Премини към съдържанието

scepsis108

Потребител
 • Публикации

  1176
 • Регистрация

 • Последно онлайн

 • Топ дни

  1

scepsis108 е ТОП потребител на 21 септември 2015

scepsis108 имаше най-много харесвания

Харесвания

1509 Жестока репутация

1 Последовател

Всичко за scepsis108

 • Титла
  kaldata маниак

Последни посетители

2263 прегледа на профила
 1. Което не означава, обаче, е всеки е прав или че всеки не е прав, нали? Приятна вечер и на вас 121212.
 2. Приятно и полезно беше да разговарям с теб, Кьонинг. Пожелавам ти да ти спори във всичките ти начинания. Като имам време и настроение ще намина пак. Щото Дагмема, е проявила малко повече състрадание, вместо мъдрост в един момент, според намтара, но това са неща от кухнята.
 3. Само за протокола, то Мила е уникален ученик на уникален учител. Марпа е имал и други велики ученици, но те не са били като Мила Шераб Дордже. С тях той не се е държал по този начин. Това също следва да се разбира. Предполагам, ма самсара няма начало, казват.
 4. Ако си способен да го осмислиш, нали? Инак, просто можеш да трупаш опит, но не и разбиране.
 5. Да бе, както Марпа е "предразположил" Миларепа или Тилопа – Наропа. Полезно е да се четат намтарите (биографиите на учителите) в тази връзка.
 6. Aко се съглася с теб, то ще излезе, че Галилей не е бил просветлен. Ххахха. Нещо такова прочетох тук, което беше написал уважаемият събеседник Реджеп. С него в спор не ми се влиза, понеже според него всеки философ или учен релативист е просветлен. Но не искам да водя безмислени разговори. Всек има право да вярва, в каквото си пожелае.
 7. Да. –––––––– В тази връзка, то следва да кажа, че всичко трябва да се оценява индивидуално. В смисъл, че има хора, които парадират с това, че са ученици на еди кой си учител, но правят това, понеже учителят е известен и авторитетен. Така те просто попадат в капана на осемте светски реакции като хвалят себе си претендирайки, че са ученици на съответния учител, който дори не знае името им и се е срещал с тях на някой публичен курс, на който са присъствали и още няколко десетки или стотици човека. Има и други, които най-искрено разказват за качествата на своя учител и когато споменават името му, то очите им се пълнят със сълзи на отдаденост, а косъмчетата по кожата им настръхват. Но те не парадират с това, че са негови ученици. Тези разлики трябва да се отчитат.
 8. Сори, че нямам време да изчета страниците, които сте изписали след последното ми влизане и затова ще се закача за този въпрос, за да споделя нещо по темата, което може да е полезно или поне любопитно за някой. В лоджонг-инструкциите се казва, че всички учения, които е дал Буда са насочени към разтварянето на егоизма (психологически) или вярата в присъщото съществуване на Аза (онтологично). Когато започнем да практикуваме тези инструкции наистина, то ставаме много чувствителни за всякакви прояви на лицемерна практика. Пример от преди години: помагам на някой, който е твърде горд да поиска помощ, но не може да се справи сам. За да му помогна прекъсвам разговор, който водя с друг човек без обяснения и последният не разбира какво точно се случва. Дотук нещата изглеждат ОК. После, обаче, отивам при този, с който съм разговарял и му казвам: – Извинявай, че прекъснах с разговора си с теб, но другия имаше нужда от помощ, но не си го признава... С думи прости, сам си се похвалих, че съм направил нещо, което съм обещал да правя като практикуващ Махаяна и то без да очаквам нищо отсреща. Когато човек започне да забелязва подобни несъответствия в поведението, отношението и реакциите си, то той наистина е започнал да се ангажира с Дхарма по малко по-сериозен начин. В този ред на мисли, има хиляди погрешни начини на медитация и практика и само един правилен.
 9. Няма я. Има я нейната сянка. Никаква драма няма при мен. Но дори това не бива да казвам, понеже ще объркам другите потребители.
 10. Уф... Уморително е да обяснявам нещо по двайсет пъти в годината, но причината не е в теб. Будизмът не е религия, но се практикува като религия от повечето будисти. Това не е недостатък на учението на Буда, а на тези, които се опитват да го следват. Какво повече да ти кажа за начало? Както и за край.
 11. Разбира се. Тук са цитирани и Буда, и Нагарджуна, и махасидхите, и дзен-учителите, които изразяват автентично осъзнаване. И какъв е ефекта? Темата е панаир на суетата, невежеството и вулгарността. За мен е полезно да се включвам понякога в нея, понеже ме потапя на дъното и ми показва емоционалната, интелектуалната и духовната бездна, която обитават повечето същества. В думите ми няма никаква надменност или критичност. Това е просто констатация, факт. Буда не е бил дебел. Такъв е представен от някои китайски художници и склуптори. Не смесвай, моля, простотиите изписани в тази тема с будизма. Учението на Буда има толкова общо с изписаното в темата и с поведението на някои от участниците, колкото има общо Гручо Маркс с Карл Маркс, т.е. няма нищо общо освен етикета.
 12. Toва е така, но няма как да се случи при виртуално общуване. Така е, но това не ги променя. Без да те обидя, то ти нямаш никакво понятие нито от съвременна, нито от не-съвременна психология. Очевидно е, че си пълен лаик в тази тематика. Разбира се, че имаш капацитет на дакини, както всеки друг. Дакини не е архетип в несъзнаваното... –––––––––––––––– ОК. Нали искаше нещо като лично споделяне, но не можа да зададеш правилния въпрос. Това за теб лично го пиша, понеже попита. Дакини има природата на пространството, тя няма форма или цвят. Това е Дхармакая. Енергията на Дакини се проявява в измерението на недуалното блаженство на субекта и обекта. Това е Самбхогакая. Дакини се излъчва в безбройни мирни, очароващи, обогатяващи и защитаващи (гневни) форми, които танцуват. Това магически проявяващата се Нирманакая. Дакини е твоя ум. ––––––– Това не е преписано от никъде, нито чуто по този начин. Това невежо обяснение спонтанно се роди в моя ум, когато прочетох твоя пост. Дано донесе някаква полза.
 13. Tъй де. Постигнахме съгласие. И между другото, колко внушително звучи да кажеш: За кралицата обсъждането било приключило още вчера. Мо, с теб то никога не е започвало, че да приключи. Както и да е. Приятна вечер на всички!
 14. На мен ми е ясно от самото начало, разбира се, но проявявам любезност и доброжелателност, която е дефицит в тази тема. Колежката Мо, просто няма какво да попита. Проблемът не е мой. И какво мислиш, че усеща интуитивно? Тук, Шунята, той не общува с буди и бодхисатви, а със съвсем обикновени хора, от които не може да научи нищо. Това първо. Второ, ако на това му викаш съчувствие, то грешиш. Съчувствието, доброжелателността, състраданието не означават да отговаряш на всеки неадекватен въпрос с презумпцията, че този, който го задава "усеща нещо интуитивно". Когато този, с когото общуваш е в плен на смущаващи емоции и погрешни концепции, то последното, което има смисъл да правиш е да се опитваш да посочиш къде бърка. Това, най-често, влошава нещата. Начинът е да не влизаш в тона му, да не се включваш в драмата, която разиграва. Ако човекът, обаче, е искрен, ако наистина иска да научи нещо и е открит, то е различно. Случаят не е такъв, обаче. Няма такова нещо, драги Ванко. Всеки, трябва да си заслужи уважението. Ти досега не си направил нищо, за да го заслужиш. Проблемът ти не е дали аз или друг потребител те уважава. Проблемът е, че ти сам не се уважаваш. Когато започнеш да изпитваш уважение към себе си, то и другите автоматично ще започнат да те уважават. Така работят нещата в тази вселена.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...