Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Есета на всякакви теми -

Featured Replies

Търся есе на тема "Ще те запомня учителко моя" или "Училището е нашия общ дом"

Трябват ми за празника на училището в което уча-най-късно до 10 май.Благодаря!

• Отговори 1,7k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Здравейте... Спешно ми трябва есе на тема: "Културата на един народ определя отношението и поведението му към природата". МОЛЯ някой да ми помогне! Благодаря ви предвалително.!.!.

• Ето ти нещо за първата тема- може би му трябват леки корекции,но те ще са от теб. Какво е човекът? Есе За да си човек трябва да имаш вяра – вярата в това, че си човек! Човекът – праши

• Съжалявам, но никой не намери есе на тази тема досега, както виждаш отдавна стои въпросът.

Публикувани изображения

Търся есе на тема "Ще те запомня учителко моя" или "Училището е нашия общ дом"

Трябват ми за празника на училището в което уча-най-късно до 10 май.Благодаря!

Това ще ти помогне:

http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=47932

Здравейте трябва ми Есе на тема "Моето чувство към природата " свързоно с разказа "Нежната спирала" от Йордан Радичков

мале хора знам че не е тук мястото но ми трябва отговор на литературен въпрос на тема "Земното и неземното"в разказа"В един есенен ден по шосето" моля ви се некой да помогне.за вторник ми трябва

трябва ми есе на тема любов и раэдла с примери от тавански спомен

Трябва ми спешно есе на тема "Борис 1" или "Св.Св. Кирил и Методи"...Трябва ми за трети май.Помогнете, моля ви.

Някой има ли есе на тема "Оцеляване и национален характер",ако има нека я даде.Благодаря предварително! :ph34r:

Искам есе на тема "Оцеляване и национален характер",ако някой има нека да го деде.Благодаря предварително! :ph34r:

хора ще можете ли да ми кажете описание на природно явление че литературата не ми е много ясна sad.gifbiggrin.gifangry.gif

Моля ви трябва ми спе6но ЛИС на тема ТРЕВОГАТА ЗА ЧОВЕКА "В един есенен ден по шосето" и САМОЧУВСТВИЕТО НА ЖЕНАТА "Жена". СПЕШНО МИ ТРЯБВАТ. МОЛЯВИ :wors: :wors: :speak:

Търся ЛИС или ЕСЕ на тема "Образите на Динко и Чакъра" от романа на Д.Димов - Тютюн. Ще съм ви много благодарен ако ми помогнете. Благодаря предварително.

Няма да се разберем така...всеки търси,а никой нищо не дава.

Друго което е имам чувството че пишат само нови потребители и след това не поглеждат дали някой им е отговорил.

Трето не виждам някой да е написал поне едно "благодаря"!

Хора трябва ми есе по литература на тема:Кирил и Методий или Цар Борис Първи.Моля ви се помогнете ми sad.gif ЕСЕТО ми трябва за днес.Благодаря предварително.

Iveta7 Може и да си права за това.Аз просто се опитвам да помогна на приятелката си като и намеря такова есе. Благодарих предварително за което. Моля някой да ми помогне.

Моля ви хора помогнете.Наистина е важно за мен. Готов съм на всичко за да имам темата.

Здравейте виждам 4е има затруднения в написването и предоставянето на теми но моля ви ми помогнете... трябва ми есе на тема "Горда съм 4е съм жена" по произведението "Жена" на Блага Димитрова! Ще ви бъда много благодарна наистина!!!

никой ли не може да ми помогне ?? sad.gif

Сигурен съм, че всеки, които помага в тази тема може да чете! Не е нужно да пишеш едно и също нещо десет пъти. Прочети Правилата на форума.

Sonali Публикувано на Вчера в 08:51ч.

Хора трябва ми есе по литература на тема:Кирил и Методий или Цар Борис Първи.Моля ви се помогнете ми sad.gif ЕСЕТО ми трябва за днес.Благодаря предварително.

Св. Св. Кирил и Методий 11.V

Има дни в годината когато народ и църква почитат исторически личности, които са изиграли важна роля в историята на нацията.

Такива са двамата солунски братя Константин Кирил-Философ и Методий.

Българската православна църква им отредила деня на който се почита паметта и на един друг светец Св. Кирил – патриарх Александрийски. Това се наложило, тъй като дата на смъртта на св. Методий 6. ІV. 885г.съвпада с Великденския цикъл, затова тя е била изместена на 11. V. Така на тази нова дата се почита паметта и на двамата братя. Те са канонизирани за светци и равноапостоли още през средновековие непосредствено след тяхната смърт.

Тяхната памет се е почитала още през Средновековието. След идването на турците на Балканите и падането на Търновското и Видинското царства техния култ бива забравен. Той се възражда през 50-те години на 19 век.

Светите братя Константин Кирил-Философ и Методий произхождали от Солун. Според достигналата до нас Панонска легенда те са родени именно в този византийски град. По това време гр. Солун е втория по големина търговски, административен и военен център в империята.

Легендата разказва, че техния баща е бил императорски наместник или градоначалник на гр. Солун. Така че не е случайна военно-дминистративната кариера на по-големия брат – Методий.

Докато Методий градял кариера на градоначалник, то неговия по-малък брат Константин изучавал древните науки в Магнаурската школа. Там той показал блестящи знания. Още тогава го нарекли философ.

Живота на двамата братя се променил след 851г. Тази година се оказала преломна в техния по-нататъшен житейски път. През тази година Константин и Методий се отеглят в манастира „ Полихрон “ намиращ се на планината Олимп в Мала Азия. През този период те създават първата писмена система основаваща се на езиковите особености на славяните от българската група. Това е тъй наречената глаголица. Тя се появява около 855г. Малко по-късно те създават и друга писмена система, която се използва и днес. Тя е известна с името кирилица.

След като създават тези азбуки двамата братя с помоща на ученици започват усилено да превеждат богосложебните книги на говоримия през онази епоха български език. Те създават и много нови книги, които служат за пример на книжовниците живели по-късно.

Тяхната дейност не остава незабелязана. По молба на княз Ростислав византийския император изпраща Костантин и брат му Методий във Великоморавия, където започват просветителска дейност. Това става през 863г. Този период от тяхното дело е известен като Великоморавска мисия. Но тази тяхна просветителска дейност не остава незабелязана и среща отпор от страна на немското духовенство. Немските свещенници са виждали в лицето на двамата братя заплаха за тяхното културно влияние. Поради това Константин Философ и Методий биват отзовани от Великоморавия. През 869г. те се отправят към Венеция и Рим където трябва да защитят своето дело. В началото на вече споменатата година – Костантин по-младия брат се разболява и преди да почине той приема монашешски обет и името Кирил. Така той става известен в историята с името Константин Кирил-Филосов. Той умира на 14.ІІ. 869г. и бива погребан в църквата „ Сан Клементе “ намираща се във вечния град.

Смъртта на брат му не попречила на Методий да продължи тяхното дело. Методий се установява в Панония. Там той е принуден да се бори със засилената немска пропаганда. Въпреки своята борба неговите противници надделяват. Поради това епископа на Панония бива заточен в манастир в днешна Германия. Това заточение оказва влияние на здравето му. Не след дълго и той се разболява. Методий умира на 6.ІV. 885г.

Въпреки неуспеха на Хазарската и Великоморавската мисии, те поставят началото на една нова култура. С право повечето учени наричат тяхното постижение славянска или славяно-византийска цивилизация.

В чест на двамата славянски първоучители и апостоли старобългарските книжовници са им посветили различни похвални слова и жития. Едни от най-известните произведения писани в тях на чест са: „ Похвала за св. Кирил Философ “ от неговия ученик Климент Охридски, „ Пространно житие на св. Методий “, „ Проложно житие на св. Св. Кирил и Методий “ и други.

В началото на 90-те години на миналия век покойния папа Йоан Павел ІІ обяви двамата солунски братя за покровители на Европа заедно ирландския светец Св. Патрик. Макар и закъсняло това е едно признание за тяхното дело.

Надявам се да не е късно, но не става така:yanim: Може ли едно есе за вчера:)

Успех...

За "Жена" на Блага Димитрова много търсих и единственото, с което мога да помогна е това. Дано свърши работа:) Имаш опорните точки остава да го съединиш и си готова:)

Жената-един необятен свят

І Увод

Векове наред жената е подценявана и пренебрегвана. Поетесите Елисавета Багряна и Блага Димитрова пресъздават този образ, като показват истинската му същност. Поетесите , като истински жени , разкриват суровия живот на нежния пол.

ІІ Теза

М1: В стихотворението “Потомка” Елисавета Багряна разкрива най-искрените желания и пориви на жената, които обаче противоречат на родовите ценности.

М2:Докато в произведението на Блага Димитрова авторката разкрива колко труден е животът на жената, но приема съдбата си с гордост.

ІІІ Доказателствена част

М1: В стихотворението “Потомка” Елисавета Багряна разкрива най-искрените желания и пориви на жената, които обаче противоречат на родовите ценности.

Разсъждения Доказателства

1. В стихотворението “Потомка” жената още от миналото е закърмена с непокорство. “В мене бие древна скитническа, непокорна кръв”

“Може би съм грешна и коварна”

“може би сред път ще се сломя”

“волен глас”

“Обичам необхватните с око поля”

2. Съвременната жена се противопоставя на родовите и патриархалните ценности , защото търси своята идентичност. “Може би прабаба тъмноока... е избягала в среднощ дълбока с някой чуждестранен светъл хан”

“и спасил е двама от кинжала”

Извод 1:

Свободолюбието кара жената да прекрачи определените й граници.

Преходно изречение:

Потомката се противопоставя на рода, докато жената на Блага Димитрова сама избира да върви по тези пътища.

М2: Докато в произведението на Блага Димитрова авторката ни разкрива колко труден е животът на жената , но приема съдбата си с гордост.

1. Отговорността на жената “ Как тревожно е да си жена”

“Вярност-срещу изменчивия вятър, нежност- в загрубелия свят”

“От безбройните пътища земни най-рискования да избереш”

“ Твоя единствена радост да бъде радост да даваш”

“ Отговорност е да си жена:”

“да градиш живот от отломки”

“Да продължиш в един детски вик”

“Бъдещето да носиш в утроба”

“саможертва е да си жена”

2. Гордостта да бъдеш жена “красота и усмивка да бъдеш”

“люлка да станат за нов живот”

“светла като звездоокия свод”

“своята хубост да предадеш”

“дългата мълчалива целувка”

“чистите извори да защитаваш”

“Горда съм, че съм жена”

Извод 2:

Не е лесно да си жена - твоя задача е да продължиш рода, да носиш в утробата си нов живот , но и жената има право на свой избор.

ІV Заключение

Извод 1: Свободолюбието кара жената да прекрачи определените й от традициите на рода граници.

Извод 2: Не е лесно да си жена - твоя задача е да продължиш рода, да носиш в утробата си нов живот , но и жената има право на свой избор.

Четете повече книги!;)

Редактирано от mihael (преглед на промените)

Здравейте!

Искам да си напиша есе за кандидатстване във ВУЗ на тема "Аз, Европа и глобалният свят", но не знам от къде да започна и как точно да структурирам текста.

Моля някой от Вас да ми помогне в това какво трябва да съдържа есето, или нещо като общ план.

Аз имам някои идеи, но няколко повече ще ми дойтат добре дошли.

Благодаря Ви предварително!!

Здравейте на всички!Спешно ми трябва есе на тема "Моралните ценности".Благодаря предварително на отзовалите се. :)

:wors: Хей , хора... Ще може ли да ми помогнете за 2 есета.. Моля , Ви !!! :wors: ... Темите са " Човекът , на когото искам да приличам(духовно)" и другата тема.... "Език свещен на моите деди - болка и радост за българина"... Благодаря ви Предварително :wors: Аиде.. Довиждане ще чакам отговор(ако може да получа де...) :wors:
Сигурен съм, че всеки, които помага в тази тема може да чете! Не е нужно да пишеш едно и също нещо десет пъти. Прочети Правилата на форума.

Св. Св. Кирил и Методий 11.V

Има дни в годината когато народ и църква почитат исторически личности, които са изиграли важна роля в историята на нацията.

Такива са двамата солунски братя Константин Кирил-Философ и Методий.

Българската православна църква им отредила деня на който се почита паметта и на един друг светец Св. Кирил – патриарх Александрийски. Това се наложило, тъй като дата на смъртта на св. Методий 6. ІV. 885г.съвпада с Великденския цикъл, затова тя е била изместена на 11. V. Така на тази нова дата се почита паметта и на двамата братя. Те са канонизирани за светци и равноапостоли още през средновековие непосредствено след тяхната смърт.

Тяхната памет се е почитала още през Средновековието. След идването на турците на Балканите и падането на Търновското и Видинското царства техния култ бива забравен. Той се възражда през 50-те години на 19 век.

Светите братя Константин Кирил-Философ и Методий произхождали от Солун. Според достигналата до нас Панонска легенда те са родени именно в този византийски град. По това време гр. Солун е втория по големина търговски, административен и военен център в империята.

Легендата разказва, че техния баща е бил императорски наместник или градоначалник на гр. Солун. Така че не е случайна военно-дминистративната кариера на по-големия брат – Методий.

Докато Методий градял кариера на градоначалник, то неговия по-малък брат Константин изучавал древните науки в Магнаурската школа. Там той показал блестящи знания. Още тогава го нарекли философ.

Живота на двамата братя се променил след 851г. Тази година се оказала преломна в техния по-нататъшен житейски път. През тази година Константин и Методий се отеглят в манастира „ Полихрон “ намиращ се на планината Олимп в Мала Азия. През този период те създават първата писмена система основаваща се на езиковите особености на славяните от българската група. Това е тъй наречената глаголица. Тя се появява около 855г. Малко по-късно те създават и друга писмена система, която се използва и днес. Тя е известна с името кирилица.

След като създават тези азбуки двамата братя с помоща на ученици започват усилено да превеждат богосложебните книги на говоримия през онази епоха български език. Те създават и много нови книги, които служат за пример на книжовниците живели по-късно.

Тяхната дейност не остава незабелязана. По молба на княз Ростислав византийския император изпраща Костантин и брат му Методий във Великоморавия, където започват просветителска дейност. Това става през 863г. Този период от тяхното дело е известен като Великоморавска мисия. Но тази тяхна просветителска дейност не остава незабелязана и среща отпор от страна на немското духовенство. Немските свещенници са виждали в лицето на двамата братя заплаха за тяхното културно влияние. Поради това Константин Философ и Методий биват отзовани от Великоморавия. През 869г. те се отправят към Венеция и Рим където трябва да защитят своето дело. В началото на вече споменатата година – Костантин по-младия брат се разболява и преди да почине той приема монашешски обет и името Кирил. Така той става известен в историята с името Константин Кирил-Филосов. Той умира на 14.ІІ. 869г. и бива погребан в църквата „ Сан Клементе “ намираща се във вечния град.

Смъртта на брат му не попречила на Методий да продължи тяхното дело. Методий се установява в Панония. Там той е принуден да се бори със засилената немска пропаганда. Въпреки своята борба неговите противници надделяват. Поради това епископа на Панония бива заточен в манастир в днешна Германия. Това заточение оказва влияние на здравето му. Не след дълго и той се разболява. Методий умира на 6.ІV. 885г.

Въпреки неуспеха на Хазарската и Великоморавската мисии, те поставят началото на една нова култура. С право повечето учени наричат тяхното постижение славянска или славяно-византийска цивилизация.

В чест на двамата славянски първоучители и апостоли старобългарските книжовници са им посветили различни похвални слова и жития. Едни от най-известните произведения писани в тях на чест са: „ Похвала за св. Кирил Философ “ от неговия ученик Климент Охридски, „ Пространно житие на св. Методий “, „ Проложно житие на св. Св. Кирил и Методий “ и други.

В началото на 90-те години на миналия век покойния папа Йоан Павел ІІ обяви двамата солунски братя за покровители на Европа заедно ирландския светец Св. Патрик. Макар и закъсняло това е едно признание за тяхното дело.

Надявам се да не е късно, но не става така:wors: Може ли едно есе за вчера:wors:

Успех...

За "Жена" на Блага Димитрова много търсих и единственото, с което мога да помогна е това. Дано свърши работа:wors: Имаш опорните точки остава да го съединиш и си готова:)

Жената-един необятен свят

І Увод

Векове наред жената е подценявана и пренебрегвана. Поетесите Елисавета Багряна и Блага Димитрова пресъздават този образ, като показват истинската му същност. Поетесите , като истински жени , разкриват суровия живот на нежния пол.

ІІ Теза

М2:Докато в произведението на Блага Димитрова авторката разкрива колко труден е животът на жената, но приема съдбата си с гордост.

ІІІ Доказателствена част

1. В стихотворението “Потомка” жената още от миналото е закърмена с непокорство. “В мене бие древна скитническа, непокорна кръв”

“волен глас”

“Обичам необхватните с око поля”

2. Съвременната жена се противопоставя на родовите и патриархалните ценности , защото търси своята идентичност. “Може би прабаба тъмноока... е избягала в среднощ дълбока с някой чуждестранен светъл хан”

“и спасил е двама от кинжала”

Извод 1:

Свободолюбието кара жената да прекрачи определените й граници.

Преходно изречение:

Потомката се противопоставя на рода, докато жената на Блага Димитрова сама избира да върви по тези пътища.

М2: Докато в произведението на Блага Димитрова авторката ни разкрива колко труден е животът на жената , но приема съдбата си с гордост.

1. Отговорността на жената “ Как тревожно е да си жена”

“Вярност-срещу изменчивия вятър, нежност- в загрубелия свят”

“От безбройните пътища земни най-рискования да избереш”

“ Твоя единствена радост да бъде радост да даваш”

“ Отговорност е да си жена:”

“да градиш живот от отломки”

“Да продължиш в един детски вик”

“Бъдещето да носиш в утроба”

“саможертва е да си жена”

2. Гордостта да бъдеш жена “красота и усмивка да бъдеш”

“люлка да станат за нов живот”

“светла като звездоокия свод”

“своята хубост да предадеш”

“дългата мълчалива целувка”

“чистите извори да защитаваш”

“Горда съм, че съм жена”

Извод 2:

Не е лесно да си жена - твоя задача е да продължиш рода, да носиш в утробата си нов живот , но и жената има право на свой избор.

ІV Заключение

Извод 1: Свободолюбието кара жената да прекрачи определените й от традициите на рода граници.

Извод 2: Не е лесно да си жена - твоя задача е да продължиш рода, да носиш в утробата си нов живот , но и жената има право на свой избор.

Четете повече книги!;)

Благодаря ти много!!!! :wors: Браво на тебе... ще ми свърши работа!

:speak: Хей , хора... Ще може ли да ми помогнете за 2 есета.. Моля , Ви !!! :wors: ... Темите са " Човекът , на когото искам да приличам(духовно)" и другата тема.... "Език свещен на моите деди - болка и радост за българина"... Благодаря ви Предварително :) Аиде.. Довиждане ще чакам отговор(ако може да получа де...) :P

Вече искате есета на конвейер:)

За първата тема не мога да ти помогна, но за втората можеш да се поровиш из между 35-те страници на темата. Аз лично си спомням, че пусках такава тема!

Успех....

Здравейте!

Искам да си напиша есе за кандидатстване във ВУЗ на тема "Аз, Европа и глобалният свят", но не знам от къде да започна и как точно да структурирам текста.

Моля някой от Вас да ми помогне в това какво трябва да съдържа есето, или нещо като общ план.

Аз имам някои идеи, но няколко повече ще ми дойтат добре дошли.

Благодаря Ви предварително!!

За контролно в училище или някакво друго занимание бих се захванал да помогна, но затова не. Ако не знаеш има декларация за авторство. След като напишем есето нашите имена ли ще напишеш или ще ни включиш в използвана литература:)

Успех и мисли... това е конкурс, а не задължително задание...

:)Трябва ми есе върху едно от двете теми:

Спиралата път накде?

или

Чувството към родината (не) е остаряло

Благодаря Ви предварително :P:speak::wors:

Здрасти ..зна4и трябва ми есе на тема "Може ли с паисиевска страст да защитаваме българското и трябва ли?"върху "История славянобългарска"и о6те една тема "Демократизмът на Паисий"...темите ми трябват спе6но ако някой може да помогне 6те му бъда мн благодарна.Oставям email [email protected]

темите ми са за класно и ужасно много ми трябва поне една от двете

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.