Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да си припомним математиката.

Featured Replies

....

Е, едва ли някой може да бъде наречен тъп, заради това, че не може да се сети за отговора на такава задача. Подобен род казуси много често се дават на интервюта за работа в някои фирми, като целта не е да се стигне до единственото вярно решение, а просто да се провери способността на кандидата да мисли абстрактно и в състояние на стрес. Така че, всеки отговор би бил по-добър от никакъв ;)

Поздрави!  :)

<{POST_SNAPBACK}>

Принципно си прав.

Много работодатели го правят с цел да опитат да провокират мисловната дейност на кандидатите, която в едни случаи отсъства, в други е изпаднала в летаргия и с топовен изстрел да не можеш да я събудиш laugh.gif

Да не би да си работодател, че да си толкова запознат по темата за "малките" задачки-закачки или просто си ходил по много интервюта :)?

Иначе, не съм много съгласен, че всеки отговор е по-добр от никакъв.

Защото кажи ми какъв е смисълът да кажеш някоя пълна глупост и да се изложиш? Ако има логика и смисъл в допусканията, тогава да. Но стрелянето на посоки едва ли е най-удачното решение ;)

Cheers :)

• Отговори 116
  • Прегледи 16,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Да не би да си работодател, че да си толкова запознат по темата за "малките" задачки-закачки или просто си ходил по много интервюта :)?

<{POST_SNAPBACK}>

А, нито едното, нито другото, но няма да откажа възможност за първото cool.gif

Иначе, не съм много съгласен, че всеки отговор е по-добр от никакъв.

Защото кажи ми какъв е смисълът да кажеш някоя пълна глупост и да се изложиш? Ако има логика и смисъл в допусканията, тогава да. Но стрелянето на посоки едва ли е най-удачното решение :)

<{POST_SNAPBACK}>

Е да, така е, предвид решаването на проблема, все пак трябва по някакъв начин решението да се аргументира и да се защитят аргументите, но мисълта ми беше, че в такива случаи, не е наложително те да са напълно верни или да съвпадат с единственото вярно решение. Обаче в нашия случай, това е повече от наложително, иначе нямаме познал участник.

:)

Съгласен! :)

Сега ще чакаме robin xyg да си каже тежката дума.

:bye:

Решение на задачата на robin xyg (с помощта на постовете на toshe и Daemon):

1. Между двете бурета се прокарва тръба.

2. По принципа на скачените съдове виното се разпределя между двете бурета (без загуби, тъй като отворите на двете бурета преди това се запечатват).

3. След като се установява, че няма трансфер през тръбата, буретата се поставят под еднакъв наклон (като преди това тръбата се защипва на местата преди буретата).

Важно: тъй като защипванията може да не са с еднаква дължина, то използваме така познатите ни закони на физиката/математиката, че грешката е пренебрежимо малка и затова тя (грешката) се пренебрегва.

4. Тръбата се отрязва след местата, където е защипана и виното в нея се изпива.

5. След n на брой такива операции има загуби в обема от около 10% и, тъй като компетентните лица не са в състояние да поемат повече вино се установява, че и двете бурета са еднакво пълни и се обещава следващият път опитът да се повтори с две дамаджани с ракия (от по-големите).

Редактирано от haste (преглед на промените)

Ако двете бурета бяха еднакво пълни, при положение, че имат и еднаква форма и обем (както е по условие) те биха имали едно и също водоизместване или газене във вода. В тази насока, ако ги потопим едновременно във воден басейн с достатъчна дълбочина и почнем да преливаме от едното в другото, в момента, в който дълбочината им на газене се изравни, те ще съдържат еднакъв обем течност.

Това разбира се предполага, че ще имаме и с какво да измерим дълбочината на газене, но по условие това не е забранено. Не разполагаме само с други съдове, с които да мерим какво количество прехвърляме, така че предполагам, че водният басейн не минава за такъв съд - и при него не е необходимо да знаем вместимостта му.

:clap: Радвам се, че задачката породи толкова интересни като решения отговори.

Надявам се че пропуска ми да кажа че буретата са без капак не е попречил на това да се сетите за решението, понеже това според мен се подразбира.

Тъй като haste е дал едно върещо добра работа решение с:

1. Между двете бурета се прокарва тръба.

2. По принципа на скачените съдове виното се разпределя между двете бурета

ще дам решението което за мен е "оригиналното" на задачата:

Празното буре се поставя по-ниско от пълното и чрез накляняне на пълното буре се прелива вино в празното(приемаме, че преливането е без загуби, т.е. без да разливаме настрани, та да не хабим пиячката :)). Преливането(накланянето) продължава докато виното в пълното буре достигне до такова ниво, че да достига точно до ръба на дъното на бурето.

Малка и нескопосана илюстрация:

/\    \

|\\\    |

|\\\\   |

|\\\\\  |

\\\\\\/

Идеята е, че така точно половината от виното е останало в бурето(понеже бурето е ротационно тяло, ама ако го бях споменал в условието щеше да стане много лесно). Само дето на "илюстрацията" бурето е дадено право, а реално трябва да е наклонено.

П.П. Позабавих се с отговора, ама то е защото имах работа и доста късно си пуснах компа.

П.П.П. Който и да е от Daemon и haste може да зададе следващата задача, тъй като и двамата са дали доста добри предложения за решение. Моето лично мнение е, че решението на Daemon е най-оригинално, а на haste е най-близко до реално реализируемо решение. Признавам си че дори и под заплаха от най-страшни мъчения не бих се сетил което и да е от тях :)

:bye:

Предлагам Daemon да опита, тъй като аз крадох идеи от него и toshe-то (плюс това рискувам да ви отегча/ядосам ако публикувам задача, която съм я видял някъде).

Заб.: Превописната грешка е поправена (благодарение на toshe-то).

Предлагам  Daemon да опита, тъй като аз крадох идеи от него и toshe-то (плюс това рискувам да ви оттегча/ядосам ако публикувам задача, която съм я видял някъде).

<{POST_SNAPBACK}>

haste,

да не мислиш, че тия задачи си ги измисляме ние?

Всеки е видял задачата някъде и я задава на останалите :clap:

И какви са тия приказки за отегчаване (между другото, пише се с едно "т" :clap:) и ядосване? Давай смело. Който превари, той завари biggrin.gif

Поздрави! cool.gif

Предлагам  Daemon да опита, тъй като аз крадох идеи от него и toshe-то (плюс това рискувам да ви оттегча/ядосам ако публикувам задача, която съм я видял някъде).

<{POST_SNAPBACK}>

Аааа, друже, недей така - ти даде най-вярното решение и затова трябва ти да пуснеш следващата задача, не ни се измъквай така :clap:

Съгласен съм с toshe, никой от нас не си измисля задачите, така че откъдето и да я вземеш, все ще е добре, а и никой няма да е отегчен - това ти го гарантирам.

Така че, ти си на ход, приятел! cool.gif

P.S. Използвам случая, за да благодаря на ^KRISTALINA^, която пусна хубавата тема.

:clap:

Eй Daemon,

кога работиш ти бре :clap:?

Гледам само бирички пийваш. Дай някоя насам, че ми е изсъхнала устата :clap:

А за задачите, не си прехвърляйте само топката, а действайте, че времето тече

Лично мое мнение е, че точно ти трябва да дадеш следващата задача, но няма да тръгна да те убеждавам в това. Дърпай се като ученичка щом искаш :clap:

Хайде бе момчета, от колко време и аз тръпна за нова задачка, пък никой не се осмелява. Аз само да се прибера в БГ ще побарам една книжка с име "Математическа досетливост" и тогава ще стане още по-интересно, но засега само следя тази тема.

Ако се почудите още малко и направо аз ще ви задам една лесна задачка, но не сте ме ядосали още :-D

По-точно не съм се събудил още, но ... ето я и задачата:

Определете подходящо число n_0 (и по желание го докажете чрез индукция), при което за плащането на пощенските разходи с размер n>=n_0 (n с индекс нула), човек се нуждае само от 4- и 5-центови пощенски марки.

Доп.(за тези, които искат да го докажат): Докажете едно по-силно твърдение, което не важи само за n, а също така и за n-1, n-2, n-3.

Източник: Серия от задачи по дискретна математика. Неизвестен автор.

Числото е 12. Тази и всяка по-голяма стойност, могат да се получат чрез използване на 4 и 5-центови марки.

• Автор
Числото е 12. Тази и всяка по-голяма стойност, могат да се получат чрез използване на 4 и 5-центови марки.

<{POST_SNAPBACK}>

Следваща задача ???????

Много се извинявам за забележката, но няма ли да е по-интересно, ако се дават задачи, които са за досетливост, логика, съобразителност и т.н. :yanim:

Лично аз изобщо не бих се мъчил над задачи от дискретна математика, камо ли да ги доказвам чрез индукция и тем подобни.

Защо някой не вземе да даде задачка от размити множества например :eek:

Както и да е ... Щом има кой да се поти и над този тип задачи, тогава съм "за" :P Все пак темата е "Да си припомним математиката", така че вероятно греша :wors:

Поздрави?!

Следваща задача ???????

<{POST_SNAPBACK}>

Нека изчакаме първо haste, да каже дали решението на задачата го удовлетворява.

няма ли да е по-интересно, ако се дават задачи, които са за досетливост, логика, съобразителност и т.н.

<{POST_SNAPBACK}>

Подкрепям това мнение.

Eй Daemon,

кога работиш ти бре ;)?

Гледам само бирички пийваш. Дай някоя насам, че ми е изсъхнала устата :)

<{POST_SNAPBACK}>

Като погледнеш, в колко часа съм пуснал предишното си мнение, ще ти стане ясно, какво имах предвид под плаващо работно време biggrin.gif

Между другото, ако haste приеме решението на задачата, и ако някой от вас разполага с интересна логическа задачка, с удоволствие ще си отстъпя реда, тъй като аз в момента не се сещам за нито една, на която да знам отговора със 100% сигурност, за да я пусна тук.

След кратка консултация с Daemon искам да ви предложа нещо - нека не само този, който реши задачата да пуска нова такава, а който се сети. Също така не всички влизат постоянно във форума и така се налага да чакаме един цял ден, само за да разберем дали отговорът е верен.

Ако искате мога да ви дам една лесна задачка за разгрявка и след това да продължим.

^KRISTALINA^, благодаря ти за чудесната тема.

Както решите ...

Нека хората с повече опит и авторитет решат.

Аз съм пас! :)

Както и да е, виждам че haste може би няма да потвърди скоро вярното решение на задачата, така че ще пусна eдна нова загадка:

Имаме тунел. От едната страна на тунела стоят четири човека: Петър, Стоян, Иван и Мария. Те трябва да преминат от другата му страна. Тъй като в него е много тъмно, трябва да използват свещ, но те имат само една, а тунелът позволява по него да се движат не повече от 2 човека. Всеки един от четиримата изминава разстоянието за различно време:

Петър - 20 минути.

Стоян - 10 мин.

Иван - 4 мин.

Мария - 2 мин.

Като имате предвид, че трябва да се движат или поединично или по двойки, и че непременно трябва да носят свещ, как могат и четиримата да преминат в другия край на тунела за 34 минути общо? Обърнете внимание, че когато се движат по двойки, времето за което ще изминат разстоянието тези двама, е това на по-бавния от тях.

edit: Целостта на свещта не трябва да бъде нарушавана. Бях пропуснал да добавя това условие и по този начин подведох haste, който се възползва блестящо от моя пропуск и в мнението си по-долу, даде един много оригинален и същевремнно верен отговор. Пробвайте обаче да решите задачата без да разделяте свещта - не е никак трудно.

Успех! ;)

@haste: За всеки 2 поредни положителни целочислени стойности, задачата ти може да се реши и така:

x = 4

y = 5

n_0 = x^2 - x

или както Tragedy я реши: n_0 = (x - 1) * (y - 1)

Редактирано от Daemon (преглед на промените)

Възможен отговор на задачата на Daemon:

1. Свещта се разделя на две.

2. Мария тръгва с Петър (за 20 мин. достигат целта).

3. Когато Мария се връща Стоян тръгва по тунела (+ 10 мин.).

4. Мария достига за 2 мин. началото на тунела и изчаква още 8 мин., докато Стоян достигне краят му. След това тя и Иван за още 4 мин. достигат края на тунела. (общ сбор: 34 мин.).

Заб.1: По нормалният начин на 4-та ще им трябват 38 мин., което надхвърля даденото време. Затова и използвах "хакерският" метод със свеща.

Заб.2: Бях предупредил, че моите задачи няма да бъдат занимателни (за някои хора).

Заб.3: Тъй като посещавам нередовно форума, предлагам ако съм познал верният отговор някой друг да публикува седващата задача.

haste, логиката ти е перфектна, за което получаваш от мен една виртуална ;), но за съжаление, свещта не може да бъде разделяна, нещо което аз съм пропуснал да уточня в условието, и което ще направя сега.

Все пак, считам отговорът ти за правилен и затова ти ще можеш да пуснеш следващата загадка, ако желаеш. Ще очаквам обаче някой да реши задачата и по "оригиналния" начин, т.е. без да дели свещта или да използва помощни средства :)

haste, логиката ти е перфектна, за което получаваш от мен една виртуална :yanim:, но за съжаление, свещта не може да бъде разделяна, нещо което аз съм пропуснал да уточня в условието, и което ще направя сега.

Все пак, считам отговорът ти за правилен и затова ти ще можеш да пуснеш следващата загадка, ако желаеш. Ще очаквам обаче някой да реши задачата и по "оригиналния" начин, т.е. без да дели свещта или да използва помощни средства :wors:

<{POST_SNAPBACK}>

Daemon,

разбира се, че ще получиш вярното решение на задачата ти :huh:. За съжаление за момента нямам Интернет вкъщи и не мога да следя форума през почивните дни и вечерите и ето едва тая сутрин виждам поставената от теб задача и стигнах до следното решение.

1. Тръгват Иван и Мария - 4 мин

2. Връща се Мария - 6 мин (4 + 2 )

3. Тръгват Петър и Стоян - 26 мин (6 + 20)

4. Връща се Иван - 30 мин (26 + 4)

5. Тръгват Иван и Мария - 34 мин (30 + 4)

Мисля, че това е търсеното от теб решение biggrin.gif

Мисля, че това е търсеното от теб решение biggrin.gif

<{POST_SNAPBACK}>

И аз мисля така cool.gif Поздравления, това е оригиналното решение на проблема! Сега ти си на ход. :yanim:

Eто задачка от мен:

Преброител (човек, обикалящ по домовете на хората и събиращ информация за живущите и т.н.) се приближава към една къща и питаж ената, отворила входната врата:

- Колко деца имате и на колко са години?

Жената отговаря:

- Имам три деца, произведението от годините на които е 36, а сумата от годините е равна на номера на адреса на съседната къща.

Преброителят отива до съседната къща, връща се и казва:

- Необходима ми е повече информация.

Жената отговаря:

- Сега нямам време, трябва да вървя - най-голямото ми дете спи на горния етаж.

Потребителят отвръща:

- Благодаря ви, вече имам необходимата ми инфорамция.

На колко години са трите деца?

Хайде дерзайте cool.gif

Според мен, възрастта на децата е: 2, 2 и 9 години, т.е. по-малките 2 са на една възраст и са близнаци.

Ето как реших задачата:

Съставяме списък на целочислените стойности, чието произведение е равно на 36. Тъй като числото е малко, това става лесно:

1 + 1 + 36 = 38

1 + 2 + 18 = 21

1 + 3 + 12 = 16

1 + 4 + 9 = 14

2 + 2 + 9 = 13

1 + 6 + 6 = 13

2 + 3 + 6 = 11

3 + 3 + 4 = 10

Вдясно са и техните сборове. От резултата е видно, че сборът на всички тройки, с изключение на две от тях е различен. Това ни води към мисълта, че отговорът се крие именно в тези два еднакви сбора, защото в противен случай, преброителят е щял да може да разбере веднага, това което го интересува. Той обаче се връща. А се връща, защото в оставащите 2 варианта имаме повтарящи се цифри, т.е. две от децата са близнаци. Обаче кои? Дали:

2 + 2 + 9 = 13

или

1 + 6 + 6 = 13

Затова когато се връща за доуточнение и жената му казва, че най-голямото й дете спи горе, той се сеща, че близнаците са децата с двете по-малки възрасти. Така че, според мен вярното решение е 2, 2 и 9.

edit: ето и друго решение на проблема:

x*y*z = 36

x=y

x^2 * z = 36

z = 36 или z <= 18, за да се получи целочислен резултат.

z > x, y >= 1

За да намерим възрастта на по-голямото дете, намираме всеки делител, при който делимото разделено на делителя, дава цяло положително число, повдигнато на втора степен. Корен квадратен от това число е възрастта на всеки един от близнаците.

Това са стойностите, които се получават:

36 / 36 = 1 => 1^2 (сбор: 1+1+36 = 38)

36 / 9 = 4 => 2^2 (сбор: 2+2+9 = 13)

36 / 4 = 9 => 3^2 (сбор: 3+3+4 = 10)

36 / 1 = 36 => 6^2 (сбор: 6+6+1 = 13)

По логиката, отпазат първото и третото решение, а тъй като по условие z > x,y, отпада и четвъртото.

Редактирано от Daemon (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.