Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows XP и Linux на един компютър?

Featured Replies

Здравейте. Компютърът ми е с операционна система XP. Свалих си ubuntu desktop на диск, буутнах от него и ми хареса. Проблема ми е че не искам да се разделям с Windows.

Затова искам да попитам възможно ли е да инсталирам ubuntu без да махам windows и да имам две операционни системи на компютъра.

Също ме интересува дали такава инсталация би повредила по някакъв начин информацията на твърдите дискове и въобще какви рискове носи такава инсталация.

Благодаря предварително.

Да! Всяка линукс дистрибуция е съвместима с добрия стар windows

Здравейте. Компютърът ми е с операционна система XP. Свалих си ubuntu desktop на диск, буутнах от него и ми хареса. Проблема ми е че не искам да се разделям с Windows.

Затова искам да попитам възможно ли е да инсталирам ubuntu без да махам windows и да имам две операционни системи на компютъра.

Също ме интересува дали такава инсталация би повредила по някакъв начин информацията на твърдите дискове и въобще какви рискове носи такава инсталация.

Благодаря предварително.

възможно ли е да инсталирам ubuntu без да махам windows и да имам две операционни системи на компютъра.
Да, възможно е.

Не, не би повредила нищо по никакъв начин, ако се направи както трябва.

А за последното - вземи използвай търсачката. Има специална тема за Ubuntu и там са написани почти 99% от нужните ти знания.

Успех! cool.gif

• Автор

А как да си форматирам D, така че и Windows и ubuntu да четът от него ако е възможно? В момента ми е на

NTFS.

Не може. Линукс използва други файлои системи, но пък за това за Windows има програми като Paragorn Mount Everything, които ти дават възможнст да четеш и линукс дялове. С нея можеш и да четеш още много файлови системи. За съжаление всичко, което ти е в D: трябва да си замине или ако имаш свободно място с някоя програма за разделяне на дискове да си направиш нов дял за линукс-а. Такава програма е Partition Magic. Надявам се да съм ти помогнал. Това е от мен. Успех и гледай да не оплескаш нещо, защото е възможно да не можеш да си избереш Windows като операционна система. Така че внимавай.

@Bfaf: Глупости... ае компетенция... Linux си чете без пробем NTFS, просто не може да пише, поправака: може да пише (вече), но не знам какво трябва да се инсталира, за да пишеш по NTFS... порови в Google. Аз лично не ползвам NTFS, а ext3 и ReiserFS :ph34r:.

Аз съм с два диска и на единия имам XP,а на другия Ubuntu 6.06.Няма никакви проблеми с разпознаването на операционните системи при старт.Ubuntu си инсталира бут менанажер и пита винаги коя операционна система искаш да заредиш.Версията 6.06 сама си прихваща другите дискове и дялове,дори да са в NTFS

файлова система и се чeтат и разпознават безпроблемно.По старите версии изискват да се пипнат дяловете от fs /tab за да могат да се четат.При мен е по лесно,защото са на два различни харда и дори да форматирам дяла с уина,бут менажера си остава след преинсталацията и отново се разпознава безпроблемно.

Поздравявам те за решението ти да видиш какво е това животно Линукс и дали хапе. :cant believe:

Ако искаш да ползваш файловете с информация на Уина(диск Д) можеш да промениш файловата система от нтфс на фат32 без да изгубиш информацията чрез програмата Партишън Маджик.С нея можеш също така да свиеш дяла и да освободиш място за Линукс.За него ти трябва един дял от около 3-4 или повече гигабайта .Плюс един малък дял за суап около 1,5 от рам паметта.

Това може да го направиш и под Уиндоус, и под лайв СД то.В него има подходяща програма.Не е лошо да прочетеш нещичко.

Ето моя блог с две статии точно за случая:

http://tonitochev.blog.bg/

А ето и сайта ми-има още статии:

http://mylinuxtoni.hit.bg/

Значи като прочетеш тези неща ще имаш отговорите на някои начални въпроси.Също така с Гугъл намери за Убунту всичко,което можеш.Има и на български.Успех.

Здравейте, бихте ли ми казали как да направя така, че хем да имам линукс хем и уиндоус хп който ми е в момента?Програма или начин само да не е чрез boot тъй като той ми е някакси неудобен.

Давайте по-точни заглавия на темите си!

.:ostavime:.

Препоръчвам ти да опиташ с Microsoft Virtual PC 2004, можеш да се запознаеш с програмата на официалната и страница. Програмата е безплатна, около 18 Mb и позволява създаването на "виртуален" компютър, на който да правиш каквото си искаш, без това да попречи на работата на "реалната" ти система.

инстал на различни дялове на харда

Първо джама, после линукс.В последния (говоря за сусе или убунту) си има диск-управител.Четеш по време на инсталацията, вникваш, действаш.Нещата са сведени до толкова приятел-потребителски и то с избор на български език, че всякакъв по-нататъшен коментар е излишен.Честно щеше да бъде към кой линукс си се насочил.А още по, ако бе описал наличното желязо, за да се коментира конкретно.

Успех

Смятам да къча Tilix 2.0 до сега го карах с boot, но всеки път трябваше на ново да оправям нещата който от предния път съм направил и затова се отказах от boot.

Здравей ! Добре си се насочил към "Тиликс" ! След , като си разделиш диска и инсталираш "Тиликс"-а , когато ти стартира компа ще те пита точно кое да ти стартира : Уинбозата или "Тиликс" . Тогава избираш точно кое да стартираш ! Не е лоша дистрибуция , лека е , има ъпдейти , лесно се работи с нея , на български език е ... и т.н. ! :help: ... Инсталирай - не се притеснявай ! ... До скоро ! cool.gif

.... Не прави никакви "виртуални CD-та" ! angry.gif

....отдели си най-малко 2,5 Гб място /това е минималното за инсталация и за други приложения / ... Моят съвет е : отдели си /ако имаш възможност / около 8-10 Гб ! Стигат ти да си качваш там музика , филми и т.н. ! ... Моята дистрибуция е на целия хард - 120 Гб ! ... Друга оперционна система НЕ ми трябва ! ... До скоро ! ... Успех ! cool.gif

maicky, но аз съм нов в линукса, в тези неща и прочие.Как така да разделя диска?Иначе и аз съм доволен от "Tilix" повече от 2.0 тъй като 1.0 имаше доста недостатъци.Изнивявам се за ламерския въпрос.

... В "Тиликс"-а има вградена програма , която ще ти покаже какви дялове имаш на харда /това е само при инсталацията на самия "Тиликс"/ . Тогава избираш дял от харда , оразмеряваш го , като оставаш място за твоя Уиндоус и място за "Тиликс"-а . Мястото за Линукс го преобразуваш / с десен бутон на вече разделеното място/ на журнална файлова система ext2 /тук ще се появят много отзиви и спамове/ , форматираш този дял и инсталираш ! ... Това е ! cool.gif

...... 1.0 имаше проблеми , но 1.0.1 и 2.0 са безпроблемни !

Предложил съм да се направи виртуално PC (а не CD), защото е максимално удобно. Не се налага разделяне на твърдия диск, няма настройки на boot управлението, ако се направи грешка - има си backup... плюс още няколко преимущества.

Не виждам кое му е трудното на Microsoft Virtual PC 2004 - аз съм сложил Ubuntu 5.10 и системата работеше с пълните си възможности (вкл. аудио, видео и мрежа) около половин час след инсталацията. Преди инсталацията имаш около час четене на ръководството на MS VPC 2004, колкото да разбереш какъв ти е "виртуалния" хардуер, какви видео режими се поддържат и какви са начините за достъп до мрежата.

Не знам как е при VMware, но при MS VPC 2004 можеш да работиш в прозорец (като DOS Prompt-а) или на цял екран, както и да превключваш между двата режима в движение. На мен Ubuntu-то ми "отне" ~3GB от диска; сложил съм го в една папка и това е. Преди да започна да "пипам" в Linux-а, копирам си някъде папката и ако след "намесата" ми нещо се обърка и не успея да заредя Ubuntu - връщам стария файл. Смятам, че за един начинаещ това е най-лесния вариант.

Предложил съм да се направи виртуално PC (а не CD), защото е максимално удобно. Не се налага разделяне на твърдия диск, няма настройки на boot управлението, ако се направи грешка - има си backup... плюс още няколко преимущества..... и т.н.

.... Извинявай , друже ! Нямам вищо против твоята версия , но "Тиликс"-а заема малко място и предложих на човека направо да го инсталира ! При него също има "backup" и предполагам , че това не е проблем ... Между другото - защо не си инсталираш "Ubuntu" 6.06 TLS - много добре се държи , особенно с KDE ? До скоро , приятел ! cool.gif

.... при инсталация на харда , "Тиликс"-а работи n-пъти по-бързо ! ;)

... журнална файлова система ext2 /тук ще се появят много отзиви и спамове/ ...

Ще се появят я. ext2 не е журнална файлова система.

На човека трябва да му се препоръча ext3 или raiserfs. Някой може да пробва да го зарибява и на някоя по-екстравагантна система, лошо няма.

А иначе. Подготовката за инсталиране на GNU/Linux ( в частност Ubuntu, ако предпочиташ) се състои в свиването на форматираното пространство на харда, за да се освободи местенце където антилопата с пингвинско сърце да си полегне. Тази операция за начинаещите е най-добре да се извърши под позната на тех ОС. Риск разбира се има, освен ако не си собственик на непрекъсваем захранващ блок, известен още като ЮПиЕс( UPS).

П.П. Избора на Ubuntu междудругото никак не е лош.

Ще се появят я. ext2 не е журнална файлова система.

На човека трябва да му се препоръча ext3 или raiserfs. Някой може да пробва да го зарибява и на някоя по-екстравагантна система, лошо няма......

........................................................

П.П. Избора на Ubuntu междудругото никак не е лош.

Здравей ! Грешката беше по невнимание ! Сори ! .... Файловата система трябва да е ext3 или raiserfs ! При мен лично е raiserfs !

"Ubuntu"-то не е зле , но човека говореше точно за "Тиликс" 2.0 !

До скоро ! cool.gif

Не предявявам предпочитания към някоя дистрибуция, още повече, че не ги познавам достатъчно, за да имам обективно мнение. Нека Fixer си избере тази, която най-много му допада.

Основно идеята ми е да не се инсталира направо върху "реалния" диск, за да има възможност за "тренировки" и грешки. От скромния ми опит с Linux мога да посоча поне 4 "тесни места", които затрудняват начинаещите в тази област: управлението на зареждането (boot manager-а), разделянето на диска, настройките на аудиото и видеото и настройките на мрежата. Една грешка в някое от тези места може да доведе до неработоспособност на системата, което в "реален" режим може да създаде главоболия.

В същото време работата с "виртуална" машина позволява да се правят много експерименти и да се натрупа опит, без опасност за "реалната" система. Съгласен съм, че "виртуалната" машина работи по-бавно от "реалната", но може да се работи без особени затруднения.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.