Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Постоянни дразнещи звуци от HDD

Featured Replies

Здравейте. Още преди да съм започнал подчертавам-ако има друга подобна тема, моля за линк към нея. Ползвах търсачката, уж нямаше такива тема.

HDD, както и компютърът ми не са от вчера или днес. Скоро направиха някъде годинка. Всичко си е ОК, естествено си има тук таме някое crash-ване, забиване или просто увисване-нормално. Единственото дразнещо в моя иначе обичан от мен компютъра е хард диска (или аз поне така си мисля). Проблема е още, когато го взехме. Искам да упомена, че тези звуци, които издава диска (според специалиста той е виновника) не са на издъхващ, умиращ или застаряващ хард диск! Звуците, които весело се изкарват от кутия, са най-вече по време на игра. Мислех си-ок, то нали се натоварва, нормално е да скърцука. Ала не е така. Вземам за пример някоя лека игра Call of Duty (1). Когато вляза в менюто скърцука, когато зарежда карта-скърцука, когато избирам даден отбор-скърцука. А "веселото" идва по време на игра-когато предвижа войникът напред хардът издава един вид звук, когато стрелям друг вид скърцукане (за звук трудно може да се говори, защото си е скърцане отвсякъде), когато залегна-трети вид скърцане, умре ли героят ми-четвърти вид... С няколко думи:във всеки изминат момент вида и силата на "звука" е различна. Силата обаче във абсолютно всички случай е доста смущаваща работата на човек на компютърът ми.

Ходех на сервиз още като го взех. Баш Майстора каза, че това е типично за хард дисковете. Отвърнах му, че на миналият ми компютър, въобще не съм долавял такива звуци-можех най-спокойно да играя с колони. Със сегашния това е ъпсурд, защото съм свикнал на ниска музика, но харда нарушава всичката "хармония".

Четох някъде, че имало функция в БИОС, която разрешавала на хард диска да си издава звуци, когато си иска. Прегледах БИОС, и както вече се досещате-не открих такава.

За това драги ми съфорумци се обръщам към вас, просветлените в хардуерно отношение, да образовате неразумния люде и да му кажете как да постъпи в този момент. Благодаря на всички!

Съмнявам се да има опция от БИОС ,но това са си механични звуци за мен от главите.Чувал съм че са доста силни при някой модели SEAGATE.Все пак провери как са нещата с HD Tune.

Ако е в гаранция отиваш от кадето си го взел и вдигаш скандал, това изобщо не е нормално, пусни един тест със HD Tune както ти препоръча coolmeen!

На една година диск изобщо не трябва да се чува, а за нов да не говорим!

Редактирано от handcream (преглед на промените)

<спам>

Една дефрагметация първо може да свърши чудеса.

• Автор

12420092.jpg

w559.png

1242009.jpg

w557.png

12420093.jpg

w1020.png

12420094.jpg

w1020.png

Този, който е 98 ГБ е по-стария от другия, по-големия. Основната ОС се намира на първия, стария, диск.

Послепис: Съжалявам за големия размер и мащаба.

Редактирано от Rommel42 (преглед на промените)

Първо, старият ти диск ( на който казваш, че е ОС) не е в най-цветущото си здраве ( според Hard Drive Inspector). Вторият е по-добре. Но, и двата са доста горещи !

Не ми стана ясно от кой диск се оплакваш, че скрибуца :speak: Гледам и двата са Seagate така че, споко ;) Те така си скрибуцат :laughing5: В тоя случай "Баш Майстора" е прав .... както и go6o_kara , който те посъветва да дефрагментираш.

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

Старите модели на Seagate преди 7200.11 принципно са си шумнички. Чак да заглушават музиката, не, но се чуват докато работят. Дефрагментирането подрежда клетките с частите от всеки файл, за да може конкретния файл да се прочете по-бързо. Преадресира файловата система. Общо казано, ако един файл е разпилян на много места по харда, дефрагментирането го подрежда.

Редактирано от ivanvazovv (преглед на промените)

дефрагментирането какво прави трие файловете или ...

Когато се съхранява някакъв файл на твърдия диск, системата може да се опита да го постави на място в диска, което е много малко. Ако това се случи, системата ще раздели файла на части и ще го сложи на няколко места по твърдия диск. Този процес се нарича "фрагментиране на файл".

Когато отворите такъв файл, системата трябва да вземе тези части на файла от различните места по твърдия диск и да го сглоби. Представете си грамофонна плоча, на която е записана част от песен в началото, края на песента в средата и и друга част от песента накрая. Песента определено няма да звучи добре.

Процесът на дефрагментация се състои в събирането на частите на фрагментирания файл и поставянето им заедно на твърдия диск. Тогава за да отвори системата файла е необходимо да достъпи само едно място на твърдия диск. Дефрагментацията на твърдия диск подобрява бързодействието на дисковите операции в компютъра и от там на компютъра като цяло.

• Автор

И какво да правя по въпроса? Ако наистина са наред да ги оставя да си работят както досега ли?

Редактирано от Rommel42 (преглед на промените)

• Автор

Резултатът след дефрагментирането-нулев, дразнещите шумове си продължават. Бях го оставил цяла нощ с включен O&O defrager и Task Manager+Everest за температурата. На сутринта беше забил. От три програми, които пробвах да стартирам само основният прозорец на WinXP Manager зареди, другите-not responding. Дефрагментацията уж беше на 99 процента, но и тя беше издала багажа. Скайп и utorrent бяха извън строя. Честичко си забива, когато бъде оставен по-дълго време (независимо дали е натоварен или не). Компютър с характер :) Някакви други идей имате ли?

Някакви други идей имате ли?

Само идеи да искаш :) Свали единия диск за да установиш виновника за шума. После го остави отвън тоя дето издава тия звуци и се увери, че наистина издава тая гюрултия. Възможно е да дрънчат/резонират ламаринките за които е хванат. Но трябва да го извадиш от леглото му и да го изтестваш. Ако е гаранционен - рекламация и подмяна с нов. Ако не е - купуваш нов. Смени О^О дефрага, понякога създава проблеми, пробвай с нещо друго.

• Автор
Само идеи да искаш :rolleyes: Свали единия диск за да установиш виновника за шума. После го остави отвън тоя дето издава тия звуци и се увери, че наистина издава тая гюрултия. Възможно е да дрънчат/резонират ламаринките за които е хванат. Но трябва да го извадиш от леглото му и да го изтестваш. Ако е гаранционен - рекламация и подмяна с нов. Ако не е - купуваш нов. Смени О^О дефрага, понякога създава проблеми, пробвай с нещо друго.

Ами трудно бихте ми дали решение, защото живея далеч :yanim:. Абре малко си ме е страх да свалям дискове. Взема нещо да попелея и ще екстра. Диска не е в гаранция, поне така си мисля. Ще видя, но не мисля, че проблема е нещо от леглото му или нещо по него. Просто специалиста би трябвало да е видял, но каза че всичко е нормално. Ако наистина му няма нищо като проблем/дефект/неизправност то за мен не е никакъв проблем, че си стърже.

През нощта температурата се е колебаела между 43-45, което не е много. Горната граница се води 55. Възможно ли е, да Ви питам, дали от HDD компютъра да замръзва/увисва когато си поиска и евентуално дали има решение? Ако не, ще запретвам ръкави.

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Разбрах какъв е проблема. Сега търся програма за намаляване оборотите на въртене на хард диска. Да ви се намира?

С намалянето на оборотите правиш и диска по-бавен от това което може.

Преди да почнеш с това бих те посъветвал да пробваш идеите на колегите.

1. Редовна дефрагментация,става и с ОО,но само някоя читава версия.Задължително е ако се занимаваш с торенти както си споменал по-горе.

2. Купи му едни гумички за отделяне от кутията и го слагай в една 5,25 шахта с вентилатор отпред.

3. Температурата ти емного висока,при 55-те градуса живота на диска се намалява на около 1/3 от това което би било около 30-35 градуса.

• Автор

Не помогна дефрагментацията, а температурата при отворен капак и допълнителен стаен винтелатор не надвишаваше 47.Втора точка е изпълнена-няма особено голям резултат. Битката продължава да се води, а HDD отново си стърже-наистина малко по-малко, но отново дразнещо за околните и птиците ми.

Не помогна дефрагментацията, а температурата при отворен капак и допълнителен стаен винтелатор не надвишаваше 47.Втора точка е изпълнена-няма особено голям резултат. Битката продължава да се води, а HDD отново си стърже-наистина малко по-малко, но отново дразнещо за околните и птиците ми. Чудя се вече от какво може да бъде? :?

Познато... Стария ми хард (Seagate Barracuda) винаги скърцаше, когато зареждам някоя игра. Първо само доакто зарежда после почна постоянно (дори и при копиране на файлове). После един френд ми прати HD Sentinel и видях, че имам над 1200 лоши сектора и беше на 9% живот biggrin.gif Не ми е крашвал, но беше супер зле. После проверих от какво се образуват тези Bad Sectors - физически удари върху корпуса на харда или при продължителна висока температура - проверих темепратурата - 55 градуса!!! Само акто го видях, хвърлих хард ана момента, и на другия ден отидох за нов вентилатор и хард...

47 градуса е висока температура, при отворена кутия и хладен въздух навън. Моя primary хард диск се е загрява до 40 градуса при постоянна игра, затворена кутия и 26 градуса в стаята. Не знам дали е нормално да се загрява толкова, но след акто всичките ти идеи са се изчерпали ти предлагам следното:

Изтегли това, инсталираш, пускаш и ми кажи в какво състояние показва че ти е харда.

Успех!

Редактирано от Crimsader (преглед на промените)

• Автор

Ами и двата диска са уж в добро състояние- 95 процента и 100 процента. Температурата е 46-45 при ненатоварен комп. За какво точно да го тествам, за да получите по-ясни резултати?

• 8 години по-късно...

Здравейте! Когато си прецаках стария хард диск който беше втора употреба и откакто го прецаках почна да издава звуци дадох го на сервиз за да му сменят хард диска и сега нямам никакъв проблем, но единствено ме тревожи, че когато тегля някакъв файл издава пак същите звуци, а и не само когато тегля някакъв файл, когато го включвам поне 30 секунди издава този звук и може ли помощ 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.