Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Dir.bg спря след пожар в БТК и изгоряли сървъри

Featured Replies

Уважаеми потребители,

Поради технически причини, страницата не е достъпна.

Моля, да ни извините за причиненото неудобство.

Този текст се появява пред всеки, който опита да зареди страницата на Dir.bg

Техническите причини, за които не се споменава, са резултат от избухнал пожар в Телефонната палата, където се помещават офиси на портала.

Пламъците са избухнали в събота, а димът излизал от една от стаите в палатата. Сигналът за пожара е подаден в 11,45 ч, а от МВР съобщават, че само за 7 минути огнеборците са реагирали и са загасили огъня, без да допуснат той да се разрастне.

При инцидента няма пострадали, но явно има сериозни щети. Тепърва ще се изясняват причините за пожара, но се предполага, че той е тръгнал от запалил се кабел.

За момента няма и информация кога ще бъде възстановена връзката към Dir.bg

източник: finance5.bg

Текстът с правописната грешка в него (!!!) е:

Уважаеми потребители,

В резулат на пожар бе унищожено основното оборудване на дир.бг. Всички данни на сървърите до пожара са записани паралелно на допълнително оборудване.

В момента тече възстановителна процедура.

Надяваме се в най-скоро време да сме заедно.

Искрено молим за вашето разбиране и търпение.

Около 12 часа в събота пожарникари изляха десетки литри студена вода и врътнаха кранчето на един от най-старите и посещавани сайтове у нас. Без техническа мисъл те са успели да унищожат няколко от главните сървъри, на които се качва цялата информация, както и архивът, базирани в сградата на Телефонната палата. Сигналът за огъня е получен около 11 часа и 45 минути в събота. Според официалната информация пожарникарите са пристигнали на място за седем минути. Първоначално те разполагали с данни, че искра от съседно на сървърите помещение е подпалила кабел и огънят се е разрастнал към стая, в която били няколко от главните сървъри на дир-а. Огнеборците разбили вратата и се опитали да потушат пожара, заливайки техниката с вода. Дисковете дали на късо и угаснали безвъзвратно. Тепърва ще се установява дали са спазени всички изисквания за безопасност.

...................

Втори ден най-големият портал Dir.bg не работи. Причината е пожар, избухнал вчера в Телефонната палата около 11:45. Тогава е подаден сигналът, който докарал 6 пожарни коли наоколо. Те са полели сървърите с вода и благодарение на това техниката е „изпушила". Огнеборците не са съобразили, че по този начин блокират сайт с дневна посещаемост към 250 000. Водата е била лята обилно и без замисляне.

Източник: 0rth0d0x.blog.bg

EDIT:

Уважаеми потребители,

В резултат на пожар бе унищожено основното оборудване на Дир.бг.

Всички данни и услуги до възникването на пожара са записани паралелно на допълнително оборудване, намиращо се в отдалечено от пожара място.

В момента тече процедура по конфигуриране на ново оборудване и прехвърлянето на съхранените данни.

Изказваме своите най-искрени благодарности на всички приятели, колеги и бизнес организации, които ни потърсиха и изразиха готовност за помощ, както и на всички, които проявявате търпение и вярвате в нас.

Съвсем скоро Дир ще бъде отново с вас.

Благодарим ви!

От екипа на Дир.бг

Дата 15/03/2010

• 15:00 - Възстановяваме данните от бекъп и се конфигурира ново оборудване. Общата големина на данните е около 40 TB. До тук сме възстановили 12 ТB данни.
  • 10:00 - Възстановена е мрежовата инфраструктура. Вдигнати са връзките с основните български интернет доставчици.

Дата 14/03/2010
  • 18:00 - Започнато е монтиране на резервно оборудване. Възстановени са DNS сървърите и част от базите данни.

Източник: dir.bg

Редактирано от go6o_kara (преглед на промените)

е по - голяма глупост не бях чел ... пожарникарите са им виновни ... и какво да правят хората ... да духат с уста да загасят огъня :blink: !

е по - голяма глупост не бях чел ... пожарникарите са им виновни ... и какво да правят хората ... да духат с уста да загасят огъня :blink: !

Донякъде са виновни пожарникарите... защото с вода ел. системи и оборудване не се гасят...

Обикновено се ползват въгледвуокисни, или прахови пожарогасители в такива случаи... за да се запази оборудването..

Но като знам състоянието на нашенската пожарна ( налага ми се да работя с тях понякога ) предполагам са нямали достатъчно въгледвуокисни и прахови пожарогасители ...

П.С Да не говоря че имат и лимит на бензин за колите.... жалка история....

Редактирано от deymoss (преглед на промените)

Определено са много зле оборудвани. Случвало ми се е да видя пожарна кола, за която да се чудя как се движи :)

Тукашните не смеят да проведат едно занятие с тях, за да не изхабят бензина който евентуално ще им трябва за истински пожар... Отделно оборудването е под всякаква критика, остаряло, мъчат се от нищо нещо да направят, и пак да си свършат работата хорицата там....

Също като при нас.. и почти в цялата държава всъщност....

А аз си мислех че след като ББ е завършил пожарникар, поне ще знае за какво става дума и ще ги подкрепи.. но не би....

Донякъде са виновни пожарникарите... защото с вода ел. системи и оборудване не се гасят...

Не донякъде а напълно виновни. Това е т.н. дейта център, плащат се специални пари за спазване на всички противопожарни правила. Ако се плащат.. И какво точно е горяло - паркета, тапетите по стените или какво ? Би следвало да е подходящо пощение и среда ? Железата не вярвам да са се подпалили и разгоряли в предвид на многобройните им защити. Самата зала трябва да е оборудвана със средства на въглероден двуокис или каквото е там. Датчици за пушек и т.н. и т.н. Иначе не би трябвало да има разрешение да работи. Сигурно си мечтая и бъркам здраво падежите... Освен това тия експерти би трябвало да знаят, че цялата техника на подобни места работи под непрекъсната онлайн UPS система. С поне двойна осигуреност. С просташко дърпане/рязане на кабели и шалтери не става номера. Като специален клиент трябва да имат план и осигуреност за гасене на пожар. Има си и денонощна охрана, която би следвало да е напълно наясно с гасенето на пожар на подобно място и да не позволи на ония да заливат наред всичко със студената вода. Охх, що ли се обаждам. Освен това има едно друго правило, че бекъпа се прави на машини в друго помещение на друг етаж поне да не кажа друга сграда. За да са напълно разделени при евентуален пожар. Айде да се спирам със спама :)

Не донякъде а напълно виновни. Това е т.н. дейта център, плащат се специални пари за спазване на всички противопожарни правила. Ако се плащат.. И какво точно е горяло - паркета, тапетите по стените или какво ? Би следвало да е подходящо пощение и среда ? Железата не вярвам да са се подпалили и разгоряли в предвид на многобройните им защити. Самата зала трябва да е оборудвана със средства на въглероден двуокис или каквото е там. Датчици за пушек и т.н. и т.н. Иначе не би трябвало да има разрешение да работи. Сигурно си мечтая и бъркам здраво падежите... Освен това тия експерти би трябвало да знаят, че цялата техника на подобни места работи под непрекъсната онлайн UPS система. С поне двойна осигуреност. С просташко дърпане/рязане на кабели и шалтери не става номера. Като специален клиент трябва да имат план и осигуреност за гасене на пожар. Има си и денонощна охрана, която би следвало да е напълно наясно с гасенето на пожар на подобно място и да не позволи на ония да заливат наред всичко със студената вода. Охх, що ли се обаждам. Освен това има едно друго правило, че бекъпа се прави на машини в друго помещение на друг етаж поне да не кажа друга сграда. За да са напълно разделени при евентуален пожар. Айде да се спирам със спама :)

Съгласен съм, но ако са нямали средствата..и залата не е била оборудвана както трябва.. какво им остава тогава....

Нали областния противопожарен инспектор ни наблъска сума ти препоръки на нас на работа.. И какво..пускаме заявки, искаме , а ни отговарят - няма пари.. няма нищо... как да го направим ние... И не ние, ами фирма оторизирана за такива работи....

Та така...

...И какво точно е горяло...

И на мен ми стана чудно като прочетох, че се е запалил кабел, а те не би трябвало да горят.

...Освен това има едно друго правило, че бекъпа се прави на машини в друго помещение на друг етаж поне да не кажа друга сграда. За да са напълно разделени при евентуален пожар....

Нищо не пречи и директно в друг град да се прави, или дори държава. Всичко зависи от ценността на информацията. С днешните оптични линии може да си правиш бекъп в реално време където си поискаш.

Кабел дето да не изпуши няма...

Е нали трябваше уж само да пушат, без да горят? Явно не.

Редактирано от ivanvazovv (преглед на промените)

И на мен ми стана чудно като прочетох, че се е запалил кабел, а те не би трябвало да горят.

Кабел дето да не изпуши няма, зависи как ще му се въздейства.... Виждал съм тежък захранващ кабел как се пали от окъсяване .. Фойерверките са красиви... но останалото не хахахах...

Та въпроса е, в какво състояние е бил кабела, и какво точно го е принудило да се запали.. претоварване ли? Окъсяване навярно...

И как гори сградна инсталация в стени съм виждал... Също е красиво, отстрани :)

П.С Изпуши е термин който използвам.. и го използват доста електричари... ( нищо че аз не съм типичен електричар ) Иначе се запалва изолацията им, и почва да гори ... с пламъци, пушек- отровен ( тежък , най-често черен ) ..И ако наблизо до кабела има запалими вещества ( пластмаса, дърво, платове, хартия и тем подобни ) те се запалват от топлината която се отделя... А тя е голяма ( още с началното запалване на кабела ) Медта или алуминия на кабела направо се стопяват .. Обикновено горят силнотокови кабели.... При слаботоковата техника най-често изпушва някой елемент , или платка ....и то буквално само изпушва, прегаря без да се запали...

Редактирано от deymoss (преглед на промените)

Виновни са преди всичко БТК, защото датацентър задължително се оборудва с пожарогасители или автоматични противопожарни системи, използващи специална непроводяща пяна. При напръскване с такава пяна машини, които не са останали без захранване могат да продължат да работят толкова, колкото им позволят проблемите с охлаждането - най-често достатъчно за да се изключат след като получат предупреждение. Виновни са обаче и и Dir.bg за това че са се полакомили да икономисат пари, колокирайки машините си в нескопосано скалъпен датацентър.

Виновни са преди всичко БТК, защото датацентър задължително се оборудва с пожарогасители или автоматични противопожарни системи, използващи специална непроводяща пяна. При напръскване с такава пяна машини, които не са останали без захранване могат да продължат да работят толкова, колкото им позволят проблемите с охлаждането - най-често достатъчно за да се изключат след като получат предупреждение.

Виновни са обаче и и Dir.bg за това че са се полакомили да икономисат пари, колокирайки машините си в нескопосано скалъпен датацентър.

Редактирано от kal (преглед на промените)

Виновни са преди всичко БТК, защото датацентър задължително се оборудва с пожарогасители или автоматични противопожарни системи, използващи специална непроводяща пяна. При напръскване с такава пяна машини, които не са останали без захранване могат да продължат да работят толкова, колкото им позволят проблемите с охлаждането - най-често достатъчно за да се изключат след като получат предупреждение.

Виновни са обаче и и Dir.bg за това че са се полакомили да икономисат пари, колокирайки машините си в нескопосано скалъпен датацентър.

То в старите сгради на ВИВАКОМ(комбина с БГ поща, като тази в родният ми град), ей кога ще го забравите това БТК(!), какво ли не е ситуирано. То не е плащането на сметките за електричество, то не са картички, пантовки, то не са търговците продаващи в храма, чиито сергии Исус е разбутал, чудя се как все още няма човешки жертви - майната им на няколкото компа и сториджи!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Обикновено се ползват въгледвуокисни, или прахови пожарогасители в такива случаи... за да се запази оборудването..

Но като знам състоянието на нашенската пожарна ( налага ми се да работя с тях понякога ) предполагам са нямали достатъчно въгледвуокисни и прахови пожарогасители ...

бъди сигурен, че първо са спрели тока (тва че нещо е бацало на ups лош късмет, ама и без ток да беше водата пак щеше да му разкаже играта - нито харддисковете са херметични, нито после ще може да се разчита на техниката след пожара и водата)... и водата пак си остава основно и неограничено средство за гасене на пожари... а прахови и въглеродно-диоксидни пожарогасители се ползват при високо напрежение. щото там и да спрат тока кабелите, дълги стотици километри стават големи кондензатори, лично съм виждал как ги разреждат 10-20 минути след спирането на тока... не само тука, но и във целия останал свят праховите и въглеродно-диоксидни пожарогасители стигат за 10-15 секунди...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

За кво са виновни огнеборците? За това че действат по начина по който са ги обучили. Такива като теб с думите си сквернят пожарникарската професия.

За мен има един факт - пожарникарите са предотвратили доста по глобални щети, с намесата това че техника на dir.bg е отишла по дяволите не дава право на никой да обижда пожарникарите и да ги изкарва виновни. В такива ситуации си има инструктаж за действия, който е стандартен.

Замисли се ти и не само ти с каква примитивна техника работи българската пожарна.

Дори да са имали въгледиосидни или прахови разтвори за гасене на пожара пак е щяло да има фирясало мрежово оборудване на dir.bg.

Аз ако бях на мястото на пожарникарите гасили пожара щях да подам граждански иск срещу всички осмелили се да оклеветят и петнят името на тази професия.

бъди сигурен, че първо са спрели тока (тва че нещо е бацало на ups лош късмет, ама и без ток да беше водата пак щеше да му разкаже играта - нито харддисковете са херметични, нито после ще може да се разчита на техниката след пожара и водата)... и водата пак си остава основно и неограничено средство за гасене на пожари... а прахови и въглеродно-диоксидни пожарогасители се ползват при високо напрежение. щото там и да спрат тока кабелите, дълги стотици километри стават големи кондензатори, лично съм виждал как ги разреждат 10-20 минути след спирането на тока... не само тука, но и във целия останал свят праховите и въглеродно-диоксидни пожарогасители стигат за 10-15 секунди...

1. аварийните ключове за ток за СЛЕД UPS-ите, иначе какъв аварине ключ е

2. твърдите дискове СА херментични.

3. Проблема е в липсата или неефективността на противопожарна система в самия дейтацентър, пожарникарите действат с каквото има

4. При гасене на апаратура се използват газови системи, защото тези с пяна могат да разрушат апаратурата. И отново проблема е на дейтацентъра

Дир.бг е възстановен след пожара

6_16942f.jpg

17 март 2010 / News.dir.bg

След 4 дни и нощи изпитания Дир.бг се върна в мрежата. 40 терабайта! информация бе възстановена до последния байт.

Далеч от мястото на бедствието бе изградена нова, сложна система от сървъри, сториджи и комуникации.

Въпреки съмненията на малцина, но благодарение на един прекрасен екип от професионалисти, "оживяхме"!

Изразяваме дълбоката си благодарност към всички, които в тези безкрайно дълги мигове бяха с нас – на всички големи интернет доставчици и специално на "Еволинк" за неимоверно бързата реакция; на фирма "Перси", конфигурирали с нас новите сървъри; на Soft communications за комуникационното оборудване; на "Виваком" за съдействието и организацията на връзките след пожара; на IBM, че системата им за записване се справи с такава рискова задача; на рекламодателите, които продължиха да изпращат заявките си занапред, дори когато ни нямаше.

Екипът на Дир.бг е признателен на всички вас - наши потребители и клиенти. Благодарим ви за съпричастността, моралната подкрепа и вярата в нас. Вашето искрено желание да сме по-бързо отново "живи", защото Дир ви липсва, беше решаващо и мотивиращо да издържим на напрежението.

Благодарим ви от сърце! Ние отново сме заедно.

Още на обяд се появиха в ефир но се губят периодично. В момента също ги няма huh.gif

Покрай пожара разбрах кой е собственика на Dir.bg - Владимир Жеглов

http://www.lubamanolova.info/razledvania/2010/1472-2-ikonomicheskite-dosieta-na-prehoda--polititsite-nyama-da-razsledvat-sebe-si

http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=14569

"В едно от дружествата около ТСБ се появява името и на Владимир Жеглов /журналист от "Работническо дело", акционер в "Биохим", известно време в управата на "Нефтохим", икономически съветник на премиера Жан Виденов, получил доверието да води преговори с "Топенерджи"/.

Преди няколко дни пожар стана причина да бъде спрян порталът dir. bg, чийто изпълнителен директор е същият Владимир Жеглов. Изпепелена бе техниката и спрян сървърът. Дали е случайност? Аз лично не вярвам."

Накъдето и да се обърнеш виждаш другарите с "техните" пари!

Редактирано от izen (преглед на промените)

Покрай пожара разбрах кой е собственика на Dir.bg - Владимир Жеглов

http://www.lubamanolova.info/razledvania/2010/1472-2-ikonomicheskite-dosieta-na-prehoda--polititsite-nyama-da-razsledvat-sebe-si

http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=14569

"В едно от дружествата около ТСБ се появява името и на Владимир Жеглов /журналист от "Работническо дело", акционер в "Биохим", известно време в управата на "Нефтохим", икономически съветник на премиера Жан Виденов, получил доверието да води преговори с "Топенерджи"/.

Преди няколко дни пожар стана причина да бъде спрян порталът dir. bg, чийто изпълнителен директор е същият Владимир Жеглов. Изпепелена бе техниката и спрян сървърът. Дали е случайност? Аз лично не вярвам."

Накъдето и да се обърнеш виждаш другарите с "техните" пари!

Ако знаех, че не сте наясно, отдавна бих ви споделил.

Познавам го още от началото на 90-те години, когато беше собственик и на Бизнес дата. Естествено, на преден план "техен" клиент тогава беше ТСБанк. :angry:

Едит: интересни неща има в статията по-горе, но болшинството са неверни. Или поне тези, на които съм бил в някаква степен свидетел.

Не вярвайте на всичко, което се пише.

Ако искате, де. :beat:

Редактирано от algor (преглед на промените)

Ако знаех, че не сте наясно, отдавна бих ви споделил.

Познавам го още от началото на 90-те години, когато беше собственик и на Бизнес дата. Естествено, на преден план "техен" клиент тогава беше ТСБанк. :angry:

Едит: интересни неща има в статията по-горе, но болшинството са неверни. Или поне тези, на които съм бил в някаква степен свидетел.

Не вярвайте на всичко, което се пише.

Ако искате, де. :beat:

За мен по важен е произхода на парите и партийната принадлежност или приближеност, а те са достатъчно ясни в биографията му. Иначе неточности сигурно има.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.