Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Правила за писане на есе, ЛИС, съчинение-разсъждение

Featured Replies

Това са статии за писане на есе, литературноинтерпретативно съчинение и съчинение разсъждение. Надявам се да ви бъдат от полза.

автор: Калина Михова

ПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА ПИСАНЕ НА ЕСЕ - част 1

http://www.liternet.bg/publish17/k_mihova/pytevoditel.htm

ПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА ПИСАНЕ НА ЕСЕ - част 2

http://www.liternet.bg/publish17/k_mihova/pytevoditel_2.htm

автор: Иван Симеонов

АРГУМЕНТАТИВНАТА СЪЩНОСТ НА ЛИТЕРАТУРНОИНТЕРПРЕТАТИВНОТО СЪЧИНЕНИЕ

http://www.liternet.bg/publish8/isimeonov/...entativnata.htm

автор: Адриана Дамянова

СЪЧИНЕНИЕ РАЗСЪЖДЕНИЕ

http://www.liternet.bg/publish3/adamianova/sychinenie.htm

Със кака ми писахме просто и лесно обяснение което мисля че ще от полза за всички! Правила за писане на есе 1.Първо правило е това че есето винаги се пише по зададена тема.Например имаме тема:Ще победи ли доброто света? 2.Както всяко литературно произведение,било то съчинение или преразказ,така и есето следва трите основни правила:УВОД,ТЕМА(ИЗЛОЖЕНИЕ)и ЗАКЛЮЧЕНИЕ.Темата в есето е всъщност твоето мнение по самия въпрос. 3.Напълно забранено в есето е исползването на фрази от друг текст или произведение.Най-важното е твоето лично отношение.Може да си позволиш исползването на някоя поговорка,но веднага след това трябва да обясниш какво имаш в предвит. -Например по нашата тема “Ще победи ли доброто в света?” може да исползвате поговорката ”Който добро прави,добро намира”. 4.Важно правило при писането на есе,по-скоро препорачително правило е това да зададеш свой въпрос,на който веднага след това да отговориш.По този начин показваш,че си наясно за какво става въпрос. -Например,ако темата е “Ще победи ли доброто в света?”. Ние можем да зададем своя въпрос:”Предоставя ли живота на хората възможността да бъдат добри”? или “Прави ли животът хората по-добри?” и др... Няма значение в коя част от есето ще бъде зададен въпросът,дали ще бъде в увода,темата(изложението) или заключението. 5.Мислите в средата на есето или в темата трябва да бъдат подредени достатъчно ясно,защото с тях,с твойте мисли ти трябва да убедиш читателя или слушателя,че мнението ти е правилно.Въпреки,че есето изразява твоето лично мислене ти все пак трябва да се стараеш това което казваш да бъде правилно.Това прави есето още по-смислено. 6.В заключението се излага извода който си направил от дадената тема.Той може да се комбинира с две,три заключителни изречения и с това да приключи есето.

• 4 седмици по-късно...

1.Празният лист също е есе. 2.Ако темата е "Защо", то есето може да е "Защо пък не." и толкова... Съгласни???

Ами оценката за "Защо" била 6.00...но според мен не всеки преподавател би го оценил така.

• 1 месец по-късно...

Празният лист би бил само признак, че нямаш мнение по зададения проблем. Ако имаш, би го изразил! :clap::wors:

• 8 месеца по-късно...

в 8-ми клас всъщност разбрах че понятието "съчинение разсъждение" не съществува, че това което се прави до 7-ми клас всъщност е само една заблуда и улесняване на малчуганите за да не им се налага да помнят думата интерпретативно(докато я казваш може да си завържеш езика на 100 панделки) поправете ме ако греша! Публикувано изображение

• 1 месец по-късно...

Ниакои можели дами помогне имам за 8.10.2007г да правиа есе на тема ''Моите падости в делниците и празниците".Ако може ниакои дами направи некво малко планче да мога дасе водиа по него или да давам празниа лист и да има 2.Благодариа предварително :P

Ниакои можели дами помогне имам за 8.10.2007г да правиа есе на тема ''Моите падости в делниците и празниците".Ако може ниакои дами направи некво малко планче да мога дасе водиа по него или да давам празниа лист и да има 2.Благодариа предварително :P

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=37144

• 1 месец по-късно...

Не знам дали тук е точното място да попитам, но правилата за писане на есе на английски дали са като нашите?

Не знам дали тук е точното място да попитам, но правилата за писане на есе на английски дали са като нашите?

Горе-долу...

I.Introduction - не винаги го има, съм забелязала. Понякога се пропуска, докато в наши условия е немислимо.

II.Thesis Statement - теза

III. Main paragraph - това е основната част на текста.

• Topic sentences - най-важните аргументи - лайтмотивите
  • Supporting points - подкрепа на горните
  • Concluding points - заключителни разсъждения (най-общо)

IV. Conclusion - заключение

Draft? Публикувано изображение

Публикувано изображение

• 2 години по-късно...

трябва ми есе на една от темите:много е спешно 1.Пари под маса 2.Бариерите пред съвремения човек 3.Алтернативите на Интернет-общуването благодаря предварително

• 1 година по-късно...
СПЕШНО!!! Есета на цитати от Библията Здравейте!! Много спешно търся есета на цитати от новия завет на библията (които и да са) :(:help wanted4:
  • 2 години по-късно...

Писането на есета винаги ми е било кощунство - това е една от най- безсмислените задачи в образователната програма. В книгата си "Автобиография" Бранислав Нушич разказва за една случка от живота си, когато не издържал пред натиска на учителя по литература да правят анализи на книгите и се изправил та казал: какъв е смисъла от тези анализи, не е ли достатъчно просто да четем книгите и да се наслаждаваме на разказа. Но такъв е света - добрия анализатор става критик или треторязраден даскал по литература, повече от това не може, а добрия творец по правило не се справя с анализа и за това получава двойки по литература. Какъв глупав свят само.

Та нека ви издам малко тайни, на това безпредметно занимание - цялата цака е да постигнете обем, даскалите от качество не разбират, инак ако разбираха, нямаше и да ви карат да пишете съчинения. Така, че номера не е толкова какво точно ще напишете, а как да го разтеглите, да има колкото се може повече написано - пред обема щат не щат, ще трябва да клекнат, защото не могат да докажат, че не сте вложили труд и старание. Ето ви един пример, ще ползвам цитат от съседна тема:

"Принцът трябва да действа, но, воден от чувството за справедливост, той иска първо да се убеди във вината на Клавдий. За целта Хамлет решава да се прави на луд, за да може, скрит зад маската на болестта си, да изпитва, наблюдава и провокира света наоколо. Той иска да отмъсти за смърта на баща си, но само след като добре прецени ситуацията и се убеди във вината на злодея. Хамлет е изключително аналитичен и разсъдлив, той вярва в способността на разума да прониква под повърхността на нещата и да разкрива истинското лице на света. Хамлет е по- скоро човек на съмнението. Той през цялото време се колебае, защото добре осъзнава непосилността на задачата, която му предстои:"

Ето какво може да се направи:

"Принцът - както е характерно за всеки един владетел и високопоставен служител в държавната йерархия - трябва не да стои в очакване проблемите и въпросите да се решат от самосебе си, или от някой друг, а трябва да действа. Но воден от благородното чувство за правота и справедливост, той иска първо и най- напред да се убеди със сигурност във вината на Клавдий, за да не се окаже в незавидното положение да е отсъдил несправедливо, само заради едното лекомислие.За целта Хамлет изгражда една наистина странна и неочаквана стратегия, и взема едно твърде необичайно решение, а именно - да се прави на луд, на безразсъден. Решението на Хамлет е гениално - бидейки скрит зад маската на болестта си, той ще може да изпитва, наблюдава и провокира света, и хората около себе си, без никой да заподозре, че през цялото време той играе най- тежката и трудна за изпълнение роля: тази на сцената на действителността и ежедневието. Желанието на синът да отмъсти за кончината на баща си е разбираемо, но то нямаше да бъде така достойно за уважение, ако Хамлет не се стремеше добре да прецени и изясни ситуацията, и да се убеди без никакво съмнение във вината на злосторника - в това ние виждаме едно намерение, което респектира със силата и мъдростта си: да запази честа, както на баща си, както своята, така и на човека, за който се предполага, че е убиеца. С развитието на историята, ние виждаме, че Хамлет е изключително аналитичен и особено разсъдлив, в читателя не остава никакво съмнение за благородните качества и трезвата мисъл на инак преструващия се на луд Хамлет, който дълбоко и искрено вярва в способността на разума да прониква под повърхността на видимото и да разкрива истинското лице на света, истинското лице на човека - може би още някой играе роля на тази сцена, може би още някой се е маскирал, може би още някой се преструва на такъв, какъвто не е. За да се провери това, то най- напред човек трябва да остави лековатото доверие и да допусне въпросите породени от съмнението - Хамлет няма друг избор, освен да се усъмни, да се усъмни и във вината, да се усъмни и във невинноста. А когато човек бива воден от съмнението, а не от вярата, то неизбежно винаги ще се колебае, винаги ще се пита докато не се увери в постигнатия отговор - задачата е непосилна, тя е орис, съдба, която ще тежи, докато не намериш истината и Хамлет много добре осъзнава, какво му предстои, най- трудния път, този изпълнен с най- много препятствия, тревоги и безсънни нощи, пътят чийто край е истината, само истината и нищо друго."

И така - пишете си, добавяйте думички, разтягайте надъъъъъълго и широко, гледайте изреченията си, гледайте дали можете да добавите още, не пропускайте всяка отворила ви се възможност да натикате още и още думи. Не е никак сложно - двойки съм имал само, защото ми е писвало на сайдера и съм ги пращал по дяволите с тези техни съчинения. Успех!

• 5 седмици по-късно...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.