Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да си направя радио?

Featured Replies

Искам да си направя радио. Не онлайн или някое дето да предава,а просто радио само да приемам? Как мога да го направя? Гледах една инструкция (

) но не знам от къде да намеря такава слушалка? Помогнете ми ако можете!

Няма да ги развалиш. За по-удобно може да купиш подходяща букса от магазин за електроника. Както и проводникът за навивките.

Разбира се, нали точно това казват. Все пак не хвърляй много надежди да проработи, ако не си близо да радиостанция и то на дълги/средни вълни. С FM няма да стане.

• 2 месеца по-късно...

Ами аз съм почти до бургаската радио кула. Дали ще проработи?

да,ще стане,но само за средни вълни

Ако си направя труда да го направя това нещо и вземе че заработи макар и не с особено голямо качество на звука, защо няма да хваща FM радио.То по AM май няма нищо хубаво.

За укв радиоприемник схемата е малко по-сложна , за да има приемливо качество , се реализира с интегрална схема. Например : http://rf.atnn.ru/s1/tda7000.htm http://biendt.110mb.com/apply/maythuFM/May%20thu%20FM.html , и малко инфо за чипа: http://www.nxp.com/acrobat_download/datasheets/TDA7000_CNV_2.pdf А това е схемата , ползвана в джобните "китайчетата" с автоматично сканиране: http://cxem.net/tuner/tuner21.php http://www.nxp.com/acrobat/datasheets/TDA7088T_2.pdf Ако не си се занимавал с електроника , си вземи готово, ще си спестиш много време. Успех :)

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

Ако си направя труда да го направя това нещо и вземе че заработи макар и не с особено голямо качество на звука, защо няма да хваща FM радио.То по AM май няма нищо хубаво.

Защото FM в превод означава честотна модулация. Тоест звукът е кодиран чрез слабо отместване на носещата честота.

При АМ или амплитудна модулация звукът е кодиран чрез промяна на интензитета на носещата честота. Вторият сигнал, образно казано, е достатъчно само да го изправиш за да го декодираш. При FM ще се узориш доста повече, да не говорим че честота е много висока за "от нищо-нещо".

Защото FM в превод означава честотна модулация. Тоест звукът е кодиран чрез слабо отместване на носещата честота.

При АМ или амплитудна модулация звукът е кодиран чрез промяна на интензитета на носещата честота. Вторият сигнал, образно казано, е достатъчно само да го изправиш за да го декодираш. При FM ще се узориш доста повече, да не говорим че честота е много висока за "от нищо-нещо".

Доста научно обяснение.Явно разбираш доста от тези неща.Но ако може малко като по за индианци като мен дето за първи път виждат израза "изместване на носеща честота". Благодаря много за отговора но ако може да се обяснят някои термини.няма да е лошо.Така всичко изглежда като преписано от учебник който за пръв път отварям.

Публикувано изображение

Тук са показали на картинка разликата. Амплитудната модулация е много по-лесна за реализиране, но и много податлива към смущения (всяко паразитно сигналче излиза на изхода на демодулатора като промяна в амплитудата). При честотната модулация амплитудата няма толкова голямо значение защото информацията е "кодирана" като промяна в честотата.

Искам да си направя радио. Не онлайн или някое дето да предава,а просто радио само да приемам? Как мога да го направя? Гледах една инструкция (

) но не знам от къде да намеря такава слушалка? Помогнете ми ако можете!

Ако все още мислиш да си правиш радио пиши в гугал детекторен приемник и си направи схемата. За трептящия кръг ползвай феритна пръчка и въздушен променлив кондензатар. За детектор германиев диод. Преди тридесеттина години съм правил такова нешо и наистина свири без захранване и т.н. Ще ти трябва и слушалка с високо съпротивление примерно 2200 ома /такива ползваха радиотелеграфистите приди време/. За антена съм ползвал теловете в едно лозе повече от 50 метра тел. а заземяване само биеш едно арматурно желязо в земята и го поливаш с вода. Ако го направиш както трябва гаранция, че ще хванеш "Хоризонт" и "Христо Ботев" на средни вълни.

Успех на всички, който във века на комуникационно-инфомационните системи преоткрият радиото Публикувано изображение .

Най-елементарното радио се постига с високоомни радиослушалки > 2000 Ома и успоредно свързан на тях детекторен диод - серията Д9. Единият край на земя, вторият към антена - опънат проводник. Изпълнението дава детекторно радио на средни вълни. Слагаш слушалките на главата и слушаш радио "Хоризонт". поздрави

• 1 година по-късно...

Доста научно обяснение.Явно разбираш доста от тези неща.Но ако може малко като по за индианци като мен дето за първи път виждат израза "изместване на носеща честота". Благодаря много за отговора но ако може да се обяснят някои термини.няма да е лошо.Така всичко изглежда като преписано от учебник който за пръв път отварям.

:wors: Не пипай токо оти че пукнеш!Оно токо си е еб*л мамата-ни се види ,ни се чуе!Не знаеш къде му е главата .къде са му краката и мое му седнеш на уио!!!! Шопо ;)
  • 8 години по-късно...

AM може да хванеш само вечер от съседни държави. FM може само до няколко дасетки метра от предавателя. По нататък само с  усилвател става. Особеното там е, че не се ползват намотки а диполна антена. Единствените диоди които работят са ценерови и германиеви. Със слушалки от магазина няма да стане.Има едни от старите телефони с шайба.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.