Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Серия от терористични атаки в Мумбай

Featured Replies

zx500_589837.jpg

Поне 78 души са убити и поне 250 са ранени при серия координирани терористични атаки в индийския град Мумбай (Бомбай), предаде Ройтерс. Между убитите е и ръководителят на полицейските сили за борба с тероризма в Мумбай - Хемант Каркаре.

Въоръжени нападатели са взели заложници в луксозните хотели "Тадж Махал" и "Оберой" в града сред тях има и граждани на западни държави, съобщи CNN. Неизвестна групировка, представила се с името "Муджахидини на Декан", пое отговорността за въоръжените нападения и експлозиите в Мумбай. Очевидец в хотела каза по индийската телевизия, че нападателите са търсели хора с британски и американски паспорти, предаде Ройтерс. "Те питаха кой има британски или американски паспорт", каза очевидецът, който живее в Лондон и е в Индия на бизнес пътуване. "Търсеха чужденци", добави той.

Въоръжените нападатели, които по-рано откриха стрелба на оживена ж.п. гара, киносалон, болница, пазар, полицейски участък и популярния ресторант "Леполд", посещаван от туристи, са пленили 15 души, между които седем чужденци - американски и израелски граждани. В "Леополд" е бил ранен кореспондентът на Ройтерс Сурав Миша. Въоръжени мъже нахлули в заведението и открили огън. Миша е настанен в болница без опасност за живота. Фоайето на великолепния хотел "Тадж Махал" е в пламъци. Според CNN в хотела все още има хора в клопка на огъня. Според световните медии и в двата хотела има заложници.

В Лондон британското външно министерство отправи призив към британските граждани в Мумбай да не излизат от домовете си и предупреди, че из цяла Индия има силна заплаха от тероризъм. Говорител на Форин офис съобщи за експлозия близо до летището в Мумбай, както и за престрелки на различни места в града.

Общия брой на атакуваните места в града според местните власти е шестнайсет.

Източник: Дневник

• Отговори 144
  • Прегледи 15,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Браво бе, maat, това другия акаунт ли ти е? И какви чудни мюсюлманско звучащи имена само - маат, алия. И какво съвпадение че случайно са плъзнали лекичка дезинформация, как дрогирано-пияни барети на с

Изпуснаха му края индийците :rolleyes:

Дарлинг,можеш ли да преведеш какво значат думичките "Муджахидини на Декан"?

Дарлинг,можеш ли да преведеш какво значат думичките "Муджахидини на Декан"?

Групировка подобна на ИРА,ЕТА и тем подобни ... в случая въоръженото крило явно

Не е тайна че в Индия мюсюлманите са подложени на доста голям натиск и репресии, неофициално толерирани от правителството на Индия.. Репресии както политически, така и на битово ниво от останалите индийци, в мнозинството си будисти и индуси... Доколкото разбрах, възникват след забрана от правителството на ислямско студентско движение, което се е противяло на официалната политика на сегрегация от страна на Делхи към Кашмир и районите населени със мюсюлмани..

Следващите въпроси можеш да си ги спестиш

Редактирано от Stili (преглед на промените)

Групировка подобна на ИРА,ЕТА и тем подобни ... в случая въоръженото крило явно

Не е тайна че в Индия мюсюлманите са подложени на доста голям натиск и репресии, неофициално толерирани от правителството на Индия.. Репресии както политически, така и на битово ниво от останалите индийци, в мнозинството си будисти и индуси... Доколкото разбрах, възникват след забрана от правителството на ислямско студентско движение, което се е противяло на официалната политика на сегрегация от страна на Делхи към Кашмир и районите населени със мюсюлмани..

Следващите въпроси можеш да си ги спестиш

Нямам въпроси към теб Джийни.Ти си безгласна буква,следователно не ме интересуваш.Репресии и натиск?Не се опитвай да ми ги пробутваш на мен тези тъпотии.

Нямам въпроси към теб Джийни.Ти си безгласна буква,следователно не ме интересуваш.Репресии и натиск?Не се опитвай да ми ги пробутваш на мен тези тъпотии.

Личните ти чувства , мисли и коментари, неподплатени с никакви факти и знания можеш да си ги спестиш... спаменето, както ти казаха и на друго място е за раздел празни приказки.... Ако разбира се правиш връзка м/у диалог и спамене изобщо...

Личните ти чувства , мисли и коментари, неподплатени с никакви факти и знания можеш да си ги спестиш... спаменето, както ти казаха и на друго място е за раздел празни приказки.... Ако разбира се правиш връзка м/у диалог и спамене изобщо...

Като си тъп ,това е завинаги,аркадаш.Много ми хареса доклада ти...жалко че го изтриха.Фактите ,синко са че една тайфа малоумници са убили много невинни хора и според теб това е правилно.

Като си тъп ,това е завинаги,аркадаш.Много ми хареса доклада ти...жалко че го изтриха.Фактите ,синко са че една тайфа малоумници са убили много невинни хора и според теб това е правилно.

Фактите са че нямаш толкова познания и ум за да осъждаш някого, и да даваш точно ти преценка през кривомакаронестия си мироглед, седнал удобно на задника си пред компа , изпълнен с предразсъдъци и комплекси за исляма, които показваш постоянно, кой виновен, и колко виновен....

Има кой да ги съди, но това не си ти.. нали разбираш ........

Преди да вземаш преценка се запитай първо, защо, и кое ги е принудило да го направят, и как би постъпил ти на тяхно място ( което ме съмнява да успееш , просто защото мисловните ти процеси са далеч от това ниво)... и не ми излизай с номера на хамериканците за стойността на човешкия живот... видяхме за тях колко струва и чий живот е ценен...както и не се мисли за по-велик или много по цивилизован и умен от хората направили това..... защото изпадаш в смешната ситуация амебата от своята локва да си мисли че знае всичко за живота на рибите в морето.........

Ебати ситуацията?Кви сте вие бе малоумници?Чавка ли ви е изпила ума?Педерасите убиват хора ,а някякви кукувици ги защитават? :speak:

Фактите са че нямаш толкова познания и ум за да осъждаш някого, и да даваш точно ти преценка през кривомакаронестия си мироглед, седнал удобно на задника си пред компа , изпълнен с предразсъдъци и комплекси за исляма, които показваш постоянно, кой виновен, и колко виновен....

Има кой да ги съди, но това не си ти.. нали разбираш ........

Преди да вземаш преценка се запитай първо, защо, и кое ги е принудило да го направят, и как би постъпил ти на тяхно място ( което ме съмнява да успееш , просто защото мисловните ти процеси са далеч от това ниво)... и не ми излизай с номера на хамериканците за стойността на човешкия живот... видяхме за тях колко струва и чий живот е ценен...както и не се мисли за по-велик или много по цивилизован и умен от хората направили това..... защото изпадаш в смешната ситуация амебата от своята локва да си мисли че знае всичко за живота на рибите в морето.........

кьопече,за моите мисловни процеси не се кахъри.Опитай се да помислиш за твоите,макар че отдавна ми е ясно,че няма шанс за теб.

Поредното доказателство за насилието и исляма е от снощи- в Бомбай (Мумбай) . :speak:

Баси идиотите - с викове "Аллах Акбар" ходят по хотели, улици и разстрелват всички наред !

Броят на загиналите при терористичните нападения срещу хотели, ресторанти и други граждански обекти в индийския град Мумбай е вече над 100 души, а ранените са повече от 300. Терористи, въоръжени с огнестрелно оръжие и гранати, откриха безразборна стрелба на оживени места в града. Снощи бяха атакувани луксозните хотели, посещавани от чужденци - “Оберой-Тридент”, “Тадж Махал”, ресторанти и ж.п. гара.

Потвърждават се очакванията за жертви от различни националности.

Най-малко двама чуждестранни граждани, от Япония и Австралия, са били убити и други 11 чужденци са били ранени при терористичните нападения в град Мумбай, съобщи индийската осведомителна агенция Пи Ти Ай.

Медицински източници идентифицираха жертвите като 41-годишен японец и 49-годишен австралийски гражданин, предаде АФП. По предварителна информация ранените са от Австралия, САЩ, Испания, Норвегия, Канада и Сингапур.

Японски бизнесмен е сред убитите при координираните терористични нападения в индийския град Мумбай. Той бил застрелян от терористите, докато се регистрирал на рецепцията в единия от атакуваните хотели, съобщиха от компанията, за която работел.

Хисаши Цуда, на 38 години, бе сред стоте убити при серията от терористични удари във финансовата столица на Индия късно в сряда.

Британският гражданин Алекс Чембърлейн, който работи за Индийската висша лига по крикет в Мумбай, бил в ресторанта на хотел “Оберой”, когато чул стрелба от огнестрелно оръжие и едва успял да се спаси. Когато терористите атакували сградата, той и други посетители на заведението се втурнали към кухнята.

“Говореха за британци и американци. Разстрелваха хора напълно безпричинно,” цитира думите му британският информационен канал “Скай нюз”.

Около 30 – 40 души били изправени с вдигнати ръце и един от нападателите, въоръжен с картечница, ги попитал дали сред тях има американци или британци.

Терористът, който бил на възраст около 22 – 23 години, накарал групата да се изкачи на по-горните етажи на хотела. Чембърлейн и още един от заложниците успели да се измъкнат незабелязано в суматохата през аварийния изход на сградата.

В резултат на терористичните нападения в Бомбай са пострадали седем граждани на Великобритания. Това съобщиха от британското посолство в Индия. Засега няма информация, за това дали сред заложниците държани от терористите, има британски граждани.

Не е ясно дали има германски граждани сред жертвите в Индия, предаде днес ДПА.

Сред над 100 убити от терористите при снощните нападения в Мумбай има и италиански гражданин, съобщи Министерството на външните работи на Италия.

“Нашите дипломатически и консулски власти успяха да потвърдят смъртта на един наш сънародник при атаките в Мумбай,” се казва в разпространено от дипломатическото ведомство изявление. Жертвата е идентифицирана като Антонио де Лоренцо.

Испанското външно министерство съобщи, че двама испански граждани са били ранени при атентатите в индийския град Мумбай снощи. Раните - мъж и жена - са настанени в болница, откъдето ще бъдат транспортирани в Испания с испански военен самолет.

Сред заложниците, взети при терористичните нападения в град Мумбай в Индия има и турско семейство, пише турският вестник “Заман”. Заложниците са били гости на хотел “Оберой”. Имената на турските заложници са Сейфи и Мелтем Мюезиноглу.

Трима турци са се затворили в стаите си в единия от луксозните хотели в пакистанския град Мумбай, които бяха атакувани от терористи вчера, предаде Анадолската агенция, която се позовава на турския посланик в Индия.

“Осем или девет турски граждани е имало в хотела, но повечето от тях са се спасили и сега са на сигурно място в Мумбай,” каза Левент Билман.

“Трима от нашите съграждани все още са блокирани в хотела. Те са се заключили в стаите си,” обясни турският дипломат.

Еврейски равин е сред най-малко трима души, похитени от въоръжени нападатели в жилищна сграда в Мумбай. Амит Тиварти от индийските специални части каза за Ройтерс, че една жена и едно дете са били освободени от въоръжените екстремисти, както и че един от тях е бил убит. По думите му, най-малко четирима въоръжени мъже все още се намират в сградата.

Израелска религиозна организация идентифицира израелския духовник като Габриел Холцберг. Средствата за масова информация в Израел съобщават за неопределен брой израелци, взети за заложници в някои от другите атакувани от терористите обекти в Мумбай. Израелският външен министър Ципи Ливни заяви, че Израел осъжда терористичните атентати в Мумбай.

агенция "Фокус"

854.png

27.11.2008 / 12:04 /БНТ 1

Разказ на очевидец на атентатите в Мумбай

Шамбринки Цалунке - Мумбай, президент на камарата на малките и средни предприятия:

Ситуацията в Мумбай е много, много опасна. Много, много страшно е тук. Всички фирми, всички офиси, фондовите пазари са затворени. Повечето хора не са отишли днес на работа, заради паниката в града от този изключително страшен атентат в Мумбай.

Но полицейските сили, отрядите за бързо реагиране, военните действаха усилено през цялата нощ. Те убиха най-малко седем терористи и заловиха 15 други в хотела, освободиха 100 души от плен. Повечето от тях са от западни държави, като Великобритания и Съединените щати, тъй като целта на нападенията на тези терористи, тези пакистанци, са само чуждестранните посетители.

Светът заклейми тези атентати. Надявам се, че днес полицията и спецчастите ще поставят ситуацията под контрол. Но според мен няма място за притеснения, тъй като Мумбай е финансовата столица на Индия и атентаторите са дошли тук откъм морето, с лодки. Друг начин, като например през летището, би бил невъзможен, тъй като мерките за сигурност в Мумбай са изключително големи. Не можем да променим случилото се, но до няколко часа ситуацията ще бъде под контрол. От утре ежедневният живот в града ще се възобнови. Надявам се случилото се от миналата нощ да не се повтаря в бъдеще.

Автор: Александър Николов, бНТ 1

Поредното доказателство за насилието и исляма е от снощи- в Бомбай (Мумбай) . :offtopic_s:

Баси идиотите - с викове "Аллах Акбар" ходят по хотели, улици и разстрелват всички наред !

Аллах Акбар викаха и бошняците, докато се биеха със сърбите за освобождението си, Аллах Акбар викат и доста мюсюлмани в света, дори и да не воюват...

Аллах Албар казват и в джамията молещите се...и тези които се молят изобщо...

И тогава какво искаш да кажеш с това.. че всички мюсюлмани са идиоти ли а :angry:

Мисля че трябва да си мериш приказките....

Ако ще изпадаш на нивото на някои, си кажи.....

П.С И снощното показва само връзката че насилието поражда насилие.. и нищо друго.. и всякакви генерални изводи казани лекомислено, говорят за казалия ги....

И един съвет, запознайте се с проблемите в Индия, и тогава говорете...

Поредното доказателство за насилието и исляма е от снощи- в Бомбай (Мумбай) . :offtopic_s:

Това не са хора, изповядващи искрено ислям. Фанатици има във всяка една религия. И на християните не пречи с кръста напред да правят кървави походи, нали?

Проблемите в Индия ???? ohmy.gif

Ти да не би да оправдаваш това, което става там ?!!!

Да съм казал че оправдавам ?? :offtopic_s: Или се мъчиш като някои да ми вкараш думи които не съм използвал, нито мислел....

Не, не оправдавам, не оправдавам, но и не категоризирам хората направили го като " идиоти" или " педераси" както се изказаха някои по въпроса...че и религията обвиниха.. айде бе.. има да вземате...

И още нещо, разбирам ги защо са го направили... а ти, разбираш ли ги...?

Да съм казал че оправдавам ?? :offtopic_s: Или се мъчиш като някои да ми вкараш думи които не съм използвал, нито мислел....

Не, не оправдавам, не оправдавам, но и не категоризирам хората направили го като " идиоти" или " педераси" както се изказаха някои по въпроса...че и религията обвиниха.. айде бе.. има да вземате...

И още нещо, разбирам ги защо са го направили... а ти, разбираш ли ги...?

Не, не мога да разбера как някой ще хване да избива наред хора, които никога не са му направили нищо на него лично ! :angry:

Не мога да разбера, как под претекст, че в страната му има проблеми ще тръгне да пали и руши.

Не мога да разбера и как някой като тебе може да приема всичко това спокойно, и "разбиращо" !

Не мога да разбера и защо навсякъде по света мюсюлманите смятат че са прецакани, и че всички са против тях !

баси и религията, баси и чудото, баси и помията ! ;)

Това не са хора, изповядващи искрено ислям. Фанатици има във всяка една религия. И на християните не пречи с кръста напред да правят кървави походи, нали?

Кой е тръгнал с кръста да избива мюсюлмани в момента,а ?

Не, не мога да разбера как някой ще хване да избива наред хора, които никога не са му направили нищо на него лично ! :)

Не мога да разбера, как под претекст, че в страната му има проблеми ще тръгне да пали и руши.

Не мога да разбера и как някой като тебе може да приема всичко това спокойно, и "разбиращо" !

Не мога да разбера и защо навсякъде по света мюсюлманите смятат че са прецакани, и че всички са против тях !

баси и религията, баси и чудото, баси и помията ! :P

Кой е тръгнал с кръста да избива мюсюлмани в момента,а ?

А аз не мога да разбера хора, които правят генерализации на база на няколко изкрейзили екземпляра и окичват дадена религия с подобни. Не мога да разбера изпростяването като слушане на чалга, например, но не го осъждам. Приемам, че има и хора, на които тази музика им пасва добре...

Не разбиращо и въобще не спокойно заставам пред новина като тази. Ти си този, който не иска да разбере. Аз съм била точно под такива куршуми, ако искаш да знаеш. Въобще не ми се спомня какво беше. А ти виж дълбочината на проблема и не свързвай дадена религия с нечия лудост. Най-лесното е да осъдиш.

Има много начини да убиеш човека. Физическото убийство е елементаристика пред истинските убийци. Многократно по-страшно е убийството на душата. Как смяташ - дали онези от снощи носят живи души в себе си?

Да- осъждам го и то много остро !

Както осъждах и идиотите от ИРА, които викаха, че са онеправдани "католици" в протестанстска страна, както осъждам и сърбите, които пък викаха, че онеправдани "православни" в мюсюлманска страна !

Всичките тези изроди се оправдават с религиите си - и точно заради това съм против и религиите им !

А това, че някой се изказва "разбиращо " относно големите им проблеми ме изкарва от кожата ми :

......

......

П.С И снощното показва само връзката че насилието поражда насилие.. и нищо друго.. и всякакви генерални изводи казани лекомислено, говорят за казалия ги....

И един съвет, запознайте се с проблемите в Индия, и тогава говорете...

Каквито и проблеми да имат в Индия, пък и където и другаде да е - няма никакво значение за виковете и убийствата в името на религията !

И не мога да разбера и тебе, Maat, със твоите сектански бръщолевения ! :)

ИСЛЯМ И НАСИЛИЕ ТОВА Е ЕДНО И СЪЩО. Негрите в САЩ също са били дискриминирани, ама наистина, но не са взривявали влакове и превземали хотели.

Това не са хора които наистина вярват в някой си техен Бог. Откровени престъпници са и трябва да се съдят показно.

Тероризма в последните години толкова много се засили и набра сили че чак няма спиране... Това е СТРАШНО и УЖАСНО! :cheers:sad.gifangry.gif

Да- осъждам го и то много остро !

Както осъждах и идиотите от ИРА, които викаха, че са онеправдани "католици" в протестанстска страна, както осъждам и сърбите, които пък викаха, че онеправдани "православни" в мюсюлманска страна !

Всичките тези изроди се оправдават с религиите си - и точно заради това съм против и религиите им !

А това, че някой се изказва "разбиращо " относно големите им проблеми ме изкарва от кожата ми :

Каквито и проблеми да имат в Индия, пък и където и другаде да е - няма никакво значение за виковете и убийствата в името на религията !

И не мога да разбера и тебе, Maat, със твоите сектански бръщолевения ! :angry:

Влез си в кожата си сега и мисли повече. Това е съвет, съвсем добронамерен. Защото, ако осъдиш и то остро под влияние на гнева си, по нищо не се различаваш от тези, които съдиш. Апропо, на смърт ли ги съдиш, Г-н Съдия Доктор?

О, Велики Осъдителю, виж себе си!

Сектански? Ако може да ми кажеш, моля, към коя секта ме причисли, че ми е интересно. biggrin.gif

Редактирано от Maat (преглед на промените)

Да ,ама нещо при исляма сякаш са повече фанатиците?Няма нищо чудно,имат си тайно бутонче за това.Прочетете малко от писанията на един индиец,дето цял живот с религии се е занимавал.Исляма му е някак "най- любимата" религия,защо ли?

Ошо му викат... и наистина си е направил секта.Кой колко искрено изповядва нещо ,няма никакво значение.Има значение какво прави и защо.... cool.gif

Влез си в кожата си сега и мисли повече. Това е съвет, съвсем добронамерен. Защото, ако осъдиш и то остро под влияние на гнева си, по нищо не се различаваш от тези, които съдиш. Апропо, на смърт ли ги съдиш, Г-н Съдия Доктор?

О, Велики Осъдителю, виж себе си!

Сектански? Ако може да ми кажеш, моля, към коя секта ме причисли, че ми е интересно. biggrin.gif

На живот в рая ги съдим,Маат!А ти си от сектата на умелите жени дето всичко знаят/или поне така си мислят.... cool.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.