Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За и против пиратския софтуер

Featured Replies

Ами и аз гласувах "против", въпреки, че имам на харддиска си пиратски софтуер за няколко хиляди $.

И аз, както повечето от вас, нямам нищо против да си плащам за софтуер, но естествено не разполагам с нужните средства.

• Отговори 176
  • Прегледи 26,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Реално погледнато: Може да ви се стори абсурдно, но пиратския/кракнатия софтуеар, е една необходимост. Прохождащ разработчик има нужда от популяризиране на своя продукт. Ето тук на помощ идва

• Daemon - бедна ти е фантазията колко от разработчиците на софтуеар, преди да започнат да пишат своите продукти са се занимавали точно с кракването на програми... Няма нищо наивно в моето мнение - все

Daemon - бедна ти е фантазията колко от разработчиците на софтуеар, преди да започнат да пишат своите продукти са се занимавали точно с кракването на програми...

Няма нищо наивно в моето мнение - все пак аз си контактувам с доста разработчици...

доколко са "полезни" кракерите за програмистите
- много са полезни - някой го правят за слава, други за да помогнат.. Това, че не споделяш моето мнение, не бива да означава, че в последното няма голяма доза истина...

И последно: За да има прогрес, в който и да е аспект от живота, процеса никога не може да е едностранен...

Редактирано от proletsearch (преглед на промените)

Daemon - бедна ти е фантазията колко от разработчиците на софтуеар, преди да започнат да пишат своите продукти са се занимавали точно с кракването на програми...

Няма нищо наивно в моето мнение - все пак аз си контактувам с доста разработчици...

- много са полезни - някой го правят за слава, други за да помогнат.. Това, че не споделяш моето мнение, не бива да означава, че в последното няма голяма доза истина...

И последно: За да има прогрес, в който и да е аспект от живота, процеса никога не може да е едностранен...

<{POST_SNAPBACK}>

Proletsearch, нямам нищо против кракерите. Краквайте си програмки, ставайте известни, ако щете даже изкарвайте и пари от това. Това си е ваша работа, но само ви моля да не измисляте подобни благовидни обяснения и предлози, за да се изкарате нещо като Робин Худ-овци в софтуерната гора или носители на прогреса, защото дори и вие не си вярвате.

Аз също контактувам и се познавам с доста програмисти, в т.ч. и с кракери. Нито един от тях обаче не ми се е похвалил, че е много доволен от кракването на негов продукт или на този, на фирмата, в която работи. Аз самият също не съм никак ентусиазиран, когато пострада някоя от моите програми, така че не ми казвай, колко са полезни кракерите.

Редно е да се замислите за това, кой и какво доведе до сегашното положение, голяма част от продуктите да се разпространяват с все по-абсурдни защити, като: активация по интернет, донгъли, заключване към точно определена машина, а сигурно скоро ще бъдем свидетели и на дактилоскопична оторизация. Всичко това е бич за легалните потребители на софтуер - за нелегалните знаем как стоят нещата. Но това е само моето мнение ...

Това, че не споделяш моето мнение, не бива да означава, че в последното няма голяма доза истина...

<{POST_SNAPBACK}>

Да, не го споделям, но го уважавам. Сигурен съм, че сблъсъкът на гледни точки, неминуем в подобна ситуация, няма да доведе до сблъсък на лична основа. А истината, ами тя е доста субективно нещо. За едни тя е една, за други е друга. Този форум е за това - всеки да може да сподели мнението си, а тези, които още не са открили своята истина, да имат възможността да го направят.

Така че, както беше написал Sokoban - Peace!

:baby:

Редактирано от Daemon (преглед на промените)

Daemon

Краквайте си програмки, ставайте известни, ако щете даже изкарвайте и пари от това. Това си е ваша работа, но само ви моля да не измисляте подобни благовидни обяснения и предлози, за да се изкарате нещо като Робин Худ-овци в софтуерната гора или носители на прогреса, защото дори и вие не си вярвате.

Трябва да се гледа по-филсофски на нещата и те не бива да се абсолютизират, ето защо използвах "голяма доза истина" вместо " абсолютната истина" или "самата истина" Хора има всякакви: има такива които обичат славата, обичат да се бият в гърдите, има такива, които са отзивчиви и се стараят да помогнат на разработчика на любимата си програма с каквото могат, има и такива, които кракват програми за хората от Третия свят, понеже те никога няма да могат да си позволят да ги закупят легално и в известен смисъл те са Робин Худ-овци в софтуерната гора и носители на прогрес...

Да, има и много програмисти, които едва ли не получават инфаркт, когато видят кракнати продуктите си и влагат параноични усилия, за да ги защитят по-добре, вместо да подобрят своя продукт от към фунционалност...

Кадърен ли е прогамиста/програмистите, то той/те неминуеамо са обречени на успех и рано или късно жънат/берат плодовете на вложения труд...но нужна предпоставка за това е в голяма степен качеството да притежаваш по-разкрепостено мислене...

Не съм забелязвал, някой някъде да е правил анкета, която да има за цел да проучи каква част от потребителите закупуват даден продукт едва след като известно или дълго време са ползвали въпросния продукт нелегално :)... - не визирам само България ...Сигурен съм обаче, че ако се направи такава, резултатите от нея ще бъдат доста поразителни...

Хайде със здраве :)

Аз гласувах "Против" използването на нелегален софтуер по няколко причини, по-голямата част от които веча са казани. Искам да направя едно малко допълнение или по-скоро уточнение: против съм фирми/организации/предприятия да използват нелегален софтуер.

За домашни потребители искам да изкажа едно наблюдение, което и други преди мен са направили:

1. За платени професионални програми от рода на 3ds max, Photoshop и т.н. - известно е че макар да има безплатни аналози, споменатите са далеч напред пред безплатните си събратя. Аз ползвам за хоби такива платени програми, естествено нелегално, защото макар да съм далеч от пълното използване на възможностите им, то работата с тях е удоволствие, а и има най-много уроци за тях. Нямам възможност да си ги купя и затова ги ползвам нелегално.

2. Друг е въпроса за програми и програмчици които не са безплатни(като се почне от архиватори, плеъри, вюъри, файъруоли, антивирусни... ), имат много добри безплатни аналози, но въпреки това се ползват платените програми само защото потребителите са "разглезени". Така форумите се пълнят с безмислени изказвания от сорта на "днес съм на еди коя си програма, утре я сменям защото е голяма боза". Повечето потребители даже не си дават труда да разучат какво може и не може дадена програма, а бързат вече към следващата.

3. Игрите - О, тези игри. Те вече са върха на айсберга от т.2: повярвайте ми ако платите за всяка игра по 60-70лв и още толкова за всеки експанжън, няма и да помислите да ги сменяте като носни кърпички.

4. Филми (музика): Чели ли сте скоро постове от рода: Не гледайте този филм, с много лощо качество е..." или "ЗАЩО ФИЛМА НЯМА СУБТИТРИ!!!". Тук претенциите са обратно пропорционални и в геометрична прогресия спрямо цената на "услугата". Единственото управдание за нелегалните филми е: Рекламата развали хубавото кино. Сега се правят страхотни комерсиални бози, които не бих гледал и без пари. А филмите които са стойностни, задължително ги гледам на КИНО.

Зная, че доста хора няма да са съгласни с това, което казах, но причината за по-голяма част от използването на нелегален софт, не е липсата на ПАРИ. Пиратството идва от страни където го практикуват хора, които имат пари. Ако си свикнал да не плащаш когато нямаш пари, защо ще плащаш когато имаш???

Съгласен съм че софтуера трябва да се купува, но и да се потдържа от производителя. Писнало ми е всяка година фирмата да купува софтуер 1500-2000лв. и да няма свястна потдръжка.

Съгласен съм че софтуера трябва да се купува, но и да се потдържа от производителя. Писнало ми е всяка година фирмата да купува софтуер 1500-2000лв. и да няма свястна потдръжка.

<{POST_SNAPBACK}>

Благодаря ти, че захвана най-важния аспект на темата, що се отнася до фирми най-вече, но не само.

Да кажем една фирма може да преглътне еднократно закупуването на даден софтуер. Но бедата идва после, когато се допре до поддръжка. Същото е като закупуването на компютър - даваш веднъж така трудно спестените пари, а после идват мъките, които и не си сънувал даже. Със софтуера е даже по-зле, защото без него компа е купчина желязо, което и да работи превъзходно, без читав софтуер, не струва и пукната пара.

Все пак ми е любопитно от какво естество са точно проблемите и какъв е софтуера???

Знам че не е по темата, но тъй като някой спомена mp3-ки реших и аз да си кажа мнението. Просто цялата тая работа с триенето на музиката от сървърите уж е направена за да се спазват авторските права, а не се прави разлика между авторски права и ъндърграунд, между музика която можеш да си купиш от магазина и такава която въобще не е издадена и най-лесният й начин за разпространение е чрез интернет. :) Та за да завърша mp3-ки ще има било то нацепени на файлове от по 1-2MB. И за пиратския софтуер имам мнение, но сега имам малко работа... sad.gif

при положение че има възможност се кракне някоя супер програма която харесвам..,не виждам смисъла да я плащам..Смятам че и в белите страни това е така..Може би има толкова морални хора които са готови да си платят(при положение че могат да си кракнат),дадна програма...но смятам че те са абсолютно малцинство...

• 3 седмици по-късно...

biggrin.gif Засегнатата тема е доста сложна и едва ли ще се намерят двама души, чиито мнения съвпадат.

За мен основните причини за нелегалното използване на чужди интелектуални продукти и на чужд труд въобще са смесица от две неща: морал и пари.

По-голямата част от хората, при които моралът надделява, биха ползвали нещо нелегално и, ако го харесат, биха го закупили след това, в случай че разполагат с достатъчно пари.

(Гледната им точка: Който се труди, трябва и да яде. Нека помогна, за да има нови, още по-добри неща на този свят.)

За тези, при които парите са вповече, много често моралът е отвлечено понятие. Това пък е причина те упорито да не плащат за чуждия труд, защото просто така са свикнали.

(Гледната им точка: Ако някой се труди, все някой му плаща. Защо да го правя и аз? Все някой пак ще създаде нещо хубаво и ново, което да ми върши работа.)

Съдейки по развитието на човечеството през последните две хиляди години подозирам, че и през следващите две хиляди проблемът с кражбите от всякакъв вид ще е актуален. Никакви рестриктивни мерки няма да променят нещата.

Единствената ми надежда е в извисяването на морала и превръщането му в разплащателна единица. Как мислите, въобще възможно ли е това някога да стане?

Няма да споделя своя отговор на този въпрос. Няма да е честно. cool.gif

Гласувах ЗА!

Трябва да си припомним третия закон на Нютон, но тълкуван в по-общ смисъ т.е. ако има някакво явление то е детерминирано от друго противоположно явление.

Напр. имало е феодали в средновековна Англия, които малтретирали крепостните. Появил се Робин Худ. Някой може ли да отговори еднозначно на въпроса: Разбойник ли е Робин Худ или защитник на бедните?

(Това по долу го писах по друг повод, но мястото му е тук):

Windows XP Retail струва примерно колкото една прилична ел. печка например. (Нали претендират, че софтуера е стока, като всяка друга) Но никой производител на печки няма да ти я продаде знаейки, че това-онова не работи и след 6 месеца или година ще ти подмени единия котлон и горния нагревател на фурната (разбирай ще излезе Service pack 1, 2 и т.н.)

Имаме ли право на рекламация?

Или просто чакаме докато след около година ще се направят някои промени в интерфейса и малко добавки в кода и ще ни се предлага като "НОВА ВЕРСИЯ" - Все едно да си поизлъскам старите обувки и да ги продам за нови. (Когато кода е пренаписан наново всички разбират за това).

ДЕКЛАРИРАМ - МНОГО уважавам труда на програмистите, имам приятели, които се занимават с това, а и аз съм опитвал. Това е творческа професия от най-високо качество.

СБЪРКАН Е ОБАЧЕ БИЗНЕСМОДЕЛА!!!

И програмистите, както и много други с творчески професии се употребяват безсрамно за да реализира някой свърхпечалба (Как се правят за 20-тина години 56 милиарда лично състояние - за чичо Бил говоря)

Сега искат да се патентова софтуера!!! И ще настъпи време, когато няма да може да се напише и ред код без да "цитирате" някого. Ето така нещата ще се обърнат и против всички програмисти, които не са в някой софтуерен мастодонт.

Сега ми идва идеята да патентовам Българския език(дано някой не ме е изпреварил) да видим тогава как ще печеля от всяка написана българска дума!

Няколко думи за софтуер правен от българи за българи.

Някой да ме подсети за такава програма, която си струва да купиш или да си инсталираш - недоносчето FlexType предназначено да ни помогне при работа с кирилица, а нансяше щети, които се поправяха само с преинсталация?! Или "енциклопедиите" писани за олигофрени с отвратителния си интерфйс.

Плахо и с неудобсво се говори за превод на програми на БЪЛГАРСКИ. Нямало пазар! Ами тогава ще има пазар за "пиратски" софтуер.

А сега и за "авторските права":

Ами то си е казано АВТОРСКИ права т.е. права на автора. Зная много добре, че хората с тврорчески професии нямат бизнес нюх. И естествено приемам, че могат да упълномощят някой да се занимава с рекламата и пласирането, а от там и с печалбата от труда им. Но да ги ограбват - не приемам!

Големите звукозаписни компании връщат на автора само 15-30% от печалбата. Малко са "звездите", които могат да извоюват за себе си по-висок процент.

Важно е да се разбере - не се защитават правата на авторите, а огромните печалби, които техните произведения носат за тези, които ги разпространяват от тяхно име.

Може да звучи наивно, но за мен авторски права има дотогава, докато е жив автора. После интелектуалната собственост трябва да стане ОБЩОЧОВЕШКО достояние. Кой и на кого плаща авторски права за творбите на Сократ, Еврипид, Леонордо да Винчи, Шекспир, Толстой...

Според последните проектозакони за "авторските права" не можете да занесете новозакупеното си AudioCD в приятел да го слушате, а трябва да го поканите в къщи. Излиза, че мога да купя каквото си поискам и да го подаря на когото си поискам, но не мога да купя WinXP и да го подаря, защото само аз имам правото да го ползвам. Чудя се до къде ли ще стигнат.

(Само някой да не патентова и секса, защото тогава загиваме)

Редактирано от NikolayV (преглед на промените)

Ще ми се да се включа в тази итересна дискусия, така че ето какво мисля.

Когато една компания продава софтуерен продукт за $200 в държава, където това е средната работна заплата за два месеца е несериозно да се мисли, че средните хора(със средни заплати) биха си го купили. Така че когато някой им осигури достъп до продукта без да са го плащали, или с минимално заплащане(в наши дни, търговията с дискове с пиратско съдържание не е каквато беше преди 5-10 години), то не може да се говори за пропуснати ползи, тъй като съответния среден човек никога нямаше да си купи продукта така или иначе. А и за кражба не може да става дума, тъй като нашия човек ползва копие на продукта, а не самия продукт(става въпрос за CD/DVD което "Голямата компания" продава). Ако вие видите верандата на съседа и си направите същата, съседа ви няма да се сърди, защото не сте го лишили от нищо. В софтуерния свят, копирането на "веранди", просто е ужасно лесно.

И още нещо. Софтуерната разработка си е труд като всеки друг, изморява те и заслужава да бъде заплатен. Но никой не пише програмата си толкова пъти колкото я продава. В такъв случай, цената която плащате=цената на продукта(производството му)/броя на продажбите. Така би било честно нали.

И още нещо. Софтуерната разработка си е труд като всеки друг, изморява те и заслужава да бъде заплатен. Но никой не пише програмата си толкова пъти колкото я продава. В такъв случай, цената която плащате=цената на продукта(производството му)/броя на продажбите.  Така би било честно нали.

<{POST_SNAPBACK}>

Извинявай много, но по твоята логика, вместо да платиш $80-100 за Windows XP Home, ще трябва да платиш $8000. Или какво, да не мислиш, че разработката на такава операционна система се финансира с минимални работни заплати от по стотина лева?! И кой е този, който ще предскаже, колко продадени копия ще има от тази или онази версия на определен продукт? Не съм чул все още да назначават врачки в софтуерните фирми.

Всеки сам си избира бизнес модела, по който работи. Това е пазарната икономика, независимо дали ви харесва или не. Ако не можеш да си позволиш да купиш нещо, не го купуваш и ползваш друго. Всичко останало са дървени философии и опит да се изкараме ангелчета, каквито определено не сме!

Извинявай много, но по твоята логика, вместо да платиш $80-100 за Windows XP Home, ще трябва да платиш $8000. Или какво, да не мислиш, че разработката на такава операционна система се финансира с минимални работни заплати от по стотина лева?!

<{POST_SNAPBACK}>

А ти наистина ли вярваш, че XP толкова много се различава от 2000, че е възможно да е разработен от нулата, а не малко променен.

Иначе си прав за

Всеки сам си избира бизнес модела, по който работи. Това е пазарната икономика, независимо дали ви харесва или не.

<{POST_SNAPBACK}>

Обаче не могат да ми се оплакват от Microsoft, че пиратството в българия нанасяло щети на бизнеса им. Нито вървят към фалит, нито биха им се повишили печалбите, ако го нямаше(софтуерното пиратство).

П.П. Иначе съвсем честно: Ако изкарвах по $2000 на месец, щях да дам 100-тина за win.

А ти наистина ли вярваш, че XP толкова много се различава от 2000, че е възможно да е разработен от нулата, а не малко променен.

Иначе си прав за

Обаче не могат да ми се оплакват от Microsoft, че пиратството в българия нанасяло щети на бизнеса им. Нито вървят към фалит, нито биха им се повишили печалбите, ако го нямаше(софтуерното пиратство).

П.П. Иначе съвсем честно: Ако изкарвах по $2000 на месец, щях да дам 100-тина за win.

<{POST_SNAPBACK}>

Аз не съм в състояние да давам определения за това, дали нещо си заслужава парите. Знаеш, всяко нещо струва толкова, за колкото може да се продаде. Ако това са $100 и има кой да ги даде, тогава това е и цената му.

Но ние тук говорим за моралната страна на въпроса. Защото MS е най-спряганото име в този бранш, но като оставим настрани операционната система и морала на самото управление на Microsoft, има много други малки и още по-малки фирми, фирмички, програмисти и програмистчета, които с това си изкарват парите, а не всички те упражняват монополно поведение на пазара. Това обаче не спира никой да пиратства техните продукти. И нека не се лъжем, няма нито една, ама абсолютно нито една причина, която да оправдава пиратстването на софтуера.

Това че някой нямал пари не е никакво извинение. Щом му трябва софтуер, значи е имал пари за хардуер. Откъде накъде ще плащам сума пари за купчина желязо, а когато нещо трябва да съживи това желязо ще се стискам и ще се вайкам, колко били скъпи програмите? Така е, скъпи са. И аз искам да карам BMW, ама карам Fiat. Е, какво да направя сега, да открадна BMW ли?

Хора, недейте да разсъждавате толкова повърхностно, моля ви! Ценообразуването на една стока, далеч не е толкова елементарно нещо. Ние не сме тези, които ще определяме, колко да струва Windows, Office или която и да е друга програма. Да не забравяме, че целта на всеки един бизнес е да натрупа капитал. Това не се постига с продажби на ръба на себестойността. Наближават избори ... Редно е да си зададем въпроса, докъде ни докара една партийка, който 45 години ни учеше, че капитала е мръсно нещо. Видяхме докъде стигнахме, така че който споделя подобни убеждения, поне да си знае за кой да гласува.

Иначе, lastcyrol, и ти се прав за доста от нещата. Обаче нека се ограничим до моралната им страна до това, какво чувстваме, че е правилно. Ето, ти си казал, че ако получаваш необходимите доходи, би платил уиндоуса. Браво! Това говори, че имаш правилната вътрешна нагласа за нещата, та дори и да не се придържаш към нея в момента. Все пак, някога би го направил - пожелавам ти го от сърце.

Така след известно забавяне, за да обмисля поста на Daemon, трябва да кажа, че съм съгласен с почти всичко, което е написал, донякъде загърбвайки собственото си мнение в първия си пост в темата. Но продължавам да смятам, че никоя фирма производител на software не губи от нелегалната употреба на техен software в домашни условия(предимно с учебна цел) от хора, които не могат да си позволят да го ползват легално, хора които едва са събрали пари за самия компютър. Да не забравяме, че в България все още се продават компютри на старо, като цената на пълен комплект(имам предвид, РС, клавиатура, мишка и монитор) понякога е в порядъка на 50лв(Помня че преди години една силистренска фирма си разпродаваше компютрите Правец 8 за по левче, точно след деноминацията). А и това си е много мъдра стратегия. Микромеките така предлагат операционните си системи и офис-пакети на училищата за обучение. Какво мислите би избрала една не много умна и отворена към непознатото госпожичка, когато опре до тексто-обработка и ел. таблици. Все пак, би трябвало всеки да плаща цената на софтуера на който държи, особено ако му носи някаква печалба.

Редактирано от lastcyrol (преглед на промените)

@lastcyrol

Не ми остава нищо друго, освен и аз да се съглася с написаното от теб. Все пак, не съм луд привърженик на легалния софтуер в домашни условия, и както нееднократно съм заявявал и в този форум , проблемни са фирмите, които не си плащат софтуера, а не домашните потребители.

Радвам се, че успяхме да се срещнем някъде по средата на собствените ни възгледи, защото истината винаги е някъде по средата.

Искам само да добавя още нещо... Мнозина от нас по начало бъркат причината и следствието. Проблемът не е, че софтуерът е скъп. Проблемът е, че ние сме бедни. Сега нищим софтуера, но ако се замислим, ще видим колко още много неща са недостъпни за нас - българите.

Поздрави!

Нека Майкрософт да не плачат за "пропуснати ползи", а да си спомнят за "наваксаните загуби", след като "пиратите" изградиха потребителската мрежа, в която попаднаха всички български фирми и впоследствие с два-три акта си наваксаха загубите. А ако не беше "пиратския" софтуер как щяхме да научим Windows. Че този бъгав продукт трябва по-скоро да ти плащат за да им докладваш за всички Errors cool.gif

В крайна сметка всички ползваме пиратски софтуер и успокяваме съвестта си, че ако имаме пари бихме си го платили.

Не е верно! Това е въпрос на манталитет.

P.S. И един въпрос който е хубаво да си зададе всеки - Дал ли съм и 5ст. предварително за софтуера на които се обучавал

Редактирано от chem (преглед на промените)

• 5 месеца по-късно...

Отварям нова тема, защото почнах да пиша един отговор и тогава се замислих.. може би е добре да отворя цяла тема... мисля, че ще е интересно да се прочете какво мислят хората от този форум!!??

Тук често се говори за купуването на софтуера или на операционната система. На тези които казват да се купи им казвам ЕВАЛА, защото много хора ползват КРАДЕН продукт и след това говорят колко е гаден и тъп!!! Тук постингите са пълни с подобни изказвания! Дори не се замислят, че са КРАДЦИ!!! Смятам, че повечето хора имат престъпно мислене и оттам идва и проблема. Когато хората се замислят, че са ПРЕСТЪПНИЦИ, тогава може да се опитат да изказват мнение. Също така има много алтернативи които за безплатни.

Вярно, че цените са безумно скъпи за много хора, но това не означава да си изказват мнението чрез пренебрежение.

Ако ще се изказва някой да е с чиста съвест, че ползва легелен продукт, а не е ГАДЕН КРАДЕЦ.

Може някои хора да ги заболи, но по същият начин някой който обира парите на другите или домовете им, може да каже, че умира от глад, че света е несправедлив към него и икономиката лоша и затова го прави...

Пиша тези редове, защото в чужбина срещнах много различни хора и видях, че са прави като обявяват българите за престъпници... найстина за нас е най-нормалното нещо на света да откраднеш, докато в чужбина това е нещо много гадно и пошло.. независимо от кого крадеш!!!

НАРОЧНО ПИШЕХ С ГЛАВНИ БУКВИ, защото открих колко малко хора приемат мисълта, че ползват КРАДЕН продукт за нещо лошо. ТЕ СЕ СМЯТАТ ЗА ДОБРИ и не стига това, ами и смятат, че правят нещо ДОБРО... натриват носовете на ГАДНИТЕ хора дето искат пари за труда си !!!!

Надявам се на чистосърдечни отговори... и сигурно всякакви изказвания... да запазим чистотата на този форум от лоши думи... :) просто мнение :yanim:

Редактирано от darksoul (преглед на промените)

Ти хубаво си го написал това. Да аз съм Крадец но какво да правя иначе :clap: взимам 500 лв. заплата кое да си купя по-напред Уинодус или УинАмп или или каквото и да е. Един въпрос ще ти задам ти като пишеш тези редове (без да се заяждам ) колко от твоя софт е платен ???. Фирмата в която работя е голдън партнер на Майкрософт и пак не сам с легален софт сажелявам за което.

Човече, хем си прав, хем не си! Прав си че в България масово се използва нелицензиран софтуер или както ти го наричаш КРАДЕН софтуер. НО не си прав да ме обвиняваш мен например /косвено разбира се/ за това че ползвам такъв софтуер! Защо ли? Ами предпочитам останалите след мен да отговорят на този въпрос, защото аз нямам необходимото време за да ти напиша всичко, което ми се иска! Вместо това само ще ти кажа, че когато цената на Windows-a стане 1/10 от заплатата ми /така както е в родината на Бил Гейтс например/, тогава с най-голямо удоволствие ще си го купя! Даже ще купя и един на съседката - ей така, просто за да и се подмажа например:clap: НО ДО ТОГАВА ЩЕ КРАДА!!

Надявам се да си разбрал какво искам да ти кажа cool.gif

Българите специално за пиратския софт. са принудени да го ползват и това всеки го знае (говоря само за домашна употреба). Знаеш ли колко взима един инж. в гр. София, един в с. Горно Нанадолнище и един в Мюнхен напр.? Знаеш естествено cool.gif А знаеш ли колко струва един Аутокад??? Айде сега ми кажи как един току що завършил студент да даде около 3000 евро за специализиран софт. само за да може да покаже, че знае нещо като се яви на интервю за работа. Като сме крадци стой си там :clap:

Да, прави са тези, които казват, че не може да имаме легален софтуер, когато цените на повечето продукти тръгват от две-три наши средни заплати примерно,

НО

мисля, че Darksoul говори и за това, че дори и когато програмката, която ни трябва да е на някаква много приемлива цена (имам конкретен пример за база - 20-30 лв.) и то имайте предвид, че програмата ще е от полза най-вече за хора, развиващи някакъв бизнес, пак българинът търси начин и рови упорито за крак - просто защото не го приема за кражба, просто защото е СВИКНАЛ ДА КРАДЕ - независмо от цената!!!

Отварям нова тема, защото почнах да пиша един отговор и тогава се замислих.. може би е добре да отворя цяла тема... мисля, че ще е интересно да се прочете какво мислят хората от този форум!!??

<{POST_SNAPBACK}>

Трябва по-често да използваш търсачката... Такава тема вече имаше.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.