Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

FAT32 vs. NTFS. Теория и сравнение ...

Featured Replies

faiden,

NTFS е по-добрия вариант за файлова система на ОС MS Windows XP.

Както и варианта с инсталиран SP2, а не само SP1.

P.P Моля да си смениш аватара. Не е желателно да има аватари със сексуална насоченост - не сме ХХХ форум.

• Отговори 106
  • Прегледи 42,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Грешката е моя, защото натиснах бутона за изпращане на темата, преди да съм я дописал, но съм точно на противоположната позиция. Според мен NTFS е доста по-добра.

• Да, наистина е така, благодаря за уточнението Zazzko Мен също ме гони лека параноя, когато става дума за сигурност на данните ми, така де, имам какво да губя И да добавя още нещо по темата ... И

Готово - за аватара.

Благодаря - за останалото.

Последен въпрос - Най-безболезнения начин за преминаване от FAT към NTFS?

:) Т.е Format на диска и всичко "сначале" или има друг начин?

Да. Пиши в start->run->cmd следното:

convert drive_letter: /fs:ntfs

Има по-лесен начин. Без форматиране на дяла на диска на който ти е операционната система. Така нареченото конвертиране - от FAT32 в NTFS. Единственото, което е необходимо е да имаш достатъчно свободно място на дяла, който конвевтрираш, а ако не е разделен на дялове твърдия диск, то достатъчно място на диска за да може операционната система да извърши операцията.

Благодаря, че изпълни молбата ми.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

Re: Daemon

OK, всеки от нас изложи и защити възгледите си. Ти смяташ, че потребителите с добри машини и високи системни изисквания трябва да преминат изцяло на NTFS. Моето мнение е, че използването на NTFS като файлова система на системния дял е неоправдан риск и е полезно само на други, работни дялове.

Ти си имаш свои клиенти, аз мои. Нека всеки от останалите потребители сам да вземе решение. Не виждам смисъл да продължаваме дискусията.

<{POST_SNAPBACK}>

Интересно мнение, непочиващо на никакви сериозни и доказани в практиката аргументи.

Ако беше така както ти казваш, то не би било необходимо да се разработва тази файлова система и да се вкарва в употреба.

За твое сведение - файловата система NTFS е въведена с излизането на MS Windows NT 3.1. Можеш сам да прочетеш кога е станало това. За всички тези години е успешно използвана в десетки хиляди сървъри и работни станции, които надявам се да се съгласиш работят на много по-отговорни места отколкото твоите клиенти.

А ето едно линкче с малко инфо за файловата система NTFS

Файлова система NTFS

Моля да бъда предварително извинен, че статията е на руски еизк.

А по твоите думи излиза, че една компания си вкарва автогол като предлага калпава и бъгава файлова система за своите ОС. Малко смешно ми звучи.

Хайде да не говорите глупости за неща, които не разбирате.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...

Господа,

Виждам, че всеки си има свое мнение по въпроса. Хубавото на такива като вас, когато си спретнете адна дискусия е, че винаги може човек да научи нещо повече.

Виждам обаче, че като всеки един потребител на калдата и вие започвате да губите контрол върху това, което пишете.

Не искам да обидя никой, но винаги съм смятал, че хората като вас, с такъв рейтинг, не бива да допуска от една прекрасна дискусия да се превърне в нападки и спор.

Това последно nickfor доказва, че и ти имаш собствено мнение и съм сигурен, че е базирано на дългия опит с компютрите, който имаш. (Това го бях прочел в една друга тема, в друг твой пост). Но изказването ти е малко критично и ще върне темата към спор, който вече един път беше игнориран от основните участници в темата.

Затова моля ви не разваляйте темата отново. ("Хайде да не говорите глупости за неща, които не разбирате") С голям интерес я чета и съм сигурен, че не само аз го правя.

Успешна седмица!

Добавено

Ехх..., още едно доказателство, че темата ме е увлякла достатъчно, за да не доогледам датата на последния пост. :)

Редактирано от bennito (преглед на промените)

Моето мнение е че NTFS е по-добра.

Имал съм неприятности и с двете :) и уверено мога да кажа че при NTFS те са по-малко.

Това важи с особена сила ако говорим за Win XP SP1/2 Win 2003.

Неприятностите с NTFS бяха свързани с използване на чужди програми за редактиране и форматиране на дялове.

Неприятностите с FAT32 ги асоциирам главно със спиране на тока или непредвидено рестартиране.При един от случайте това дори доведе до наличието на BAD Sectors!

След използване на подходящ софтуер те изчезнаха окончателно и не се появиха дори след продължително сканиране,копиране-изтриване на файлове.

Също така, при продължителна интензивна употреба на FAT32 е напълно нормално да възникнат грешки, а също така да настъпва фрагментация.Поради всичко това определено не препоръчвам FAT32 за системен дял.

Ще напиша някой основни плюсове на двете файлови ситеми.

FAT32

- добре усвоена от повечето операционни системи т.е идеална за кореспондиране между различни ОС

- малко по-бърза от NTFS

- заделя по-малко от диска за "себе си"

- подходяща за бавни компютри

- достъпна от ДОС

NTFS

- поддържа файлове с големина до няколко ТераБайта (4GB при FAT32).

- възникват по-малко грешки,заради двойния MFT , не се нуждае от периодични проверки

- значително по-малко се фрагментира ,не се нуждае от дефрагментация

- сканира се много по бързо от FAT

- има възможности за вградена компресия, криптиране на файлове и др.

- няма проблеми с чуждоезични имена на файлове (това последното не ви съветвам да го практикувате!!)

ето ви линк за още инфо на български: NTFS

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Взехме си HP, диска от 200 Гб. е цепнат на две от производителя. C:/ 190 Gb. и на него е Windows. Този дял е NTFS. На дргите 10 Gb. е Recovery Windows и този дял е FAT32. Незнам по какви съображения е това, но е така. Доверявайки се на HP бих заложил на NTFS.

@Melmak ®. чета ти поста и разбирам че изобщо не си си направил труда да почетеш, преди да напишеш нещо смислено по-темата

FAT32 подържа файлове до 4гб

колкото до дефрагментирането - наистина трябва да почетеш малко по-въпроса :bye:

ПП Останалите неща не ми се коментират, че са пълна скръб

FAT32 подържа файлове до 4гб
Прав си,извинявам се за грешката.

Ще бъде поправена.

Така или иначе това никак не променя факта че не може да обърнеш едно нормално DVD (с ISO файл).

Без да споменавам, в редица случай файловете са по-големи от 4GB. Което е една достатъчно сериозна причина да зарежеш FAT32.

@Melmak ®. чета ти поста и разбирам че изобщо не си си направил труда да почетеш, преди да напишеш нещо смислено по-темата

Добре че някои се мислят за центъра на просветата.

Явно си готов за професор.

За разлика от теб ,мойте заключения се базират и на личен опит, както и на мнението на мои приятели, на които хич не им дремеше каква им е файловата система.

Доста време съм карал dual boot между Win98SE/WinXP.

Тока ми е спирал под win98 достатъчно пъти.

Всеки път започваше утегчителна проверка на диска от порядъка на 10мин като често имаше грешки.

Същото се получава и ако забие и рестартирам от шалтера.

На XP SP1 съм рестартирал над 100 пъти ,тока ми е спирал минимум 10 и такива ефекти не е имало! Ако започне проверка тя е свършвала най-много за 20 сек. Ти ми кажи от какво да си мисля че е ?

Един мой приятел си направи bakup с харддиск форматиран във FAT32.

След наколко дена закача харда на компа. След още един ден целия дял изчезва и повече не се разпознава. Пращах му някъде около 5 различни програми докато успее да си изкопчи данните обратно.

На един познат ,който имаше компютър от няколко дена, се опитах да му конвертирам дяла в NTFS.Процеса беше прекъснат от грешки в диска.

Опитах се да копирам повредената директория - не стана. Принудих се накрая да я изтрия.Добре че поне това стана. Защо възникват такива грешки за толкова кратко време?

Ето ти някои артефакти на които базирам горния си пост.

Бих искал да чуя поне няколко такива за NTFS.

При това колко дълго си използвал NTFS и на какъв windows,защото на първата версия на XP имаше грешки в драйвърите.Това беше официално отразено в bugfix на SP1.Не е беззначение и с какво си форматирал.

Ако си направил това с Hirence Boot CD - то това си е твоя грешка.

колкото до дефрагментирането - наистина трябва да почетеш малко по-въпроса

Стига с това четене че ми дойде догуша.

Направи малко усиля да изпробваш нещо собственоръчно и после си кажи мнението.

И Slammer - за твое сведение съм почел малко когато ми е трябвало.

не исках да прозвучи по-този начин, но както и да е.

Аз също не съм подръжник на FAT32, но неможеш да твърдиш че проблема е eдинствено във FAT32, затова че харда на твоя приятел почти се е скапал. Това е напълно възможно да се случи на NTFS-дял

На един познат ,който имаше компютър от няколко дена, се опитах да му конвертирам дяла в NTFS.Процеса беше прекъснат от грешки в диска.

Опитах се да копирам повредената директория - не стана. Принудих се накрая да я изтрия.Добре че поне това стана. Защо възникват такива грешки за толкова кратко време?

Наистина се убеждавам че трябва да четеш, особено когато си решил да вземаш такива генерални решения и да триеш, просто защото незнаеш как се постъпва в такива случаи.

- няма проблеми с чуждоезични имена на файлове (това последното не ви съветвам да го практикувате!!)

Я се опитай да ме убедиш че побългареното XP се смотва когато е инсталирано върху FAT32? ;)

А защо файловете, които са наименувани на Български се смотват, когато имаш инсталирани ДВЕ операционни с-ми, можеш да ме питаш на ЛС

- значително по-малко се фрагментира ,не се нуждае от дефрагментация

Колкото до твърдението ти за дефграментирането, виж тази снимка (дяла не е дефрагментиран от предния понеделник).

Няма да ти обеснявам защо се получава фрагментиране на файловете, поради причина, че ти е дошло до гуша да четеш

defrag9ri.th.jpg

ПП колкото до твоите опитности с тия технологии няма да ги оспорвам, просто ще ти кажа че триене и форматиране се ползват единствено по-желание на клиента.(Разбирай че работя в комп. фирма)

...но неможеш да твърдиш че проблема е eдинствено във FAT32, затова че харда на твоя приятел почти се е скапал...
И ти не можеш да твърдиш че харда се е скапал.В интерес на истината още си го ползва и работи на 6 доколкото знам.

...особено когато си решил да вземаш такива генерални решения и да триеш, просто защото незнаеш как се постъпва в такива случаи...

Пак бих взел подобно генерално решение, ако нямам допълнителен софтуер и време да чакам поправка на претъпкан, 30ГБ диск, заради директория с големина 5МБ, съдържаща безполезна информация. Клиента бе попитан дали мога да я изтрия и отговори утвърдително.

Я се опитай да ме убедиш че побългареното XP се смотва когато е инсталирано върху FAT32? nono.gif
Побългарена версия на XP не съм инсталирал,нито виждал и нямам намерение да го правя.

Работата е че при NTFS кирилските файлове не се "смотват" независимо от обстоятелствата.

А защо файловете, които са наименувани на Български се смотват, когато имаш инсталирани ДВЕ операционни с-ми,

можеш да ме питаш на ЛС

Засега ще пропусна.

Колкото до твърдението ти за дефграментирането, виж тази снимка (дяла не е дефрагментиран от предния понеделник).
Сама по себе си тази снимка нищо не ми говори.

Всяка ф.с. се поддава на фрагментиране (с малки изключения,обхващащи тези на CD-ROM-ите например).

Това е нещо което се влияе пряко от създаването,копирането,изтриването,преместването на файлове,както и от

последователността на тези действия.В този смисъл не виждам какво трябва да ми говори периода от една седмица.

ПП колкото до твоите опитности с тия технологии няма да ги оспорвам, просто ще ти кажа че триене и форматиране се ползват единствено по-желание на клиента.(Разбирай че работя в комп. фирма)

Най-малкото винаги предупреждавам че може да последва загуба на данни.

Освен това, ако диска на някой си плаче за форматиране ще го посъветвам да го направи.

Далеч съм от мисълта да правя такива глупости за собствено удоволствие.

Придобиването на разни "опитности с тия технологии" се извършва на личния ми компютър.

За други използвам само доказани методи.

Освен това нямам клиенти.

Какво трябва да ми говори това че работиш в компютърна фирма?

Аз също не съм подръжник на FAT32...

Добре поне че разбрах какво мислиш по темата.

Изказването на градивна критика винаги е полезно.Само че бъди малко по-конкретен.Разбирам че съм допуснал неточности с изказванията си ...не се поддава на фрагментация... и големина до 2ГБ.Не виждам обаче какъв е

смисъла да го превръщаш в дълга дискусия.Едно ЛС щеше да свърши работа.Освен това не сме на изпит.Целта е да обсъждаме нещо и да ни е приятно.Грешки не се наказват.

Всъщност това което ме накара да пиша в подобна тема е потресаващата глупост - съвет да си форматирате системния дял под FAT32,а останалите NTFS.Едва не паднах от смях!По този начин оптимизирате недостатъците на максимум.

Та нали в другите дялове ще се съхранява важна информация.Поне по подразбиране с такава цел се правят.

Защо тогава ще ги форматирате с "опасна" файлова система?

Пригответе си и много слънчогледови семки в случай че спре захранването.

Ако ножа опре до кокал и решите да преинсталирате,напсувайте 8 пъти Microsoft и 3 пъти Били Гейтс,защото е направил NTSF недостъпен от дос,та не можете да си копирате малкото файлове които ви трябват.

Накрая смело използвайте NTFSDOSPro и ги копирайте.Ако след инсталацията дава някакви грешки на НТФС-а напсувайте Били Гйтс 255 пъти.Не псувайте ако въпросните файлове не се отварят.Така или иначе досега трябваше да сте свикнали с тази мисъл.

Завършвам писанието си със следния съвет:

Използвайте смело NTFS.Дори и нещата да се объркат използвайте miniPe - чете и пише по NTFS безпроблемно,защото все пак е windows.Не използвайте абсолютно никакви инструменти за писане,форматиране,конвертиране или дефрагментиране които не са дело на Microsoft.

Ако ще използвате комбинация от двете на системния ви дял да е NTFS.Така няма да следва проверка след всяко спиране на тока и което е по-важно ще можете да изтеглите данните си с Knoppix или дори ДОС без инфекции.

• 4 седмици по-късно...

По-горе бе написано /цитирам по памет:clap:/:

Влизай с Админ акаунт само когато е крайно належащо.

/Това умни хора са го измислили/

И струва ми се, 4е ако го направите - "най-големия" бъг

на NTFS ще бъде напълно премахнат.

Тръгнете от там!

Не го приемайте като съвет.

Просто това показва личният ми опит.

А и най-важното: Ч.Н.Г. :wors:

• 2 седмици по-късно...

Ето един сайт, на който открих доста полезна и интересна информация за NTFS - http://www.ntfs.com/

А като си толкоз напред с материала знаеш ли че PInacle работи само с хардуерните продукти на разработчиците си ...

• 1 месец по-късно...

Здравейте, изчетох темата и пак не можах да преценя каква система да избера!

Какво според вас означава слаба машина и колко много бави NTFS спрямо FAT32?

Аз смятам, че имам бавen компиутър и реших да преинсталирам основно с цялостен формат на хрддиска и се чудя как товно да постъпя!?

Компютърът ми е Celeron 600Mhz SDRAM 192(в най-скоро време ще си взема още 265 или 128) HDD 20Gb-ata100

Компутър го изполвжам за най-разнообразни неща които ми позволява да правя!

Със сигурност ще си сложа XP sp2!

Посъветвайте ме каква файлова система да използвам.....и знам че не е по темата, но - какъв дал от харддиска да завеля за XP-то и според вас каде е най павилно да се разполагат програмите на кой парт.?

предварително ви благодара, мисля 4е като се даде конкретно мноние за конкретна машина би било по-лесно да се прецени кое е по-добро от хора които не са супер навътре в тия неща!!!а другите, те си го могат ;) !

Редактирано от pavl0v (преглед на промените)

Избери NTFS.Няма как да осетиш разликата в скоростите.FAT32 има известни ограничения ,които пречат в днешно време.Като допълнение може да забързаш малко НТФС-а изключвайки някои не толкова важни опции.Точното място за инсталация на уиндоус е първият дял на твърдия диск.При мен лично той е голям 10 ГБ ,като на него слагам и програмите.

Само игрите ги инсталирам на другият.Филмите ,документите,снимки и изобщо всичко е на другия дял.По този начин ,ако се повреди уиндоус винаги мога да преинсталирам с минимални усилия.

Здравейте, изчетох темата и пак не можах да преценя каква система да избера!

Какво според вас означава слаба машина и колко много бави NTFS спрямо FAT32?

Аз смятам, че имам бавen компиутър и реших да преинсталирам основно с цялостен формат на хрддиска и се чудя как товно да постъпя!?

Компютърът ми е Celeron 600Mhz SDRAM 192(в най-скоро време ще си взема още 265 или 128) HDD 20Gb-ata100

Компутър го изполвжам за най-разнообразни неща които ми позволява да правя!

Със сигурност ще си сложа XP sp2

Ще говоря от личен опит:

Когато за първи път се реших да инсталирам WindowsXP, го направих върху компютър със следните параметри:

Дурон 750МХц, 128МБ рам, 20Гб Хдд (C:\ - 5Гб на ФАТ32).

Понесе го без проблем. След около две седмици реших да конвертирам харда на НТФС. Съвсем отговорно заявявам че системата направо рипна - значително се почувства ускорение в работата на компа - било то програми, игри и т.н.

Някой може ли да ми каже как да си форматирам файловата система от DOS аз донякъде си спомням как ставаше но не точно !!! Нещо от този род се пишеше в DOS Convert c:/fs ntfs или нещо такова ако някой знае нека да каже :bye: :bye: :wors::wors:

FAT32 == тъпа файлова система с големи units => разхищение на пространство, позволяваща доволно много фрагментация, неподържаща почти никакви security атрибути (пардон, има read-only и hidden, хахах).

NTFS == също тъпа файлова система. Проблемът с фрагментацията не е решен (даже стои малко по-зле). Проблема с атрибутите и позволенията е прекалено усложнен. Бавна. Те и двете са бавни.

И двете файлови системи не са чували за клъстеризация, И двете не са чували за POSIX file permissions (щото Майкрошит са гениални и не обичат чужди стандарти). Първата даже не подържа hard/soft links. Твърди се че NTFS е журнална файлова система, но това не е точно така (няма block journal, прави само metadata journaling => recovery-то не е много сигурен процес).

Извод: Microshit правят тъпи файлови системи.

Хипотеза: очевидно там работят малоумници.

Лични наблюдения: В Майкрошит-БГ работят изключителни малоумници. Неслучайно не им се поверява нищо повече от локализация...и дори това не става винаги. Ако съвсем случайно тука влиза някой от тях да знае че изобщо не искам да се извинявам. Нека каже кой е и ще получи поне още толкова псувни. Тъпаци. Колко нерви ми строшихте!!! Глупендери сте цялата ви тъпа мега-гига-корпорация дето прави продукти за идиоти, секретарки и геймъри. Всички заслужавате да гладувате по улиците и да чистите кенефи, ама ей на - в несправедлив свят живеем. Няма да е зле да основем сдружение на репресираните от Майкрошит индивиди.

Съжалявам, доста офф-топик беше...ама много ме вбесиха тия глупаци!!!

П.П НТФС е малко по-добра от ФАТ32...ако това питахте...

FAT32 == тъпа файлова система с големи units => разхищение на пространство, позволяваща доволно много фрагментация, неподържаща почти никакви security атрибути (пардон, има read-only и hidden, хахах).

NTFS == също тъпа файлова система. Проблемът с фрагментацията не е решен (даже стои малко по-зле). Проблема с атрибутите и позволенията е прекалено усложнен. Бавна. Те и двете са бавни.

И двете файлови системи не са чували за клъстеризация, И двете не са чували за POSIX file permissions (щото Майкрошит са гениални и не обичат чужди стандарти). Първата даже не подържа hard/soft links. Твърди се че NTFS е журнална файлова система, но това не е точно така (няма block journal, прави само metadata journaling => recovery-то не е много сигурен процес).

Извод: Microshit правят тъпи файлови системи.

Хипотеза: очевидно там работят малоумници.

Лични наблюдения: В Майкрошит-БГ работят изключителни малоумници. Неслучайно не им се поверява нищо повече от локализация...и дори това не става винаги. Ако съвсем случайно тука влиза някой от тях да знае че изобщо не искам да се извинявам. Нека каже кой е и ще получи поне още толкова псувни. Тъпаци. Колко нерви ми строшихте!!! Глупендери сте цялата ви тъпа мега-гига-корпорация дето прави продукти за идиоти, секретарки и геймъри.  Всички заслужавате да гладувате по улиците и да чистите кенефи, ама ей на - в несправедлив свят живеем. Няма да е зле да основем сдружение на репресираните от Майкрошит индивиди.

Съжалявам, доста офф-топик беше...ама много ме вбесиха тия глупаци!!!

П.П НТФС е малко по-добра от ФАТ32...ако това питахте...

<{POST_SNAPBACK}>

Изключително рязко изказване, ама вярно в по-голямата си част. Все пак, blablabla опитай се да бъдеш малко по-...възпитан.

Някой може ли да ми каже как да си форматирам файловата система от DOS аз донякъде си спомням как ставаше но не точно !!! Нещо от този род се пишеше в DOS  Convert c:/fs ntfs или нещо такова ако някой знае нека да каже  :bye: :bye: :wors::wors:

<{POST_SNAPBACK}>

Да, почти.

convert c: /fs:ntfs

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.