Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За и против пиратския софтуер

Featured Replies

Според мен когато става въпрос за професионални приложения софтуерът трябва да се купува. Най-малкото получаваш съответната поддръжка от фирмата произодител. Защото иначе не знаеш кога пиратската версия може да се издъни и трудът ти да отиде по дяволите.

• Отговори 176
  • Прегледи 26,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Реално погледнато: Може да ви се стори абсурдно, но пиратския/кракнатия софтуеар, е една необходимост. Прохождащ разработчик има нужда от популяризиране на своя продукт. Ето тук на помощ идва

• Daemon - бедна ти е фантазията колко от разработчиците на софтуеар, преди да започнат да пишат своите продукти са се занимавали точно с кракването на програми... Няма нищо наивно в моето мнение - все

G-YON не съм съгласен с теб, поради 2 причини: Ако ти си купуваш хардуера еднократно, то аз го сменям всеки месец, и другото което е че част от него може и безплатно да си го намериш ако търсиш:P).Ако аз получавах 3000 лева заплата, бих си плащал софтуера, поради факта, че тука сме свикнали в България да плащаме само ако видим действителната работа, а не интелектуалната.Ще дойде ден в който според мен и kaldata.com ще се комерсиализира със да речем абонаментен план или нещо от сорта, защото KAL няма да може постоянно да следи какво става със неговото творение и предполагам че ще трябва да се издържа от нещо, много от хубавите неща са започнали с хъс и ентусиазъм и са били безплатни в началото, но впоследствие са станали комерсиални.Вземете даже и Линукс, той по принцип е безплатен, ама...

Със zazzko съм 100% съгласен.

DarkLight е прав, но има нещо за което Tommy е прав

Нещо като извод: Докато има фрий сървъри и площад "Славейков" ще има и "безплатен обяд", а бе не съм прав щото докато има ИНТЕРНЕТ ще има "безплатен обяд".Мисля че темата е много добра и доста мнения ще се изкажат в нея.Само да добавя, че и докато държавната администрация използва пиратски софтуер нещата няма да се оправят.

И като за финал вижте и тук е дискутирано подобна тема, макар и започнала от другаде:P))

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=1218

Е, аз съм и ЗА и ПРОТИВ :P

"ПРОТИВ"- защото просто не е редно някой да се бъхти, а друг да ползва наготово резултата от неговият труд.

"ЗА"- защото ако погледнем реално положението 160$ са си МНОГО пари за ХРто (85$ също са много за домашната версия). Е да -много са за нас(аз едвам събрах пари за компа sad.gif ). На този етап ако ХРто  е 25лв( или някаква друга ДОСТЪПНА сума) защо да не си го купя- ще си ко купя, но не е, и невярвам да стане така,че софтуерните продукти да са съобразени с конкретният пазар. На ЗАПАД просто им е доста по-достъпно.

:offtopic:

А незнам докога ще се движим към Европа. Реално всички цени вече са като в развитите държави (че и по-високи), а доходите са в пъти по-малки. (Мисля, че това допълнение е важно като цяло за мотивацията ми.)

добре казано - споделям напълно това мнение

• Автор
Точно това казвам - има достатъчно, които си купуват продуктите им, така че един човек по ниаккъв начин не може да повлияе не само на печлбата, но и на мнението на другите потербители за това дали ще си купят конкретния продукт или тъкмо обратното. За всяка държава, всичко се движи според точно определени тенденции, зависещи от човешките ценности и социалния статус, и един средностатистически потребител по никакъв начин не може да повлияе в глобално отношение.

Изобщо не съм съгласен с това твърдение. Това е типичното българско мислене, където са ни набивали, че отделния потребител е нищо.

Ще ти дам един бърз пример - ако се возиш в такси в Гърция и забележиш нещо нередно, имаш телефон за връзка, обаждаш се и отнемат лиценза на шофьора (след съответното разследване разбира се)

А това, че няма да си купувам даден софт, защото вече достатъчно хора са го били купували..... Ами тогава дай само по един човек да си купува и другите да вземат от него и готово, той разработчика кучета го яли :P

3000 лв са около 1875 $.В момента живея в страна ,където средна работна заплата е толкова.Тук free ftp server тип data.bg не съществува.Но до един от домашните юзери е с инсталиран пиратски софт.Компютрите се продават като в БГ.От малки офиси и магазинчета.На място се инсталира Windows,nero,kazaa и каквото пожелае клиента.Нормална гледка е в някой подлез опъната сергия да продава vсd,ps2 или

dvd-r дискове с пиратско съдържание.Лаптоп или мобилен мини двд плейър показва на клиента ,че диска е ок.Сергиите по " Славейков" ,ако все още ги има пасти да ядат.Влезте в DC++.По-върли пирати от скандинавците няма.А в Швеция

плащат средно 27 евро на час.4 часа положен труд и си купува Windows на цена по-ниска от България,но най-често IP-та oт SE,FI,NO,GB теглят от мен Win2000 Pro или Win XP Pro.

Така ,че въпроса за муфтата е валидна и за онези развитите и белите.

Не искам да поощрявам пиратството,ама ми стана криво ,какво мислят българите по

този въпрос.

Шъ съ опра'им.

• Автор
3000 лв са около 1875 $.В момента живея в страна ,където средна работна заплата е толкова.Тук free ftp server тип data.bg не съществува.Но до един от домашните юзери е с инсталиран пиратски софт.Компютрите се продават като в БГ.От малки офиси и магазинчета.На място се инсталира Windows,nero,kazaa и каквото пожелае клиента.Нормална гледка е в някой подлез опъната сергия да продава vсd,ps2 или

dvd-r дискове с пиратско съдържание.Лаптоп или мобилен мини двд плейър показва на клиента ,че диска е ок.Сергиите по " Славейков" ,ако все още ги има пасти да ядат.Влезте в DC++.По-върли пирати от скандинавците няма.А в Швеция

плащат средно 27 евро на час.4 часа положен труд и си купува Windows на цена по-ниска от България,но най-често IP-та oт SE,FI,NO,GB теглят от мен Win2000 Pro или Win XP Pro.

Така ,че въпроса за муфтата е валидна и за онези развитите и белите.

Не искам да поощрявам пиратството,ама ми стана криво ,какво мислят българите по

този въпрос.

Шъ съ опра'им.

Значи всичко е въпрос до култура на потребителите по отношение на софтуера. Въпроса ми е - Ако тука имахме такива доходи, дали щяхме да сме като тях или щяхме да сме по-цивилизовани. Защото в крайна сметка, кракването на даден софтуер си е интелектуална кражба, както и да го гледаме.

Хареса ми изказването на Дарки относно безплатния софтуер, който доста често се явява добър заместител на скъпоструващите програми. Но доста често безплатния софтуер не може да достигне качествата на платения, поради простия факт - изискват се много пари за разработка и усъвършенстване (макар че има много опровержения на това - Линукс например).

Не твърдя че има достатъчно качествени алтернативи на Photoshop или 3D Stuidio Max, но просто виждам по-добрите офис пакети, които са безплатни за домашно ползване, а за комерсиално пак са доста по-евтини от пакета на MS. За записване на дискове - за домашно ползване CDBurnerXP Pro е предостатъчен. Ако изключим специализирания софтуер за повечето програми има достатъчно добри безпплатни алтернативи. А и оценявам политиката на много компании: безплатен за домашно ползване, за комерсиално - на разумна цена. Така хем финансират разработката, хем продукта остава достъпен.

Лично аз бих платил за антивируса, който използвам, но не и за програми като mIRC, ICQ, Nero, Word, програми за гледане на филми и слушане на музика....

• Автор
Лично аз бих платил за антивируса, който използвам, но не и за програми като mIRC, ICQ, Nero, Word, програми за гледане на филми и слушане на музика....

Именно, би платил за програми, които ще ти свършат работа.

Проблема е, че хората стават алчни и не искат тези програми, ами искат "истинските" програми и затова се опитват да ги кракнат, вместо да се задоволят с безплатните аналози, макар и не толкова добри.

А ти защо не би платил за изброените по-горе програми?

• 6 месеца по-късно...

Реално погледнато:

Може да ви се стори абсурдно, но пиратския/кракнатия софтуеар, е една необходимост.

Прохождащ разработчик има нужда от популяризиране на своя продукт. Ето тук на помощ идва кракера. Веднъж кракнат продукта набира популярност и ако си заслужава вниманието, тази тенденция се запазва...Съответно, човек, който харесва продукта и може да си го позволи, рано или късно удря едно финансово рамо на производителя или помага с тестване и така нататък...

Хората, които нямат възможност да закупят софтуеарния продукт, погледнато логически, не могат по никакъв начин да навредят на разработчика, когато използват пиратско копие на продукта - > те си носят последствията пред закона, това не бива да се забравя, но са важен елемент от това популяризиране на продукта/разработчика....

При своето прохождане, голяма част от разработчиците умишлено не затягат своята защита на продукта, понеже са наясно how things work...Едва по-късно, когато продукта се продава, едва тогава те са задължени да осигуряват привилегии на своите регистрирани клиенти, така че те да не се чувстват ощетени по някакъв начин...

Ако имах финансова възможност бих си купувал,да не говорим че тук е много скъпо.Мой приятел в Чикаго си е купил XP pro за 50$????Що не проверите тука колко струва въпросния продукт. :clap:

То след като министърът на бюрокрацията плаща повече НАЕМ отколкото се продава на дребно :clap: Това за софтуера на държавната администрация. Луди са тези, които дават парите на монополистите.

Филипов напълно съм съгласен с теб. Вместо да се закупува безумни бройки от Windows за компове на които не върви и да се дават луди пари за лицензи, то по-добре щеше да се инсталне Linux в държавната администрация.

Но това е политика...не се влиае от никакви разумни доводи!

За професионален софтуер - да, но за домашна употреба? А да не говорим за примери от света на open-source и сървърните технологии, където платения софтуер има още много пасти да изяде и много пъти да бъде пренаписан - като linux и apache например

винаги съм бил на мнение, че трябва да се плаща за програмите, от които се изкарват пари:)

<{POST_SNAPBACK}>

DarkLight, а недей се изказва некомпетентно за сървърните технологии. Там поне не се товари да казваш, че разчитат на open source. Далеч си от истината и то много. Никоя, ама знаеш ли какво значи никоя сериозна корпорация не използва на сървърите си за критични приложения open source ОС. Може да ползват UNIX сървъри, но от сериозни производители. Освен това когато се купуват съвъри се купуват със сървърна ОС. И всеки си има възможност да реши на каква платформа да е.

А проблема много често не е в некачествен софтуер, а в некачествен системен администратор. И Linux и Unix и Windows Server да е, ако не си го настрои администратора както трябва ще са една и съща боза.

<{POST_SNAPBACK}>

Мдааа, това е част от народопсихологията ни, нищо лично DarkLight. Това за пореден път потвърждава тезата, че българинът не е свикнал да плаща за удоволствието си, гледа все да изкрънка нещо, да мине метър, да направи далавера. Гледам повдига се пак въпросът за софта в държавната администрация...тц, тц, тц.... и на мен ми е като трън в очите, признавам си! Ще се въздържа от емоционални коментари (или поне ще опитам :yanim: ). Тъжното в случая (поне според мен) е че пак някой/и висши държавни служители блажат и пак на наш гръб. Първоначално се дразнех на държавните служители, но сега съм по-сколонен да ги съжалявам. Истината за мен е, че и тях (държавната администрация) и нас ни работят едни и същи, онези на които не държим сметка, онези които прибират комисионните.

Поздрави!

абе момчета,аз да ви кажа съм за пиратския ,пак и нали знаете ,има ли на аванта ... всеки граби,от колкот да плаща !

Може да ви се стори абсурдно, но пиратския/кракнатия софтуеар,  е една необходимост. 

Прохождащ разработчик има нужда от популяризиране на своя продукт.  Ето тук на помощ идва кракера. 

<{POST_SNAPBACK}>

ohmy.gif

Прав си, абсурдно е. Това е просто поредното наивно обяснение, с което някои индивиди се опитват да приспят нищожните си остатъците от съвест и да се представят за ангелчета.

Няма такова нещо в реалния свят. Никой разработчик няма каквато и да е полза от кракването на програмите му, особено в страна като България, в която не само домашните потребители нямат желание (или възможност) да си купят софтуера, който ползват, но също и едри фирми, за които такива харчове са смешни на фона на печалбите им.

Истината е, че кракерите са просто паразити, които трупат популярност (и евентуално други дивиденти) на гърба на създателите на софтуер. Но това не е чудно за никой, имайки в предвид, че винаги е било по-лесно, нещо да бъде разрушено, отколкото съградено.

DarkLight, а недей се изказва некомпетентно за сървърните технологии. Там поне не се товари да казваш, че разчитат на open source. Далеч си от истината и то много. Никоя, ама знаеш ли какво значи никоя сериозна корпорация не използва на сървърите си за критични приложения open source ОС. Може да ползват UNIX сървъри, но от сериозни производители. Освен това когато се купуват съвъри се купуват със сървърна ОС. И всеки си има възможност да реши на каква платформа да е.

А проблема много често не е в некачествен софтуер, а в некачествен системен администратор. И Linux и Unix и Windows Server да е, ако не си го настрои администратора както трябва ще са една и съща боза.

<{POST_SNAPBACK}>

И на какво разчитат, на Windows? на IIS? На MS SQL Server? Или на Linux / *BSD (вярно, ползват се и UNIX), на Apache, на MySQL и PostgreSQL? Я погледни колко уеб-сървъра са под Apache (open-source) и колко под IIS (комерсиален продукт)?

А за некачествения системен адмионистратор съм съгласен

nobody - въобще няма да коментирам...

Иначе в България има доста странни елементи които дават 400-500$ за видео карта, но реват, че им е скъп Windows или да кажем игрите за които са си купили тази карта. Това явление е много често срещано в хардуерните форуми...теми от типа "Купих си Opteron с GeForce 6800XT...откъде да си дръпна 64bit версия на Windows"..и т.н.

Ей това не го разбирам аз.

<{POST_SNAPBACK}>

Е как иначе, не можеш да се похвалиш на приятелите си, че си купил най-новата и яка версия на Уиндоус, щото ще те изгледат замислено, а и не е престижно. Друго си е да се изфукаш с най-якия процесор, за който си похарчил 2 заплати.

Българинът е сноб, той иска да има най-доброто, да не е по-назад от съседа, независимо дали може да си го позволи. А софтуерът, той е толкова достъпен. Как да не го откраднеш?!

Но и това ще мине. Човещинка biggrin.gif

Daemon прав си човече. Само в едно бъркаш (за съжаление)

Но и това ще мине. Човещинка  biggrin.gif

<{POST_SNAPBACK}>

Няма да мине. Никога. Синромът Андрешко си е вечен.

А който няма на компютъра си инсталиран пиратски софтуер , нека първи да хвърли камък.

ohmy.gif

.

Истината е, че кракерите са просто паразити, които трупат популярност (и евентуално други дивиденти) на гърба на създателите на софтуер. Но това не е чудно за никой, имайки в предвид, че винаги е било по-лесно, нещо да бъде разрушено, отколкото съградено.

<{POST_SNAPBACK}>

:) О,ти си си закупил всичкия софт на твоя комп..

и не казвай че използваш само продукти оупънсорс и фрий защото никой няма да ти повярва :)

понякога всички благодарим на този или онзи кракер или тим за продукти които използваме :)

А бе лесно е да се говори принципно, че трябва да се заплаща всичкия софтуер, защото този които го бил създал бил вложил труд.... а като го продава, дали си плаща коректно данъка върху този доход или.... (имам предвид в български условия) и пак в този дух, а нашите доходи позволяват ли да си купим всичко? И ако някой ми каже, че ползва само безплатни или оупен сорс програми, просто лъже себе си! Иначе принципно акъл да даваме можем! Когато заплатата ми стане европейска, защото мисля че бачкам по европейски, ще си купя и Windows-a! Иначе всички знаем много добре как трябва да е!

:)  О,ти си си закупил всичкия софт на твоя комп..

и не казвай че използваш само продукти оупънсорс и фрий защото никой няма да ти повярва  :)

понякога всички благодарим на този или онзи кракер или тим за продукти които използваме  :)

<{POST_SNAPBACK}>

О да, закупил съм достатъчно софтуер, за да мога да си позволя да кажа едно или друго нещо. За мен не бери грижа ;)

И да, ползвам доста безплатни продукти. Но въпросът не беше за това, дали софтуерът в компютъра ми е напълно легален. Дори да не е 100% такъв, това е без значение, защото забележката ми беше по отношение на това, доколко са "полезни" кракерите за програмистите. Ок?

О да, закупил съм достатъчно софтуер, за да мога да си позволя да кажа едно или друго нещо. За мен не бери грижа ;)

И да, ползвам доста безплатни продукти. Но въпросът не беше за това, дали софтуерът в компютъра ми е напълно легален. Дори да не е 100% такъв, това е без значение, защото забележката ми беше по отношение на това, доколко са "полезни" кракерите за програмистите. Ок?

<{POST_SNAPBACK}>

Дотолква са полезни че понякога и ти прибягваш до услугите им ;)

все пак те разбирам ти си програмист и си защитаваш твоята теза ,

само че аз съм от другата страна на барикадата и ........... ;)

Peace !

:bye:

забележката ми беше по отношение на това, доколко са "полезни" кракерите за програмистите. Ок?

Ок. Полезни са и то много повярваи ми. Как иначе ще разберат каде е слабото място на продукта им? cool.gif

Ок. Полезни са и то много повярваи ми. Как иначе ще разберат каде е слабото място на продукта им? cool.gif

<{POST_SNAPBACK}>

Изказа се МНОГО неподготвен... май трябва да си припомниш някои основни понятия?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.