Премини към съдържанието

bennoah

Потребител
 • Публикации

  8
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

0 Неутрална репутация

1 Последовател

Всичко за bennoah

 • Титла
  Новобранец
 • Рожден ден 11.11.1960

Информация

 • Пол
  Мъж
 • Интереси
  Седемте закона на Ной, Танак, Талмуд, религии

Контакти

 • ICQ
  0
 • Интернет сайт
  http://
 1. Юдаизмът от една страна е религия на евреите, но има и универсално значение. Устната традиция, станала по-късно част от Талмуд, говори за седем универсални заповеди към цялото човечество: "Нашите мъдреци учат: седем закона са заповядани на синовете на Ной: социални закони; да се въздържат от богохулство, идолопоклонство, прелюбодейство, убийство, кражба, и ядене на месо, откъснато от живо животно." Талмуд (Санхедрин 56а) Евреите са избрани от Твореца за „царство от свещеници”(Изход 19:6) сред другите народи, точно както Левитите са избрани за свещеници сред другите племена на Израел. Разликата между ‘избраните’ и ‘другите’ не е йерархична, а в спецификата на служенето. Благодаря за любезния отговор. Говорим на различни езици и взаимно си губим времето. Не си прави труда да ми отговаряш.
 2. Тъй като основната тема тук е юдаизъм, а ти заявяваш, че Деварим-Второзаконие е канонична книга за християните, аз очаквах да изкажеш собственото си аргументирано мнение. Но ти ме пращаш да чета нещо си - което между другото подкрепя тезата ми за иконите - и правиш прибързани заключения за мен. Не така. Идолопоклонството не е изчерпана тема и никога няма да бъде. Та какво казваш за иконите?
 3. Явно си много напреднал, така че нямаме разговор, а на горди монолози съм се наслушал. Заради това идиотско отношение един към друг страната ни винаги ще е в третия свят.
 4. Извинете, че се намесвам. Остави Танак или евреите. Ти виж на кой хал сме ние, българите, като мислене и визия. Къде е здравото българско семейство от Възраждането? Къде са семейните ни традиции? В какво вярваме? Как си изкарваме хляба - с лъжи и кражби ли, или почтено? България е препълнена с кухи претенции, хвалби и лъжи, но много бедна откъм почтеност, достойнство, чест и морал. Хипопотамът, колкото повече потъва, по-голяма уста отваря. Та и ние - все някой ни е крив, все някой прави заговори и ни манипулира. Евреите може да са всякакви, но вече толкова векове държат на семейството и си спазват традициите. В много отношения можем само да учим от тях. Не заради тях, а заради нас. Като е канонична книга за християните, защо те не спазват заповедта от Втор. 5:8-9 „Не си прави кумир, подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водите под земята; да не из се кланяш, нито да им служиш...”? Какво са иконите на православните и статуите на католиците, ако не идоли? И ако кажат, че се кланят не на иконата, а на отдавна умрелия човек-светец, когото тя изобразява, пак е идолопоклонство.
 5. В тяхна болница не съм ходил, но предполагам какво ниво и обслужване е. Да, разбирам те напълно за носталгията по Ерец Израел. Преди да замина, имах някаква представа, дори знаех 'кен' и 'ло' :-) Оказа се съвсем различно в смисъл по-ярко, по-сочно, по-силно от представата ми. Нямам нищо общо с евреите; доколкото знам, 4 поколения назад в родовете ми има българи-македонци, планинци и донски казаци, но няма евреи. Обаче, когато стъпих от самолета на пистата на Бен-Гурион, една мисъл изплува отнякъде и ме обсеби: "Тук съм!" Бях там на гурбет през 1995 г. Работих в ресторанти и в строителството. Накрая не ми се прибираше, но се наложи, пък и развих необичайна (за мен) форма на патриотизъм. Пял съм им насред Тел Авив възрожденски песни от върха на една бетонна колона. Беше фантастично, чувствах се 100% българин. И какво стана, когато се върнах? Държавата ми се отнесе към мен като мащеха. Тук поне 50% от хората не искат и/или не могат да работят, а гледат 'да бъдат напред' - да изтикат/прекарат/измамят/прецакат другия. Малко са безработните тук. Ако в Израел не работиш както трябва, си отиваш същия ден или час. Вече 13-та година не мога да приема тоталната идиотщина в страната си. Като ми стане много криво, си пускам Офра или Сарит, или Шломи Шабат. И си представям как вървя по Бен-Йеуда или Арлозороф.
 6. Мезузата, няколко кипи (шапчици) и Танак (Библия) на иврит, са ми спомен от различни случки в Ерец Израел. Веднъж се прибирах от работа към квартирата в Яфо и видях две еврейски момченца хареди (от религиозните) на 14-15 години, които си говореха. Изведнъж отнякъде изскочиха петима по-възрастни арабчета и ги нападнаха. Еврейчетата побягнаха, а ония маймуни ги подгониха. На мястото остана кипата на едното и аз я прибрах. Незабравим спомен. Ей затова ги донесох, а не с някаква цел. Някой от тази тема писа, че Израел бил измислена държава, която щяла да се разпадне като Югославия. Обичам си България, но нашата държава е сто-пъти по-измислена от Израел, която е уредена отвсякъде. Примери: около полунощ сме вървели из градината Ган Давид в Яфо и сме виждали млади майки с колички спокойно да се прибират у дома (как е в Борисовата градина по това време?); всички плащания към държавата - данък сгради, ток, вода - в Тел Авив се извършват в обикновени пощенски клонове за около 10 минути (тук как е?!); хвърляш си фаса на тротоара, досаждаш на някое момиче или паркираш на тротоара - това е най-добрият начин да се запознаеш бързо с израелската полиция - и ще имаш сериозни проблеми (тук как е?!). По улиците на Тел Авив-Яфо (в еврейската част) няма изхвърлени боклуци и мръсотии, няма пияници да ти досаждат, няма неосветени улици. Тия неща обаче изобилстват в арабския квартал. Много се разприказвах...спомени, спомени:-)
 7. Не е добре, ако си неевреин. На свитъка в мезузата е текстът на 'Шема' от Дварим - Второзаконие - 6:4. 'Шема' се произнася само от евреите. За нас, неевреите, има други заповеди.
 8. Ако не си евреин, защо ти е мезуза, приятелю? Аз си донесох от Ерец-Израел, но не я слагам на вратата. Не е добра идея.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...