Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За и против пиратския софтуер

Featured Replies

Надявам се всеки да сподели мнението си тук. Под пиратски софтуер имам в предвид и серийни номера, кракове, пачове и т.н.

Аз лично съм против пиратския софтуер, но положението в България е съвсем различно. Трудно мога да си позволя да дам 150, 200, 500 лева за дадена програма, особено като след това ще трябва да дам още толкова за новата версия.

От друга страна пък, малко от вас са били от другата страна - разработката и продажбата на софтуер. Това е все едно някой да ти прави цялата работа безсмислена.

Споделете и вашето мнение.

• Отговори 176
  • Прегледи 26,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Реално погледнато: Може да ви се стори абсурдно, но пиратския/кракнатия софтуеар, е една необходимост. Прохождащ разработчик има нужда от популяризиране на своя продукт. Ето тук на помощ идва

• Daemon - бедна ти е фантазията колко от разработчиците на софтуеар, преди да започнат да пишат своите продукти са се занимавали точно с кракването на програми... Няма нищо наивно в моето мнение - все

Аз съм за пиратския софтуер, тъй като не всеки човек може да си позволи да купе оригинален такъв.

• Автор
Аз съм за пиратския софтуер, тъй като не всеки човек може да си позволи да купе оригинален такъв.

Ако имаше пари, би ли си купувал?

Аз ползвам пиратски софтуер, защото просто нямам пари да си купя истински. Ако сега изведнъж започна да взимам по 3000 лв. на година бих се замислил. Лошото е, че вече съм придобил този типичен за българите манталитет... sad.gif Може би ще си купя най-основните неща. Проблемът е обаче с малките програмки. Например ще отнеме доста време докато си купя да речем RadLight, а сега мога да си го сваля за по-малко от 5 мин.

• Администратор
Ако сега изведнъж започна да взимам по 3000 лв. на година бих се замислил.

Ако взимаш 3000 лв на година :) ще умреш от глад пък не знам какъв софтуер ще си купуваш biggrin.gif

Аз съм за безплатния софтуер

Има много, изключително качествен софтуер, който е безплатен, с отворен код или безплатен за персонално използване. Закакво да купувам Nero Burning ROM като CDBurnerXP Pro ми върши същата работа? Ще дам ли пари за MS Office като имам Easy Office Freeware? Ама проблема е че сме свикнали с пиратския и гледаме на безплатния софтуер с пренебрежение - щшом е безплатен значи е некачествен. Разликата е, че безплатните програми програмистите ги правят за да докажат уменията си, а платените - защото им се плаща :) Лесно се свиква... бе да ви кажа и мен ми беше труден прехода от IE към FireFox ама... въпрос на навик си е. Наложете си да използвате 1 седмица 1 програма и доста вероятно е да не се върнете към предишната. А ако толкова много ви трябва програмата, че не можете без нея и не ви върши работа никой аналог - е тогава си я купете. Малко са програмите, които са толкова важни за домашно потребление, не мислите ли... Я си сложете едно SuSE и да видим дали след 2 седмици няма да се чуствате като пред Win-а си ;) Е, Crossover office е платен, игрите може да не вървят като под Linux, ама ако използвте компютъра за игри.... sad.gif

Така че аз съм против пиратския и за безплатния софтуер

Ако имаше пари, би ли си купувал?

Ако имах пари, бих копувал софтуер, но само такъв който си заслужава.

Примерно Photoshop.

Ако имах пари, бих копувал софтуер, но само такъв който си заслужава.

Примерно Photoshop.

А какъвто не заслужава... защо изобщо ще го ползваш?

Ако взимаш 3000 лв на година :) ще умреш от глад пък не знам какъв софтуер ще си купуваш biggrin.gif

3000 лв. на месец исках да кажа ;)

По въпроса с безплатния софтуер - смятам, че все още не може да се сравнява с другия.

ако получавах по 3000лв на месец що не да си купя оригинален софтуер щото си мисля че че ще по-добър от пиратския

cool.gif

3000 лв. на месец исках да кажа ;)

По въпроса с безплатния софтуер - смятам, че все още не може да се сравнява с другия.

За професионален софтуер - да, но за домашна употреба? А да не говорим за примери от света на open-source и сървърните технологии, където платения софтуер има още много пасти да изяде и много пъти да бъде пренаписан - като linux и apache например

винаги съм бил на мнение, че трябва да се плаща за програмите, от които се изкарват пари;)

За домашна употреба - наистина става. Как обаче, ако искам да правя игри да си позволя едно Delphi (то $1000 до $3000) и едно 3D студио дето само ъпгрейд от 5 към 6 струва $900. Да не говорим, че ще ти трябват поне още PhotoShop и някаква звукообработваща програма. Е еквиваленти на горепосочените не знам дали има опен сорс...

Е за това уважавам лиценза free for personal use. Изобщо - щом е за обучение, съгласен съм.... това с 3DStudio Max и Photoshop е много сериозен проблем с обучението. Иначе някои компании предоставят learning edition. Дори MS пуснаха безплатна версия на Visual Studio с цел обучение :)

а змомчета да ви кажа понеже някои спомена че лицензираният софт. бил по-добър ами не е вярно.пример ще ви дам autocad14 струва кам 5000 евро местният технически университет си го купихаи после го хварлиха и сега са с пиратски.... които им върши много по-добра работа.... все пак то4но копие от оригинала ако го броите за пиратка....!?

За, и смятам, че дори и да имах пари пак нямаше да си купувам софта. И без това производителите печелят достатъчно, така че един човек повече или по-малко едва ли е от значение. А и смятам, че ако някой от разработчиците можеше да види що за живот живее българина, би ни подарявал програмите си.

Да живее пиратството! :clap

А нека сега да се поставя от другата страна. Ако бях разработчик щях да направя софта си donationable. Така няма да има недоволни, а и ще печеля също толкова добе както ако беше shareware.

Няма никаква причина пиратското копие да е по-добро от оригинала. Дори е по-скоро обратното. Аз говорех, че няма безплатни еквиваленти на големи продукти като 3ds max, Delphi и т.н.

За, и смятам, че дори и да имах пари пак нямаше да си купувам софта. И без това производителите печелят достатъчно, така че един човек повече или по-малко едва ли е от значение. А и смятам, че ако някой от разработчиците можеше да види що за живот живее българина, би ни подарявал програмите си.

Да живее пиратството! :clap

А нека сега да се поставя от другата страна. Ако бях разработчик щях да направя софта си donationable. Така няма да има недоволни, а и ще печеля също толкова добе както ако беше shareware.

Е тази логика ме плаши... производителите печелят достатъчно, защото има достатъчно хора, които си купуват продукцията им, колкото повече се ползва пиратски софтуер, толкова по-малко печелят.... Обаче логиката "Той има достатъчно пари, аз за кво да му давам още" е достатъчно показателна за българския народ... И после защо били ниски заплатите - "ми за кво да ви давам по 1000 лева, като мога и по 200, пък 800 да оставям за себе си" - отново типично по български

Е, аз съм и ЗА и ПРОТИВ :)

"ПРОТИВ"- защото просто не е редно някой да се бъхти, а друг да ползва наготово резултата от неговият труд.

"ЗА"- защото ако погледнем реално положението 160$ са си МНОГО пари за ХРто (85$ също са много за домашната версия). Е да -много са за нас(аз едвам събрах пари за компа sad.gif ). На този етап ако ХРто е 25лв( или някаква друга ДОСТЪПНА сума) защо да не си го купя- ще си ко купя, но не е, и невярвам да стане така,че софтуерните продукти да са съобразени с конкретният пазар. На ЗАПАД просто им е доста по-достъпно.

:offtopic:

А незнам докога ще се движим към Европа. Реално всички цени вече са като в развитите държави (че и по-високи), а доходите са в пъти по-малки. (Мисля, че това допълнение е важно като цяло за мотивацията ми.)

производителите печелят достатъчно, защото има достатъчно хора, които си купуват продукцията им

Точно това казвам - има достатъчно, които си купуват продуктите им, така че един човек по ниаккъв начин не може да повлияе не само на печлбата, но и на мнението на другите потербители за това дали ще си купят конкретния продукт или тъкмо обратното. За всяка държава, всичко се движи според точно определени тенденции, зависещи от човешките ценности и социалния статус, и един средностатистически потребител по никакъв начин не може да повлияе в глобално отношение.

Колебая се...ако живеех нормално...бих плащал за софтуера, които ползвам, тъй като уважавам труда на програмистите, които са се трудили денонощно за да създадат даден продукт. Но за съжаление нещата не стоят така в България... Иначе имам познат в САЩ, който получава една средна заплата там и с радост отделя от нея за да си купи или новоизлязла игра или софтуер...

• Администратор

Има само два продукта които ако имах пари щях да си ги купя...Opera и Slackware Linux (въпреки, че последния се разпространява и безплатно, а Opera може да се използва като Adware).

Иначе в България има доста странни елементи които дават 400-500$ за видео карта, но реват, че им е скъп Windows или да кажем игрите за които са си купили тази карта. Това явление е много често срещано в хардуерните форуми...теми от типа "Купих си Opteron с GeForce 6800XT...откъде да си дръпна 64bit версия на Windows"..и т.н.

Ей това не го разбирам аз.

Иначе в България има доста странни елементи които дават 400-500$ за видео карта, но реват, че им е скъп Windows или да кажем игрите за които са си купили тази карта. Това явление е много често срещано в хардуерните форуми...теми от типа "Купих си Opteron с GeForce 6800XT...откъде да си дръпна 64bit версия на Windows"..и т.н.

Ей това не го разбирам аз.

Много просто - хардуера се купува еднократно докато при софтуера нещата стоят по-различно. А и разбира се няма как да си изтеглиш хардуер за без пари от нета, единствения начин е да си го купиш :)

вежте сега ,има две версий на софтуера единия олекотен вариант а другия

пълен -профисионален .Например влезте на nero.com и вижте как стоят цените на продуктите

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.