Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Овърклок на 45nm Wolfdale

Featured Replies

• Автор
ето ви малко информация http://www.overclock.net/intel-bios/313182...r-charging.html , http://edgeofstability.com/index.html...моите са на ауто...

Xactor,к'во стана охлаждането?Сега одарих един предлед из фоума и гледам че на 4Гхз Е7200(на magicman) държеше 50градуса в idle и 80 load :P

Eми, нищо не е станало с охлаждането. Нямам пари за друго. Иначе ще го сменя, няма какво друго да направя в момента. Ако проблема се реши, добре ... ако не, здраве да е. Нищо няма да му стане ако работи на 70 градуса. Просто не е нормално да седи на 40 в idle ...

• Отговори 76
  • Прегледи 12,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

• Автор

Абе ... свалих по-нова версия на CoreTemp (0.99.3) и засечените температури се различават от тези със старата версия (0.99) с 5 градуса. Сега не минават 60 градуса при товар. В idle работата е същата - няколко градуса по-ниски температури.

Новият Еверест също изкарва по-ниски температури (за сметка на това ме хвърли в тъча с напреженията от захранването - 4V на +3,3V, 6V на +5V и 14V на +12V, което ми се струва нереално ... а и захранването не е случайно -> това се самооправи след рестарт).

Новият SpeedFan изкарва 65 градуса на ядрата, но на него му нямам много доверие. За CPU темп изкарва 50, което е по-приемливо.

Та ... пак са високи температурите ... 37 градуса в idle е много дори и за 1,26V, но ако новите версии на програмите са надеждни съм малко по-спокоен ...

ПП: Абе, взе да се окопитва. 34 градуса idle @ 1,28V (при необходими 1,26V за моментната честота, ама обърках настройката в БИОС-а). Може би пастата се е разтлала или де да знам. Иначе с mrik цял следобяд пробвахме да пуснем пустите процесори на 4Ghz, но без успех (явно P45 не е кой знае колко по-напред от Р35). Аз се мъчих и с FSB Termination Voltage и GTL, спрях CPU Spreed-spectrum (или както там се казваше), пусках напрежение над 1,4, вдигах напрежението на северният мост и нищо ... нито 400х10, нито 450х9, нито 500х8. Опитах на 400х9,5, но отново без успех. В най-добрия опит Ортоса даде грешка след минута и 18 секунди. И не забива, а Ортоса изписва Stopped ... expected less than 0.4 instead of 0.5 (абсолютно наизуст го пиша това). Старият процесор се справяше с това като му се вдигне още напрежението, ама над 1,415V ми се струва прекалено. Освен това при натоварване вдига 73 градуса, което не е оферта. Пуснах един SuperPi 1M, докато беше на 500х8, резултатът е 13,079 ... Общо взето май оттук насетне ще трябва да се изчете доста литература по въпроса, а аз не съм особено удовлетворен от тия 3,6Ghz ... Сменям охлаждането и продължавам :hush:

Редактирано от xactoR (преглед на промените)

Кога ще се научите, че температурите се следят с RealTemp на тия процесори? :ph34r:

• Автор
Кога ще се научите, че температурите се следят с RealTemp на тия процесори? ;)

Щом настояваш:

e7300_400x9_2.JPG

Разлика от 5 градуса е направо огромна. Откъде тръгнах ... 40 градуса в idle на default до сега - 29/30 (34-5 според CoreTemp) @ 3,6Ghz. Вече не знам на какво да вярвам, но поне съм спокоен. Няма да сменям охлаждането (ще останат пари за нещо друго). Благодаря на всички, които помагаха. Като тругна да гоня 4-те Ghz ще се обадя пак cool.gif

Ами Tj Max на твоя процесор мисля че беше 95 градуса, както и отчита RealTemp, за разлика от CoreTemp отчитаща 100 градуса... и в двата случая си на 42 градуса от максимално допустимата температура, тъй че бъди спокоен :ph34r:

Наистина бяха пускани статии на много места, че напрежения над 1.4V са опасни за 45nm процесори като дори се споменава изгорял процесор от такова напрежение. Ако някой чете форумите на Xtremesystems, където според мен са едни от най-добрите клокъри, ще разбере, че това с 1.4V е просто един мит. Дори един известен клокър беше направил стрес тест с напрежения далеч по-високи от "опасните" 1.4V. Напреженията се вдигат в зависимост от охлаждането и докато има смисъл. 60-70 градуса на ядрата 100% товар според мен е нормална температура и оверклока трябва да се ограничава до там. Напреженията се вдигат на стъпки с цел стабилизиране на оверклока. А това, че някои аматьори са решили да вдигнат напреженията на макс и да търсят стабилна честота и са изгърмяли процесор за 1000лв, тяхен проблем. Нека си пишат статии колкото искат. Новите дъна идват с биоси позволяващи задаването на наистина опасни напрежения, които могат да убият процесора. Във всеки такъв биос има съответното предупреждение.

E7х00, които могат да направят 4Ghz стабилни са тези с малкия VID. Останалите бройки с по-високото напрежение по подразбиране правят максимум 3.8Ghz на въздух. Един клокър беше попаднал на доста добра бройка E7200 с VID 0.95V - стабилни 4.2Ghz с 1.39V vCore... Та всичко е до бройка.

П.П. Стрес теста от клокера в Xtremesystems е направен с 1.6V Core Voltage, 2.0V PLL и 1.7V VTT (FSB Termination). Аз лично бих смъкнал всяко едно от тези напрежения с 0.1V и бих ги определил за моят максимум при оверклок.

Редактирано от zebo_dino (преглед на промените)

Ето ги заветните 4Гхц biggrin.gif .Това на 1.41V от BIOS-a.Имам само един въпрос - Паметта (2*2GB A-DATA 800+) нещо ми се опъва и не иска да тръгне над 1000Mhz.Пробвах с 2.22V и след ~10 минути Ортос-а даде "Stopped". Та въпроса е до колко V да й пусна и да съм спокоен,че не е много.По разни ревюта гледах и 2.4V пускат ама нещо множко ми се вижда.То по тая причина процесора е на 400*10, защото като го пусна на 500*8 да кажем паметта най-малко на 1000Mhz мога да я пусна.

ПП. Докато писах поста теста на Ортос вече е минал 17 минути без проблем.

Редактирано от mrik (преглед на промените)

Така като гледам mrik е попаднал на по-добрата бройка. 1.15V VID с/у 1.1625 на xactoR. И все пак си мисля, че с LinX няма да е стабилен процесора на 4Ghz.

Редактирано от zebo_dino (преглед на промените)

И все пак някой може ли да ми каже до колко ток е "здравословно" за паметта?

И все пак някой може ли да ми каже до колко ток е "здравословно" за паметта?

Над 2.3 си е изтезание за нея. Можеш и отгоре да и подадеш, но трябва да я охлаждаш сериозно.

Над 2.3 си е изтезание за нея. Можеш и отгоре да и подадеш, но трябва да я охлаждаш сериозно.

Мерси.Тя и така ми върши перфектна работа(на 961Мхц е в момента), но исках да я проверя колко ток ще й трябва за над 1000Мхц...Явно иска доста biggrin.gif

С фризър 7 хладя Е6300 65нм на 3500мхз съвсем добре на 1.40в - не знам какви мъки имате с тези 45нм - уж са хладни .

• Автор

Там е работата. Не са хладни. Хладни са на 1,1V. Пробвай го твоя на толкова, туко виж тръгне на 1,5Ghz cool.gif. За жалост нещата не стоят така, както всички си ги представят.

При мен наистина беше стигнала температурата 80* но аз съм сменил бокса с това:

http://www.arctic-cooling.com/cpu2.php?idx=151&disc=

което си е подобно на бокса.

В момента сън на 60% обороти на вентилатора и температурите са следните:

CPU 24-25*

core1 39*

core2 37*

Процесора е на дефолт не натоварен при 1.12V

А иначе на 4 GHz

температурите и волтажа са тук:

http://img.data.bg/i.php?show=1001639&ctrl_id=efbx64#img

при 50% натоварване с Crysis

П.П след 10 мин на Crysis temp. станаха:

CPU 35*

core1 50*

core2 45*

при 60% обороти на вентилатора

Редактирано от magicman (преглед на промените)

Нещо не се получава при мен... с нещата от подписа. Клоквам аз докъм 3-3.2 различни комбинации - шина, множител и т.н. Като стигна 3,2 примерно 320*10 делител на рама 2.5 и във ортоса на втората минута гърми, на 3гиги кара без проблеми, но наближа ли магическото 3.2 и край... и волтаж да вдигам и на рама също - гърми и гърми тоя ортос?!!!

ето и 2 картинки от bios-а:

pic1

pic2

дали да взема да пусна някоя друга програма за тест? тоя ортос ме съмнява нещо, сега гледам ми показва 4 гиги, а пък в цпу-з е 3040 :speak:

Редактирано от pinhead (преглед на промените)

Нещо не се получава при мен... с нещата от подписа. Клоквам аз докъм 3-3.2 различни комбинации - шина, множител и т.н. Като стигна 3,2 примерно 320*10 делител на рама 2.5 и във ортоса на втората минута гърми, на 3гиги кара без проблеми, но наближа ли магическото 3.2 и край... и волтаж да вдигам и на рама също - гърми и гърми тоя ортос?!!!

ето и 2 картинки от bios-а:

pic1

pic2

дали да взема да пусна някоя друга програма за тест? тоя ортос ме съмнява нещо, сега гледам ми показва 4 гиги, а пък в цпу-з е 3040 :speak:

А напрежението вдигаш ли ?

Редактирано от coolmeen (преглед на промените)

А напрежението вдигаш ли ?

до 1.3 повече не посмях. Писал съм по-горе че и волтажа да вдигам (1.3) пак същата работа

• Автор

Пфф ... дай му 1,35V и на паметта напрао 2V ... и след това започни бавно да вдигаш.

Аз направих така: Сложих напрежението на Auto и в CPU-Z видях колко е. След което го вдигнах с една или две позииции. Понеже RAM-a ми е 1066 МHz, го нагласих от биоса да е около тази стойност.

П.П. Дъното ми е Асус P5K

Редактирано от magicman (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

добре де :blink:

сега направих един опит на 3.75 - 300х12.5 като делителя на паметт на помня колко точно беше, но беше под 1000 мхз около 900 и нещо да кажем (т.е. даже е даунклокнат).

Пускам ортос - само цпу тест - върви

пускам -рам тест- гърми веднага?

всичко това става на 1,425в от биос

иначе паметта на по-малко клокнат процесор пердаши спокойно на 1100.

що така?

Ето го биоса тук и тук

с малко по-различни от описаните горе на 3.75 гхз, настройки поради разбираеми причини

• 2 седмици по-късно...
Там е работата. Не са хладни. Хладни са на 1,1V. Пробвай го твоя на толкова, туко виж тръгне на 1,5Ghz cool.gif. За жалост нещата не стоят така, както всички си ги представят.

Напротив - консумацията колкото и да го тормозиш няма да скочи над 70-80W.

Сега съм с 65nm Xeon x3220, 150W при 3.6GHz/1.35V - сметни ако вдигна 1.5V...

Ето и резултат с Е8400 на приятел на предното ми дъно:

45001.jpg

Сигурен съм, че можеше повече, но прочел глупостите на интел за деградацията и не ми даде да го клокна повече.

Редактирано от i386 (преглед на промените)

Напротив - консумацията колкото и да го тормозиш няма да скочи над 70-80W.

Сега съм с 65nm Xeon x3220, 150W при 3.6GHz/1.35V - сметни ако вдигна 1.5V...

Ето и резултат с Е8400 на приятел на предното ми дъно:

Сигурен съм, че можеше повече, но прочел глупостите на интел за деградацията и не ми даде да го клокна повече.

Свали си SUper Pi mod1.5...отчита до 3-тия знак след десетичната запетая. :angry:

преминах от Е5200 на Е8400 - тук нещата вече са съвсем различни, дъното дето го бях набедил направи 500 шина, доволен съм ;)

edit: а е и уникално студен!

• 1 месец по-късно...
Току що, след цяла нощ тестове процесора ми Е8400 деградира... :) Предполагам е от високата температура, на която го оставих да работи 5-6 минути (мина 90 градуса на ядрата) и вече не е стабилен с предишните стабилни настройки, които бяха запаметени в биоса. Не вярвах, че може да се случи, но вече за трети път тествам, определено е по-зле ситуацията... Не съм му пускал високи напрежения, затова предполагам, че е от температурата. Та това, което искам да кажа е - не си пържете процесорите!

При такава температура,напрово си си го търсил :huh: !Всичко това с какво напрежение,с какво охлаждане,с коя ревизия,VID...Дай по-подробно инфо,сподели малко опит!

Току що, след цяла нощ тестове процесора ми Е8400 деградира... :super: Предполагам е от високата температура, на която го оставих да работи 5-6 минути (мина 90 градуса на ядрата) и вече не е стабилен с предишните стабилни настройки, които бяха запаметени в биоса. Не вярвах, че може да се случи, но вече за трети път тествам, определено е по-зле ситуацията... Не съм му пускал високи напрежения, затова предполагам, че е от температурата. Та това, което искам да кажа е - не си пържете процесорите!

Няма ли гаранция???

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.