Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Търся най-тихият хард диск...

Featured Replies

Рових се из интернета насам натам в търсене на най-тихия хард диск, попадах на най-различни... WD, Seagate, Samsung... Проблема е, че компютъра е безшумен и единственото, което се чува са хард дисковете. Вибриращи, чегъртащи, шумят. Разбира се, някой ще каже да си купя т.н заглушители за хард дискове. Има ги да се продават, но не ми е това целта. Идеята е, че ми трябва нов, обикновен диск, които да е бърз и тих. Напоследък гледам оплаквания от Seagate 7200.10. Казват, че бил по-зле от 7200.9, но тъй като не съм имал възможност да ги видя и 2-та на живо, нямам никаква идея. Четох, че Samsung направили по-тихи и по-бързи дискове от Seagate, търсих точно тази серия, но не я намерих по магазините. На WD не съм обръщал особено внимание, въпреки че ги хвалят напоследък. Та въпроса който идва е, кой е най-тихия хард диск с прилична скорост и цена и от къде мога да си го купя?

Търси се SATA2 от порядъка на 250GB.

Погледни в този сайт: http://www.storagereview.com/

Тестовете им ми се струват обективни. Освен това характеристиките са доста, така че ще трябва да разгледаш.

Аз си мисля WD да си търся. Samsung го дават като най-тих и най-икономичен (следователно и най-малко ще грее), но и малко бавен на моменти.

Seagate като че ли отпада от тази категория. Въпреки това съотношението може да е различно за по-старите модели, каквито търсиш.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

• Автор

Преди малко разгледах Western Digital Caviar SE16 серията и за момента на нея съм се спрял. Много са бързи дисковете. Samsung има по-тих диск от този на WD, но е по-тих само с 3-4db. WD е 30db, Samsung e 27db.

Намерих си диска който търся, а именно WD2500AAKS. Мисля 250GB да взема, повече не са ми необходими.

Ако е за тишината, бих си взел Хитачи. При тях си инсталираш специален софтуер, с който може да си настройваш режима на работа (Quiet, Performance и т.н).

zebo_dino, нивата им на шум на всички последни модели дискове на фирмите са приблизително равни, много зависи какво е окачването на диска и кутията на машината. От моя гледна точка си избери най-бързия, който ти пасне на сърцето и го постави в правилната кутия. Споделям това от опита си с последените модели маркови машини като IBM, Dell, HP, NEC и т.н. Няма машина между тях без т.н. заглушители или окачване на дисковете.

Имам ги и съм им се нагледал на всички модели Seagate, звукът на новите е по-остър и с по-висока честота. Това създава усещането за по-високо ниво ниво на шума а всъщност човешкото ухо ги чува по-добе. което си е едно и също е случая де, за нас :clap: . Лично аз ги предпочитам. Не съм пробвал новите WD RE в РАИД още, нямам впечатление как работят в масив.

Аз си харесвам кутиите на FOXCONN, нивата на шума са много ниски а и цената им е приемлива като минимум за маркови кутии. Провери лично как е с подобни кутии и си реши сам ? Но няма голям смисъл да търсиш най-тихия диск и да го сложиш в резонираща и усилваща или поне не намаляваща шума на диска кутия. За шума от перките да не говорим. Обикновено той е определящият за обшия шум на машинката.

Аз също си търся нов хард 320 ГБ, сега съм с 80 ГБ Хитачи и почти не се чува как работи.

Наскоро брат ми си взе 400 ГБ Сигейт, но като завърти се чува едно неприятно стържене.

Като купиш, пиши какъв си взел и как работи ( разликата м/у 250 и 320 ГБ е около 10 -15$)

Със сигурност Хитачи, дори ако ти е шумен, чрез програма намаляваш нивото на шум!

един от дисковете ми е хитачи,коя е тази програма?как се казва?

един от дисковете ми е хитачи,коя е тази програма?как се казва?

HFT - с тази програмка успях да обезшумя даже стария ми Maxtor :)

SanDisk 32GB SSD Solid State Hard Drive - струва около - $325

HFT - с тази програмка успях да обезшумя даже стария ми Maxtor ;)

Може и да се използва AAM (automatic acoustic management) за намаляване на нивото на шума (е и на производителността на хард диска)...

Automatic Acoustic Management

Възможност за намаляване на шума от диска чрез регулиране на скоростта на позициониране на рамото на главата. По ниските нива на шум костват няколко милисекунди повече

scr22.gif

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)

• Автор

OK, пробвах го това с намалянето на шума, наистина има ефект. Seek Time-а става малко по-голям, но се чува значително по-малко. Проблема е, че при първия рестарт всичко се връща по старому. :doh:

• Автор

Пробвах с нея, ефекта е докато не направиш рестарт (който е неизбежен, тъй като програмата е DOS-ова). Пробвах и с HD Sentinel тъй като и тя може, ефекта е до следващия рестарт...

Интересно е, че дори след HD Sentinel в Everest пише Automatic Acoustic Managemen - Поддържа се, забранено, а диска в същото време е в тих режим. Пробвах с Feature Tool-a два пъти, помислих че съм объркал нещо, но не. Диска ми е Hitachi SATA2 200GB, да не кажеш, че е стар...

Редактирано от zebo_dino (преглед на промените)

как разбра, че е до следващия рестарт?

Като влезеш в програмата, тя ти дава най-точен отчет в какъв режим работи диска! Не вярвай на други програми, камо ли на Еверест

• Автор

Правя рестарт и пускам тест на Average Read Access от Everest-a. Когато е тих режим не се чува и е около 22ms, когато не е, се чува и е само 13ms. Вярвам на ушите си !

Редактирано от zebo_dino (преглед на промените)

2.5 инчов хард и проблема с

шумът е решен.

Правя рестарт и пускам тест на Average Read Access от Everest-a. Когато е тих режим не се чува и е около 22ms, когато не е, се чува и е само 13ms. Вярвам на ушите си !

И аз не съм съгласен, че е до следващия рестарт cool.gif Не зная защо не се получава при тебе, но при мене, след промяна на режима с Hitachi Feature Tool и след 10 рестарта диска си остава в зададения режим ( HDInspektor) .

HDDlife pro има също опция за настойване на диска-дали да е тих и по-бавен или шумен и по-бърз,поне по новите версии. :wors:

• Автор

Пробвах и с HDDlife pro, същата работа. И с единия и с другия диск. И двата я поддържат тази опция, но неизвестно защо не искат да я запомнят. Освен ако нещо друго при зареждане на windows-a не връща хардовете в Performance режим... Това е обяснението което мога да си дам.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.