Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да клокна C2Duo 2160

Featured Replies

Прочетох темата за клок на C2Duo ама съм мъгла.Засега само като барна CPU FSB го клоквам до 2160 Mhz(20%).Колко още може да се клокне разумно с бокса?Като пипна повече CPU FSB машината работи известно време и се рестартира.Ясно е че трябва да пипна и други настройки освен шината ама не разбирам особено от клок.Ще съм благодарен ако някой сподели коя стойност на колко да барна така че машината да не стане печка и да работи стабилно,целта ми не са рекорди.Конфигурацията сега е:

CPU-Intel C2Duo 2160 1.8Mhz(клокнат на 2160 Mhz)

2x1 gb DDR 800 SuperT CL4

Дъно Gigabyte P31-DS3L

Video Saphire Ati 2600Pro 256mb ddr3

Case Foxconn 3GTLA

PSU Fortron 350PNF

Температурата в момента е:

Публикувано изображение

• Отговори 64
  • Прегледи 24k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Що не поговориш с bobsun от офиса над теб Публикувано изображение Той имаше такъв.

Ако искаш да не се рестартира трябва да вдигнеш волтажа на процесора. С точни стойности никой не може да ти помогне, но попринцип с бокса най-спокойно се вдига до 3Гхц на твоето дъно. Bobsun и до 3,2 го беше докарал. Иначе и повече ще може с друг охладител.

След като си чел темата за ОС на C2D значи знаеш, че трябва да заключиш PCI-E шината на 100Мхц и евентуално да намалиш множителя на РАМ-та. Всичко останало е по метода на пробата и евентуално на грешката. Успех и честита нова 2008 година.

Редактирано от xactoR (преглед на промените)

• Автор
bobsun ми е далечко сега.Иначе как да намаля множителя на рамта и да пробвам?И на колко да го намаля?И как да заключа PCI-E шината на 100 мегахерца?Иначе волтажите сигурно няма да пипам защото ще се качи и температурата.Извинявайте за въпросите ама не съм клоквал досега и темата не ми е особено позната макар да изчетох много.

dragozow, влизаш в Биос , после ctrl+F1 . След това отиваш на секцията MB Intelligent Tweaker ( M.I.T.) -

CPU Host Clock Control > Enabled

CPU Host Frequency > започваш (ти вече се започнал, де) от 250 , после вдигаш на 300

PCI Express Frequency > 101

System Memory Multiplier > тези делители определят честотата на Рам паметта , ако горе сложиш шината на процесора на 300 , тук ще поставиш делител напр. 2.50 ! НА долното редче , под това ,веднага ще видиш как ще ти се промени честотата на паметта ( в случая ще стане 300х2.50=750 МХц) . Можеш да пробваш и други делители , като наблюдаваш отдолу как се променя честотата на паметта - гледай да не надвишава по принцип 800 + МХц, за да си сигурен, че ако системата е нестабилна или не иска да тръгне причината не е паметта ! След като установиш крайната честота на процесора -напр. 330х8 = 2640 МХц - можеш допълнително да си поиграеш да вдигнеш с помощта на делителите и честотата на паметта - тая памет без особени трудности тръгва на 1000 Мхц) .

Ако поставиш шината на процесора на 400 ще имаш 400х8=3200 МХц на процесора . В този случай поставяш делителя на паметта на 2.00 )

DDR2 OverVoltage Control > 1.9 , ако засилиш паметта на 1000 и нагоре МХц , можеш и 2.00 да поставиш

CPU Voltage Control > 1.30 -ако стигнеш 3000 МХц на процесора, вероятно ще му трябва повече ток - 1.35 и нагоре .

След като установиш крайната честота на процесора, можеш да си поиграеш да сваляш напрежението на процесора с по една стъпка надолу и да тестваш кога ще започне да става нестабилна системата или да се рестартира още при старта. В този момент повишаваш напрежението с една стъпка нагоре и тестваш -ако системата е стабилна, оставяш го така. Ако не може да изкара теста, повишаваш с още една стъпка напрежението.

Нарочно не споменавам изключването на С1Е и EIST ! Тъй като няма да гониш рекорди на клок и ще си използваш машината за нормални приложения , спокойно можеш тези две функции да ги оставиш включени и процесора сам да си намаля множителя, когато не му е необходимата цялата мощ.

Успех в начинанието и Честита Нова година!

Добавено - понеже сега видях, че питаш как ? Отиваш на PCI Express Frequency > Enter и си избираш честотата , по същия начин става и с другите.

Ако те мързи да натискаш Enter , заставайки върху съответният ред можеш с + и - на клавиатурата направо да променяш стойностите.

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

Да бе това с бобсън е ясно ;) Не се притеснявай за волтажите ... няма да скочи температурата толкова много. Шината на PCI-E слота се заключва тук:

Публикувано изображение

от опцията PCI Express Frequency(Mhz) като се задава ръчно на 101Mhz.

Множителя на РАМ-та се настройва от опцията System Memory Multiplier. Не знам на колко точно трябва да се сложи, защото не съм се докосвал до нещо по-ново от моя комп. Просто след като вдигнеш шината на процесора настой множителя на РАМ-та така, че отдолу срещу Memory Frequency(Mhz) да стои число около 800Мхц. Като се има впредвид, че си с RAM SuperT значи можеш спокойно да я пробваш и на около 1000Мхц.

Edit: kokomil ме изпревари и то с доста детайлно обяснение.

Моя съвет е 320х9 (2880Mhz), DDR2 точно на 800Mhz с множител 2.5. Волтажа го качваш за начало до около 1.35, тестваш, ако е стабилно смъкваш с 1 стъпка и пак тестваш. Идеята е да намериш точно необходимия. Паметта няма нужда да се изнасилва, няма да стане по-бърза така или иначе. Таймингите само могат да се нагласят ръчно на 4-4-4-12, защото паметта се пуска на CL5 (5-5-5-15) по дефаут. Останалите тайминги надолу нека са си Auto. За тест за стабилността ти препоръчвам Orthos или OCCT.

Редактирано от zebo_dino (преглед на промените)

• Автор

Заключих PCI-E на 101 и сложих делителя на паметта на 2.50.Сложих и шината на 300,в резултат съм на 2700Mhz:

Публикувано изображение

Температурите са все така добри:

Публикувано изображение

Стресирах системата на макс за 5 минути да видя за някакво забиване или рестарт ама само се качиха температурите(~48C).Сигурно може и още ама не съм екстремист,може и да си поиграя някой път ама не ме интересува особено колко е максимума.Тия 900 Mhz клок са си 50% повече от оригиналното.Като за процесор който струва ~90$ съм доволен.Искам да благодаря на всички който търпеливо ми отговориха на въпросите.

Браво :cheers: Сега можеш да пробваш оня номер със сваляне на напрежението на процесора , можеш да свалиш температурата още :white flag: Тя, хубава тема се оформя - тъкмо ще е от полза , че станаха доста въпросите за тия процесори . Като я украсим с още някой шот и обяснение, направо важна ще я направим !

• Автор

Много неща трябва да се обяснят за начинаещи и да може само с четене на описаното да се справят.Волтажа май няма смисъл като гледам температурите са повече от добре.В стаята е 25-26 градуса.

Много неща трябва да се обяснят за начинаещи и да може само с четене на описаното да се справят.Волтажа май няма смисъл като гледам температурите са повече от добре.В стаята е 25-26 градуса.

Цъ, не :cheers: Нали не мислиш, че някой , който за първи вижда компютър е редно да вземе да си клокне компютъра, без преди това да е изчел доста литература по въпроса !

За такива, които чакат наготово - има си фирми , които срещу съответното заплащане ще клокнат системата !

Сега температурите са добре, но лятото като в стаята стане 33-34 градуса .... забелязъл съм, че ако температурата е до 30-31 градуса е едно, но на 33 изведнъж започва повече да грее компа.

Резултатът ти е добър и е постигнат доста лесно. Естествено ако не ти трябва повече (за някоя игра например) не го товари. А идеята на kokomil не е лоша. Ако не друго поне може да се добави малко инфо с главната тема за ОС на Интел, щото наистина доста често се задават въпроси и доста рядко се обяснява така надълго и нашироко.

• Автор

Рядко се дават такива съвети.Във форума на Хардуербг веднага ми казаха някакви екстремистки съвети:

Да, рамта те спъва най-вероятно. Задай и друг множител, за да е на по-малко мхз-и.
Може да пробваш следното:
Множител на рамта 1:1, тайминги и напрежение на рамта на ауто. Сложи ПЦИ-Е шината на 105мхз. Сложи ФСБ на 400, множителя на процесора 8, напрежение на процесора 1.45 волта. Вдигни и напрежението на чипсета с една идея за стабилност . Тествай за стабилност с ортос на small FFTs и приоритет над 7 поне 10-12 часа, ако е стабилно намали напреженията малко и пак тествай, защото е вероятно да е стабилен с по-ниско напрежение и ако това е така ще грее по малко.
ПС. Изключи EIST/C1E от биоса, ако не си го направил вече.
ЕДИТ: Не поемам никаква отговорност, ако стане нещо докато се опитваш да следваш моя "план за действие" . ЧЕТИ темите из форума, ползвайки търсачката, за да си наясно какво правиш, а не както сега...да ти го "диктувам"!
При това не обясниха търпеливо как трябва да стане и не обърнаха внимание че съм писал че не искам екстремен клок,затова и не ги послушах.Кокомиле то за литературата ясно че трябва да прочете ако иска да прави нещо.Просто неможе с фунията да му се налее.

Тествай за стабилност с ортос на small FFTs и приоритет над 7 поне 10-12 часа, ако е стабилно намали напреженията малко и пак тествай, защото е вероятно да е стабилен с по-ниско напрежение и ако това е така ще грее по малко.

Holy Cow Публикувано изображение И ако ми е необходимо само 1.30V напрежение и свалям стъпка по стъпка от 1.45V след 10-12 часов тест... Ами то няма да ми стигнат 3 дена... :wors:

На мен повече ми харесва следния начин, доста по-бързо става. Клокваш процесора и почваш да сваляш напрежението стъпка по стъпка докато спре да зарежда. След това вдигаш малко и тестваш, той ако не е стабилен ще забие на десетата минута. След като издържи 10-15 мин тест, вдига се с още една стъпка да се подсигури за лятото и толкова. Цялостно време за изпълнение около час...

Редактирано от zebo_dino (преглед на промените)

Рядко се дават такива съвети.Във форума на Хардуербг веднага ми казаха някакви екстремистки съвети:

Да, рамта те спъва най-вероятно. Задай и друг множител, за да е на по-малко мхз-и.
Може да пробваш следното:
Множител на рамта 1:1, тайминги и напрежение на рамта на ауто. Сложи ПЦИ-Е шината на 105мхз. Сложи ФСБ на 400, множителя на процесора 8, напрежение на процесора 1.45 волта. Вдигни и напрежението на чипсета с една идея за стабилност . Тествай за стабилност с ортос на small FFTs и приоритет над 7 поне 10-12 часа, ако е стабилно намали напреженията малко и пак тествай, защото е вероятно да е стабилен с по-ниско напрежение и ако това е така ще грее по малко.
ПС. Изключи EIST/C1E от биоса, ако не си го направил вече.
ЕДИТ: Не поемам никаква отговорност, ако стане нещо докато се опитваш да следваш моя "план за действие" . ЧЕТИ темите из форума, ползвайки търсачката, за да си наясно какво правиш, а не както сега...да ти го "диктувам"!
При това не обясниха търпеливо как трябва да стане и не обърнаха внимание че съм писал че не искам екстремен клок,затова и не ги послушах.Кокомиле то за литературата ясно че трябва да прочете ако иска да прави нещо.Просто неможе с фунията да му се налее.

В HWBG изхождат от презумпцията, че който пише там е наясно с основните моменти при клокването и му трябват специфични съвети. Все пак форумът е тясно специализиран !

И тук , общо взето, се опитваме това да покажем: че всеки, който се интересува от клок и иска сам да се занимава с машината си, първо трябва да е напълно наясно с особеностите на хардуера, с който разполага ! Второ: не може да не знаеш напр. как да влезеш в Биос и да се сърдиш после, че никой не те взема насериозно !

Що се отнася до наливането с фуния ... писах и по-горе : като искаш да не си правиш труда да прочетеш нещо , а в същото време чакаш някой да ти снесе подробна информация - просто си носиш машината , в която и да е фирма , там ти клокват компютъра и си плащаш за мързела .

• Автор

Ясно че трябва да е чел ама мисля че трябва да се обяснят основните неща в биоса кое за какво служи защото и аз незнах какво е да заключиш PCI-E макар да съм ръчкал по биоса доста.Просто не ми е трябвало и ви четях постовете гледайки умно.То може и от киселото зеле от снощи да е :lighter:

• Автор

Снощи за спорта го качих малко над 3 гигахерца и работи стабилно.После си го върнах на 2.7.Сутринта го стресирах пак ама за половин час,държа се добре.

Снощи за спорта го качих малко над 3 гигахерца и работи стабилно.После си го върнах на 2.7.Сутринта го стресирах пак ама за половин час,държа се добре.

Един малко по-хубав кулър и няма да е необходимо да го връщаш.Публикувано изображение
  • 3 седмици по-късно...
  • Автор

Сложих шината на 334 и сега съм на 3000 Mhz.Иначе с покачване на волтажа стига и до 3200 Mhz.Излиза че няма по-добра покупка в момента за тая цена.Не съм тествал за стабилност ама мисля че ще се справи и сега ще го пусна.

Публикувано изображение

Пробвай 350*9 с множител на паметта 3.0 и ръчно зададени тайминги 5-5-5-15. Сложи напрежението към паметта на +0.25V, пусни и на чипсета 0.1V Напрежението към процесора го сложи например на 1,4V -заради VDropa-a ще падне до около 1,37V под товар и тествай с S&M теста CPU(FPU) Long test.

Taka процесора ще работи на 3150MHz a паметта на 1050.

Чакам към средата на другата седмица да ми пристигне C2Duo E4400 да го видя що за стока е и до колко ще мога да го вдигна с мойто калпаво дъно (asus p5v-vm) ....

Темата стана добра и нуубърска ;) Само да поясня - за тепърва клоквъщите, понеже видях да се пише да се "заключва ПЦИ-Е шината - да поясня възможно най-елементарно. Ако е на Аuto, с покачване на FSB, автоматично ще се вдигне и ПЦИ-Е и шанса да си изгорите устройствата на ПЦИ-Е става огромен (видео картата казано иначе). Затова ЗАДЪЛЖИТЕЛНО заключете на ~ 100 Mhz. Аз искам да попитам - защо някои казват 100, други 101, трети 105 Mhz - каква ще е разликата. Също така - трябва ли ПЦИ шината да се заключва на 33 (такова нещо четох). Последното - препоръчайте по добър охладител за С.775, който да го има в МОСТ.бг ,за непретенциозен клок около 3000 Мхз.

Темата стана добра и нуубърска :) Само да поясня - за тепърва клоквъщите, понеже видях да се пише да се "заключва ПЦИ-Е шината - да поясня възможно най-елементарно. Ако е на Аuto, с покачване на FSB, автоматично ще се вдигне и ПЦИ-Е и шанса да си изгорите устройствата на ПЦИ-Е става огромен (видео картата казано иначе). Затова ЗАДЪЛЖИТЕЛНО заключете на ~ 100 Mhz.

Аз искам да попитам - защо някои казват 100, други 101, трети 105 Mhz - каква ще е разликата.

Също така - трябва ли ПЦИ шината да се заключва на 33 (такова нещо четох).

Последното - препоръчайте по добър охладител за С.775, който да го има в МОСТ.бг ,за непретенциозен клок около 3000 Мхз.

1 - някой казват 100, други 101, трети нагоре, защото при някой дъна се получава нещо като бъг и не тръгват. Попринцип трябва да е на 100, но без проблеми работи до 110.

2 - PCI шината се заключва по същите причини.

3 - клок на какво?! E2160 стига до 3Ghz с BOX-a. Същото го могат и по-големите братя. Ако е нещо по-старично - Scythe Infinity

Темата стана добра и нуубърска ;) Само да поясня - за тепърва клоквъщите, понеже видях да се пише да се "заключва ПЦИ-Е шината - да поясня възможно най-елементарно. Ако е на Аuto, с покачване на FSB, автоматично ще се вдигне и ПЦИ-Е и шанса да си изгорите устройствата на ПЦИ-Е става огромен (видео картата казано иначе). Затова ЗАДЪЛЖИТЕЛНО заключете на ~ 100 Mhz.

Аз искам да попитам - защо някои казват 100, други 101, трети 105 Mhz - каква ще е разликата.

Също така - трябва ли ПЦИ шината да се заключва на 33 (такова нещо четох).

Последното - препоръчайте по добър охладител за С.775, който да го има в МОСТ.бг ,за непретенциозен клок около 3000 Мхз.

PCI се заключва заедно с pci-e,не я мисли.Мога да ти дам охладителя от последния клок,който съм показал,ползван е петнадесет минути,но не е от мост.Публикувано изображение

Редактирано от питон357 (преглед на промените)

PCI се заключва заедно с pci-e,не я мисли.Мога да ти дам охладителя от последния клок,който съм показал,ползван е петнадесет минути,но не е от мост.Публикувано изображение

Мерси, но ще купувам всичко ново от Мост. Какво ще кажете за това?

Гоня около 3000 Мхз на 2180 :)

Тъй като още не съм купил искам да питам дали е добре GB P35-DS3L + E2180 Tray + нещо за 775 ;)

Тъй като съм ограничен откъм бюджет съм избрал L версията на дъното - много по-кофти ли е, защото за единия райд и 533 честота не ми се дават към 30-40 лв (спрямо DS3).

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.