Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Овърклок на 45nm Wolfdale

Featured Replies

Здравейте! Много се чудих дали да пусна нова тема или е по-удачно да пиша в някоя на kokomil свързана с тези процесори, но в крайна сметка реших, че въпросът заслужава да се разгледа отделно. Та, ето за какво става въпрос:

Гледам в нета тестове на Е7ххх, в частност Е7300 (Е8190). Общо взето за 400х9 трябва напрежение от рода на ~1,25V, за 500х8 е необходимо ~1,36-1,376V, за 533х8 - ~1,456V, като лимита на процесора идва към 4,4Ghz (550x8) с напрежение ~1,52V. Ясно ми е, че това са относотелни цифри, но ориентировачно са показателни за възможностите за клок. Сега въпросът - явно ще трябва доста сериозно охлаждане за каквото и да е над 4Ghz, но дали самата архитектура ще понесе напрежението? Някъде четох, а и един от съфорумците потвърди, че над 1,25-1,3V не били много препъричителни за 45nm процесори. Това ме учуди, но определено не би ме спряло да вдигна до малко под 1,4V (ако охлаждането и съответната бройка процесор понесат интервенцията). Та, има ли причина за притеснение или не?

Редактирано от xactoR (преглед на промените)

• Отговори 76
  • Прегледи 12,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Стандартно от Интел им дават безпроблемна работа до 1.3625V (демек не е проблем 1.4 с добро охлаждане). Няма от какво да се притесняваш

Доколкото си спомням над 1.3В става проблемно ако вдигнеш VTT-то, но е добре да провериш от някой по-сигурен източник! А пък за CoreVoltage предполагам няма да имаш проблем с малко над 1.4! В Anandtech съм го чел! :) С дъното от подписа ли е?!

Редактирано от kostadinnm (преглед на промените)

• Автор

Дъното е в подписа, процесора е в магазина biggrin.gif (поръчан е все пак, след като чета няколко дни ревюта и се навивам, че е по-добър от Е5200). Както е VTT (предполагам адски тъп въпрос и то от мен, ама като не знам нещо или не ми идва веднага, значи по-добре да питам)?

Дъното е в подписа, процесора е в магазина biggrin.gif (поръчан е все пак, след като чета няколко дни ревюта и се навивам, че е по-добър от Е5200). Както е VTT (предполагам адски тъп въпрос и то от мен, ама като не знам нещо или не ми идва веднага, значи по-добре да питам)?

До колкото знам... "волтаж на FSB" (ако греша да ме поправи някой) cool.gif:P

• Автор
До колкото знам... "волтаж на FSB" (ако греша да ме поправи някой) cool.gif:P

Това пък никога не съм го барал ... за сметка на това си вдигам напрежението на северния мост. :P

Това пък никога не съм го барал ... за сметка на това си вдигам напрежението на северния мост. :P

И Аз не съм го вдигал... (ама все пак не съм изцедил МАКС-а на процесора)

Глупости! :yanim: Пагубно е напрежение над 1.6 волта за тези процесори, а за 24/7 спокойно можеш да си го държиш на 1.45 или малко отгоре с адекватно охлаждане, без последствия. ;)

SUN_CITY, грехота е да държиш тоя процесор на 4гхз.... аз Е8200-ката държах на 4200, пък к'во остава за т'ва... (QX-а го държа на 4100, че е куад...) :) Стегни се :)

Глупости! :) Пагубно е напрежение над 1.6 волта за тези процесори, а за 24/7 спокойно можеш да си го държиш на 1.45 или малко отгоре с адекватно охлаждане, без последствия. ;)

SUN_CITY, грехота е да държиш тоя процесор на 4гхз.... аз Е8200-ката държах на 4200, пък к'во остава за т'ва... (QX-а го държа на 4100, че е куад...) ;) Стегни се :)

Просто не ми е нужно повече да го мъча :yanim::);)sad.gif

Ми дай ми го, аз щи дам Е8200-ката.. така и така и 2-те вървят на 4гхз без ядове biggrin.gif Пък на мен ми тряа нещо да опъна до към 5гхз :yanim:

• Автор

E, не всички клокват чак до лимита. Довечера ще пипна новия процесор, а кога и до колко ще се клокне ще разберете :P. Не мисля, че Freezer-a ще се справи с напрежение от 1,45V, иначе ако процесора може ... 533х8 ще е предостатъчно.

Имах идея да сменя и паметта, но не се получи и ще си карам с тая, поне я знам че носи на клок.

Ми дай ми го, аз щи дам Е8200-ката.. така и така и 2-те вървят на 4гхз без ядове biggrin.gif Пък на мен ми тряа нещо да опъна до към 5гхз :)

Ами купи си такъв (продай твоя) :)cool.gif

послепис: Жал ми е да го мъча чак :P

Редактирано от SUN_CITY (преглед на промените)

• Автор

Хайде да се похваля ... E7300 с енергоспестяващите функции biggrin.gif

E7300.JPG

Сега да попитам, с риск пак да стана за смях ... Кое от тия да иключа като почна да клоквам, защото преди на Е2180-ката бях изключил всичко без едно (ама кое беше не съм сигурен)?

BIOS.JPG

Хайде да се похваля ... E7300 с енергоспестяващите функции biggrin.gif

E7300.JPG

Сега да попитам, с риск пак да стана за смях ... Кое от тия да иключа като почна да клоквам, защото преди на Е2180-ката бях изключил всичко без едно (ама кое беше не съм сигурен)?

BIOS.JPG

Да ти е честити! :)

xactoR Честито!

Изключи Intel speedstep и C1E

Не знам, ама на мен тия "енергоспестяващи" функции ми се струват абсолютно безсмислени за домашен компютър. Какво ще спести - 1лв. ток на година? Или дори по-малко? Хубаво е да се ползва в учреждения с много компютри, където наистина би имало ефект, та за това и винаги ги изключвам тия глупости. Икзактър, с к'во го 'ладиш т'ва?

• Автор

E, с Freezer-а. Мисля, че съм прекалил с термопастата, затова сега ще го разглобя пак, но ... 40 градуса в idle :rolleyes: Иначе на 500х8 запали от първият път с напрежение 1,4V (съвсем наслуки го пуснах, не сметнах правилно vdrop-a). За жалост не се справя с теста на Ортос ... прави грешка на 15-тата секунда. Пуснал съм 1,4V на северният мост, но видимо не помага. Това VTT трябва да го пробвам, но нямам такова нещо в BIOS-a ... имам CPU PLL Voltage. kokomil един път ми обясняваше за него, но трябва да си поровя из ЛС-тата. Сега е на 450х8, без допълнително напрежение на северният мост, не прави грешки на теста на Ортос, но пък вдига 75 градуса с Ортос, 42 в idle. И изобщо .... ще падне една занимавка пак ...

Не знам, ама на мен тия "енергоспестяващи" функции ми се струват абсолютно безсмислени за домашен компютър. Какво ще спести - 1лв. ток на година? Или дори по-малко? Хубаво е да се ползва в учреждения с много компютри, където наистина би имало ефект, та за това и винаги ги изключвам тия глупости. Икзактър, с к'во го 'ладиш т'ва?

Хората не ти смятат, че ще се клокват всички машини до МАКСИМУМ-а им. angry.gif

System Bus Input Supply Voltage - CPU VTT - often referenced as FSB termination voltage (VFSB) cool.gif

Малко пояснения ( обаче на английски - не ми се превежда сега, пък и клокърите са достатъчно интелигентни, за да си го преведат сами :whist: ) придружени от таблица за по-нагледно.

The CPU GTL chart can be read as follows: All related data is contained in the same row read left to right. Column #1 is the VTT voltage that is selected in the BIOS. Column #2 is the measured actual voltage for the corresponding selection in the BIOS. Column #3 is the GTL values that the board is defaulting to. These are the values that would need to be manually entered to duplicate the GTL voltage selection that the board is making. Column #4 is the measured default voltages for the GTL circuit(s) for the corresponding VTT selection in the BIOS. Column #5 is the percentage of VTT voltage that the GTL voltage is set to. This has been computed from the measured values of Columns 2 and 3. Column #6 is the required GTL voltages that are needed to equal 67% of the VTT voltage. Column #7 contains the GTL values that would need to be input by the user to bring GTL voltages to 67% of the VTT voltage

CPU GTL Default Settings

CPU_GTL.jpg

Northbridge GTL Default Settings

NB_GTL.jpg

• Автор

Добре ... какви са допуснимите стойности на FSB termination voltage за тоя процесор? Иначе сега като го разглобих и махнах част от пастата температурата под товар падна с 2 градуса, но в idle си държи над 40. Много съм учуден. Tj MAX-а за процесора е 105 (на Е2180-ката беше 85), та ... да се притеснявам ли от тия ~75 градуса под товар или не?

Добре ... какви са допуснимите стойности на FSB termination voltage за тоя процесор? Иначе сега като го разглобих и махнах част от пастата температурата под товар падна с 2 градуса, но в idle си държи над 40. Много съм учуден. Tj MAX-а за процесора е 105 (на Е2180-ката беше 85), та ... да се притеснявам ли от тия ~75 градуса под товар или не?

Ами според мен са малко притеснителни (сега все пак е зима)

Хората не ти смятат, че ще се клокват всички машини до МАКСИМУМ-а им. angry.gif

angry.gif Аз за това споменах ДОМАШЕНкомпютър. А и ще го клоквам както си искам - нещо не ти схванах логиката с овърклока на максимум?!

angry.gif Аз за това споменах ДОМАШЕНкомпютър. А и ще го клоквам както си искам - нещо не ти схванах логиката с овърклока на максимум?!

Ами енергоспестяващите функцийки си работят и при клок... може и без да се изключват (това имах предвид)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.