Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Най-добра фентъзи книга

Featured Replies

Властелинът на пръстените

• Отговори 112
  • Прегледи 44,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Магистрала на вечността - Клифърд Саймък

Пътеводител на галактическия стопаджия - Дъглас Адамс

"Магистралата"-добре,може да се причисли към фентъзи-жанра (въпреки,че проблемът в нея е пътуването във времето,а не толкова фентъзито,обаче "пътеводителят" защо го слагаш във "фентъзи" :wors: ?

Като имате предвид предпочитанията ми, мисля че се досещате - "Хари Потър" cool.gifcool.gif Също така скоро четох и една доста добра фантастика на Лине Кобербьол - "Дъщерята На Жрицата" - не е лоша.

Редактирано от CaT*EyEs (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Само немога да разбера защо половината от Вас са писали заглавия на ФАНТАСТИКИ :snowballfight: нали въпроса беше за ФЕНТЪЗИ (или не правите разлика между двете;) ) Но както и да е. Ето моите фаворите подредени по важност

1. Хрониките на Амбър.

2. Мечът на Истината.

3. Колелото на времето.

4. Земелеморие

5. Морт.

6. Всички останали на Прачет.

7. Малазанска книга на мъртвите.

И поредицата warckraft не е лоша.

Макар да смятам, че е леко плоска като замисъл... е не чак толкова лоша, особено ако просто искаш да прочетеш нещо кратко...

Поне да беше написал името като хората, пфу (б.а. пише се Warcraft)

• 3 седмици по-късно...

Май сте пропуснали една поредица:

"Песен за огън и лед"-Джордж Мартин

Може би някой ще каже, че не е точно фентъзи, но няма да е прав, макар такава заблуда да е вероятна, поради неналичието на някои основни фентъзи елементи, например магията, немъртвите, пълчищата орли, гоблини и т.н.

Все пак магията съществува и в тази поредица, макар да не е така често срещана, както в другите фентъзи светове и въпреки това прочетох 3 от книгите на един дъх.

Редактирано от Shadowflame (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Няма да повтарям заглавията, които срещам в постовете на посетителите на форума до този момент. ЩЕ добавя обаче едно, което не видях и това е следната поредица на Джак Чокър:

1. Лилит - змия в тревата

2. Цербер - вълк в кошарата

3. Харон - дракон на прага

4. Медуза - мръвка за тигъра.

Стилът специалистите го определят като "сайнс фентъзи", лично аз не съм се задълбавала в разликите между фентъзи, фантастика, научна фантастика и пр. критически фантасмагории. ПЪк и защо ли е необходимо. И тъй като няма да правя разлика между тях да ви напиша още една книга - "Донърджак" от Зелазни (дано не съм сбъркала автора).

От фентъзита не разбирам. Чела съм само "задължителната" литература (според мен), демек Толкин (и на времето "Хрониките на Амбър"), но "Пътеводител на галактическия стопаджия" в никакъв случай не е фентъзи. Това си е чиста фантастика, родена от ума на един постепенно пропиващ се английски писател, с доста типичен английски хумор. Жалко, че не е жив човека, иначе сигурно още щеше да ни радва.

• 2 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

"Хари Потър" е бъркоч от най-различни стилове, има и фентъзи, но е твърде далеч от класиките. Много ми е интересно какво толкова намират всички в нея, та тичат като полудели за най-новата книжка и създават цели училища по магия. Наистина историята е увлекателна, но съм чел далеч по-добри произведения, които нямат и една десета от славата на цайсатия магьосник.

Моите ТОP 5 са:

1. Малазанска книга на мъртвите (поредица) на Стивън Ериксън

2. Властелинът на пръстените на Толкин

3. Войната на безсмъртните (портедица) на Фармър

4. Хрониките на Амбър (поредица) на Зелазни

5. "Патрулите" на Луканенко

хохо ... ами то моите фаворити са изброени вече ... но все пак и аз да си кажа . Най-много досега ме радва Тери Пратчет :) , но продължавам да чета всякакви други фентъзита и се забавлявам . Преди няколко месеца ми подариха една книга, която е дебеличка и е обявена като комично фентъзи-побира творбите на много писатели. Казва се "Алергия към магия" и е съставена от Майк Ашли.....

Смятам , че си заслужава. ... За Хари Потър ... ами... :) незнам ... много ми харесва като съдържание и така нататък, увлекателна си е , но и аз смятам ,че има други класики в жанра. cool.gif

Аз по фентъзи не си падам но четох едни разкази на Рей Бредбъри и направо разцепиха , за това той ми е фаворит. А Хари Путър голяма боза ми се струва .

Хмм това е малко некоректен въпрос,защото за да определиш коя е най-добрата фентази книга трябва да си прочел всички или поне едно 90 % от тях,а това на този етап ми се струва невъзможно :yanim:.До сега от всички фентази книги,които съм чел най-много ми хареса "Спомен,Печал и Трън" на Тад Уилямс.Това е невероятно фентази с голям обхват и много обрати.Препоръчвам я на абсолютно всеки и му гарантирам,че няма да сбърка,ако си вземе книгите ;)

п.п.Незнам какво толкова му харесвате на Пратчет....Ще ви цитирам един познат ,който доста се интересува от фентази и пише коментари по тях в разни списания:"Пратчет е изключително некадърен фентази писател и изключително добър в боравенето си с езика и неговите богатства"....

Не видях тук да е посочен един доста добър автор, както на фантастика, така и на фентъзи, а именно Сергей Лукьяненко, книгите му за Патрулите са много добри, като се почне от "Нощен патрул", "Дневен Патрул", "Сумрачен Патрул" и "Последен Патрул", като последната книга няма да е последна от поредицата. По първата книга са направени 2 филма "Нощна стража" и "Дневна стража" които се разминават в известна степен с книгите, на места дори много се разминават, но книжките са много приятно четиво, за хората които искат да си представят какво би бил днешния свят погледнат от един по-РАЗЛИЧЕН ъгъл.

Draconis ... "Нощна стража" е филм по книга (по-точно по разказ) на Кинг, не бъркай понятията!

Ти бъркаш понятията:

Nochnoy dozor:

Writing credits: Sergei Lukyanenko (novel)

Oпа, да в грешка съм... извинявам се!

Но преди години гледах "nightwatch" по разказа на Кинг... (за царицата Плъх) и това ме подведе!

Някой може ли да ми каже от къде мога да си купя "Белгариад" или дали някой я продава на старо :) . Благодаря

Еми на въпроса ти не мога да отговоря, пробвай в "Хеликон" или в "Пингвините".

А за това коя е най-добрата фентъзи книга - някой беше казал, че е невъзможно, защото за целта трябва да си прочел поне 90% от жанра - съгласна съм!

А от това което съм чела като, че най-много ми хареса "Сага за войната на разлома" и "Крондор"(който е от същия автор и май го причисляват към поредицата) на Реймънд Фийст. Видях, че само веднъж се споменава и аз изказвам предпочитанията си за него. "Властелинат на пръстените" също е една много добра поредица, но с тези имена и роднински връзки направо се побърках ... все пак я препоръчвам.

• 6 месеца по-късно...

Сега се сетих за една великолепна мистична приказка."Резерватът на таласъмите" от Клифърд Саймък ,но не мога да ви дам линк за сега.Надявам се да има някой да си я спомня ..... cool.gif

P.S.W.L. Щом сме преместени,да коригираме и поста.Да се чете книга,не мистична приказка. cool.gif

Редактирано от N e o (преглед на промените)

Сега се сетих за една великолепна мистична приказка."Резерватът на таласъмите" от Клифърд Саймък ,но не мога да ви дам линк за сега.Надявам се да има някой да си я спомня ..... cool.gif

Ето линк веднага да си го изтеглите

http://megimg.info/mg/modules/booklists/vi...102&lid=190

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.