Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows XP Home или Windows XP Professional

Featured Replies

Здравейте! Искам да поставя една темичка тука. Коя система е по-добра win XP home win XP professional и защо?

Windows XP Profesional Edition определено е по-правилният избор. Нямам намерение да се изказвам с дълга реч, според мен е излишна в тази тема.

Но ще спомена само един факт - Windows XP Home Edition е орязана версия на XP Profesional а се съмнявам, че някой няма да може да работи с "професионалната версия", XP Home Edition и ламер ще я намери за елементарна.

pro_box.gif

10 причини защо XP Pro е по-добър от Xp Home

Редактирано от Митака (преглед на промените)

И аз съм на същото мнение. Поразрови се в гоогле, а и в сайта на микрософт трябва да пише за някой съществени разлики, но каквото и да четеш изборът е ХР biggrin.gif

Не мисля, че разликата е голяма. Която и да сложиш /стига да не си към домейн/ няма да съжаляваш. Ето някои от разликите между двете версии:

http://www.winsupersite.com/showcase/windowsxp_home_pro.asp

П.П. Митака

Аз не я намирам елементарна Хоум версията. Ламер ли съм :baby:

Редактирано от tao (преглед на промените)

1. Линка за 10 причини за да се предпочете Win XP Pro е за лаптоп.

2. Основните разлики които намирам между Pro и Home са администраторските тулове и многопроцесорната поддръжка, която я има Pro. Все неща, които за момента не касаят домашния потребител.

3. Ако ще се купува Win XP за домашен компютър, по-целесъобразно/евтино е да се вземе Home.

Има някаква разлика между двете им ядра, да ви кажа...

Ползвал съм ги и двете версии, но Pro ми работеше по-стабилно, докато Home заемаше по-малко ресурси.

Наистина, ако вкараме и парите като фактор, Pro не си струва доплащането, освен ако не е за сървър...

Иначе Home е с по-малко сервизи и екстри.

Въпреки всичко, ако вече сте избрали Pro (или трябва да го сложите), не пречи да го орежете с nLite и да си работи също толкова бързо както и Home-a...

Позволи ми да не се съглася с теб при цялото ми уважение. Ако ще ползвам MS Windows XP за сървър значи трябва да съм изкукуригал. Бих си заложил на MS Windows 2003 Server Enterprise Edition.

Ами в интерес на истината и Home като му лепна коя да е рутираща програма ( не заради нещо друго, ами защото ICS на Windows не е добър) и ще си имаш сървър за малка локална мрежичка.

Лично за настолна система си предпочитам Profesional.

• Автор

Aми така май се обърках повече, аз съм домашен потребител имам ги и двете, Home е купена с компютъра и досега работя само с нея, обаче срещам проблеми с видео аудио и т.н. файлове та си мислех дали след 1,5 год работа с home-a, дали да не я сменя. Искам да си записвам музика от нета он-лайн, имам тв карта да си записвам разни работи, които после да конвертирам и записвам на двд или сд носители, но виждам, че с всеки изминал ден работя по-трудно и по-трудно, мисля си дали не е от операционната система.

Q-tech

Абсолютно против. Ядрата с еднакви версии /Start->run->CMD.exe/ не могат да бъдат различни cool.gif Кой знае на какви версии си попаднал. Аз съм качвал пиратски ХП Про, за когото 98 е най-стабилната ОС -biggrin.gif

Редактирано от tao (преглед на промените)

crepnovaova ако ще преинсталираш, и имаш вече и двете ОС, слагай XP Pro и да нямаш грижи. От гледна точка на домашен потребител разлика няма да видиш, пък няма да ти се налага да се занимаваш с неприятната активация на Home.

Редактирано от kayovas (преглед на промените)

Въпросче: Ще плащаш или няма да плащаш? (За Pro версията) :angry:;)

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

Въпросче: Ще плащаш или няма да плащаш? (За Pro версията)  :)  :)

<{POST_SNAPBACK}>

Ако не плащаш тръпката я няма - не е същото :P и все пак .. какви пари я едно генерирано сериалче :)

Разликата между двата Windows-а се състои в броя services и някои маловажни компоненти. Но като цяло Home-а е по бързия и е за по-слаби машини, докато Professional-а е за по-бързи компютри и е с повече възможности за работа. По-често Home-a се използва в зали и компютърни кабинети поради олекотената си структора и бързо стартиране. Под Home игрите вървят по-добре. Каквото и да изберете от 2-те трябва да знаете че това все пак е Windows и проблемите няма да закъснеят ;)

Съмнява ме да няма разлика в ядрата им! В противен случай вече щеше да има пач в нета, да си смениш версията на Pro и да можеш да си пускаш нейните сервизи...

В действителност съм сравнявал двете (Pro и Home) само под SP1, но наистина съм засичал забележими разлики.

Nickfox, колкото до сървърната страна - има много сървъри на XP и както при повечето такива ОС, всичко си зависи от администратора. В БГ малко фирми могат да си позволят лицензионната политика на M$ относно Win 2003, затова ХР е по-разумният избор (естествено че 2003 е по-добър). :bye:

Ха-ха човек, разлика в ядрата НЯМА ! Разлика в ядрата има между ХП/2003 . Виж в CMD на двете ОС ->цифрите на версията на ядрата са едни и същи и в двата случая, ако имаше разлика - едното щеше да е по-ново от другото и щеше да са различни цифрите.

XP Home Edition които ползвал бил ламер.. много интересна позиция.И двете версий ползвам лицензирани на лаптопа XP Home Edition и на настолният ми Windows XP Profesional.Съществени разлики има да но така или иначе повечето потребители не ги ползват,основните са в тоолс и нетурка.На базата на опита ми от тях лично повече ми допада XP Home Edition и инсталацията му много ми харесва за не повече от 10/15 минути.До като при Windows XP Profesional времето е доста повече.Но това не е болка за умиране.

Ок, съгласен ядрото е същото ;)

Не съм сравнявал билд версиите досега, а и не съм се интересувал толкова...

М/у другото никой не спомена нещо важно в случая - потребителският контрол. За тези които не споделят машината си с приятели/семейство, това не ги касае, но останалите трябва да се примиряват с орязаните функции на Home или да изберат Pro...

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

• 1 година по-късно...

Налага ми се в скоро време да си преинсталирам Windows-а , защото се скапа тотално и понеже винаги съм карал на Windows XP SP2 Professional се чудя дали да не пробвам този път Windows XP SP2 Home Edition. Та реших първо да се посъветвам с вас кой от двата Windows-а е по-стабилен , кой товари по-малко и кой издържа повече време преди да се прецака , въобще с една дума кой е по-качествен ? Ще съм ви благодарен ако ми помогнете колкото се може по-рано с избора , защото най-вероятно максимум след 1-2 дена ще преинсталирам Windows-а.

Редактирано от botec (преглед на промените)

Основните разлики е че Home е доста по-орязан...а ако искаш да върви добре трябва да си го поддържаш лично...(виж важните теми в раздела).

http://www.microsoft.com/windowsxp/pro/how.../choosing2.mspx

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)

Основните разлики е че Home е доста по-орязан...а ако искаш да върви добре трябва да си го поддържаш лично...(виж важните теми в раздела).

http://www.microsoft.com/windowsxp/pro/how.../choosing2.mspx

Мерси за тази схема , но мен ме интересуваше личното мнение на хората , които са ползвали двата Windows-а , а не таблиците на Microsoft , защото въпреки нещата , които са обяснени там не пише кой Windows колко товари или кой се държи по-стабилно и т.н. ;) Аз иначи като си инсталирам Windows си правя оптимизиращите настройки.

Редактирано от botec (преглед на промените)

Личното мнение е да ползваш Pro,ако ти е тежичък можеш да погледнеш кои сървиси да спреш.Можеш да си го резнеш с N-lite.

Налага ми се в скоро време да си преинсталирам Windows-а , защото се скапа тотално и понеже винаги съм карал на Windows XP SP2 Professional се чудя дали да не пробвам този път Windows XP SP2 Home Edition. Та реших първо да се посъветвам с вас кой от двата Windows-а е по-стабилен , кой товари по-малко и кой издържа повече време преди да се прецака , въобще с една дума кой е по-качествен ? Ще съм ви благодарен ако ми помогнете колкото се може по-рано с избора , защото най-вероятно максимум след 1-2 дена ще преинсталирам Windows-а.

XP Pro - по-сигурен

XP Home - по-лек

Качеството и стабилността са еднакви.

А виж за това "кой издържа повече време преди да се прецака" няма смисъл да питаш. Това е функция от действията на потребителя. Щом си успял да скапеш тотално XP Pro, предполагам и с XP Home няма да имаш проблем.

Много често при преинсталация на системата избирах Home Edition защото действително е по-лек,а домашната машина предимно я използвам за игри,музика и филми.обаче не останах кой знае колко доволен.сега от 1 месец съм с Pro версията и нямам никакви проблеми.Държи се много стабилно,игрите вървят на макс!трябва да отбележа че съм спрял всички ненужни services.моята препоръка е да сложиш отново Про!няма да съжаляваш. ;)

Редактирано от bobsun0317 (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.