Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Овърклок на 45nm Wolfdale

Featured Replies

значи,при мен тези енергоспестяващи чудеса правят проблем-при изключени нямам проблем и клокът е стабилен,щом ги вкюча и след малко почват сините екрани и тн.Не знам дали е от него,но по пътят на логиката друго не остава....Относно температурите на Е7300-според мен наистина са леко над нормата.При мен-Е8500 на 4,2 вмомента ми държи 35-37 в спокоен режим,като при натоварване стига до 55-59.

• Отговори 76
  • Прегледи 12,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

значи,при мен тези енергоспестяващи чудеса правят проблем-при изключени нямам проблем и клокът е стабилен,щом ги вкюча и след малко почват сините екрани и тн.Не знам дали е от него,но по пътят на логиката друго не остава....

Именно. При овърклок много повече пречат тези функции, отколкото да помагат за спестяване на енергия. Овърклока не е просто безплатна производителност, а един вид спорт - да си премериш силите с машината и да видиш ще успееш ли да изстискаш максимума от компонентите, да отделиш достатъчно свободно време за тестове за стабилност и настройки по системата, да прочетеш и научиш нещо ново(Overclock It Till It Bleeds!) и за разлика от преди години, когато беше просто начин да си докараш малко производителност за която иначе не стигат пари, в момента се е превърнал в доста скъпо начинание. Процесори по 300+ лева, въздушни охладители по 100+ лева, топ дънни платки по 300+лева, супермощни захранващи блокове, да не говорим пък за видеокартите и т.н. Та от тази гледна точка всички тези енергоспестяващи режими са абсолютно безсмислени. ;)

значи,при мен тези енергоспестяващи чудеса правят проблем-при изключени нямам проблем и клокът е стабилен,щом ги вкюча и след малко почват сините екрани и тн.Не знам дали е от него,но по пътят на логиката друго не остава....Относно температурите на Е7300-според мен наистина са леко над нормата.При мен-Е8500 на 4,2 вмомента ми държи 35-37 в спокоен режим,като при натоварване стига до 55-59.

Това имах предвид... като казах че производителите не са смятали да работят при толкова клок. При мен на 4037 Ghz не ми правят проблем като са включени (но сега просто съм ги изключил).

Моя Е8500 също държи същите температури (+1-2 градуса) cool.gif

Редактирано от SUN_CITY (преглед на промените)

Именно. При овърклок много повече пречат тези функции, отколкото да помагат за спестяване на енергия. Овърклока не е просто безплатна производителност, а един вид спорт - да си премериш силите с машината и да видиш ще успееш ли да изстискаш максимума от компонентите, да отделиш достатъчно свободно време за тестове за стабилност и настройки по системата, да прочетеш и научиш нещо ново(Overclock It Till It Bleeds!) и за разлика от преди години, когато беше просто начин да си докараш малко производителност за която иначе не стигат пари, в момента се е превърнал в доста скъпо начинание. Процесори по 300+ лева, въздушни охладители по 100+ лева, топ дънни платки по 300+лева, супермощни захранващи блокове, да не говорим пък за видеокартите и т.н. Та от тази гледна точка всички тези енергоспестяващи режими са абсолютно безсмислени. :)

Мхм.... пропусна и водните охлаждания за 500+ лева, фреоновите за 1000+ и така нататък... biggrin.gif А функциите наистина пречат и за мен са пълна простотия.. още с първия boot изключвам всичко и праскам няк'ъв клок.. (последните ми няколко процесора изобщо не съм ги пускал на дифолт честота.. biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif )

• Автор

Добре ... някой знае ли колко е това FSB Termination Voltage по default за да знам откъде да започна?

Доколкото разбрах от Бат гугъл максималнаа допостима температура е ~75градуса и ако е всичко ОК под товар трябва да е ~60градуса

аз FSP волтаж това разбрах на кратко от еин чужд форум:

FSB termination Voltage useful option when pushing the FSB frequency high on the CPU, adding a little voltage here can help stabalise things as you clock higher.
  • Автор
Доколкото разбрах от Бат гугъл максималнаа допостима температура е ~75градуса и ако е всичко ОК под товар трябва да е ~60градуса

аз FSP волтаж това разбрах на кратко от еин чужд форум:

Явно ще взимам S1283 ...

А относно въпросното напрежение ... аз хуу ще го вдигна малко, ама в момента е на AUTO и не знам това на колко V се равнява.

kokomil, тия таблици са относителни, защото всяко дъно си има особености на волтажа...vdroop...такива работи...не можеш да сложиш всички под един знаменател и да им направиш таблица...

kokomil, тия таблици са относителни, защото всяко дъно си има особености на волтажа...vdroop...такива работи...не можеш да сложиш всички под един знаменател и да им направиш таблица...

Процентните отношения се запазват cool.gif

Явно ще взимам S1283 ...

Пробва ли да смениш пастата?

хехе, очаквай в следващите 10 минути теми като "Как се смята процент от число ?" cool.gif

Все пак доколкото помня учи в математическа гимназия :rolleyes:

• Автор
Пробва ли да смениш пастата?

Все пак доколкото помня учи в математическа гимназия :rolleyes:

Arctic Silver 5 e, не е от нея. Тука mrik ме убеждава, че ти държиш Е7200 на 4Ghz с ВОХ на 52-3 градуса под товар. Мързи ме да ти търся поста, но ако е вярно, явно проблема не е и от охладителя, а от самият процесор.

Сега с mrik сравнихме. Неговия Е7300 държи 56-7 градуса с ~1,35V, моя гони 75. Термопастата е еднаква, той е с 1283 ... Иначе между 1,1V и 1,3V в idle за мен е все тая ... разликата е 2-3 градуса, но все е 40-43, а не 30-33. Тия 10 градуса са прекалено голяма разлика. Надявам се да е охладителя, но ако не е той много ще се нервирам. В момента нямам пари за нов, а ако взема по празниците, не знам дали Декада ще работи на 29-ти и 30-ти. В сайта на Plesio eдинственият останал Xigmatek е 1283, но до колкото знам все казват, че го няма и няма и да го има.

Та, за сега се отказвам от клока ... като го оставям на 400х9 колкото да не е без хич ... Ако някой има още някакви предложения да казва, защото аз почвам да се отчайвам.

... Ако някой има още някакви предложения да казва, защото аз почвам да се отчайвам.

Флаш на Биос :rolleyes: Следваща стъпка: добро охлаждане. Ако и след това е пак със същите ( или подобни) температури ..... :P винаги има вероятност да попаднеш на крива капачка.

• Автор

И аз за скапаната капачка се притеснявам. Освен това изглежда малко зажулена ... има едно место, на което не е баш нормална. Не е релефно, но ...

Флаш на БИОС ... с последният съм, като предишната версия имала проблем с CrashFree-то, което не ми харесва.

Нов охладител ... както казах и горе - това е варианта, който обмислям (въпреки че не ми се дават 60 лева, ама ще ги прежаля). Само се чудя ... дали bolt-thru-kit би помогнал (още 10 лева)?

И аз за скапаната капачка се притеснявам. Освен това изглежда малко зажулена ... има едно место, на което не е баш нормална. Не е релефно, но ...

Флаш на БИОС ... с последният съм, като предишната версия имала проблем с CrashFree-то, което не ми харесва.

Нов охладител ... както казах и горе - това е варианта, който обмислям (въпреки че не ми се дават 60 лева, ама ще ги прежаля). Само се чудя ... дали bolt-thru-kit би помогнал (още 10 лева)?

Ако капачката излезе крива и това няма да ти помогне, да не говорим за bolt-thru-kit.

• Автор
Ако капачката излезе крива и това няма да ти помогне, да не говорим за bolt-thru-kit.

Еми ... като говорим за крива капачка ... къде точно е това, което би следвало да е изкривено? Като махна охлаждането от процесора термопастата е добре разпределена по капачката, демек охлаждането допира добре. Вътре кристала как допира капачката не ми е много ясно. Има ли термопаста там, няма ли?

А и освен това ... разликата между 2,66Ghz и 3,6Ghz в бенча на FarCry 2 е 1,5fps, а разликата с Е2180@3,2Ghz е около 1fps в същият тест. За сметка на това GTA IV не върви добре на под 3Ghz, а на над 3 излиза все тая с какъв процесор съм. Явно видео картата е това, което ме спира повече. Поне като я сменя (ако я сменя) ще имам приимущаство от процесора (макар и с крива капачка biggrin.gif)

Като сменя охлаждането го избозвам на 4Ghz и да работи колкото време му е удобно. В крайна сметка аз мога да го убия, а той мен не ;)

Ето един шот от мен....утре го пускам на 4Гхц biggrin.gif ...xactoR предполагам ако капачката е изпъкнала или пък вдлъбната може да се получават така.Но щом казваш,че като махнеш охлаждането термопастата е равномерно разпределена...не би трябвало в това да е проблема.

ПП.Не мисля, че Декада ще работи на 29-ти и 30-ти...а и едва ли ти е толкова спешно,,,изчакай до 5,6 Януари.

ПП2.Незнайно защо едното ядро стой 70% от времето на 23 градуса и само при стабилно натоварване стига до 40-45 градуса(с ~ 10 градуса по-малко от другото ядро)

Редактирано от mrik (преглед на промените)

Xactor ,ако имаш възможност пробвай с друго охлаждане...всъщност гаранцията покрива ли крива капачка :rolleyes:

пп: Да на тази машина E7200 на 8*499 държеше към 60 градуса с при лоад с ''керамиката'' и BOX,но го сменихме с мъника Akasa Cooler AK-965 и температурите паднаха с до 5 градуса в лоад...явно е добра бройка ,но да не дърпам дявола за опашката ,че какъвто съм карък biggrin.gif

пп:сега не ми се занива да гледам щото се занимавам с писаката на компютъра на майка ми biggrin.gif

Редактирано от coolmeen (преглед на промените)

• Автор

Така и така почнах да сравнявам този с миналия процесор ... Ако в бенча на FarCry2 няма разлика, то в Worldshift fps-то скача двойно (от 20 на 40), което е повече от добре.

Редактирано от xactoR (преглед на промените)

Тц... ще ме накарате да си взема един да си поиграя с него най-накрая... :bye1: xactoR, това което можеш да направиш е да се помъчиш малко със самия кулър. Вземи няколко шкурки и му удари едно шкурене, като завърши с 2000 шкурка. След това може да го и полираш - ще свалиш няколко градуса. :) Това ако ти се играе и не ти се чака до януари. ;)

Тая сутрин пуснах процесора на 4Гхц(по няколко начина - 400*10,444*9) на 1,4V.WIndows-a зарежда,но като пусна Orthos-a след 2 минути изписва Stopped.ТТова ме навява на мислълта, че трябва да направя настройките,за които kokomil. Четох я няколко пъти и все пак да попитам - при 1,4V напрежение какво трябва да задам - 0.938/0.935 ли? СЪщо така има някакво FSB Termination Voltage, което не ми е много ясно дали трябва да го променям понеже сега е на Auto.(прилагам един шот от БИОС-а ако някой може да ми помогне)...Иначе успях да пусна Super PI и на 4Гхц го врътна за 13.515s ,което мисля, че хич не е зле(на default беше някъде 19s).Нещо, което е доста странно за мен е, че при натоварване се получава нещо обратно на vDroop т.е. напрежението се покачва с една или две стъпки и намалява vDrop-a.

• Автор

Не се гледа CPU Voltage-а за да настройваш GTL-а. FSB termination voltage се настройва и по него се смятат тия множители.

Добре, но колко трябва да бъде?Ако не се лъжа в БИОС-а пишеше,че FSB Termination Voltage по default е 1.1V при 45нм процесори.Но при клок трябва ли да се дига това напрежение?

ето ви малко информация http://www.overclock.net/intel-bios/313182...r-charging.html , http://edgeofstability.com/index.html...моите са на ауто...

Xactor,к'во стана охлаждането?Сега одарих един предлед из фоума и гледам че на 4Гхз Е7200(на magicman) държеше 50градуса в idle и 80 load :rolleyes:

Редактирано от coolmeen (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.