Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трансценденталност - какво представлява и как се постига

Featured Replies

Трансцедентално е това, което никога не се променя, това което е вечно, всеобхващащо и безкрайно. Този свят е частично проявление на трансцеденталното. Този свят се развива за да може да прояви трансцеденталното във все по-пълна степен, но безкрайното никога не може да се прояви изцяло в крайното. Затова и развитието е безгранично. Чрез този свят трансцеденталното се проявява и се опознава. То не може да се познае по друг начин. Всеки човек проявява трансцеденталното чрез живота си, и в колкото по-голяма степен успее да го прояви, в толкова по-голяма степен може да го познае.

Моето понятие за съвършенство се доближава до това тук, ако не и да се слива напълно.

При съвършенството всичко е Пълнота, обратно на пустотата на някои хора. И тази Пълнота включва всичко съществуващо, не дели на себе и не-себе, защото всичко е тя, не гради стени между световете и не изключва абсолютно нищо от себе си, тя затова е и Абсолют.

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

• Отговори 85
  • Прегледи 14,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Трансцеденталният свят е СВЕТА НА КРИШНА.

Това е една илюзия,че света на кришна Не е материален(теоретично)може ,но на практика не се получава!

И животЪт го подвърждава!

Щом Де-то,е направил транс-мултинационална корпорация!?!?!???

• Автор

Добре. Сега ди видим как трансцедентното се проявява в живота на човека. Какво трябва да прави човек, за да достигне по-високо ниво на трансцендентност и какво се случва след това.

???

Добре. Сега ди видим как трансцедентното се проявява в живота на човека. Какво трябва да прави човек, за да достигне по-високо ниво на трансцендентност и какво се случва след това.

???

Просто е. Като се научим да виждаме иззад проявленията и търсим причината в тях - търсим същностното, а не емпирично познание.

• Автор
Просто е. Като се научим да виждаме иззад проявленията и търсим причината в тях - търсим същностното, а не емпирично познание.

Но и без емпирично познание не може.

Аз пак не разбрах как човек може да постигне трансцедентност. Въобще, има ли някой от тук присъстващите, освен един наш познайник, който да е постигал трансцендентност? :rolleyes:

Аз пак не разбрах как човек може да постигне трансцедентност. Въобще, има ли някой от тук присъстващите, освен един наш познайник, който да е постигал трансцендентност? :rolleyes:

Простичко казано това се случва, когото божественото ти начало се свърже в единство с Бога от който сме произлезли и преминавайки през всички нива на развитие се връщаме отново при него.

Това пристичко обаче става по доста труден и сложен път. Методите и практиките на духовните учения помагат ,но всичко зависи единствено от нас самите.

Редактирано от mimito53 (преглед на промените)

Благодаря ти за отговора, все пак. Сега ми стана по-спокойно, че все пак имаш някаква почва под краката си. Бях си въобразила, че си в постоянен транс и се чудех как го правиш, понеже в същото време си постоянно и във форума.

"Почва под краката си"?.. та аз имам Луна в Козирог и то в неговият 10-ти дом! :rolleyes:Архетипът "Козирог' е най-големия реалист.

:friends1:

Бог е Реалност, не- фантазия-оптимизъм за материния свят(каквито са Огнените) или песимизъм-апокалипсо(каквито са Водните). cool.gif

Когато каза, че Богът в най-висшия си аспект(Кришна), като Личност с определена ТРАНСЦЕДЕНТАЛНА ФОРМА И ИМЕ, не се занимава с материалния свят ПРЯКО, а -назначава администратори-деви, имах в пред вид не, че не се грижи за хората. Напротив- именно разбирането за "човека"(и всяко живо същество!) като НЕМАТЕРИАЛНИ ТЕЛЕСНИ МЕТАБОЛИТНИ ФУНКЦИИ, и като нематерна ДУША ,показва, че Бог се грижи за тази част, която е идентична с Неговата природа- ТРАНСЦЕДЕНТАЛНАТА, НЕМАТЕРИАЛНАТА(под нематериална се разбира не само грубата материя с 5-те елемента, но и преди всичко-фината материя-ум, разум и его).

It's a very simple account! cool.gif

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

"Почва под краката си"?.. та аз имам Луна в Козирог и то в неговият 10-ти дом! :rolleyes:Архетипът "Козирог' е най-големия реалист.

:friends1:

Бог е Реалност, не- фантазия-оптимизъм за материния свят(каквито са Огнените) или песимизъм-апокалипсо(каквито са Водните). cool.gif

Когато каза, че Богът в най-висшия си аспект(Кришна), като Личност с определена ТРАНСЦЕДЕНТАЛНА ФОРМА И ИМЕ, не се занимава с материалния свят ПРЯКО, а -назначава администратори-деви, имах в пред вид не, че не се грижи за хората. Напротив- именно разбирането за "човека"(и всяко живо същество!) като НЕМАТЕРИАЛНИ ТЕЛЕСНИ МЕТАБОЛИТНИ ФУНКЦИИ, и като нематерна ДУША ,показва, че Бог се грижи за тази част, която е идентична с Неговата природа- ТРАНСЦЕДЕНТАЛНАТА, НЕМАТЕРИАЛНАТА(под нематериална се разбира не само грубата материя с 5-те елемента, но и преди всичко-фината материя-ум, разум и его).

It's a very simple account! cool.gif

If you say

Това е една илюзия,че света на кришна Не е материален(теоретично)може ,но на практика не се получава!

И животЪт го подвърждава!

Щом Де-то,е направил транс-мултинационална корпорация!?!?!???

"Илюзия" е казано какво е във ВЕДА.

Също е казано, че демоничния свят се счита за "девически"(божествен), поради същата тази О-майа. cool.gif

Понятията "Трансцеденталност" както и "Илюзия"(майа) са дефинирани във ВЕДИте, не -в Иблии и КУР Анни. :friends1:

.....ма Камариерката обича Бг-илюзията, защото не чете БГ(Бхагават Гита). Пък и дори да е чете тя е ще я чете, като "МухаМед за райа"?!? :rolleyes:

Просто: проблемът при тебе, че си на матерно ниво. и оттам ти иде злобата. :)

Да си на "матерно ниво" значи да си в илюзия. Обикновено тези, които се задържат там, доказвайки сами правотата си, без да вземат в предвид састрите(изначалните сакрални писания) стават перфекти паднали духове, циркулиращи в най-ниската част на астралния свят, който е материален, макар и фино-матерен.

Познанието на трансцендента се определя от това, доколко човек може да надскочи себе си, по-скоро не да надскочи, а доколко може да обхване в себе си, да разтегли сетивото си, да приеме в себе си, да проникне отвъд обичайните представи за битието. Тук опираме до едно понятие - различност. Другост.

Границите на човешкия разум са граници за разбирането на другостта.

Колкото повече човек опознава света, колкото повече е отворен за възприятие на нещата в тяхната дълбочина, търси и намира отвъд емпириката истинската им същност, толкова повече се доближава до трансценденталността, защото трансцендентът - това е всеобхватността.

Познанието на трансцендента се определя от това, доколко човек може да надскочи себе си, по-скоро не да надскочи, а доколко може да обхване в себе си, да разтегли сетивото си, да приеме в себе си, да проникне отвъд обичайните представи за битието. Тук опираме до едно понятие - различност. Другост.

Границите на човешкия разум са граници за разбирането на другостта.

Трансцеденталния свят се живее, той не се теоритизира. Освен това: ТОЙ е ЦАРСТВО: там има Господар. Господ-ар. не е реПУБЛИКА с 'мажоритарен вот'!

Докато има "Ego sum" Трансцеденталният свят е теория. И доста майа за цвят-фон. cool.gif

ПС: Люци, гледам пак ползвате старите си понятия 'Човек', 'надскочи себе си', etc...

:huh:

Имате грешни дефиниции за понятията. ;) А то иде от соц.културата. Aз съм я избягвал като тамян-дявола.... biggrin.gif Ego sum. :P

Аз пак не разбрах как човек може да постигне трансцедентност.

Трансцеденталното си съществува, като потенция във всеки от нас, тя е нашата божествена същност. Ние във всеки един момент я проявяваме в живота си, това сме самите ние (истинското ни аз), въпросът е , че ние не можем да я проявяваме в нейната пълнота. Примерно един от качествата на Бога е любовта. Потенциала да изрази абсолютната божествена любов съществува във всеки човек, но според степента на съзнанието си той може да прояви омраза, привързаност, сексуално приличане, егоистична любов, любов към по-широк кръг хора, любов към всичко съществуващо и т.н., граници не съществуват. В какво се изразяват по-висшите степени на любовта ще разберем като развием съзнанието си в съответната степен. Освен това има разлика между това да знаеш примерно, че трябва да обичаш всички и наистина да ги обичаш.

Духовните учения обикновено спират дотам, докъдето човешкото съзнание се осъзнава като едно с духовната душа (атма и будхи), т.е. когато бъдат преодолени всички ограничения на егоизма, на нисшите желания и конкретния ум. Но в това състояние съзнанието все още е обусловено. Всъщност не виждам как може (да не кажа „няма как“) да съществува съзнание ако не е обусловено. Затова и на изток парабрахман, в качеството си на абсолют, на безкраен е лишен от самосъзнание.

Ако абсолютът можеше да се достигне, той вече щеше да е достигнат от всички, защото вечността се простира както напред в бъдещето, така и назад в миналото. Хората вече са живели вечно, но съзнанието на предхождащите еволюции (примерно съзнанието на един атом, извършващ хиляди прераждания само в рамките на една човешка секунда) е било толкова нищожно спрямо сегашното ни съзнание, че ни изглежда безсъзнателно. Несъмнено един ден и сегашното ни човешко съзнание ще ни се струва толкова нищожно, че едва ли ще искаме да си го припомняме.

• Автор

Сега като видях темата за мисъл-формите се сетих, че и те са егрегори, макар и създадени и захранвани с енергия само от един човек. Или има и такива, създадени от много хора?! :huh:

Трансцеденталното си съществува, като потенция във всеки от нас, тя е нашата божествена същност. Ние във всеки един момент я проявяваме в живота си, това сме самите ние (истинското ни аз), въпросът е , че ние не можем да я проявяваме в нейната пълнота.

Това е точно така. И невъзможността за проява в пълнота на същността на човека, е обусловено именно в закотвянето му в конкретиката. Зад нея стои Логосът с целия си блясък. Всъщност, разгръщането на истинската същност на човека, това е процесът на неговото дълбинно самоочистване. Изчистил се от сетивна нагласа и от сенчестите свои същности, пораждащи конкретна болезнено изкривена рефлексия, той има възможността да проникне чрез разума си отвъд. Човешкият разум не съдържа граници. Това е истинското сетиво, на което човек трябва да се опира. Разумът е сетивото за истината. Съзнанието на човека е tabula rasa, докато не започнат да се изписват на нея конкретните предразсъдъци и шаблони на обществото, което един човек обитава. Границите не са атрибутивни за разума, те се обуславят от периметъра на зрението.

Духовните учения обикновено спират дотам, докъдето човешкото съзнание се осъзнава като едно с духовната душа (атма и будхи), т.е. когато бъдат преодолени всички ограничения на егоизма, на нисшите желания и конкретния ум. Но в това състояние съзнанието все още е обусловено.

Будизмът е учение, което помага да се разбере същността на нещата и тяхното правилно схващане, това, именно, е понятие за трансценденталност. Много харесвам силата на въздействието на лаконичността при Дзен. Дзен наподобява светкавицата в тъмна нощ.

Трансцеденталното си съществува, като потенция във всеки от нас, тя е нашата божествена същност. Ние във всеки един момент я проявяваме в живота си, това сме самите ние (истинското ни аз), въпросът е , че ние не можем да я проявяваме в нейната пълнота. Примерно един от качествата на Бога е любовта. Потенциала да изрази абсолютната божествена любов съществува във всеки човек, но според степента на съзнанието си той може да прояви омраза, привързаност, сексуално приличане, егоистична любов, любов към по-широк кръг хора, любов към всичко съществуващо и т.н., граници не съществуват. В какво се изразяват по-висшите степени на любовта ще разберем като развием съзнанието си в съответната степен. Освен това има разлика между това да знаеш примерно, че трябва да обичаш всички и наистина да ги обичаш.

Духовните учения обикновено спират дотам, докъдето човешкото съзнание се осъзнава като едно с духовната душа (атма и будхи), т.е. когато бъдат преодолени всички ограничения на егоизма, на нисшите желания и конкретния ум. Но в това състояние съзнанието все още е обусловено. Всъщност не виждам как може (да не кажа „няма как”) да съществува съзнание ако не е обусловено. Затова и на изток парабрахман, в качеството си на абсолют, на безкраен е лишен от самосъзнание.

Ако абсолютът можеше да се достигне, той вече щеше да е достигнат от всички, защото вечността се простира както напред в бъдещето, така и назад в миналото. Хората вече са живели вечно, но съзнанието на предхождащите еволюции (примерно съзнанието на един атом, извършващ хиляди прераждания само в рамките на една човешка секунда) е било толкова нищожно спрямо сегашното ни съзнание, че ни изглежда безсъзнателно. Несъмнено един ден и сегашното ни човешко съзнание ще ни се струва толкова нищожно, че едва ли ще искаме да си го припомняме.

Точно така мисля и аз. Дадох пример с духовните учения, но имах предвид, че те могат да ни покожат само посоката.

Редактирано от mimito53 (преглед на промените)

Това е точно така. И невъзможността за проява в пълнота на същността на човека, е обусловено именно в закотвянето му в конкретиката. Зад нея стои Логосът с целия си блясък. Всъщност, разгръщането на истинската същност на човека, това е процесът на неговото дълбинно самоочистване. Изчистил се от сетивна нагласа и от сенчестите свои същности, пораждащи конкретна болезнено изкривена рефлексия, той има възможността да проникне чрез разума си отвъд. Човешкият разум не съдържа граници. Това е истинското сетиво, на което човек трябва да се опира. Разумът е сетивото за истината. Съзнанието на човека е tabula rasa, докато не започнат да се изписват на нея конкретните предразсъдъци и шаблони на обществото, което един човек обитава. Границите не са атрибутивни за разума, те се обуславят от периметъра на зрението.

Будизмът е учение, което помага да се разбере същността на нещата и тяхното правилно схващане, това, именно, е понятие за трансценденталност. Много харесвам силата на въздействието на лаконичността при Дзен. Дзен наподобява светкавицата в тъмна нощ.

Люцка, будизмът се комбинира с ислямът и сама знаеш, че хибридът се казва "Буда-Алла". biggrin.gif

И двамата му родители не вярват в Бог, като личност, само дето Буда е девически настроен, а Алла-демонически. Но хибридът е за матерното битие, не е за Трансцедендалния свят ОТВЪД. :gift:

Когат на Буда му свърши кармата ще слезе от Акаша(Нирвана) до принц Ашока в грубо-матерното битие,а Алла, когато вече се напържи в термалните бани на Джанна -пак се се върне от плодоядството към месоядството.

...така, че?.... :)

internity- пак ще се върнете! cool.gif

???

Съществуват иметоди на трансцедентална медитация; Можеш да погледнеш тук http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=484

Съществуват иметоди на трансцедентална медитация; Можеш да погледнеш тук http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=484

Дънката?... не думай, бе! biggrin.gif

Това е Астрална медитация(виж добре Пентаграмът!) cool.gif

Астралният свят е ФИНО-МАТЕРЕН! :)

Но предпочитам Дънката пред абрахамското ристенство. :gift: Което си е живо НИХИЛО.

Медитацията е опасно нещо.

Не по-опасно от менструацията... cool.gif

Не съвсем. Зависи какво разбираш под медитация. И аз мислех като теб, но ми обясниха, че да четеш книга или някакво друго четиво, например, също е вид медитация, ако потънеш в този свят и изключиш за външния свят напълно.

• Автор
Не съвсем. Зависи какво разбираш под медитация. И аз мислех като теб, но ми обясниха, че да четеш книга или някакво друго четиво, например, също е вид медитация, ако потънеш в този свят и изключиш за външния свят напълно.

Ако потънеш в този свят? В света на фантазиите ли?

Имаш право но си има и безопасни начини стига да има желание. Аз също не съм привърженик на крайни методи на медитацията. Тя е полезна, за самопознанието. Разхождането из другите светове не вярвам да допринася много за настоящата ни мисия.

Ако потънеш в този свят? В света на фантазиите ли?

Да, този тип медитация се нарича 'полова медитация'- съзерцаване на генните части на инжинера'. biggrin.gif

Но "половата медитация" е по-безопасна от менструацията, това е сиг-урА! cool.gif

За това и аз съм съгладна . мечтанието също е вид медитация. Но има си и опасни такива ако ги правиш без ръководство.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.