Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Най-добра фентъзи книга

Featured Replies

Сега се сетих за една великолепна мистична приказка."Резерватът на таласъмите" от Клифърд Саймък ,но не мога да ви дам линк за сега.Надявам се да има някой да си я спомня .....

Важно е, че си я спомняш ти .

• Отговори 112
  • Прегледи 44,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Сега се сетих за една великолепна мистична приказка."Резерватът на таласъмите" от Клифърд Саймък ,но не мога да ви дам линк за сега.Надявам се да има някой да си я спомня ..... cool.gif

Има, защото на този някой Саймък му е любимец: "Резерватът на таласъмите" и "Всичко живо е трева" и за да не съм голословна (книжките съм ги чела доста отдавна) ще цитирам каквото ми попадне: "Оркестърът седеше в редица на един дънер в края на поляната и свиреше, а утринната светлина блестеше в разноцветните им като дъгата криле и в лъскавите инструменти. Но нямаше феи, които да танцуват на поляна. Вместо тях там се намираха други двама, за които никога не би си и помислил. Две такива чисти души, каквито само биха имали право да играят под вълшебната музика. Под звуците на оркестъра на феите, обърнали се един срещу друг, танцуваха Духа и Уилям Шекспир" Из* "Резерватът на талъсъмите" Клифърд Саймък

" Цветята са много старо племе - чух Пияницата да обяснява. - Колко старо, незнам. Един милиард години, два милиарда, не е известно. Те са минали през много светове и са познали много живи същества - не само живи, но и надарени с разум. И с всички тях са се сработвали, вървели са ръка за ръка. Но никога друго племе освен нашето не ги е обикнало, не ги е засявало в градините си и не се е грижило за тях заради красотата им..." Из* "Всичко живо е трева" -Клифърд Саймък

и понеже в друга тема спомена нещо за реклама, направо тук да ти отговоря и на 2-та въпроса biggrin.gifcool.gif

http://forum.network-hv.com/index.php?showtopic=1148

Редактирано от Алморот (преглед на промените)

Има, защото на този някой Саймък му е любимец: "Резерватът на таласъмите" и "Всичко живо е трева" и за да не съм голословна (книжките съм ги чела доста отдавна) ще цитирам каквото ми попадне: "Оркестърът седеше в редица на един дънер в края на поляната и свиреше, а утринната светлина блестеше в разноцветните им като дъгата криле и в лъскавите инструменти. Но нямаше феи, които да танцуват на поляна. Вместо тях там се намираха други двама, за които никога не би си и помислил. Две такива чисти души, каквито само биха имали право да играят под вълшебната музика. Под звуците на оркестъра на феите, обърнали се един срещу друг, танцуваха Духа и Уилям Шекспир" Из* "Резерватът на талъсъмите" Клифърд Саймък

" Цветята са много старо племе - чух Пияницата да обяснява. - Колко старо, незнам. Един милиард години, два милиарда, не е известно. Те са минали през много светове и са познали много живи същества - не само живи, но и надарени с разум. И с всички тях са се сработвали, вървели са ръка за ръка. Но никога друго племе освен нашето не ги е обикнало, не ги е засявало в градините си и не се е грижило за тях заради красотата им..." Из* "Всичко живо е трева" -Клифърд Саймък

и понеже в друга тема спомена нещо за реклама, направо тук да ти отговоря и на 2-та въпроса biggrin.gifcool.gif

http://forum.network-hv.com/index.php?showtopic=1148

Благодаря !Искрено се извинявам,щом съм сбъркал! ;)

Ах, Саймак... (няма да споря дали е Саймак, или Саймък, както и дали пише фантастика, или фентъзи) но това ми е един много любим автор. А "Резерватът на таласъмите" съм го чела повече от правилника за приложение на закона за народната просвета... А в руския сборник, в който ми е тази книга е още и новелата "Цита", която е също едно съкровище в световната фантастика. Ето някои щрихи от моя прочит, може да добавите и други!

Как да не се усмихне човек на терзанията и тъгата на Духа, който не знае чий дух е! (да, считам, че наистина духът търси път към човека и пълнотата на човешкото същество е невъзможна без тази среща!) На огромната му радост, когато открива, все пак, чий дух е и на шока на "собственика " му, когато разбира какво е срещнал! ) (толкова много хора така се плашат от самата идея, че съществото, част от което са, има смъртна, има и безсмъртна компонента, че предпочитат да си запушат хубаво ушите за такова предположение! ) Как да не се усмихне човек на радостта и щастието, които се излъчват от двойката човек- дух, когато най- после са се намерили и повече няма да е необходимо да се разделят!

И очарователният професор Максуел, който прави каквото може, каквото е по силите му, но най- чудесното му качество е че просто става фокус на сили, които чрез него свършват каквото трябва! И това му носи хармония и пълнота...

Напълно възможно е друг да не види точно така нещата, но какво от това? Това е вълшебството на еликсира на Мери Попинз...

Ах, Саймак... (няма да споря дали е Саймак, или Саймък, както и дали пише фантастика, или фентъзи) но това ми е един много любим автор. А "Резерватът на таласъмите" съм го чела повече от правилника за приложение на закона за народната просвета... А в руския сборник, в който ми е тази книга е още и новелата "Цита", която е също едно съкровище в световната фантастика. Ето някои щрихи от моя прочит, може да добавите и други!

Как да не се усмихне човек на терзанията и тъгата на Духа, който не знае чий дух е! (да, считам, че наистина духът търси път към човека и пълнотата на човешкото същество е невъзможна без тази среща!) На огромната му радост, когато открива, все пак, чий дух е и на шока на "собственика " му, когато разбира какво е срещнал! ) (толкова много хора така се плашат от самата идея, че съществото, част от което са, има смъртна, има и безсмъртна компонента, че предпочитат да си запушат хубаво ушите за такова предположение! ) Как да не се усмихне човек на радостта и щастието, които се излъчват от двойката човек- дух, когато най- после са се намерили и повече няма да е необходимо да се разделят!

И очарователният професор Максуел, който прави каквото може, каквото е по силите му, но най- чудесното му качество е че просто става фокус на сили, които чрез него свършват каквото трябва! И това му носи хармония и пълнота...

Напълно възможно е друг да не види точно така нещата, но какво от това? Това е вълшебството на еликсира на Мери Попинз...

Даже и в по мрачните му книги има много великолепни неща."Денят на трифидите" и "Гробищен свят" също дават много теми за размисъл.... cool.gifНо "Резеватът..." наистина е невероятен.

Редактирано от N e o (преглед на промените)

Trichocephalus, можеш да го направиш- правиш го.

Но там никой няма да тръгне да търси мистично тълкуване. Там мистичното тълкуване е натрапеност.

Но пък ... от това мистичността им не намалява...

И изобщо... Какво да ти кажа... Пепеляшка получила в навечерието на бала, на който копнеела да отиде, една безумна задача от мащехата си, с цел- да не може да се освободи и да отиде на бал. Абсурд е да се справи човек с такава безумна задача. Но пепеляшка и не се опитала... Тя си няма различителна способност и различителна ловкост, за да се справи с такава идиотщина. Но тя може да позволи на други сили да свършат каквото трябва. И го прави. И лещата е отделена от пепелта. И Пепеляшка намира Принца.

Та, отделяй лещата от пепелта... ама не пробвай сам... :hush:

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Колко е ползотворно да съзнаваш илюзорната същност на света...

Евреи 12:14

Търсете мир с всички и онова освещение, без което никой няма да види Господа.

cool.gifkiss.gif

Фентъзи

Поздрав за всички които са писали и пишат в тази тема:

Нарния - лъвът, вещицата и дрешникът (филма на кратко)

Даже и в по мрачните му книги има много великолепни неща."Денят на трифидите" и "Гробищен свят" също дават много теми за размисъл.... cool.gif Но "Резеватът..." наистина е невероятен.

Хм, и "Денят на трифидите" ли е от Саймък?!

...чак сега го научавам. :baby:

• 1 месец по-късно...

Е, някой премести дискусията, темата умря там, където си и беше мястото, но и не се прихвана там, където не и е мястото. Карай. Така е с мистицизма. Тайнствен е.

Чета "Номите " на Тери Пратчет. За мен той е един много специален автор. Съвременният човек трудно може да стигне, или да разбере идея, че май не му е точно в този свят мястото. Че е загубил паметта си. Че носи информацията вътре в себе си, но всъщност не може без помощ да я разбуди. И как, като е изгубена паметта ... се е появила Книгата на книгите. Уж казва някои неща, но те не са точно и буквално така. И сега? Има ли "Вънка"? (как да не се сетя за двата свята в представите на богомилите- нашият- падналият и Божественият, където е трябвало да бъде човешкото същество... ) Извън света, който познаваме? Ако някой ни говори за "вънка", как ще го възприемем?

Не зная дали това е имал предвид Тери Пратчет. Но така ясно го виждам в книжката му ...

Редактирано от Багира (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

...чак сега го научавам. ;)

Прав си!Грешката е моя.На Джон Уиндъм са Трифидите. Явно ги бъркам двата щата. cool.gif

...чак сега го научавам. :)

Прав си!Грешката е моя.На Джон Уиндъм са Трифидите. Явно ги бъркам двата щата. cool.gif Много ми харесва и Робърт Хайнлайн.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.