Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да си припомним математиката.

Featured Replies

Отговорът на задачата е "зарче".

От 1 до 6 са точките отбелязани на всяка страна.

От 15 до 20 е сборът на точките от всички видими страни, когато зарчето е в неподвижно състояние.

Винаги 5 са видимите му страни, ако лежи върху някаква повърхност.

Никога пълният сбор от точките на страните му (1+2+3+4+5+6) не е 21, освен ако не са видими всичките му страни, т.е. в момента на хвърлянето във въздуха.

• Отговори 116
  • Прегледи 16,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Играем покер и имаме 5 карти.

Всички карти са под вале, като има поне по една карта от всяка боя.

Сборът на четните числа и на нечетните числа, изписани на картите, е равен.

Спатиите са със сбор 14.

Червените карти имат сбор 10.

Наи-ниската карта е купа.

Какви точно са картите?

Ами ето го моето решение на задачата:

Имаме пет карти:

x1 = пика

x2 = купа

x3 = каро

x4 = спатия

x5 = ?

Сума(спатии) = 14 => x5 е спатия => (x4+x5) = 14

x1, x2, x3, x4, x5 > 1

x1, x2, x3, x4, x5 < 11

x2 < x1, x3, x4, x5

x4 + x5 = 14 => възможните кобинации са: 4,10; 5,9; 6,8;

=> минималният сбор на четните или на нечетните числа е 14.

От възможните комбинации става ясно, че тъй като x2 е най-малката карта, то x2 < 6, тъй като максималната стойност на по-малкото число в двойката x4,x5 е 6 (6,8).

=> x2 < 6

=> x3 = 6, 7 или 8

x2 + x3 = 10 => 2,8; 3,7; 4,6; 5,5; (възможните комбинации)

Вариантът 5,5 отпада, защото x2 < x3 по условие.

=> x2 < 5

=> x2 + x3 = 2,8; 3,7; 4,6; (оставащи комбинации)

Възможните стойности на x2 са: 2, 3 и 4

x1 = ? (x1 > x2) & (x1 > 1)

x2 = 2,3,4

x3 = 8,7,6

x4, x5 = 4,5,6,8,9,10 (4,10; 5,9; 6,8)

Възможни решения:

1. Ако вземем четните двойки от спатии (x4,x5) 4,10 и 6,8 и допуснем, че x2 e четно число, можем да направим следните изчисления:

за x2 = 2, x3 = 8 => x1=24 (недопустима стойност по условие)

и

за x2 = 4, x3 = 6 => x1=24 (недопустима стойност по условие)

2. Използвайки отново презумпцията, че x4 и x5 са четни числа, взимаме единствената възможна нечетна стойност на x2 (3) и правим следните изчисления:

за x2 = 3, x3 = 7 => x1 = 4 (недопустима стойност, защото x1 става четно число и е нарушено условието, че сборовете на четните и нечетните числа са равни: 10 != 18)

3. От друга страна, ако вземем единствената възможна нечетна двойка на x4 и x5 (5,9) и допуснем, че x2 е четно число

за x2 = 2, x3 = 8 => x1 = 4

или

за x2 = 4, x3 = 6 => x1 = 4

Тук условието на задачата за равенство на сборовете е изпълнено и за двете стойности, но при втората стойност (x2 = 4, x1 = 4) e нарушено условието x2 < x1, x2, x3, x4.

4. Последният вариант е да вземем нечетната двойка на x4 и x5 (5,9) и да допуснем, че x2 е нечетно число

за x2 = 3, x3 = 7 => x1 = 24, което е невъзможно, защото 1 < x1 < 11 (по условие)

От направените дотук комбинации, виждаме че x1 = 4. Тогава петте карти са:

x1 = 4

x2 = 2

x3 = 8

x4 = 5

x5 = 9

Сборът на четните числа е 14, а на нечетните също толкова.

Поздрави!

P.S. Напомням на dy79 да каже дали съм дал вярното решение на неговата задача :hush:.

Перфектно решение.Поздравления! И между другото dy79 е от женски род.

:) :bye:

Ето ви още една задачка. Напишете следващите редове. Можете да добавяте редове до безкрай :)

1

11

21

1211

111221

312211

13112221

1113213211

31131211131221

13211311123113112211 и т.н.

Ето и логиката (надявам се вярната) - анализира се всеки горен ред и елементарно се казва какви числа има на горният ред и колко пъти се срещат:

1 - числото едно

11 - един път числото едно

21 - два пъти числото едно

1211 - един път числото две (12) и един път числото едно (11)

111221 - един път числото едно (11), един път числото две (12) и два пъти числото 1 (21)

312211 - три пъти числото едно (31), два пъти числото две (22) и един път числото едно (11)

13112221 - един път числото три (13), един път числото едно (11), два пъти числото две (22) и два пъти числото едно (21)

1113213211 - един път числото едно (11), един път числото три (13), два пъти числото едно (21), три пъти числото две (32) и един път числото едно (11).

Сега остава някой да каже дали съм познал или съм станал за резил. :yanim:

31131211131221

13211311123113112211 и т.н.

Ето и логиката (надявам се вярната) - анализира се всеки горен ред и елементарно се казва какви числа има на горният ред и колко пъти се срещат:

1 - числото едно

11 - един път числото едно

21 - два пъти числото едно

1211 - един път числото две (12) и един път числото едно (11)

111221 - един път числото едно (11), един път числото две (12) и два пъти числото 1 (21)

312211 - три пъти числото едно (31), два пъти числото две (22) и един път числото едно (11)

13112221 - един път числото три (13), един път числото едно (11), два пъти числото две (22) и два пъти числото едно (21)

1113213211 - един път числото едно (11), един път числото три (13), два пъти числото едно (21), три пъти числото две (32) и един път числото едно (11).

Сега остава някой да каже дали съм познал или съм станал за резил. :)

<{POST_SNAPBACK}>

Браво бе, големи умници има тука! Съвсем вярно решение!

Ето тогава следващата задачка:

На остров Сивокафемалин живеят 13 сиви, 15 кафеви и 17 малинови хамелеона. Ако два от тях се срещнат и са с различен цвят, моментално си сменят цвета на третия вид (примерно се срещат сив и кафяв - стават и двамата малинови). Пита се може ли след някакъв период от време всички хамелеони на острова да са с еднакъв цвят?

Ето тогава следващата задачка:

На остров Сивокафемалин живеят 13 сиви, 15 кафеви и 17 малинови хамелеона. Ако два от тях се срещнат и са с различен цвят, моментално си сменят цвета на третия вид (примерно се срещат сив и кафяв - стават и двамата малинови). Пита се може ли след някакъв период от време всички хамелеони на острова да са с еднакъв цвят?

<{POST_SNAPBACK}>

Според мен не може, тъй като разликата между броя хамелеони от два различни цвята трябва да е 3, а не виждам как това може да се постигне.

Ако пък някой от хамелеоните ритне камбаната, тогава ще стане :hush:

Според мен не може, тъй като разликата между броя хамелеони от два различни цвята трябва да е 3, а не виждам как това може да се постигне.

Ако пък някой от хамелеоните ритне камбаната, тогава ще стане :)

<{POST_SNAPBACK}>

Според мен това е точният отговор, макар че не съм го виждал ;)

Давай следващата загадка ;)

Eто една главоблъсканица:

Мария е на толкова години, на колкото Иван ще бъде, когато Мария е два пъти по-възрастна отколкото Иван е бил, когато възрастта на Мария е била половината от сумата на сегашните им години.

Иван е на толкова години, на колкото е била Мария, когато Иван е бил на половината на възрастта, на която ще бъде след 10 години.

На колко години са Мария и Иван?

Дерзайте :snowballfight:

• 2 седмици по-късно...

toshe, май бая ни заби с тази задачка и никой не можа да се справи. Ако искаш пусни отговора и да продължаваме напред.

toshe, май бая ни заби с тази задачка и никой не можа да се справи. Ако искаш пусни отговора и да продължаваме напред.

<{POST_SNAPBACK}>

Не е до забиване ...

Просто хората, които бяха активни тук, вече почти не влизат и просто темата замря. Не мисля, че задачата е чак толкова трудна.

Погледни кой е писал в темата и ще видиш, че съм прав :P

Eто отговорът все пак:

Иван е на 30, а Мария на 40 години.

Ако някой желае, мога да разпиша решението по-подробно.

Очаквам и други да дадат задачки, а не само аз да давам и никой да не ги решава :)

Поздрави!

Лично на мен ми е интересен начинът на решаване.

Ето и една друга задачка (лесна е, но давам такава, за да може да се включат и други потребители, после ще дам по-трудничка):

Баща поръчал на дъщеря си да купи някои неща и и обяснил, че парите са оставени в плик на масата. Дъщерята погледнала набързо плика, видяла написаното число 89 върху него, взела парите, без да ги брои и отишла в магазина. Там направила покупки за 70лв., но когато започнала да плаща, се оказало не само че не и остават 19лв., но не й достигали пари, за да си плати сметката.

Когато се върнала вкъщи, дръщерята попитала баща си дали не е сгрешил при броенето на парите и обяснил какво се случило в магазина. Бащата, след като я изслушал, помислил малко и казал, че вярно е преброил парите, а тя греши.

Каква е грешката?

Да не би да е погледнала плика от неправилната страна ;)

Да не би да е погледнала плика от неправилната страна  ;)

<{POST_SNAPBACK}>

Май си въртяла монитора, за да видиш правилният отговор :)

Точно така, тя е прочела 89, а реалната сума е била 68, просто плика е бил обърнат.

Хайде ти си със следващата задачка cool.gif

• 3 седмици по-късно...

Здравейте,днес ходих на математичеки турнир.Искам да питам математиците няколко задачи как се решават.И искам да праверя дали правилно съм ги решил.

1 задача.(тази е лесна ама едно дете е заградило друг отговор)

Една елхова топка струва 1лв. и 20ст.,а една коледна звезда струва 70ст.Колко монети от 50ст. са необходими за 3 звезди и 2топки?

Имаше като възможни отговори.9,4,3,1.

2 задача.

Ако Е+Л+И+Е+В+И е равно на 55 и Е+В+И е равно на 27,то Л-В е?

Благодаря предварително.

Нещо условията не ми се струват добре. Я провери пак дали са така?

Нещо условията не ми се струват добре. Я провери пак дали са така?

<{POST_SNAPBACK}>

Така са. sad.gif

Пък може и грешно да съм ги записал в тетрадката.

• Администратор

За първа задача - 9 :angry:

За втора задача - 1

Хм, пропуснах да кажа как се решава

Първа е лесна

Една елхова топка струва 1лв. и 20ст.,а една коледна звезда струва 70ст.Колко монети от 50ст. са необходими за 3 звезди и 2топки?

Имаше като възможни отговори.9,4,3,1.

Значи 3 звезди са 3х70 ст = 2,10 лв

2 топки са 2х1,20лв = 2,40

Общо 4,50

Делено на 0,5 дава 9

Втора задача

Ако Е+Л+И+Е+В+И е равно на 55 и Е+В+И е равно на 27,то Л-В е?

Е+Л+И+Е+В+И = 55

Е+В+И = 27;

От тук:

Е+Л+И = 55 - (Е+В+И) = 55-27=28

Имаме:

Е+Л+И = 28;

Е+В+И = 27;

Следователно

Л = 28 - (Е+И)

В = 27 -(Е+И)

Л-В = 28 - (Е+И) - 27 + (Е+И) = 28-27 = 1

Редактирано от poisk (преглед на промените)

• 1 година по-късно...

Ето една проста задачка за един прост простир. В земята са забити два кола, които стърчат на повърхността 10 m. От върховете на тези колове е пуснато въже с дължина 15 m. Да, точно от онези, с които комшийката Сийка Чешмиджиева си простира прането, виждали сте го по ТВ-реклами. Но да се върнем на задачата. Въпросът е какво е разстоянието между двата кола, ако въжето в най-ниската си точка виси 2,5 m над земята.

f45d0bbf0f.png

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.