Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Есета на всякакви теми -

Featured Replies

трябват ми отделни аргументи на въпроса ''Защо тялото е важно за човека?'' моля помогнете някой ако се сеща да пише sad.gif

• Отговори 1,7k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Здравейте... Спешно ми трябва есе на тема: "Културата на един народ определя отношението и поведението му към природата". МОЛЯ някой да ми помогне! Благодаря ви предвалително.!.!.

• Ето ти нещо за първата тема- може би му трябват леки корекции,но те ще са от теб. Какво е човекът? Есе За да си човек трябва да имаш вяра – вярата в това, че си човек! Човекът – праши

• Съжалявам, но никой не намери есе на тази тема досега, както виждаш отдавна стои въпросът.

Публикувани изображения

Здравейте трябва ми есе на една от следните теми за утре sad.gif ,ако намерите есе на една от тях ще сам ви много благодарна :)

1.Защо,когато сме обичани се чувстваме по значими и уверени в себе си ?

2.На какво е способен човек в името на любовта ?

3.Какъв е светът,в който живеят влюбените ?

4.Има ли смисъл човешкия живот,ако не сме изживяли една голяма любов ?

5.Може ли една голяма любов да усмисли или упостоши човешкия живот ?

Помогнете!Трябва ми спешно есе на тема: "Любов или омраза" :)sad.gif

В това есе има леко опиране на произведението на Хайтов "Дервишово семе", което ако не ви трябва в тази връзка, може да премахнете от есето.

Любов или омраза

ЕСЕ

По света има както любов, така и омраза. Тези две чуства са коренно различни по значение, като смяната на деня с нощта. Всеки би предпочел любовта пред омразата, защото жсеки иска да е щастлив.

Без любов светът ще е скован от мрак и студ. Всеки човек трябжа да изпитва и да даряжа любов. Ако не съществува любовта, която се изпитва между родителите, на всеки от нас то няма да съществуваме днес. Любовта и обичта са две еднакви чуства. Има много видове обич. Обич се изпитва към човека, с които искаш да споделиш остатъка от живота си. Друг вид любов това е майчината. Овичта която изпитва една майка към своето дете още докато е в утровата й, е много силна и велика. Обиюта която изпитват децата към родителите си, също е много голяма. Не мога да си предстажя какъв би бил моя живот без баща ми.

Любовта благодат или най- сладкото зло? Това е един жъпрос на който всеки трябва да мойе да отговори. При някой хора е благодат, защото им носи само хубави и щастливи моменти. При други е най- сладкото ЗЛО, защото лювовта им носи някаква тъга и разочарование. Преди много години Шекспир е казал, че да обичаш това значи да бъдеш направен от съслзи и въздишки, от пламък и върност, докато станеш на „купчина пепел” .

Омразата е чуство на силна вражда и зложелателност. Тя се изразява по много и различни начини. Първата лювов на човек остава „запечатана” в съзнанието му и често тя е и първата омраза. Омраза защото този човек ти е причинил някаква болка. Всеки които обича истински, рано или късно наранява. В разказа на Николай Хайтов „Дервишово семе” ясно се отбелязва любовта между Рамадан и Силвина. Където има лювор там има и омраза. В разказа главният герой изпитва силна обич към Силвина и непреодолина омраза към новият й съпруг. Поради голямата любов към Силвина, той е принуден да бъде слуга на най- омразния си човек. Защо на света трябва да има омраза? Може би защото ако я нямаше омразата и любовта щеше да изчезне. А без любов света нямаше да е това което е днес.

Всеки човек иска да се идиализира и да не изпитва омраза, но любовта и омразата вървят „ръка за ръка”. Любовта и омразата са една вечна и неизчерпаема тема.

Източник: http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=52073

Здравейте.Спешно ми трябва есе на тема ''Животът на прага на смъртта'' .. Ако можете да ми го напишете ще съм ви адски благодарна .. Плз плзз

Здравейте.Спешно ми трябва есе на тема ''Животът на прага на смъртта'' .. Ако можете да ми го напишете ще съм ви адски благодарна .. Плз плзз

да и на мен ми трябва сащото есе.ако го напишете мн ще сам ви благодарна ;)

Търся есе на тема музиката и аз.За това е питано и по-рано но не намерих отговор.Много ви моля ако някой има нещо по въпроса да ми каже.Благодаря предварително. :)

Здравейте!

пиша тази тема набързо и непроверено дали има други подобни и се извинявам, ако има

но нямам никакво време

само искам да ви помоля да ми помогнете да напиша едно ЕСЕ на една от тези теми:

1 - Взаимоотношенията м/у природа и общество в съвременната епоха

2 - Глобални проблеми в съвременната епоха

3 - Глокални явления в съвременната епоха

4 - съвременното рисково общество

5 - култура и цивилизация в глобалната ситуация

6 - светът на джихада и максвета

P.S. Мерси предварително

и се извинявам ако има правописни или пунктоационни грешки(големите букви от сега си ги знам)

много спешно ми трябва

Търся есе на тема музиката и аз.За това е питано и по-рано но не намерих отговор.Много ви моля ако някой има нещо по въпроса да ми каже.Благодаря предварително. :lol6:

ами май май никой не те познава теб, за да ти опише тази тема

Хора трябват ми две есета на тема култура-Сравнение на културата на България с тази на някоя друга страна,примерно Япония или Великобритания.благодаря ви предварително!!!! :rolleyes: :rolleyes:

Хора трябват ми две есета на тема култура-Сравнение на културата на България с тази на някоя друга страна,примерно Япония или Великобритания.благодаря ви предварително!!!! :) :)

Леко не разбрах - 2 различни есета-сравнение на българската култура с някоя чужда култура или едното есе описва едната култура и другото другата?

Примерно:

Културата Х и културата Y (есе-сравнение)

или

1 есе) Културата на Х

2 есе) Културата на Y

........

Японска култура (Уики)

Пиши за чаената церемония - и направи сравнение (ако в крайна сметка това ще правиш в рамките на 1 (едно) есе) дали ние имаме някакъв подобен обичай (примерно посрещането с хляб и сол или нещо такова). После... нашите велики владетели и техните величествени императорски династии може да сравниш и да опишеш приликите и различията; нашите религиозни храмове и техните; разнообразието в националните облекла (нашите носии и тяхното кимоно); кино, театър, изкуство като цяло....

Ето линк с някои причудливи (на нас) японски суеверия. Направи сравнение с някои типично нашенски.

Още един Линк относно символа на Япония - вишневия цвят. Българският аналог.. естествено розата (розовия цвят) ;)

И още един линк

цък (малко по-надолу след програмата има за японските кукли :P)

цък - за японските сватбени обичаи

Ето ти и малко за някои наши обичаи

Редактирано от chain_reaction (преглед на промените)

Съпоставка между екшън герой и епически герой

трябва ми есе та тази темалмоля ви за помощ

да направим връзка с творбата ''Крали Марко освобождава три синджира роби

на мен ми трябва есе на тема предизвикателство е, и нещо за моето бъдеще моля ви спешно е до вторник най късно ако може

моля ви трябва ми аргументативен текст или есе, но по добре първото) на тема "променя ли човека изпитанието "Сървайвър" или "променя ли човека предаването "пълна промяна". Моля ви помогнетее много е спешно!! Трябва ми за УТРЕ 22.10.2007 ! Благодаря ви предварително :speak:;):nono::eek::););)

Здравейте!

пиша тази тема набързо и непроверено дали има други подобни и се извинявам, ако има

но нямам никакво време

само искам да ви помоля да ми помогнете да напиша едно ЕСЕ на една от тези теми:

P.S. Мерси предварително

и се извинявам ако има правописни или пунктоационни грешки(големите букви от сега си ги знам)

много спешно ми трябва

help meeeeeeee :clap:

Хора---Моля Ви Трябва ми есе на тема

1-Паметта на моя народ ( за личност или сьбитие)

2. Пьтуване в бьдещето

Plssss TrqbVat Mi Po LeteratUra ....mOlq Vi..sPe6No e ;)sad.gif

P.S. Мерси предварително

много спешно ми трябва

хайде деее много ви моляяя за утре ми е

P.S. Мерси предварително

много спешно ми трябва

хайде деее много ви моляяя за утре ми е

Ааа, Бенаболчо, стига си ъпвал, мислиш ли, че никой не следи темата? biggrin.gif

И вместо всеки път да

много спешно ми трябва

вземи си ги оправи! biggrin.gif

@NaDiTo

виж това - Паметта на народа - събитие : Освобождението на България

http://209.85.135.104/search?q=cache:WI4HD...cd=15&gl=bg

погледни и това

Народната памет е едно от най-големите духовни богатства, които народите притежават. Разбира се, не паметта само като свойство и способност, но и като съхранени представи, мисли, оценки, факти и събития за обществени явления и процеси. Те са в тъканта и на народната песен, и на легендите, и на преданието.

Тази памет не трябва да се разглежда просто като съхранени следи от миналото - това е способност да се продължава и обогатява живота. Импулсите, които тя му дава, имат животворна сила, защото идват от извора, от първоначалното, от горнилото на тежки изпитания и преодолени трудности. В паметта на народа като безценно богатство са изкристализирвали през вековете тези ценности, които са осмисляли правото му на безсмъртие. В различни по своето съдържание мотиви, сюжети и др. са се въплъщавали съкровените въжделения на българина за свобода и човешко достойнство, за социална справедливост и човешко щастие. Тъжните напеви на песните, горките думи в преданията насочват понякога ума към съждения, че огромната мъка, която българският народ е изживял, го е направила скептичен и невярващ, носещ в себе си символичните "заклинания" на една угнетена съдба. Всъщност, обаче, дори и в най-тежките периоди на своята история, българският народ е успявал да се освободи от веригите на песимизма и да изгражда в себе си оптимизъм, който е крепял духа му и го е подтиквал към съпротива и жертвоготовност в името на своето бъдеще. Но вярата и надеждата в бъдещето си народът е свързвал с реални сили, защото е имал усет за възможните сблъсъци и техния резултат, за съвпадението и случайността. Това не е израз на алогичността на една надежда, а тъкмо обратното.

Ярък пример е дългото и активно очакване на помощта от Русия. Всъщност това не е очакване, което успокоява, а стимул за борба. Без да скръсти ръце, а постоянно превръщайки недоволството си в прояви на протест и съпротива, българският народ е доказал, че е готов на саможертва, защото в съзнанието му живее нетленното убеждение, че националното освобождение е негово бъдеще, че прекъснатата държавна традиция ще оживее, че България ще я бъде отново и завинаги!

Руско-турските войни, водили се по нашите земи от втората половина на XVIII век насетне, само засилват борбата на поробения народ.

Поради своето местоположение град Русе и селищата в Русенски край са първите в страната, преживяващи нарастващото напрежение на очакването и трепета на надеждата. И пак поради своето местоположение е трябвало последни да спотаяват огромната си мъка и разочарование при изтеглянето на руските войски обратно през Дунава.

Войските се изтеглят, но българската надежда остава. Остава и съпричастието сред знаещите в Русия за съдбата и борбата на българите. Но това съпричастие не идва просто в резултат на исконни родови чувства. Не може, което и да било да изникне, без да се посее. А такива сеячи са активните патриоти, търсещи подкрепа на българската кауза извън пределите на отечеството. (...)

Използва се всеки случай българският глас да бъде чут и да предизвика отзвук.

(....) нетърпимост към едно състояние, което унижава националното достойнство на българина; протест срещу робството, и стремежа към свобода, и очакването тя да бъде извоювана по-скоро. В една дописка от Русе през месец ноември чувствата на очакване са особено ярко предадени: "Новините извътре Българско, насилия над обезоръжени и мирни селяни, безчестия и зверства над девиците и жените и върху това отгоре безобразия на някои от нашите стари и млади чорбаджии. Където и да идете в България Вие ще чуете един глас: "Да дойдат русите".

Но каквито и да са предварителните очаквания, колкото и дълбоко да са проникнали те в народното съзнание най-силно и трайно остава в него самото голямо събитие - Освободителната руско-турска война от 1877-1878 година. За нея напомнят символите на кървавите събития - паметниците, издигнати на местата на боевете - в памет на загиналите войници и офицери.

Заедно с това, обаче, е останало нещо друго, което няма зрими, материални измерения, но има свое особено място в народното съзнание - преданията. Във всяко населено място, през което е минала войната, се е съхранил спомена за нейното време, за нейните конкретни прояви.

Според фолклористите, народните предания се отличават преди всичко с това, че съдържат народно знание. Те са продукти на масовата психология. 4 Това гледище отразява най-характерното за историческото народно предание не само от познавателна гледна точка. Всъщност всеки "продукт" на масовата психология съдържа и ценностно-емоционални елементи. Това е отличително и в преданията за Освободителната война. Независимо от формата си народното историческо предание съдържа определено отношение към събитието, което отразява. Нещо повече, то се появява тъкмо, за да изрази такова отношение.

Преданията за Освободителната война са интересни и с познавателните, и с ценностните си елементи. Макар за събитията да има много документални материали, това което дават преданията, има свое незаменимо възпитателно въздействие, още повече, че демографските промени ограничават взаимовръзките между по-старото и младото поколение /имаме предвид преди всичко миграцията/, поради което се къса нишката в знанието за родния край, в отношението към това, което е първа селищна микросреда на личността с цялото нейно богатство от исторически предания и легенди.

(...)

В преданията се съдържат сведения, възпроизвеждащи войната в нейното многообразие и за воюващите, и за населението:

• Войната се представя като неспирно движение, като ураган, като един постоянен сблъсък между две сили, едната от които - руската войска - е очаквана и с нея се свързва бъдещето, а другата е носителя на робското подтисничество носител на безнадеждност за българина.

• Войната като смърт и разрушение. Загиват постоянно хора. Пренасят мъртвите, погребват ги. С волски коли се пренасят трупове /...../ Войната покосява живота и на българи. И то не само като жертви на случайността, а и като отмъщение за непокорен дух или сблъсък на интереси (...)

- Отношение към русите - освободители. То е определено положително: "Те освободили..." Простичко и ясно казано. Войската се посреща още в края на населеното място /Иваново/. Отслужва се другаде на открито богослужение(...). Общуването има за резултат и езиково въздействие.

В отношението към загиналите руски войници се влага състрадание. Загиналите единично бойци, без да се знае много за тях, а даже твърде малко, съзнанието на българина обгражда с представата за смелост в боевете. А от престоя в селищата доброжелателността на руснака е основното, което остава като впечатление. Доброжелателност на християнска морална основа. Човешкото се разкрива особено към децата - нещо, което липсва на откъснатия от семейството си руски войник.

- Помощта, която оказва на руската войска българското население: предоставя и без това тесните за многолюдните си семейства домове за квартири; участвува в разриването на заритите от виелиците окопи; превозва убитите и ранени руски войници(...); млади българки стават болногледачки в лазарети.

Главна характерна черта на помощта на българите е доброволността. И дори когато се налагало да се нареди нещо от страна на руското командуване, то не е възприемано като заповед, а като необходимост, като изискване за морално дължимо поведение. Затова в мотивацията на българите за помощта, която се налагало да оказват на руските войски, основно значение имало чувството за морален дълг, изискването на съвестта, че трябва, че не би могло да се постъпи другояче, когато за тебе, за семейството ти, за селото ти, за околията ти, за нацията ти се жертва дошлия от далеко /по тогавашните представи/ руски човек. Тази помощ достига и до саможертва от разузнаващите българи и българки в полза на руските бойни действия /.../Олицетворение на българския принос във войната народът вижда в опълченците. Помнят ги във всяко селище и с обич разказват за тях.

• Застрашеност и оцеляване - застрашеностга идва от неприятелската войска, от пожари, кланета. Бойните действия отклоняват от зверства. Намесата на руски бойци в конкретни случаи е решаваща. Селяните търсят спасение с бягство от фронтовата линия. Бягство към отдалечените селища за подслон при роднини, приятели. Изоставят се домове, покъщнина. Несигурност цари навсякъде, но не и отчаяние, защото надеждата за свободата е зрима.

• Войната носи болести и епидемии - цели селища са "нагазени" от страшната чума. Измират цели семейства. И в тези случаи, обаче, се търси изход за живите. По-точно, те намират изход за себе си.

• Войната предизвиква силни преживявания - на първо място страх. Страх за своя живот, на семейството, на съселяни. В напрегнатото време се проявява като слънчев лъч и радостта. Над всичко радостта от освобождението /...../

Чрез преданията откриваме една част от това , което е съхранила паметта. Стигаме до него чрез беседата. Сега на тези страници го предаваме, търсейки подходящия начин, намираме го преди всичко във формата на изложение като авторов преразказ, съчетан с откъси от изложението на разказвачите на преданията. Така мислим, че се дава възможност да се разкрие по-точно съответната случка, събитие, впечатление, да се избегне претрупаността, накъсаността в изложението и заедно с това да се предаде автентичното, неповторимото.

Много от преданията, свързани с Освободителната война, по-скоро приличат на съобщения, а не на кратък разказ. Но, както е добре известно, и в обикновения езиков израз народът умело влага чувства и отношение. В устното народно творчество липсва пищната фраза, но със силата на обикновената, в не редки случаи мъдра мисъл, със силата на искреността се влага смисъл и чувство, които се запечатват дълбоко в съзнанието, за да се предават от поколение на поколение.

/.../

със редакция от www.mladite.com

е да, мерси за помощта

За трети път ми е да търся нещо(без да видя отговор), а вие казвате, че сте професионалисти ? -НЕ !

P.S. No Comment ! :handshake::hush::wub::P;):angry: :angry: :angry: :angry: :angry:

Здравей те,

трябва ми спешно тема върху "Злото не е нищо друго освен несъответствие между битие и дължимо"-Хегел (есе)!!!

Благодаря предварително :angry:

трябва ми есе на тема - Моята потребност от образование.моля ви помогнетеее :) :) :hush:

айде помогнете де.От една сезмица и никой нищо не е писал sad.gif

Някой ако може да намери само една от тези три теми ще съм му много благодарен.Трябват ми много спешно:

1.Защо философства човек?Да направи своя свят или да направи свой свта.

2.Какво е човек във вселената ?Нищо със сравнение с безкрайноста и всичко във сравнение с нищото

3.Да си мъдър означава да си намерил истината която те прави свободен и устойчив на проблемите в живота и страха от смърта

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.