Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да почистя компютъра си от прахоляка

Featured Replies

Здравейте на всички ;) Много ми хареса този сайт и затова реших да се регистрирам и по-случай един въпрос.

Та искам да ви питам,понеже искам да си почистя комютъра,и незнам как се почиства.Някой,може ли да обясни,малко по-подробно как става това.Kазаха ми със прахосмукачка обаче преди около 5 или 6 месеца да е било го почиствах,обаче нямаше кои знае каква полза.Дори около видео картата вентилатора исках да почистя,обаче неможа да измуче прахоляка,а сега искам да е смъкна видео картата и да е почистя както трябва.Тука има още един проблем...че незнам дали се държи на винче.И още нещо,на процесора вентилатора искам и там да почистя.И искам да ви питам,там опасно ли е,ако го смъкна вентилатора да го почистя и после да го сложа пак на мястото.

Дано да сте ме разбрали какво искам да ви кажа.;)

Благодарим ви предварително ;)

Редактирано от asus_ (преглед на промените)

С прахосмукачка е най лесно според мене ама ползваш само мъркуча лека полека минаваш като внимаваш да не одариш някоя част.Не ми се вярва да не почиства слабодостъпните места задръж малко там и трябва да стане или прахусмукачкатати не е много мощна.Може с с някаква четка ама трябва да е с изкуствен косъм за да не се наелектризирва ;)

И аз така ама и обръчащам мъркуча на духане. Грам прахоляк не остава. Ама процедурата се прави на балкоНа. Чувал съм и за четки с много мек косъм, и така да го чистят. Абе не си играй, аз го чистя на няколко месеца веднъж защото съм на първия етаж и там наистина има много прах.

Редактирано от Lambi (преглед на промените)

Относно смъкването на вентилатора на процесора няма никакъв проблем само да не повредиш прцесора смисъл ако го удариш без да искаш ;) . Хубаво е след като почистиш вентилатора да му сложиш наново паста cool.gif

Относно смъкването на вентилатора на процесора няма никакъв проблем само да не повредиш прцесора смисъл ако го удариш без да искаш ;) . Хубаво е след като почистиш вентилатора да му сложиш наново паста cool.gif

За каква паста на вентилатора говориш? Паста се слага равномерно на горната част на процесора, между него и радиатора/охладителя/ А вентилатора след като се почисти може да се смаже с 1-2 капки финно машинно масли и да се завие отново на радиатора.Бъдете по точни в коментариите си.

Е то пък тряя си доста неадекватен, че да не видиш къде има паста..... И да сложиш там angry.gif

Според моето скромно мнение :)

Използването на прахосмукачка не е желателно поради опасност от "нараняване" на някои от компонентите, вервайте ми!

Ето и моята "тайна":

Занеси го някъде където помпат гуми и на компресора го продухай става, като чисто нов.

Ние така "реновираме" старите машини преди продажба и клиента е Мега доволен, че получава един лъснат и чист, като "нов" компютър!

Вентилатора на процесора при продухване на "гумаджийницата" светва и той и не е нужно разглобяване!

Не е нужно да разглобяваш вентилатора+радиатора от процесора, поради факта, че много потребители лесно си свалят радиатора+вентилатора от процесора, но после идват при такива като нас!

Продухай и захранващият блок докато вентилатора, не започне да "свири"!

Продухвай на къси интервали!

За пластмасовите части (външно) си вземи "Meroglio" - перфектно и пластмасата става чисто нова! Няколко машини взети от интернет зала, в която се пушеше станаха все едно са били офисни машини ;)

За четки използвай такива с естествен косъм - примерно тези за бръснене, все още се продават!

Със тази четка внимателно изчисти модулите памет, като не ги хващаш за чиповете!

Гледай средата около теб да е антистатична за да няма после .....

Ако решиш да си смажеш вентилатора използвай фино машино масло за шевни машини - перфектно е!

Както спомена lz4jw вентилатора има една лепенка отгоре, внимателно я махаш и отдолу в 80% от случаите има гумено капаче-тампон внимателно го махаш и капваш 1-2 капки масло и после затваряш!

Гледай да не объркаш ако махаш вентилатора посоката в която обдухва било то процесор или видео-карта!

Успех!

----------------EDIT------------

Допълнение към горенаписаното:

В магазините "Mr. Bricolage" и "Praktiker" може да намериш специална смазка WD40, която е многофункционална и служи точно за подобни цели - смазване на вентилаторите.

Цена около 4.00 лв. за 100 ml

В същите магазини има оферти за евтини и сравнително сносни за домашна употреба компресори за сгъстен въздух на цена около 150.00-200.00 лв./бр.

В магазин "Comet electronics" и "CONRAD Elecronics" може да намериш специален спрей за почистване на контактните повърхности - примерно гнезда, накрайници и други с контактна повърхност.

Цена около 10.00-15.00 лв./бр.

В магазините за бръснарски принадлежности може да си купиш четка за бръснене с естествен косъм за цена около 3.50 лв./бр. (същите, но менте има и по будките на спирките за градският транспорт ако си от София)

Може да провериш за четки и в магазините за художнически материали!

Винаги работете при изключен от елетропреносната мрежа уред!!!

Както споменаха по-долу е хубаво процедурата да се извършва на следните интервали от време:

- за домашни потребители - 1-2 пъти на 12 месеца

- за офисни машини - 1-2 пъти на 12 месеца

- за складове и др. помещения с наситеност на запрашеността - 3-4 пъти на 12 месеца

Забележка: Ако машината е в гаранция компресора си остава най-добрият вариант за запазване целостта на гаранционните лепенки.

За хората, на които дават съвети, че да внимаваш да не ти "излети" или "всмукне"" някоя част мога да кажа че са прави ако се ползва компресор респективно прахосмукачка за промишлени цели, които са закачени на отделен електромер

И както казват някои хора: "Нема се пуашиш к....е"

@ Lambi

Купувай нов апартамент, че както е тръгнало...

@ nicsan88

Сакън недей, че точно една такава четчица (с изкуствен косъм, демек перука) използвах по невнимание и както казват КАТаджиите: "Секунда невнимание и после цял живот смърт"

@ draj3

За да видиш трябва преди това да си запознат, че има някъде нещо. Недей да мислиш, че всички са знаещи и можещи и ти не си знаел в началото, че има паста и каварма

@ kokomil

Много хлабави джъмпери имаш, значи

Определено се смях от сърце, не че не разбрах какво искаше да кажеш, но е двусмислено

"Става въпрос ,че първо разтъркваш с четката и после духаш с прахосмукачката ."

@ saentist:

Къде да си намеря цял МИГ-29, а не само задкрилка

@ qip

Какво общо има дали бокса ще е INTEL или AMD?!?!?

@ kmvasilev

Интересно е че досега сте нямал прахосмукачка. Иначе добри съвети верни един вид!

@ MELL

Определено с телена четка ще надраскаш всичко

@ saber123

Преди четката за рисуване случайно малко грунд против ръжда не слагаш ли???

@ xsakex

Не бъркай компресор за помпане на гуми с пароструйка, иначе да прав си ако е рано сутрин и си първи клиент може да има малко конденз и затова пробно издухваш 1-2 пъти "нахалос"

Моля ако някой се е почуствал засегнат да ме извини не съм искал да обидя никой! ;)biggrin.gif

... и нека силата да бъде с теб!

Редактирано от error_404 (преглед на промените)

Само имайте предвид като духате с компресор от "гумаджийницата" , както и като смучете с прахосмукачката да не издухате/глътнете някой джъмпер или дребен елемент, каквито в комютъра има доста .

Гумаджийницата в много случай духа и по малко вода. Понеже вкъщи си имам таква гумаджийница и конпресор преди от самото нагнетяване на въздуха ли или не знам от какво се образува влага. Имайте го на предвид. Вече на няшия компресор има една джаджа да събира влага и духа аблсолютно сух въздух.

Иначе наистина с компресор става перфектно

Подкрепям казаното от "error_404"

И ние чистим нашите машини с четка за да махнем грубите налепи и ги обдухване с компресор. Преди да купим компресора използвахне някакви флакони с въздух под налягане нещо като големи дезедоранти ... снабдителя ги вземаше от магазини в които продават спрейчета за боядисване. Колкото до основния аксесоар четката /Отиваш в магазин за боядисване взмаш накаква четчица която ти се струва мекичка и не пуска много "козина" да е широка около 2-3 см и да е за около 1-2 лева./

Важно: Голяма част от Компютрите ни са в промишлени помещения с голяма наситеност на прах, влага и др. Често се налага, след като отворим кутиите да изсипем боклуците и тогава да започваме да чистим / не че се стараем толкова / но с четката има ефект.

Колко до прахосмукачка ... има известен ефект. По добре е пред нищо.

В сферата на шегата :) Пробвай с пароструйка и повече обезмаслител. Гледай само компота да не е в мрежата.

Ами, аз махам капака и пускам прахосмукачката, неприятното е, че с нея не мога да обера праха, който е по всичките компоненти, но все пак е по-добре от нищо. laugh.gif

Някой не знае ли, дали не се продават някакви мини-компресорчета за домашни условия? Няма спор, че компа се почиства най-добре, чрез продухване.Полепналият прах е първи приятел на високите температури! :P:baby:

Редактирано от MELL (преглед на промените)

Ами, аз махам капака и пускам прахосмукачката, неприятното е, че с нея не мога да обера праха, който е по всичките компоненти, но все пак е по-добре от нищо. laugh.gif

Някой не знае ли, дали не се продават някакви мини-компресорчета за домашни условия? Няма спор, че компа се почиства най-добре, чрез продухване, полепналият прах е първи приятел на високите температури! :P:baby:

Няма нужда - прахосмукачката,само че обърната да духа ,а не да смуче , върши работа в добавка с една четка към нея ( както споменаха по-горе ) , с която да разбуташ полепналия тънък филм от прахоляка .Става въпрос ,че първо разтъркваш с четката и после духаш с прахосмукачката .

Аз първо "отлепям" прахта от компонентите с голяма четка за рисуване и после с прахосмукачката cool.gif

Няма нужда - прахосмукачката,само че обърната да духа ,а не да смуче , върши работа в добавка с една четка към нея ( както споменаха по-горе ) , с която да разбуташ полепналия тънък филм от прахоляка .Става въпрос ,че първо разтъркваш с четката и после духаш с прахосмукачката .

Страх ме е да изполвам четка, да не би да надраскам или закача нещо, че тогава ще трябва да сменям цял компонент и това почистване ще ми излезне "солено"!

Не знаеш ли да се продават мини-компресорчета за домашни условия, има ли такива? :baby:

С няколко думи и моя опит с профилактиката на запрашеността на компютрите.

1. От пет години използвам само прахосмукачка и мека четчица (защото преди това нямах постоянно под ръка прахосмукачка !). Прахосмукачката е в режим на засмукване иначе се получава голяма простотия. Едновременно с движението на четката по всички повърхности, дискове, памети и т.н. събирам праха веднага с прахосмукачката, разбира се, на края и има някакъв мек накрайник. Започвам винаги с почистване на цялата видима вътрешност на отворената кутия.

2. Следва сваляне на всички вентилатори. На процесора - обикновено е с 4 винтчета хванат, свалят се винчетата, алуминивия радиатор си остава на дъното с процесора, не разбирам тези писанки в началото на темата ? Почиства се целия радиатор на проца, вентилатора също светва. Проверявам за износване/луфтове, ако преценя, че си е изпял песента, отива в кофа за буклук. Ако има животец в него, откривам достъп до лагерното/те тяло/а. Почиствам ги със спей на алкохолна основа (флакон с тънко маркуче на края) и после го смазвам. Винаги използвам високо-оборотна грес. В момента ми е марка Шел, безцветна на вид, с приятен мирис за мен (!!!), има много други греси. Маслото е краткосрочно решение на проблема, тънко, машинно и т.н. не се използва, поне не от мен.

3. Прави се профилактика на всички вентилаторчета по/около дъното. Остава "десерта" за последно. Това е захранването. То се сваля, разглобява, аз лично му свалям вентилатора задължително ! Във захранването е събрана най-много и най-качествената мръсотия - т.е. прахоляк.

4. Задължително се изважда и паметта, около нея се събира доста прахоляк, в повечето случаи чиповете са близо на процесора и те са "набити" с прах. След почистване и на цоклите (!) аз правя едно прфилактично почистване на контактите на всеки чип с няколко внимателни отърквания по дънките си. Не е много естетично но върши отлична работа.

5. Ако се наложи сваляне на процесора, то задължително се почиства със спирт шлифованата му част, прилепваща към процесора, докато "светне". Внимателно се почиства и самия процесор. Най-накрая при монтажа се намазват внимателно с тънък слой паста ("подходяща и свежа") процесора и радиатора и се прави сглобката.

Дори и при висока чистота и ниска запрашеност на стаята около компа, тази профилактика се прави задължително веднъж в годината.

Успех biggrin.gif

Ако процесора не е интелски бокс не е нужно да се сваля целия охладител, за да се почисти. Така се спестява тънката работа да отлепяш радиатор да чистиш паста, да търсиш нова - задължително керамична и после да да мажеш наново. Нужни материали - отвертка, малка чиста бояджийска четка с мек естествен и дълъг косъм, намира се лесно в съответния магазин, пахосмукачка и внимание.

Разбира се компютъра се изклучва от АС мрежата, откача се захранването на вентилатора, развиват се четирите болчета на вентилатора и тои се сваля. С четката се почистват ребрата на радиатора и разлетелия прах се обира със "смукалото". Ако не издърпа всичко, духващ мощтно и обираш с маркуча колкото можеш. Вентилатора се почиства и смазва, ако е нужно за момента. Завива се обратно и се вклучва куплунга му. Това е!

Ако е интелски бокс трябва да го откачиш целия или да направиш описаната ми процедура много внимателно около перката.

Успех!

Редактирано от qip (преглед на промените)

Чистенето е много важно за компютъра. Трябва да се извършва внимателно и прецизно,

поради опасноста, да изхвърчи или да бъде всмукана или откъсната някоя част.

Ползването на четка (художническа за фон 10мм), е само за много груби напластявания,

около процесора или видео картата.

Варианта с прахосмукачка, може да свърши работа

ако изсмуквате прахта от захранването, радиатора на процесора и дъното на кутията,

за друго не (освен да си почиствате стаята с нея по често :nono: ).

Вариянта с компресор е най-сполучлив поради това че въздушната струя

може да се насочва, и да се обдухат и най-незгодните места.

Смазването на вентилаторите тук нещата са по интересни зависи най-вече от вас и чистенето.

от една страна ако пестите и да е съпер лъснат един втулков лагер е винаги за смазване

и обратното скъп и не почистен пак му се разбива лагера. Смазването варианти много,

финното машинно масло от шевна машина е отличен вариант, аз ползвам една силиконова

смазка на "Alcatel" от която оплаквания нямам.

Малко модинг (бг.пр. от две стари едно ново)

Домашния вариян на компресор, можете да реализирате с стар метален пожарогасител,

или като мен си намерите бутилка от задкрилка на МИГ-29 (държи 14 атмосфери в 1,5 литра)

едно кранче от система за високо налягане и маркуч.

Недостатък е разходката до авто помпата и помпане на ръка ако не е електрическа,

в каен случаи и разходка до гумаджииницата

Гаранцията на компютъра може да не бъде призната,

ако си отворите компютъра или вчупите нещо така че внимаваите преди всичко.

Редактирано от saentist (преглед на промените)

На мен компютъра ми е в гаранция и не трябва да го отварям, за да не разваля гаранцията. При такова положение как се процедира? Как мога да успея да го почистя?

На мен компютъра ми е в гаранция и не трябва да го отварям, за да не разваля гаранцията. При такова положение как се процедира? Как мога да успея да го почистя?

чакаш да изтече гаранцията :whist::whist:

чакаш да изтече гаранцията :whist::whist:

Ама това е много време, цели 3 години. До тогава ще гъмжи от прахоляк.

Ама това е много време, цели 3 години. До тогава ще гъмжи от прахоляк.

Носиш го там ,откъдето си го взел , за да му свалят лепенките и да го почистят .

Носиш го там ,откъдето си го взел , за да му свалят лепенките и да го почистят .

Това ми мина през акъла и на мен. Така ще трябва да постъпя, но нека мине време. cool.gif

Благодаря!

Това ми мина през акъла и на мен. Така ще трябва да постъпя, но нека мине време. cool.gif

Благодаря!

Не очаквай хората да го направят на добра воля, ще ти вземат пари за профилактика все пак. Сервиза не е виновен за нивото на запрашаване в домовете ни. Все пак съм отварял и 4 годишен компютър с редовно ползване, който беше чист като нов!! Както и компютър на 6 месеца, от които 3 на плажна дискотека, да не разказвам колко прах и пясък извадих! :eek:

Все пак задължително го виж как е изчистен преди да го затворят, за две духвания на балкона няма да им дадеш 10 кинта я!

Не очаквай хората да го направят на добра воля, ще ти вземат пари за профилактика все пак. Сервиза не е виновен за нивото на запрашаване в домовете ни. Все пак съм отварял и 4 годишен компютър с редовно ползване, който беше чист като нов!! Както и компютър на 6 месеца, от които 3 на плажна дискотека, да не разказвам колко прах и пясък извадих! :ph34r:

Все пак задължително го виж как е изчистен преди да го затворят, за две духвания на балкона няма да им дадеш 10 кинта я!

Напротив, ако го занеса в сервиза в магазина от който съм си купил компютъра няма да ми искат пари. Там като го носа за нещо пари не ми взимат защото компютъра е закупен от там. Ако отида със стария ще ми искат пари, защото не е закупен от там.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.