Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Не се стартира Х-а!

Featured Replies

Пичове, осрах положението! Проблемът се появи след като реших да преинсталирам драйверите за видеокартата с вграденото "Драйвери за хардуеър" или нещо подобно беше! И друг път съм ги инсталирал от там. Не ми виждаше ТВ-то и затова реших да ги преинсталирам. Поиска рестарт и всичко започна от там. Излиза ми съобщение:

(EE) Failed to load module "type1"

(EE) Failed to load module "freetype"

(EE) NVIDIA(0): Failed to load NVIDIA kernel module

(EE) NVIDIA ***Aborting***

(EE) Screens found, but none have usable config

След избиране на ОК ми вади тези опции:

Run Ubuntu in low graphics mode for just one session ( След като го избера няма никакъв ефект - пак ме връща обратно)

Reconfigure graphics - с опции: 1:Use default config to default - След избиране - failure restoring; 2:Create new config for this hardware; 3:Use your back-up config - без ефект след избирането

Trobleshooting this problem - с опции: 1:Review the server file ; 2:Review the startup errors; 3:Edit config file; 4:Archive config and logs

Exit to console window

При последните няколко рестарта ми вадеше само

(EE) Failed to load module "type1"

(EE) Failed to load module "freetype"

и след избиране на

Run Ubuntu in low graphics mode for just one session

се оправи и после не ми го показваше.

Пробвах с recovery console, но преди мисля, че там имаше опция и за xorg, а сега не видях!

П.П.Хм! Сега май прецаках и нещо по самия конфиг файл, защото сега в началото ми излиза грешка

(EE) Error phrase config file

(EE) Unable to load config file

или нещо подобно беше!

Пробвах и това, но без ефект за сега! Може би ако испея да оправя файла някак си да се получи!

Редактирано от icemans (преглед на промените)

• Отговори 81
  • Прегледи 9,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Мисля, че се оправих. След

sudo nvidia-xconfig

рестарт след това ми излязоха само

(EE) NVIDIA(0): Failed to load NVIDIA kernel module(EE) NVIDIA ***Aborting***(EE) Screens found, but none have usable config

После от горе-споменатите опции:

Trobleshooting this problem - Edit config file

В полето "Driver" изтрих "Nvidia" и написах "nv". Рестарт и сега съм вътре! Сега ще пробвам да си инсталирам наново драйверите!

По този повод мога да кажа само следното: Откакто се занимавам с линукс ( е ползвал съм сериозно само Slackware където всичко се пише на ръка ) с четене , опити и различни приоми на плагиатстване си създадох един xorg.conf абсолютно проверен и стабилен , който се движи с мен винаги когато се разпростирам на нова система или се местя на ново дистро ( дебиан ) В превод искам да кажа : знам че Бунту си пише нещата сам , но моя съвет е чрез малко ( или много ) четене да си направите нещо стабилно и да си го носите с вас - каквото и да става Х сървъра ( в общия случай ) се държи по един и същи начин и не зависи от дистрото и други от този род .... а иначе - сега си в играта , но БЕЗ ускорение ...

Редактирано от juve (преглед на промените)

• Автор

Хм! Сега като се опитах да си изтегля драйвери от "Система-Администриране-Драйвери за хардуер" нещо не се получи! Известно време тегли драйвера и накрая каза:

Sorry, installation of this driver failed.Please have a look at the log file for details: /var/log/jockey.log

Файла е твърде голям за публикуване - може да се изтегли от тук. Някакви идеи?

Май нямаш инсталиран пакет linux-headers-2.6.28-11-generic (цък).

Първо се премахват драйвери с версии 180 и 185. След това DKMS прави опит да компилира модул за драйвера (версия 173.14.20), но изплюва това:

Error! Your kernel source for kernel 2.6.28-11-generic cannot be found at /lib/modules/2.6.28-11-generic/build or /lib/modules/2.6.28-11-generic/source.
и към края това:

Package linux-headers-2.6.28-11-generic does not exist, aborting

Ако се съди по версията на ядрото, става въпрос за Ubuntu 9.04, а също става ясно, че системата не е ъпдейтвана. При мен, в момента, ядрото е това:

trosho@ubuntu:~$ uname -r
2.6.28-17-generic
А ако се съди по версията на драйверите, които се опитва да инсталира, картата (най-вероятно) е някой GeForce от 5-та серия.

Бих те посъветвал първо да ъпдейтнеш системата и тогава да пробваш отново.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

• Автор

Ами trosho по принцип май имам проблеми със звука, а сега гледам, че и със видеото явно след като обнових до 9.10. По Принцип имам инсталирано Кубунту, но имам и Гноме- сега съм с него. Версията на ядрото е 2.6.28-11-generic. След sudo apt-get update няма подобрение. Видеото е Nvidia GEForce 9500 и по принцип преди нямах проблеми нито с видеото, нито с аудиото.

Пич,преди да ъпгрейднеш до 9.10 деинсталира ли драйверите?Ако не си,омазал си яко... Отвори синаптик-а,напиши nvidia,деинсталирай всичко на което има отметка,затвори го,отвори терминал и напиши sudo apt-get autoremove , след това рестартирай,ъпдейтвай и пак инсталирай драйверите!Късмет!

Ами trosho по принцип май имам проблеми със звука, а сега гледам, че и със видеото явно след като обнових до 9.10. По Принцип имам инсталирано Кубунту, но имам и Гноме- сега съм с него. Версията на ядрото е 2.6.28-11-generic. След sudo apt-get update няма подобрение. Видеото е Nvidia GEForce 9500 и по принцип преди нямах проблеми нито с видеото, нито с аудиото.

Ако си ъпгрейдвал до Ubuntu 9.10 и си с това ядро, тогава е възможно ъпгрейда да не е протекъл съвсем успешно.

Заради такива проблеми, поне аз, не правя ъпгрейд на версията, а инсталирам "на чисто". Тъй като не ползвам много софтуер, при мен не е проблем да си направя настройките отново.

В случая не знам какво точно да ти предложа. Крайният вариант е да запазиш данните си и да направиш нова инсталация. Но ако не е спешно, може да изчакаш и друго мнение. Да се надяваме, че още хора ще се включат в темата.

Ще редактирам след малко поста, за да пусна версията на ядрото при 9.10.

Ето какво показва към момента:

trosho@ubuntu:~$ uname -r
2.6.31-17-generic
Докато съм писал, spacy00001 е предложил нещо. Опитай го.

Прекомпилирай си ядрото, като нацъкаш всички необходими модули. След това генерирай хедъри и изкомпилирай нвидия драйвера. Схемата е безупречна. Аз години наред така карах.

Ето тук съм описал как се прави. :)

Редактирано от Progres (преглед на промените)

• Автор

spacy00001, преди да ъпдейтна до 9.10 - драйвери си имаше. Ще пробвам това което си дал. Progres, ще разгледам и твоя вариант! Благодаря! А иначе ъпдейтнах, защото ми се стори нормално, но ще го имам в предвид вече!

Да,ама като се прави ъпгреид драйвера на nvidia се маха,винаги дава грешка след рестарта(low graphig mode нещо си) ,има проблем със съвместимоста между стар драйвер и ново ядро,затова първо ядрото(ъпгрейда),после драйвера....

• Автор

Добре - тези подробности не ги знам - човек се учи от грешките си! От по-горе посоченото от теб(spacy00001) няма ефект. Сега като отида на "Драйвери за хардуер" ми казва, че "На системата не се използват лицензни драйвери". Какво да го правя?

Отиди програми-управление на софтуер,напиши в търсачката nvidia и инсталирай nvidia двоичен x.org драйвер и hardware drivers...

• Автор

В Synaptic не намирам подобни пакети:Публикувано изображение

• Автор
trosho, сега гледам, че в /usr/src имам две папки - linux-headers-2.6.31-17 и linux-headers-2.6.31-17-generic! Това не означава ли, че има инсталирано ядро 2.6.31 и защо като стартирам системата ми дава само 2.6.28-11-generic?

trosho, сега гледам, че в /usr/src имам две папки - linux-headers-2.6.31-17 и linux-headers-2.6.31-17-generic! Това не означава ли, че има инсталирано ядро 2.6.31 и защо като стартирам системата ми дава само 2.6.28-11-generic?

В /boot какво имаш? За стартирането може да ти е само за едното след като няма направен запис в grub.

Виж първо това, което е казал ALEXIAN.

При ъпгрейд към Ubuntu 9.10 имаше някаква особеност при смяната на Grub1 с Grub2. Май беше писано за нея в release notes.

Ами имам някакви файлове съдържащи 2.6.28-11, 2.6.31-14, 2.6.31-17 - файловете започват с abi, config, initrd.img, system.map, vmcoreinfo - кое по-точно да гледам? А в grub/menu.list имам записи само за 2.6.28-11!

Дай изход от команда "ls" в онази директория, за да се види точното съдържание. Може да покажеш и съдържанието на /boot/grub, както и на файлове /boot/grub/menu.lst и /boot/grub/grub.cfg (ако ги има и двата) .

Аз съм out за час-два, но после ще търсим нередности, ако някой вече не се е отзовал.

Най-вероятно е проблем с Grub и зареждане на старо ядро.

• Автор

Ами имам някакви файлове съдържащи 2.6.28-11, 2.6.31-14, 2.6.31-17 - файловете започват с abi, config, initrd.img, system.map, vmcoreinfo - кое по-точно да гледам? А в grub/menu.list имам записи само за 2.6.28-11!

За да няма догадки и да не оплескаме нещата би ли изпълнил:

# ls -R /boot > /home/user/Desktop/boot_list.txt
# chmod 777 /home/user/Desktop/boot_list.txt
Изхода ще ти се запише в boot_list.txt дай линк или го прикачи тук *txt файла.

Втората команда е да дадеш права 777 защото иначе няма да имаш права над файла.

Независимо с кой груб си, нещата се оправят за нула време с ъбдейт на груб-а, но трябва да знаеш точно кой е твоят.

Ако си с grub1 виж записите в /boot/grub/menu.lst.

Ако си с grub2 виж записа в /boot/grub/grub.cfg.

Принципно мисля, че след ъбдейта нещо не ти е съвсем както трябва по отношение на груб, още повече, че минаваш от grub към grub2.

edit: Я виж направо какво е писал trosho тук :wors:

Редактирано от ALEXIAN (преглед на промените)

• Автор

/boot:abi-2.6.28-11-genericabi-2.6.31-14-genericabi-2.6.31-17-genericconfig-2.6.28-11-genericconfig-2.6.31-14-genericconfig-2.6.31-17-genericgrubinitrd.img-2.6.28-11-genericinitrd.img-2.6.31-14-genericinitrd.img-2.6.31-17-genericmemtest86+.binSystem.map-2.6.28-11-genericSystem.map-2.6.31-14-genericSystem.map-2.6.31-17-genericvmcoreinfo-2.6.28-11-genericvmcoreinfo-2.6.31-14-genericvmcoreinfo-2.6.31-17-genericvmlinuz-2.6.28-11-genericvmlinuz-2.6.31-14-genericvmlinuz-2.6.31-17-generic/boot/grub:defaultdevice.mape2fs_stage1_5fat_stage1_5grubenvinstalled-versionjfs_stage1_5menu.lstmenu.lst~minix_stage1_5reiserfs_stage1_5stage1stage2xfs_stage1_5

Ами на единия ми проблем с този форум и Опера-та - ето как ми ги показва, а не както съм ги поставил! Но това е за друга тема! Прикачил съм файла!

boot_list.txt

Имаш не едно а три ядра.

Със стария груб си и може да изпълниш

# update-grub
след което да видиш записа в /boot/grub/menu.lst дали са появили трите ядра.

Ако искаш да имаш новия grub слагаш го него през синаптик за по лесно. Чел съм разни проблеми след миграцията от grub -> grub2 приготви си евентуално едно сд на 9.10 за да можеш да влезнеш в конзолата и да го преинсталираш grub2 ако нещо вземе, че сгъне.

Виж от предишният ми пост едита към един коментар, там е описано как се случва и ако минеш на grub2 чети преди рестарт в /boot/grub/grub.cfg какво има, дали е правилно, сравни UUID с

# blkid
ей така, за всеки случай.
  • Автор

Ами аз бях пробвал update-grub, но нищо не се получи! Т.е. след рестарт пак ми показва само старото ядро?!

Честно да ти кажа не може да не се осъществява записа. С root права ли го правиш това?

Тогава трябва да покажеш съдържанието на /boot/grub/menu.lst, за да се види дали нещо не му е в ред. Ще може и да се посочи къде и как да го редактираш, за да добавиш възможност за стартиране на новото ядро. При него, ако стартира, ще се види дали има проблем с инсталирането на драйверите.

А в един от линковете в този пост е отбелязано:

Existing systems will not be upgraded to GRUB 2 at this time, as automatically reinstalling the boot loader is an inherently risky operation.

Даден е линк към тази страница, където е описан начинът за тестване на Grub2. Но това може да се пробва по-късно.

ПП.

И за да не оплескаме съвсем нещата:

...приготви си евентуално едно сд на 9.10 за да можеш да влезнеш в конзолата и да го преинсталираш grub2 ако нещо вземе, че сгъне.

А според мен, всички проблеми са тръгнали от там, че не е ъпдейтвано до последно, преди да се пристъпи към ъпгрейд към следваща версия.

• Автор

Ясно ми е, че нещо не съм направил както трябва, но просто нямам много опит и като дойде нещо по линията се съгласявам! Не знам, но не се получи нещо с ъпдейта:

~$ sudo update-grub

[sudo] password for validob:

Searching for GRUB installation directory ... found: /boot/grub

Searching for default file ... found: /boot/grub/default

Testing for an existing GRUB menu.lst file ... found: /boot/grub/menu.lst

Searching for splash image ... none found, skipping ...

Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.31-17-generic

Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.31-14-generic

Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.28-11-generic

Found kernel: /boot/memtest86+.bin

Updating /boot/grub/menu.lst ... done

Прикачам и menu.lst!

menu.txt

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.