Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ругаенето успокоява болката

Featured Replies

Хората, които са се ударили или наранили, могат да намалят болката, ако започнат да ругаят. До този извод са стигнали изследователи от Факултета по психология към британския университет "Кийли" (Keele University), цитирани от медицинското издание "Нюрорипорт".

"Ругатните са универсален лингвистичен феномен. Изричайки подобни думи, на човек му олеква, нашата цел беше да установим по експериментален път дали това води и до намаляване на болката", казва единият от организаторите на проучването - Ричард Стивънс.

За целта на опита 64 доброволци били накарани да държат ръката си в купа с ледена вода, колкото е възможно по-дълго, като едновременно с това ругаят, използвайки думи по своя избор. След това същите хора били помолени отново да потопят дланите си в студената течност, но като произнасят по-благоприлични фрази. При сравняването на данните се оказало, че при попържането ръцете били държани по-дълго в ледената вода, което доказвало по-голяма устойчивост на болка.

Психологът Ричард Стивънс признава, че все още учените нямат еднозначни отговори на въпросите как и защо има подобна връзка между болката и обидните думи. Едно от обясненията може да е, че ругаенето засилва агресията, което пък води до физиологични промени в организма, като покачване на нивото на адреналина и няколко други хормона.

Учените стигнали и до друг интересен извод - обидните думи се образуват в областите на мозъка, свързани с емоциите в дясното полукълбо, докато повечето думи се раждат в лявото. "Това донякъде обяснява появата на ругатните и тяхното постоянно присъствие в живота на хората от векове", добавя Стивънс.

dnevnik.bg

Продажбите на аспирин скоро може да отбележат голям срив, ако хората масово се възползват от откритието на американски учени - след редица експерименти те доказали, че хора с пиперлив език издържат повече на болка. Ругаенето категорично облекчава физическите или емоционални болежки.

Български медици потвърдиха лечебното действие на словесната агресия.

Едва ли сте си давали сметка колко здравословно е ръсенето на неприлични сексуални послания по отношение на майките и другите роднини. Изречени след случайно самонараняване, доказано действат като болкоуспокояващи.

Според американския екип пиперливите реплики ускоряват сърцебиенето и в следствие на това увеличават прага на търпимост към болката. А по нашите географски ширини псуването си е част от културата на говорене.

novatv.bg

Много ясно biggrin.gif Това го знам от личен опит ... и ако може да ме вкарат в една къща да чупя и късам всичко, ще е перфектно biggrin.gif Както правят американците biggrin.gif

Мда..вярно си е,аз доста честичко се удрям и има ефект,като си кажа една благозвучна и дълга..

Баси,ако е така,тогава бакшишите не изпитват никаква болка.....

бакшишите са безсмъртни biggrin.gif

М и аз като се ударя псувам... и мисля че няма ефект повече има ефект например като си тупнеш крака някаде да вземеш да подскачаш biggrin.gifbiggrin.gif

Мдаа, гледам мача на Левски с някакви сладкари, строители и обущари и ми е едно спокоооойно, защо ли?

Редактирано от hlevoust (преглед на промените)

Много ясно biggrin.gif Това го знам от личен опит ... и ако може да ме вкарат в една къща да чупя и късам всичко, ще е перфектно biggrin.gif Както правят американците biggrin.gif

Хах да, напълно съм съгласна с теб biggrin.gif

Да вярно е.Катo се ударя или се ядосам и като почна да псувам се успокоявам biggrin.gif

То мъжете в такива ситуации винаги имаме подготвена фраза "Оохх, да ти *** майката".

Що само мъжете? biggrin.gif:)

Ами заради физиологичните особености при изпълнение на фразата която съм скрил с звездичките. cool.gif

"Първият човек, който е изругал, вместо да хвърли камък, е бащата на цивилизацията." - Зигмунд Фройд

Значи ако некой ме одаря в кура аз да почна да псувам за да не ме боли?Да ама не не става бе пробвал съм!!!

Редактирано от danielbonev (преглед на промените)

Ами заради физиологичните особености при изпълнение на фразата която съм скрил с звездичките. cool.gif

Познавам жени дето ругаят повече и от мъжете biggrin.gif тях не ги бърка к'во имат в гащите biggrin.gif

може и да помага, защото изразяваш емоцията, предполагам. Според мен обаче повече помага да изкрещиш или да се разплачеш.

Аз пък знам,че една болка се притъпява с друга,еквивалентна по сила болка(клин клин избива)...Примерно: ходите боси и настъпвате стъкло,болката е голяма,но ако си забиете нож в другия крак съм сигурен че ще забравите за стъклото :question:

Аз пък знам,че една болка се притъпява с друга,еквивалентна по сила болка(клин клин избива)...Примерно: ходите боси и настъпвате стъкло,болката е голяма,но ако си забиете нож в другия крак съм сигурен че ще забравите за стъклото :)

Хахахахаха - верно си е, само дето трябваше да има надпис : "НЕ правете това у дома " :P;):):P

За целта на опита 64 доброволци били накарани да държат ръката си в купа с ледена вода, колкото е възможно по-дълго, като едновременно с това ругаят, използвайки думи по своя избор. След това същите хора били помолени отново да потопят дланите си в студената течност, но като произнасят по-благоприлични фрази. При сравняването на данните се оказало, че при попържането ръцете били държани по-дълго в ледената вода, което доказвало по-голяма устойчивост на болка.

Този абзац ме накара да се замисля.

Значи хората изпитват някаква болка, потапят си ръката в ледената вода и ругаят, после потапят пак и произнасят благи думи. Но болката не е ли вече поотминала след първоначалното потапяне във водата? Мисля, че няма как да са верни резултатите, ако става дума за едно и също ударено място, но потопено последователно в леда през някакъв интервал от време.

При сравняването на данните се оказало, че при попържането ръцете били държани по-дълго в ледената вода, което доказвало по-голяма устойчивост на болка.
- А в това им изречение пък не виждам никакъв смисъл. Може и да съм слънчасала, но не схващам. Освен това какво означава "попържането"?
Аз пък знам,че една болка се притъпява с друга,еквивалентна по сила болка(клин клин избива)...Примерно: ходите боси и настъпвате стъкло,болката е голяма,но ако си забиете нож в другия крак съм сигурен че ще забравите за стъклото ;)

Поговорката е: Клин - клин избива, но клин остава. Демек само ще те боли повече biggrin.gif

Този абзац ме накара да се замисля.

Значи хората изпитват някаква болка, потапят си ръката в ледената вода и ругаят, после потапят пак и произнасят благи думи. Но болката не е ли вече поотминала след първоначалното потапяне във водата? Мисля, че няма как да са верни резултатите, ако става дума за едно и също ударено място, но потопено последователно в леда през някакъв интервал от време.

- А в това им изречение пък не виждам никакъв смисъл. Може и да съм слънчасала, но не схващам. Освен това какво означава "попържането"?

Права си за цялата глупост на "изследването"...."попържане" е диалектен синоним на ругаене..

Аз пък знам,че една болка се притъпява с друга,еквивалентна по сила болка(клин клин избива)...Примерно: ходите боси и настъпвате стъкло,болката е голяма,но ако си забиете нож в другия крак съм сигурен че ще забравите за стъклото :)

Поговорката е: Клин - клин избива, но клин остава. Демек само ще те боли повече biggrin.gif

Аааа,не...в мойта теория клин не остава...настъпваш стъклото,забиваш си нож,след това се прострелваш в главата - гаранция,че болка не остава biggrin.gif

Редактирано от visentii (преглед на промените)

Права си за цялата глупост на "изследването"...."попържане" е диалектен синоним на ругаене..

Благодаря, не знаех.

Но защо пък ругаенето да доказва по-голяма издръжливост на болка. По-скоро опитните зайчета са се улисли в ругатните си и затова не са си вадели ръцете biggrin.gif А май всеки може повече да обижда нечия майка, отколкото да реди благи думи като маниста :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.