чудя се обаче дали ще мога да си го монтирам сам и как да се оправя с Greenpeace.Iovi може би и тук ще ми помогнеш с монтажа.

Айде стига спамихме сега.Това с температурата ми беше последно най-малкия проблем,компютъра не искаше да се гаси,ама след 2 дена Google го оправихме. cool.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.