Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да си припомним математиката.

Featured Replies

Daemon,

свалям ти шапка :yanim:

Обяснил си решението перфектно и си напълно прав!

Явно малките сиви клетчици при теб работят на доста високи обороти biggrin.gif

Поздрави :wors:

• Отговори 116
  • Прегледи 16,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

А задачка няма ли да пуснеш?

Айде аз ще я пусна вместо тебе :yanim:

Добавете математически знаци от лявата страна на уравнението, така че да стане вярно равенството:

1 1 1 =6

2 2 2 =6

3 3 3 =6

4 4 4 =6

5 5 5 =6

6 6 6 =6

7 7 7 =6

8 8 8 =6

9 9 9 =6

10 10 10 =6

Успех!!!

А задачка няма ли да пуснеш?

Айде аз ще я пусна вместо тебе :yanim:

Добавете математически знаци от лявата страна на уравнението, така че да стане вярно равенството:

1    1    1  =6

2    2    2  =6

3    3    3  =6

4    4    4  =6

5    5    5  =6

6    6    6  =6

7    7    7  =6

8    8    8  =6

9    9    9  =6

10    10    10  =6

Успех!!!

<{POST_SNAPBACK}>

Ето моят отговор :wors:

(1+1+1)! = 6

2+2+2 =6

3*3-3=6

4+4-sqrt(4)=6

5+5/5=6

6+6-6=6

7-7/7=6

sq3(8)+sq3(8)+sq3(8)=6

sqrt(9)*sqrt(9)-sqrt(9)=6

(lg10+lg10+lg10)! = 6

Легенда:

! - факториел

sqrt() - корен втори

sq3() - корет трети ... не знам дали има математическо означение за това и какво ето :huh:

lg - десетичен логаритъм

Само това можа да ми роди главата ;)

Поздрави!

P.S.

dy79, принципно човекът, дал верен отговор, трябва да публикува следващата задачка :). Така че не аз, а Daemon трябваше да го направи ;)

Tragedy обаче предложи всеки да пуска задача, когато иска. Така малко се нарушава последователността, но и така става :)

След кратка дискусия с Daemon се разбрахме аз да дам новата задачка вместо него.

Като за начало ще почнем с нещо лесно и познато:

Разполагате с две туби, съответно 5 и 3 литра и неограничен източник на вода. Как можете само чрез използването на двете туби да направите така, че в едната туба да останат точно 4 литра вода.

Вие сте :yanim:

П.П. Ако този, който познае не може да даде нова задачка, имам няколко в запас :wors:

След кратка дискусия с Daemon се разбрахме аз да дам новата задачка вместо него.

Като за начало ще почнем с нещо лесно и познато:

Разполагате с две туби, съответно 5 и 3 литра и неограничен източник на вода. Как можете само чрез използването на двете туби да направите така, че в едната туба да останат точно 4 литра вода.

Вие сте ;)

П.П. Ако този, който познае не може да даде нова задачка, имам няколко в запас ;)

<{POST_SNAPBACK}>

Вие с Daemon всичко ли дискутирате ;)

Така излиза, че избягваш личната позиция :speak:

Tragedy,

много лесни задачки даваш бре :P

Решение:

1. Напълваш тубата от 5 литра от източника

2. От нея пълниш тубата от 3 литра. Така в 5-литровата туба остават 3 литра

3. Изливаш (изхвърляш) 3-те литра от 3-литровата туба и пресипваш в нея 2-та литра от 5-литровата туба (5-литровата е празна, а в 3-литровата има 2 литра)

4. Напълваш 5-литровата туба от източника (5л в 5-литровата туба, 2л в 3-литровата туба)

5. Пресипваш 1 литър в 3-трилитровата туба, защото само толкова място е останало там. Така в 5-литровата туба остават 4 литра, което се искаше по начало

Надявам се да съм го описал като хората biggrin.gif

toshe, обсъждам нещата с Daemon, защото му имам ICQ-то, пък и сме си приятели отдавна. Вие като не си давате номерата няма как да обсъждаме и да не пълним темата с офтопици :P

Иначе, ти даде по-трудното обяснение :speak:

А пък вече казах, че задачката е за разгрявка. Чакаме те да дадеш следващата задачка ;)

toshe, ти даде по-трудното обяснение  :speak:

А пък вече казах, че задачката е за разгрявка. Чакаме те да дадеш следващата задачка ;)

<{POST_SNAPBACK}>

По-трудното обяснение ли?

За мен това е най-лесното решение.

Друг е въпросът дали съм го обяснил просто или сложно.

Следващият път мога да обясня на английски, ако ще е по-ясно ;)

P.S.

FYI, дал съм си ICQ-то ;) Но като ви гледам сте мислители - не съм от вашия ранг :P

Редактирано от toshe (преглед на промените)

Ето ви една и от мен:

Кажете някое десетцифрено число, на което първата цифра да е равна на броя на нулите в числото, втората - на единичките, третата - на двойките и т.н.

Успех

Ето ви една и от мен:

Кажете някое десетцифрено число, на което първата цифра да е равна на броя на нулите в числото, втората - на единичките, третата - на двойките и т.н.

Успех

<{POST_SNAPBACK}>

Из главата ми се върти 6210001000 :speak:

Из главата ми се върти 6210001000 :speak:

<{POST_SNAPBACK}>

амм седмата цифра не се връзва с условието :P

амм седмата цифра не се връзва с условието ;)

<{POST_SNAPBACK}>

Първата цифра показва броя нули.

Втората - броя единици.

...

Седмата - броя шестици.

...

Защо да не се връзва? Точно си се връзва :speak:

Така като ми го пообясни, взе, че ми се върза. Поздравления.

Давай следващата задачка

Ами ето една не много трудна :speak:

Една компания разполага с десен машини, произвеждащи златни монети. Една от машините произвежда монети, които са с 1 грам по-леки от останалите. Как с едно измерване можете да определите коя от машините произвежда дефектните монети?

Успех cool.gif

P.S. Напомням на dy79 да каже дали съм дал вярното решение на неговата задача :P.

Не е споменато, дали везната е електронна или обикновена, така че ще дам 2 решения. Първото (и това е очевидното) решение е, да вземем електронна везна и да поставяме върху нея, една по една монети от всяка машина. Така при поставянето на всяка от тях, ще можем да отчетем разликата в общото тегло, в сравнение с това, отчетено при поставянето на предишната монета. Не знам обаче, доколко това се счита за едно измерване. При положение, че не добавяме други теглилки (защото везната е електронна), за мен това ще си е едно измерване.

Другото решение е свързано с това, да вземем от всяка машина по определен брой монети. Като започнем от първата - взимаме 1 монета, от втората - 2, от третата 3 монети и т.н. до 10-тата машина, от която взимаме 10 монети.

Поставяме монетите на везната и отчитаме общото им тегло. След това смятаме какво трябва да е общото им тегло, ако всички монети бяха с равни тегла (това предполага, че им знаем теглото по спецификация). От теоритичния резултат изваждаме реално получения такъв. От тук нататък е лесно: ако разликата е 1 грам, значи първата машина призвежда дефектни монети, ако е 2 - втората, .... 10 за десетата машина.

Daemon,

второто предложено от теб решение е правилното.

Първото не се приема ;) - за мен едно измерване е да поставиш нещото, което ще мериш, и след това да отчетеш теглото, а не да слагаш монетие една по една :clap:

Ок, тогава още една задачка:

Имало едно време едно село, в което имало странен обичай, според който, когато едно жена изневеряла на мъжа си, тя го споделяла с всички мъже в селото, с изключение на своя съпруг. Мъжете в селото никога не разговаряли помежду си за изневерите, които са им известни. Традицията повелявала също, когато съпругът разбере за изневярата на жена си, да я обеси още същата нощ.

Дошъл момент, в който попът трябвало да напусне селото. Преди да си тръгне, той обявил на всеослушание, че в селото е имало изневери. На следващата сутрин всички могли да видят, че няма нито едно обесена жена. Положението било същото и на втората сутрин. На третия ден обаче, имало обесени жени. Колко са били те и как са разбрали мъжете им?

Имайте предвид, че мъжете в селото никога не говорели за изневерите помежду си, а също и че са били доста умни.

Ок, тогава още една задачка:

Имало едно време едно село, в което имало странен обичай, според който, когато едно жена изневеряла на мъжа си, тя го споделяла с всички мъже в селото, с изключение на своя съпруг. Мъжете в селото никога не разговаряли помежду си за изневерите, които са им известни. Традицията повелявала също, когато съпругът разбере за изневярата на жена си, да я обеси още същата нощ.

Дошъл момент, в който попът трябвало да напусне селото. Преди да си тръгне, той обявил на всеослушание, че в селото е имало изневери. На следващата сутрин всички могли да видят, че няма нито едно обесена жена. Положението било същото и на втората сутрин. На третия ден обаче, имало обесени жени. Колко са били те и как са разбрали мъжете им?

Имайте предвид, че мъжете в селото никога не говорели за изневерите помежду си, а също и че са били доста умни.

<{POST_SNAPBACK}>

Ами според мен обесените жени са били 3, но може и да греша :*

Daemon, кажи дали съм прав и след това ако искаш, ще обясня как съм стигнал до тоя извод :)

Е, toshe, добър си :)

Така е, 3 са били жените. Давай обяснението сега :*

Е, toshe, добър си :)

Така е, 3 са били жените. Давай обяснението сега  :*

<{POST_SNAPBACK}>

Eто го и обяснението. Предварително се извинявам, ако не съм обяснил нещата добре и не е станало ясно каква е логиката, която ме е водила - ако изобщо можем да говорим за логика в моя случай biggrin.gif.

Та...

Ще използвам имена за трима от мъжете - Иван, Драган, Петър.

1 случай: Изневярата е само една - примерно изневерила е жената на Иван. В такъв случай всички мъже в селото щяха да са чули само за една изневяра. Само Иван нямаше да е чул за нито една изневяра и тъй като попът заявява, че в селото има изневери, значи единствената възможност е неговата жена да му е изневерила. Ако беше така, то Иван щеше да убие жена си на следващата сутрин. По условие обаче на следващата сутрин няма обесени жени и затова описаният тук случай отпада.

2 случай: Изневерите са две - примерно изневерили са жените на Иван и Драган. И двамата са чули за по една изневяра и не могат да бъдат сигурни, че освен изневярата, за която са чули, има и още една - изневярата на собствената им жена (дотук се припокрива със случай 1). Затова и на първата сутрин няма нито една обесена жена. Иван вижда, че на първата сутрин няма нито една обесена жена и си казва, "Ако единствено жената на Драган му беше изневерила, то той нямаше да е чул за никакви изневери и щеше да обеси жена си на първата сутрин. Обаче той не я беси. Това означава, че е чул за други изневери, а щом аз не съм чул за тях, значи другата изневяра е на собствената ми жена". Правейки този извод, Иван беси жена си. Същото нещо се отнася и за Драган. Така на втората сутрин трябва да имаме две обесвания. По условие обаче няма никакви, следователно изневерите не са две

3 случай: Изневерите са три - изневеряват жените на Иван, Драган и Петър. Първата сутрин няма обесвания, защот всеки един от тях е чул за две изневери.

Втората сутрин е аналогична на случай 2. На третата сутрин обаче става обрат. Иван си мисли, "Ако изневерите бяха само две, то Драган щеше да е чул за изневярата на жената на Петър, а Петър щеше да е чул за изневярата на жената на Драган. При това условие (като се използва логиката от случай 2) на втората сутрин Драган и Петър щяха да обесят жените си. Те обаче не ги бесят, което означава, че са чули и за друга изневяра. Щом аз не съм чул за нея, значи остава моята жена да ми е изневерила". Така Иван беси жена си. Подобни разсъждения правят Драган и Петър и стигат да същия извод, в резултат на което и те обесват жените си.

По условие на третия ден е имало обесвания и това съвпада със случай 3, т.е. обесванията са 3.

Надявам се обяснението да не е много нескопосано и да сте схванали какво имам предвид :)

Поздрави biggrin.gif

Поздравления, загадката беше решена и обяснена перфектно! :*

Поздравления, загадката беше решена и обяснена перфектно! :*

<{POST_SNAPBACK}>

Снощи, докато пътувах в метрото, помислих над нея, и за мое учудване намерих вярното решение :P

Тъй като аз дадох верният отговор, е мой ред да дам задача :)

Ето я и нея ...

Един стар фермер умира и завещава на тримата си сина седемнадесет крави. В завещанието си той указва, че най-възрастният си трябва да получи 1/2, средният син - 1/3, а най-младият син - 1/9 от кравите. Синовете не искали да получат половин крава и затова дни наред се чудили си се опитали да преценят колко крави трябва да получи всеки един от тях.

Един ден, съседът им наминал, за да види как се справят момчетата след смъртта на баща им. Тримата синове му разказали за проблема си. Размисляйки малко, съседът казал, "Сега се връщам". Отишъл си и когато се върнал, тримата синове могли да разделят кравите според завещанието на баща им, по такъв начин, че всеки един от тях получил цяло число крави.

Въпросът е: Какво е било решението на съседа?

Успех :)

хе-хе, тоше, ти изби рибата с тая задача... laugh.gif

Добре, нека помислим: най-близкото число, което при делението си на 2, 3 и 9 дава челочислен резултат е 18. Кравите обаче са 17, така че предполагам, възможните отговори са (отново) два, в зависимсто от чувството ти за хумор:

1. Фермерът е довел една от неговите крави, за да се получи числото 18. По този начин, най-големият син би взел 9 крави, следващият 6, а най-малкият - 2 крави. Тъй като не вярвам фермерът да им остави кравата току така, предполагам че после си я е прибрал, но като сметнем 9+6+2, получавамe сбор от общо 17 крави, т.е. разделени са според условието на задачата, а пък кой от тях ще се прости с една от кравите, вече е друг въпрос.

2. Второто решение е свързано с това, фермерът да им открадне (или отстреля) и 17-те крави, така че да им останат 0. По този начин, после ще могат да си делят остатъка на колкото си части искат хе-хе

Аз лично бих заложил на второто решение, но подозирам, че съседът им не е имал толкова брутално разбиране за решаването на този проблем laugh.gif

btw, само второто решение решава проблема по начин, при който всички са еднакво ощетени или удовлетворени :*

Хубава работа ... избил съм рибата?

Ами тогава повече няма да давам задачи, за да не ставам смешен :*

Иначе решението е първото. Целта е била да не се режат крави :) и точно това са постигнали. Че има ощетени, има, но такъв е животът.

А ти хубаво ще заложиш на второто решение, само гледай да не го приложиш, ако ти се случи нещо подобно в действителност - току виж теб отстрелят :)

Хубава работа ... избил съм рибата?

Ами тогава повече няма да давам задачи, за да не ставам смешен  :

<{POST_SNAPBACK}>

Е, ти пък сега, майтапя се. Просто ми стана смешно, като се замислих за възможното решение на задачата biggrin.gif

Ако някой има задача, която може да пусне по-бързо, нека го направи, защото аз в момента нямам нито една под ръка, а и все пускам едни смотани...

Хайде аз ще дам задача :help:

Надявам се, че с нея няма да избия рибата ...

Винаги е от 1 до 6,

Винаги е от 15 до 20,

Винаги е 5,

но никога не е 21,

освен ако не е във въздуха.

Що е то?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.