Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да си припомним математиката.

Featured Replies

Хайде, ще го измисли ли някой?

• Отговори 116
  • Прегледи 16,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Хайде, ще го измисли ли някой?

мисля ся по въпроса :help:

хахах, уж с математика ще кандидатствам, а получавам , че не може да има такава ситуация, на която съжето е на 2.5 м над земята angry.gif

сигурен ли си за числата, понеже виж мойта логика:

значи най-ниската част на въжето е на 2,5 м над земята ( примаме че се пречупва в средата), следователно на горе остава 7,5 м до правата пусната от върховете на двата лоста. Така се получава един правоъгален триъгълник, на който знаем единия катет =7,5м и почти знаем и хипотенузата, която се явява въжето =7,5м (защото половината слиза до най-ниската точка, а другата се изкачва и това са две равни части, и като разделим 15 на 2 = 7,5м).

тука има вече два случая

Iсл. който е най-добрия- въжето да е изпънато, тогава въжето ще е равно точно на хипотенузата. А според една от теоремите за страните на триъгълник (едната страна на триъгълника винаги е помалка от сбора на другите две) тука не е изпънено, хипотенузата е равна на единия катет, и следователно или важето е завързано на един и същи лост или двата лоста се допират :) , тай че тука пране едва ли се простира :)

IIсл. никога в обикновени условия въжето не е в права линия изпъната до средата, винаги е огънато приличащо на парабола (половината от елипса обърната с върховете нагоре), но понеже въжето е огънато, а хипотенузата е в права посока и началните и краините им тички са едни и същи, излиза че хипотенузата е по къса от 7,5м. Това е дори по-лошия вариант, понеже тук въжето няма дори 2,5 м да достигне :)

ето и аз малко порисувах

cool.gif

zadachka.JPG

малеее никога през живота си не сам писал толкоз дълаг пост ohmy.gif

Редактирано от oledole (преглед на промените)

сигурен ли си за числата, понеже виж мойта логика:

значи най-ниската част на въжето е на 2,5 м над земята ( примаме че се пречупва в средата), следователно на горе остава 7,5 м до правата пусната от върховете на двата лоста. Така се получава един правоъгален триъгълник, на който знаем единия катет =7,5м и почти знаем и хипотенузата, която се явява въжето =7,5м (защото половината слиза до най-ниската точка, а другата се изкачва и това са две равни части, и като разделим 15 на 2 = 7,5м).

тука има вече два случая

Iсл. който е най-добрия- въжето да е изпънато, тогава въжето ще е равно точно на хипотенузата. А според една от теоремите за страните на триъгълник (едната страна на триъгълника винаги е помалка от сбора на другите две) тука не е изпънено, хипотенузата е равна на единия катет, и следователно или важето е завързано на един и същи лост или двата лоста се допират :) , тай че тука пране едва ли се простира :)

IIсл. никога в обикновени условия въжето не е в права линия изпъната до средата, винаги е огънато приличащо на парабола (половината от елипса обърната с върховете нагоре), но понеже въжето е огънато, а хипотенузата е в права посока и началните и краините им тички са едни и същи, излиза че хипотенузата е по къса от 7,5м. Това е дори по-лошия вариант, понеже тук въжето няма дори 2,5 м да достигне :)

ето и аз малко порисувах

cool.gif

zadachka.JPG

малеее никога през живота си не сам писал толкоз дълаг пост ohmy.gif

E винаги има 1ви път:)

Такаа...Въпросът беше какво е разстоянието м/у двата кола? Ето и отговора:двата лоста се допират :) , С малко допълнение: не може да се получи триъгълник, защото ти сам каза, че в нормални условия въжето ще образува парабола.А аз никъде не съм казала, че въжето го опъва нещо отдолу:P Затова като клъвнем по малко от 1) и 2) и отговорът ти става пълен.

ПОЗДРАВЛЕНИЯ! :rolleyes: Ти си наред със задачка!

п.п.

сигурен ли си за числата
- аз съм девойка :)

За oledole!

Едно семейство, състоящо се от мъж, жена и двете им деца, трябвало да преминат една река, като използват 1 лодка. Лошото е, че лодката побира товар до 100 кг. Мъжът и жената тежат по 100 кг., а всяко от двете деца - по 50 кг.

Как могат и четиримата да преминат с тази лодка, като се има предвид, че всеки може да управлява лодката?

Ха,сега:)

първо заминават двете деца ... едното се връща с лодката ... единя родител отива на другия бряг .. от там се връща детето което замина в началото .. пак двете деца заминават едното се връща зада предаде лодката на второто родителско туловище .. посл епак едното дете се връща зада вземе братчето или сестричето

хаха, ако не ми беше спрял нета стях да те изпреваря 

тази задачка ми беше попаднала от един друг форум :)"Имате 6 цигари. Трябва да ги наредите така, че всяка от тях да се допира до останалите 5."

Редактирано от oledole (преглед на промените)

първо заминават двете деца ... едното се връща с лодката ... единя родител отива на другия бряг .. от там се връща детето което замина в началото .. пак двете деца заминават едното се връща зада предаде лодката на второто родителско туловище .. посл епак едното дете се връща зада вземе братчето или сестричето

Бравос ;)

някой няма ли да даде поне предположение за цигарите :blink:

• 5 месеца по-късно...

Не знам дали точно гук е мястото но много ми трябва решението но една задача- ИЗРАЗЪТ а-b върху корен а + корен b ;след това(a>0,b>0) Въпроса е на колко е тъждествено равно?Ако някой знае Благодаря предварително! :angry:

Редактирано от FUKLATA (преглед на промените)

Не знам дали точно гук е мястото но много ми трябва решението но една задача- ИЗРАЗЪТ а-b върху корен а + корен b ;след това(a>0,b>0) Въпроса е на колко е тъждествено равно?Ако някой знае Благодаря предварително! :angry:

според мене задачата има две решения :

1. =корен а - корен b (при а различно от b)

2. =0 (при а = b)

Мн Мерси !а решението как е?

a-b =

корен от а + корен от b (а= (корен от а2);b= (корен от b) 2)

(корен от а)2 - (корен от b)2=

корен от а + корен от b (прилага се формула за съкрат.умножение)

= (корен от а - корен от b).(корен от а + корен от b) =

(корен от а + корен от b)

= корен от а - корен от b

Редактирано от Делфинчето (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.